PDA

View Full Version : OBNOVLJENA LJAJICKA CESMA U DUGOJ POLJANI


Tahirovce
04-12-2009, 17:32
Prvog dana Kurban bajrama, u Dugoj Poljani svečano je otvorena i predata na korišćenje i čuvanje meštanima i svim putnicima namernicima, obnovljena hajrat česma. Stara Ljajićka česma, koja je decenijama verno služila svim stanovnicima ovog mesta, i kada nije bilo tekuće vode u njihovim kućama a i kasnije, obnovljena je po projektu novopazarske arhitektkinje Amele Kučević, a glavni inicijatori i donatori obnove su Muamer Ljajić iz Istambola, Esad Ljajić iz Sarajeva, i Spaho Ljajić iz Buča.
''Ljajićka česma obnovljena je kao hajrat za duše naših očeva i djedova, a osim sjećanja na umrle, hajrati služe da povezuju ljude'', rekao je u svom obraćanju prisutnima, predsednik Organizacionog odbora, Suad Ljajić. Podsetivši na najavljenu izgradnju puteva kroz Dugu Poljanu i Sandžak, on je istakao: ''Neka ovaj Kurban bajram i ova česma, budu početak boljih dana u Sandžaku!''
''Ideja da ovo bude mesto našeg okupljanja ima svoju istorijsku, ali pre svega bratsku, rodoljubivu i patriotsku osnovu'', rekao je u svom obraćanju jedan od mladih potomaka, Ertan Ljajić. Govoreći o istorijatu ove porodice, on se pozvao na literaturu najvećeg sandžačkog istoričara, rahmetli Ejupa Mušovića, podsetivši da su Ljajići, pored ostalih plemena, ove prostore naselili još sredinom 18.veka, a da su kasniji krupni istorijski događaji, uslovili iseljavanja stanovništva iz ovih krajeva. Mladi inženjer elektrotehnike, koji živi i radi u Novom pazaru je time pokazao da mladi, ma gde živeli, ne zaboravljaju svoje korene i poreklo.
''Želja nam je bila da ostavimo ovaj hajrat našem kraju i našem narodu. U razmišljanju šta bi to bilo najbolje, došli smo do zaključka da je voda izvor života, i da je voda ta koja nas vezuje, pa smo riješili da ovu Ljajićku česmu, koja je uvijek postojala, restauriramo, obnovimo i dovedemo u funkciju, gdje ćemo se sastajati i mi, a i buduća pokolenja'', rekao je Esad Ljajić, jedan od glavnih donatora, koji je ispred Udruženja Ljajića, svečano otvorio i predao na korišćenje, obnovljenu hajrat česmu. Specijalno za tu priliku, iz Turske je u Dugu Poljanu doputovao i glavni donator Muamer Ljajić. ''Ljudi se bore i čitavog svog života rade za lijepe trenutke, a ovo je jedan od takvih'', rekao je on i istakao da će obnovljena hajrat česma u vekovnoj postojbini Ljajića, ostati da, sadašnjim i budućim pokolenjima priča, sve ono što učesnici ovog svečang skupa nisu rekli.

http://img705.imageshack.us/img705/6862/obnovljenaljajickacesma.jpg