PDA

View Full Version : Eksplozija u nocnom klubu u Permu


STRANAC
05-12-2009, 17:05
Eksplozija u noćnom klubu u Permu
5. decembar 2009. | 23:28 -> 15:04 | Izvor: Beta
Moskva -- U eksploziji i požaru u noćnom klubu u ruskom gradu Permu poginulo je 109 osoba, a 142 su povređene. Istraga pokazala da nije reč o terorizmu.

http://img525.imageshack.us/img525/686/19355125.jpg

eksplozija u restoranu u Permu (Tanjug)
Komitet za istragu saopštio je da je 98 osoba umrlo na licu mesta, dok 11 je preminulo kasnije u bolnici. Oko jedan sat posle ponoći ispaljeno je više pirotehničkih raketa, a jedna od njih je pogodila deo plafona od plastike. Buknula je vatra koja se vrlo brzo raširila po čitavom lokalu, rekao je šef lokalnog ministarstva za vanredne situacije Igor Orlov.

U trenutku nesreće u restoranu se nalazilo oko 230 gostiju, među kojima veliki broj radnika tog restorana i njihovih prijatelja ili članova porodica koji su slavili osmu godišnjicu od otvaranja lokala "Hromi konj", saopštila je policija.

Istražni organi su vrlo brzo isključili svaku mogućnost da je reč o terorističkom aktu.

"Do nesreće je došlo zbog grubog kršenja pravila upotrebe pirotehničkih sredstava" koja su bila namenjena za upotrebu na otvorenom prostoru, a strogo zabranjena za upotrebu u zatvorenom, rekao je portparol tužilaštva Vladimir Markin.

Policija je uhapsila vlasnika kluba, kao i izvršnog direktora. Vlasnik, međutim, odbacuje svaku odgovornost tvrdeći da je on samo iznajmljivao prostor.

Na mesto nesreće došli su ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministarka zdravlja Tatijana Golikova i ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev.

Medvedev: Požar je ozbiljan zločin

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je požar u noćnom klubu u Permu ozbiljan zločin i 7. decembar proglasio za dan žalosti u Rusiji.

"Kažete da nema traga da je u pitanju zločin, ne mogu se složiti sa tim. Ovo što se dogodilo može se jedino smatrati kao zločin. Da, nije zločin sa predumišljajem, ali zato njegove posledice nisu ništa manje ozbilje. Poginuo je ogroman broj ljudi", rekao je Medvedev tokom video konferencije sa ministrom unutrašnjih poslova Rašidom Nurgalijevom koji je u Permu, preneo je Itar-Tas.

http://img237.imageshack.us/img237/1772/32902706.jpg

Ruski predsednik je istakao da odgovorni za tragediju, uključujući i vlasnike noćnog kluba, treba da budu kažnjeni.

Ministar za hitne slučajeve Sergej Šojgu izjavio je da je požar izbio zbog upotrebe vatrometa u prostoriji koja nije predviđena za to. Vatra je, zatim, zahvatila plastičnu oblogu plafona i brzo se proširila. Nestalo je svetla i izbila je panika.

Šojgu je dodao da su vlasnici kluba redovno ignorisali uputstva vatrogasaca i da su dva puta zbog toga bili kažnjeni. Vatrogasci jednom godišnje vrše inspekciju. Provera u klubu je bila planirana za ponedeljak.

Medvedev je zatražio od premijera Vladimira Putina da se oformi vladina komisija da ispita slučaj i da obezbedi pomoć podoricama 134 povređenih.