PDA

View Full Version : Kacin: Prave poruke Tadica i Djelica


STRANAC
10-12-2009, 11:27
Kacin: Prave poruke Tadića i Đelića
10. decembar 2009. | 00:54 -> 09:22 | Izvor: Danas
Beograd -- Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin pozdravio najave da Srbija da neće podnositi kandidaturu za članstvo u EU dok ne bude sigurna u pozitivan odgovor.

http://img189.imageshack.us/img189/97/753616964b091d164eb5d18.jpg
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin (FoNet, arhiva)

"Pozdravljam izjave Tadića i Đelića da Srbija neće podnositi kandidaturu za članstvo u EU dok ne bude sigurna u pozitivan odgovor iz Brisela. Do pre nedelju dana, koraci koje su najavljivali visoki srpski zvaničnici nisu bili u skladu sa realnim sledom događaja, niti uz konsultacije s njihovim relevantnim partnerima u Briselu", rekao je Kacin za "Danas".

"To je prava poruka, koja je unutar EU shvaćena kao dokaz zrelosti Srbije. Srpski zvaničnici su sada, konačno, javno izneli stav da će odluku o tome kada će predati kandidaturu usaglasiti sa svim relevantnim institucijama EU", rekao je Kacin.

On smatra da je veoma dobro i to da je i Beogradu sada jasno da primena Prelaznog trgovinskog sporazuma traži neko vreme za ostvarivanje.

"Odmrzavanje Sporazuma nije samo izjava za javnost, već nešto što treba sprovesti u delo", smatra Kacin.

"Odluka o tome kada treba predati kandidaturu je odluka koju Srbija mora da donese", rekao je Kacin odgovarajući na pitanje da li znači da bi podnošenje kandidature pre marta, kada je zakazan sastanak Komiteta za praćenje primene Sporazuma, bio pogrešan potez jer ne bi bilo odgovarajućeg odgovora iz Evrospke unije.