PDA

View Full Version : Nagrada za Mazdin i-stop sistem


STRANAC
07-12-2009, 22:52
Mazda Motor Corporation dobila je nagradu za najbolji tehnološki izum za 2010. godinu koji na godišnjem nivou dodeljuje Konferencija istraživača u oblasti auto-industrije i novinara Japana za svoj sistem i-stop.

http://img690.imageshack.us/img690/5884/16151633734b0aa8bc9d203.jpg

Kada je svetlo na semaforu crveno, sistem zaustavlja motor i startuje ga automatski na komandu vozača - na ovaj način Mazda 3 dostiže visoke vrednosti u svojoj klasi kada je reč o potrošnji.

Inovativnost ovog sistema bazirana je na preciznom pozicioniranju klipova unutar motora. Motor se zbog toga ponovo pokreće u roku od 0,35 sekundi.

Mazda je predstavila ovaj inovativni sistem kod modela Mazde 3 (u Japanu poznata kao Mazda Axela), ovog proleća u Evropi i Japanu. Mazda3 u Japanu podleže smanjenju taksi od 75 procenata kao ekološko vozilo. Gotovo polovina prodatih vozila Mazde 3 u Japanu su modeli sa i-stop sistemom.

Seita Kanai, Mazdin izvršni direktor u oblasti istraživanja i razvoja, izjavio je: “Mazdin i-stop sistem predstavlju jednu od zelenih tehnoloških izuma koji su baza za buduću razvojnu strategiju. Ona donose uštede, a da pritom uživanje u vožnji, bezednost nisu ni na koji način ugroženi. Velika je čast dobiti ovakvu nagradu kojom se potvrđuju naši napori da stvaramo vozila koja doprinose očuvanju životne sredine”.