PDA

View Full Version : Sivi Sengen - potrebna i gomila propratnih papira


iSelektor
09-12-2009, 01:34
Sivi Šengen
Građanima Srbije od 19. decembra za ulazak u zemlje EU neće biti dovoljan samo crveni pasoš, potrebna i gomila propratnih papira!

http://img2.pict.com/59/04/4c/2163034/0/thumb0304arhiva.jpg

BEOGRAD - Ko je pomislio da će od Svetog Nikole moći da se počasti kaficom u Beču koristeći blagodeti belog šengena, grdno se prevario!
Jer, kako sada stvari stoje, za put u većinu zemalja EU, pored crvenog biometrijskog pasoša biće neophodno da se ponese i gomila dodatne dokumentacije. Bez nje, gotovo je izvesno da ćete biti vraćeni sa granice!
„Što se tiče samog ulaska u Evropsku uniju, biće potreban samo pasoš„! Ovo je, između ostalih zvaničnika, sredinom novembra tvrdio i Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova. Ali, kad smo ga juče pozvali i suočili ga sa argumentima da je za ulazak u većinu zemalja EU potrebna i dodatna dokumentacija, Maravić nije želeo da to razjasni pravdajući se da danas ima sastanak s konzulima!

Da na put nećete moći da krenete bez gomile papira, kako je juče potvrđeno u ambasadama Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Danske, Švedske, Belgije, Poljske, Grčke, Mađarske i Slovenije. Službenici u konzularnim odeljenjima naglasili su, doduše, da ništa od dodatnih dokumenata ne treba donositi u ambasade, već se ona pokazuju na graničnim prelazima, ukoliko to bude zatraženo. Jedino bi vas španski i slovački graničari pustili da uđete u njihove zemlje samo na osnovu putne isprave. Svi ostali traže i dodatnu dokumentaciju, maltene identičnu onoj koja je bila potrebna za dobijanje ukinutih viza!

To, konkretno, znači da mora da se pribavi garantno pismo, ukoliko idete u posetu rođacima ili prijateljima, ili barem pozivno pismo. Ako putujete turistički, neophodno je da uz sebe imate i rezervaciju hotela u kome ćete odsesti, obavezno putničko zdravstveno osiguranje, kao i rezervaciju turističkog aranžmana. Potreban je i dokaz da za vreme boravka možete sebe da finansirate, bilo u kešu, bilo preko bankovnih kartica, i to od 40 do 150 evra dnevno, u zavisnosti od toga u koju državu ulazite!

Za poslovno putovanje u Nemačku potrebna je potvrda firme sa sedištem u toj zemlji, poziv na kongres, seminar ili sastanak s poslovnim partnerima; za privatno putovanje to je pozivnica prijatelja ili rođaka. Da dokažete da možete da finansirate putovanje u Nemačku, potrebna je gotovina (45 evra po danu boravka), putnički čekovi ili garantno pismo, koje osoba s prebivalištem u ovoj zemlji koja vas poziva može da izvadi samo u nemačkim uredima za strance.

Zanimljivo je su domaći zvaničnici juče zanemeli, pošto niko od najzaslužnijih za dobijanje belog šengena nije imao komentar. U kabinetu potpredsednika za evropske integracije Božidara Đelića, kao ni u Ministarstvu spoljnih poslova, nisu nam obezbedili odgovore do zaključenja ovog broja, iako smo prethodno dobili obećanje da će to učiniti.

HALT! AUSVAJS, BITE!
Nemačka ambasada na svom sajtu obaveštava da svi oni koji nameravaju da putuju u ovu zemlju pomenute dokaze treba da predoče na takozvanoj spoljnoj granici šengenskog prostora.
„Ukazujemo na to da strancu na granici može biti uskraćen ulazak na teritoriju šengenskih zemalja ako on ne raspolaže potrebnim finansijskim sredstvima ili ako ne može da dokaže (npr. avionskim kartom) da će se vratiti u zemlju porekla. Stranac može biti vraćen s granice i u slučaju da ne može predočiti dokumenta koja dokazuju svrhu i okolnosti njegovog boravka u šengenskom prostoru“, kažu Nemci.

Izvor: kurir

STRANAC
09-12-2009, 11:47
izvor: KURIR

ja ne verujem u sva ova sranja koja pisu u tekstu gore,za ovo nisam cuo do sada a procitao sam sve vesti koje daju rts, b92, blic...
kurir je poznat kao stetocina i njima se nista ne veruje...
ako neko ima informacija povodom ovoga neka pise....

iSelektor
09-12-2009, 12:18
Ja sam danas stigao ovde u frankfurtu do ministra za strance... i lijepo mi covek kaze da jos uvijek nemaju nikakvo zvanicno pismo tj stanje iz EU.
Navodno neki kazu 19.12 a neki kazu (tacnije Englezi) od 1.1.2010... onda mu kazem, sta imaju englezi sa tim, kod njih se tako i tako ne moze putovati...
On mi kaze da tako trenutno cuje, a dok se ne dobije nista zvanicno, preporucljivo je vaditi garantno ili pak sacekati reakcije prvih pokusaja dolaska 19.12

Pozzz 8)

dido
09-12-2009, 12:59
Ja sam cuo da se osiguranje mora placati i da ovaj iznos od 40-150 e dnevno zavisi kako gde,putnik mora posedovat a za druga dokumenta nisam cuo nista

hurmasica
09-12-2009, 13:39
Nisu "oni" napravili Europsku Uniju za raju vec za kapital i profit.
Ko ima da unese love ima bujruma ko nema sjedi dje si.
Kvaran je to sistem ali kako cuveni par Marks/Engels davno rekose"Kapitalizam ce pojesti vlastitu djecu".Nastupa era kapitalistickog kanibalizma!

iSelektor
09-12-2009, 14:41
Opšte informacije o izdavanju viza

Savet ministara pravde i unutrašnjih poslova EU je 30.11.2009. doneo odluku o ukidanju viznog režima za kratkoročne boravke državljana Srbije, Crne Gore i Makedonije, koja stupa na snagu 19. decembra 2009.

Šta tačno znači bezvizni režim?

Državljanima Srbije, Crne Gore i Makedonije koji poseduju biometrijski pasoš nije potrebna viza za ulazak u EU za boravak do tri meseca. To važi i za putovanja u Norvešku, Island i Švajvarcsku. Za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu zemlje šengenskog prostora, trenutno i dalje važi vizni režim.

Državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije mogu da max. 90 dana u polugodištu ulaze bez vize u šengenske zemlje, ako je svrha putovanja

turizam

poslovno putovanje

privatno putovanje

drugo putovanje koje nije vezano za zaposlenje za koje je potrebna dozvola (npr. kurs jezika, razmena učenika, rad kao gostujući naučnik, druge mere usavršavanja i sl.)

Ukoliko nameravate da se zaposlite, preporučujemo da zbog eventualno potrebne vize stupite u kontakt s Ambasadom.

Za sve druge svrhe boravka potrebna je viza! Molimo da obratite pažnju na dole navedene informacije.

Šta se na zahtev graničnih službi mora predočiti na granici prilikom bezviznog ulaska u šengenski prostor?

Prilikom bezviznog ulaska u šengenski prostor morate biti u stanju da na zahtev graničnih službi predočite dokaze o finansiranju boravka i troškovima putovanja, kao i o svrsi putovanja.

To mogu npr. biti sledeći dokumenti:

za dokazivanje svrhe putovanja:


turizam: rezervacija hotela, putovanja ili turističkog aranžmana

poslovno putovanje: povrda firme sa sedištem u Nemačkoj, poziv na kongres,

seminar ili sastanak sa poslovnim partnerima

privatno putovanje: pozivnica prijatelja/rođaka

drugo putovanje: potvrda o kursu jezika, potvrda škole ili drugih organizacija

za dokazivanje finansiranja putovanja:

1) gotovina u iznosu od 45,00 EUR po danu boravka

ili

putnički čekovi

ili

izjava o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) - tzv. "garantno pismo"

Izjavu o preuzimanju obaveza (Verpflichtungserklärung) prema § 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (AufenthG) - tzv. "garantno pismo" – osoba sa prebivalištem u Nemačkoj koja Vas poziva može da izvadi samo u nemačkim uredima za strance. Morate biti u stanju da je prilikom ulaska u šengenski prostor predočite u originalu.

2) putničko zdravstveno osiguranje (koje ima minimalno pokriće od 30.000 EUR i važi u svim šengenskim zemljama)

3) povratna avionska karta (u skladu sa gore navedenim rokom od 90 dana)

4) važeći pasoš (mora da važi još 3 meseca u trenutku napuštanja šengenskog prostora)

Sve navedene dokaze treba na zahtev predočiti prilikom ulaska na teritoriju država-članica Konvencije o sprovođenju Šengenskog sprazuma (tj. na tzv. spoljnoj granici šengenskog prostora). Ukazujemo na to da strancu na granici može biti uskraćen ulazak na teritoriju šengenskih zemalja, ako on ne raspolaže potrebnim finansijskim sredstvima, odnosno ako ne može da na legalan način stekne sredstva koja su potrebna za njegov boravak, ili ako ne može da dokaže (npr. avionskim kartom) da će se vratiti u zemlju porekla, odnosno u treću zemlju za koju ima dozvolu za boravak i u koju se na osnovu te dozvole može vratiti. Stranac može biti vraćen sa granice i u slučaju da ne može predočiti dokumenta koja dokazuju svrhu i okolnosti njegovog boravka u šengenskom prostoru.

Bezvizni boravak u šengenskom prostoru je moguć max. 90 dana u polugodištu, pri čemu rok teče od datuma prvog ulaska u šengenski prostor.

Šta važi za građane koji imaju nebiometrijske (plave) pasoše Republike Srbije?

Građani koji imaju nebiometrijske pasoše i dalje podležu viznom režimu – nezavisno od toga da li će Skupština Republike Srbije doneti odluku o produženju roka važenja starih plavih pasoša (s natpisom „Savezna Republika Jugoslavija“) do 31.12.2010.

Navedena odluka još nije doneta. Dok Skupština Republike Srbije ne donese odluku o produženju roka važenja starih plavih pasoša, nemački konzulat načelno odbija da prima zahteve za izdavanje vize od nosilaca starih plavih pasoša. Čim nam bude dostavljena odluka o produženju roka važenja pasoša, biće opet moguće da se izdaju vize u nebiometrijske pasoše.

Imajući u vidu da prema važećim odredbama Šengenskog sporazuma putna isprava mora da važi najmanje 3 meseca duže od izdate vize, vize za nebiometrijske pasoše se mogu izdati sa rokom važenja najduže do 30.09.2010. godine.

Šta važi za osobe sa Kosova?

Osobe sa Kosova i dalje podležu viznom režimu. To važi i za osobe sa Kosova koje imaju pasoš Republike Srbije, izdat u posebnoj službi za izdavanje pasoša u Beogradu („Koordinaciona uprava“). Zahtev za izdavanje vize treba podneti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu koje je nadležno za mesto prebivališta podnosioca zahteva.

Informacije o dokumentima koje treba podneti uz zahtev za izdavanje vize možete pronaći u informatorima o pojedinačnim svrhama boravka.

Druge važne informacije:

Adresa odeljenja za vize:

Birčaninova 19a, 11000 Beograd

tel.: +381 11 3064-400

faks : +381 11 3064-402

e-mail: germcons@sbb.rs

Potreba da se zahtev za izdavanje vize podnosi lično:

Zahtev za izdavanje vize se podnosi lično, uz svu dokumentaciju potrebnu za zatraženu vizu - molimo Vas da obratite pažnju na naše informatore. Od potrebe ličnog dolaska izuzeta su samo maloletna deca mlađa od 16 godina. Od napunjene 16. godine života zahtev se podnosi lično. Podnošenje zahteva preko advokata ili drugog opunomoćenika nije moguće.

Ukoliko za decu mlađu od 16 godina samo jedan od roditelja podnosi zahtev, potrebna je pismena saglasnost sa overenim potpisom drugog roditelja, kao i overeni prevod te izjave na nemački jezik. Ako je jedan od roditelja preminuo, potrebno je da se kao dokaz predoči izvod iz matične knjige umrlih.

Radno vreme odeljenja za vize


od ponedeljka do petka od 08.00 do 12.00 časova
Izdavanje pasoša: od ponedeljka do četvrtka od 13.30 do 15.30 časova i
petkom od 11.00 do 12.30 i od 13.00 do 13.30 časova


Radno vreme telefonske centrale:


Telefonska centrala odeljenja za vize radi od ponedeljka do petka od 07.30 do 12.30 časova. Posle podne smo dostupni od ponedeljka do četvrtka od 13.00 do 16.00 časova, a petkom od 13.00 do 14.00 časova.

Informacije o podnetim zahtevima za spajanje porodice, zaposlenje i studiranje možete dobiti preko telefona od nadležnih saradnika, od ponedeljka do četvrtka između 14.00 i 16.00 časova.

Ostalo

Molimo Vas da nam pre Vašeg ličnog dolaska ne dostavljate bilo kakva dokumenta vezana za Vaš zahtev (npr. pozivna pisma, dopise advokata) faksom, e-mailom ili poštom. Zbog velikog broja dnevno primljenih zahteva nismo u mogućnosti da takve dopise dovedemo u vezu sa zahtevima koji će tek biti podneseni.

Sve službene radnje odeljenja za vize su besplatne, osim takse za obradu zahteva koja se plaća u gotovini prilikom predaje zahteva, kao i eventualnih troškova za telefoniranje i slanje faksova, nastalih u okviru obrade Vašeg zahteva.

Izdavanje formulara, kao i informacije i saveti saradnika Ambasade su, takođe, besplatni.

Korišćenje usluga kancelarija ili agencija za popunjavanje formulara ne znači da imate prednost u obradi Vašeg zahteva, niti automatski vodi do odobrenja vize. Molimo da vodite računa o tome da i u takvim slučajevima jedino Vi odgovarate za potpunost i tačnost podataka upisanih u Vaš zahtev.

Izvor: Sajt Nemacke ambasade u Beogradu

dido
09-12-2009, 14:52
Hvala Zlatko sad je vec jasnije.....

STRANAC
09-12-2009, 15:31
ovo sve kao treba a i ne mora,znaci da je se radniku granicne sluzbe da po svom nahodjenju odlucuje...
elem,
u svakom slucaju MORA se imati
1.OSIGURANJE
2.GARANTNO PISMO (pozivnica od lica iz inostranstva)
3.POVRATNA KARTA

e,sad za novac nisam siguran,jer ako neko ima kreditnu,ili platnu karticu kod sebe,
ko je taj koji moze da utvrdi koliko novaca ima na njoj...
vlasnik iste moze da kaze da ima milion eura na njoj,i niko ne sme da ga natera da kaze PIN cod kako bi neko mogao da proveri stanje....
znaci,ne mora da ima gotovinu(keš novac) kod sebe,moze jednostavno da ima MASTER ili VISA CARD je sa njima je moguce placati sve i svasta u celom svetu....

ili...?????

iSelektor
09-12-2009, 16:03
Sad sam zvao svabe, koje su zaduzene za regulacije svega toga ovde u nemackoj (auswärtiges amt)...
Oni kazu...
Ako imas 45 evra po danu, osiguranje u visini od 30.000 evra i licno rucno napisano pismo gde i kod koga dolazis, onda ne treba se ici i vaditi garantno pismo kao sto je to bilo uobicajeno.

Za kreditnu karticu nista ne znaju, niti su mogli to da mi potvrde...

Znaci ako zelis biti 10 dana u nemackoj, trebas imati 450 evra da pokazes na granici, pozivnicu od osobe kod koje ces da budes (U ORIGINALU sa potpisom licnim) i zdravstveno osiguranje u visini od 30 hiljada evra.

Ako je turisticki angazman u pitanju, dokumenta o hotelu ili mesto gde pravite odmor, kao i povratnu kartu...


Malo su ga iskomplikovali, ali sta je tu je...

Mozda bi jos neko mogo zvati neku ustanovu u drugim drzavama i da se raspita, sta ce oni reci...


Pozzz 8)

STRANAC
09-12-2009, 16:30
dobra ideja i dobro odradjen posao Zlaja,hvala ti...
nego,dobro bi bilo da imamo informaciju sta madjari traze,nekako su nam oni tu najbitniji,kad se udje u madjarsku posle nema problema,bar ja tako mislim...
ne znam kako dodji do tih informacija,jedino se nadam da ce tragom ovog naslova ici jos neki medij koji ce verovatno imati vise informacija...

iSelektor
09-12-2009, 16:34
Hoce sigurno...
Ja sam zvao i pitao, to je ono ako letis avionom... a za auto, mislim da ce biti isto potrebno...
A to pozivno pismo ce biti merodavno i od kad do kad ostajes...

Zato treba znati destinacionu drzavu, i za nju se raspitati kao ovo za svabe, koliko para treba po danu...

iSelektor
10-12-2009, 19:53
Juce sam kad sam bio u odredu za strance, dok je gospodja zvala ministra gajula ili gajola, i postavljala mu pitanja koje sam joj ja postavio, pokrenuo zescu "lavinu"... kako zena kaze...

Ja sam maloprije opet bio tamo, sa namerom da izvadim garantno pismo i kad me je zena ugledala, kaze, da je ceo dan mislila na mene :) i bilo joj zao sto mi nije uzela broj telefona, da me obavesti, sta su nasa pitanja pokrenula...

Naime, posle jucerasnjih pitanja, doslo je do neke sednice i danas su obavesteni odredi za strance u nemackoj sa sledecim saopstenjem...

Za gradjane Srbije (izuzev kosova), crne gore i makedonije se vise NE izdaje garantno pismo!
Sto znaci, da putovanje ide bez garancije, jedino je potrebno osiguranje i novac kod sebe... ili eventualno rucno napisana pozivnica, kod koga se ide, sa adresom i brojem telefona

Dobio sam to i crno na belo...

Nadam se da ce nekom ove informacije dobro doci


Pozzz 8)

STRANAC
10-12-2009, 20:46
Juce sam kad sam bio u odredu za strance, dok je gospodja zvala ministra gajula ili gajola, i postavljala mu pitanja koje sam joj ja postavio, pokrenuo zescu "lavinu"... kako zena kaze...

Ja sam maloprije opet bio tamo, sa namerom da izvadim garantno pismo i kad me je zena ugledala, kaze, da je ceo dan mislila na mene :) i bilo joj zao sto mi nije uzela broj telefona, da me obavesti, sta su nasa pitanja pokrenula...

Naime, posle jucerasnjih pitanja, doslo je do neke sednice i danas su obavesteni odredi za strance u nemackoj sa sledecim saopstenjem...

Za gradjane Srbije (izuzev kosova), crne gore i makedonije se vise NE izdaje garantno pismo!
Sto znaci, da putovanje ide bez garancije, jedino je potrebno osiguranje i novac kod sebe... ili eventualno rucno napisana pozivnica, kod koga se ide, sa adresom i brojem telefona

Dobio sam to i crno na belo...

Nadam se da ce nekom ove informacije dobro doci


Pozzz 8)

bravo legendo...
video sam ja da te je ova stvar interesovala jos mnogo ranije,i vidoh da si onaj dan resio da isteras sve na cistac...
ovo je jako vazno...
hvala ti...

iSelektor
10-12-2009, 21:09
Interesuje me brate, jer neko mora od onolikih silnih medija iz srbije, da dostavi i neku informaciju iz drazve u koju ce se sigurno najvise putovati...

A i ocekujem da ce mi brat Resko doci u posetu, pa da mu pripremim teren.... :)

Tahirovce
10-12-2009, 21:28
Jel nam daleko Stranac iz FFM :)
Salim se cim prodje guzva na poslu eto me ...

STRANAC
10-12-2009, 21:33
Jel nam daleko Stranac iz FFM :)
Salim se cim prodje guzva na poslu eto me ...
ma kako daleko brate,nema ni 1.000 km...

Tahirovce
10-12-2009, 21:40
To smo mi u srecno vrijeme prelazi svaki dan :) ...

STRANAC
10-12-2009, 21:42
zato ti i kazem...
bujrum te...

iSelektor
10-12-2009, 21:54
Pa brate blizi nam je od tvoje tetke... Landskrona je ispod varberga...
Secas se kad se vratimo sa puta, jer sam zaboravio dokumenta hahahah 8)

Tahirovce
10-12-2009, 21:56
jer sam zaboravio dokumenta hahahah 8)

:smeh2::smeh2::smeh2: vratili se za pasos, a niko mu ga nigde ne zatrazi :4_2_204: ...