PDA

View Full Version : Privedeni zbog pretnji "Insajderu"


halilce
09-12-2009, 00:42
Policija je privela sedam osoba, od kojih su tri maloletne, zbog sumnje da su pretili autorki "Insajdera" Brankici Stanković.
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/550/v155014p0.jpg
Policija je privela sedam osoba, od kojih su tri maloletne, zbog sumnje da su pretili autorki "Insajdera" Brankici Stanković.

Ministar policije Ivica Dačić je precizirao da je beogradska policija u saradnji sa policijom iz Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice i Kraljeva privela Vladimira Samardžića (25), iz Novog Sada, Mlađena Bogdanovića (26) iz Pančeva, Petra Bažalca (18) iz Vrnjačke Banje, Stefana Hadži Antonovića (22) iz Beograda, zatim D.B. (16), R.M. (17) i A.D. (15).

Novinarka Brankica Stanković dobila je policijsko obezbeđenje posle pretnji smrću.

Autorka "Insajdera" Brankica Stanković, uprkos brojnim pretnjama koje su pristigle, nastavlja rad na serijalu.

"Jedna od poslednjih pretećih poruka koja je stigla jeste da odaberem kovčeg. Ali, nastavljam da radim. I to najnormalnije. Ne plašim se. Ali prvi put od kada radim serijal imam policijsko obezbeđenje. Strašno je to da u Srbiji, u 2009. novinari svoj posao rade pod policijskim obezbeđenjem", rekla je za "Blic" autorka "Insajdera".

Grupa od osam nevladinih organizacija iz Beograda izrazila je ozbiljnu zabrinutost povodom pretnji upućenih novinaru B92 Brankici Stanković i njenim saradnicima u emisiji "Insajder" i zatražila jasnu i nedvosmislenu reakciju države.

Nevladine organizacije u saopštenju ističu da aktivnosti takozvanih navijačkih grupa predstavljaju flagrantno kršenje zakona Srbije i osnovnih ljudskih prava njenih građana, "dok je njihova retorika zasnovana na govoru mržnje i netoleranciji".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od najviših državnih i pravosudnih funkcionera i uprava Fudbalskog saveza Srbije i klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad da preduzmu sve mere kako bi zaštitili Brankicu Stanković i tim "Insajdera".

NUNS podseća nadležne da su protagonisti nasilja u više navrata dokazali da ne prezaju ni od najbrutalnijeg obračuna sa neistomišljenicima što je dovelo i do zvaničnog zahteva za zabranu najagresivnijih tzv. navijačkih grupa.

"Pojedini predstavnici tih nasilničkih organizacija, umreženi sa podzemljem, zloupotrebljavaju obeležja poznatih sportskih klubova kao štit za krinimal i dovode u pitanje ne samo temeljne vrednosti društva već i živote onih koji se usude da im se suprotstave i ukažu na njih", naveo je NUNS.

(agencije/MONDO)

Info, Hronika i Dru?tvo: Privedeni zbog pretnji "Insajderu" | Mondo (http://www.mondo.rs/s155014/Info/Privedeni_zbog_pretnji_Insajderu.html)

STRANAC
09-12-2009, 01:05
Brankica i njena emisija su nesto sto zaista vredi
i nadam se da ce potrajati...
Dacicu svaka cast na dosadanjem radu,zaista radi lavovski deo posla...