PDA

View Full Version : Lepa Brena


FolkoTeka.com teme
30-11-2009, 10:00
Lepa Brena - biografija


Predbrenomanija

Najveća estradna zvijezda ex Jugoslavije Fahreta Jahić - Živojinović, alias Lepa Brena, rođena je 20. oktobra 1960. u Tuzli, kao treće dijete Abida, medicinskog tehničara i krojačice Ifete Jahić. Iako rođena u Tuzli djetinjstvo i ranu mladost je provela u Brčkom gdje je završila osnovnu školu "Zaim Mušanović" i gimnaziju. Kao odličan đak proglašena je učenikom generacije i kao takva često dobijala nagradna putovanja učestvujući na takmičenjima znanja.


http://img2.pict.com/c2/e4/44/2088465/0/03lepabrena.jpg


Brena je vrlo brzo, osim za školu, pokazala talenat i interesovanje za sport i pjevanje. Kao gimnazijalka sa sedamnaset godina, sa svojim bendom "Yudexi", počela je da pjeva na igrankama koje su se održavale u Domu kulture "Vasa Pelagic". U to vrijeme učestvuje i na izvjesnom takmičenju ”Mladih graditelja” i interpretirajući jednu od pjesama Kemala Montena osvaja prvu nagradu. Bila je veoma aktivna, i pored pjevanja, onako visoka i kao stvorena za taj sport, počinje da trenira košarku u brčanskom klubu "Interplet". Tada joj trener i njen profesor fizičkog, Vlada Bajer, sasvim slučajno daje nadimak Brena.

http://img2.pict.com/72/38/9a/2088470/0/320/05lepabrena.jpg


Sudbina il’ ko zna šta li je

1979-te, po završetku gimnazije, odlazi u Beograd na studije turizmologije na Prirodno - matematičkom fakultetu. Nezadovoljna zbog loše financijske situacije, na nagovor svoje prijateljice prekida studentski život, vraća se u svoje Brčko i počinje da pjeva po igrankama. U međuvremenu, upoznaje se sa muzičarima grupe ”Lira šou” koji su bili u potrazi za novom pjevačicom. Nakon razgovora sa vođom benda Sasom Popovićem, koji joj je ponudio angažman, kreće sa njima na naporna putovanja i gostovanja diljem bivše Jugoslavije.


Početak Brenomanije

1980-e, svoj prvi nastup na sceni sa orkestrom ”Lira šou” imala je 6. aprila u hotelu ”Turist” u Bačkoj Palanci. Ubrzo slijedi i niz angažmana u hotelu ”Park” u Novom Sadu a potom u hotelu ”Taš”, u Beogradu, gdje upoznaju Vladimira Cvetkovića, nekadašnjeg slavnog košarkaša "Crvene zvezde", koji preuzima ulogu Breninog prvog menadzera. Preko njega kasnije ostvaruje značajne kontakte i poznanstva sa bitnim ljudima na estradi.

http://img2.pict.com/8f/f4/ac/2088473/0/320/07lepabrena.jpg


Prvenac i veliki uspjeh

1982.-e, uz pomoć kompozitora i muzičara, Milutina Popovića Zahara, Lepa Brena i Slatki greh snimaju svoj debi album za izdavačku kuću PGP RTB. Na albumu od 10 pjesama, istakli su se hitovi "Ljubi me Omere", "Zeravica", "Bez ljubavi sreće nema" a sa kultnom pjesmom ”Čacak, Čacak”, sa kojom je izazvala pravi dar mar na sceni, Brena tada postiže ogroman uspjeh i otvara novo poglavlje u istoriji popularne muzike Jugoslavije. Istovremeno na Zaharovu ideju orkestar ”Lira šou” mjenja ime u ”Slatki greh”.

U TV emisiji ”Pretežno vedro”, voditelj Milovan Ilic - Minimaks, kroz šalu joj dodaje epitet ”lepa” i tako postaje - Lepa Brena. Minimaksovim humorističnim predstavljanjem Lepe Brene u toj veoma gledanoj i popularnoj emisiji počinje Brenin nezadrživi uspon i Minimaksove neslane šale o Breninoj visini i tadašnjoj težini okrenule su se u njenu korist. Pozivi i gostovanja na TV i radio stanicama postaju sve intezivniji a popularnost sve veća i veća. Koncerti su bili sve učestaliji a posjete na koncertima su bile na zavidnom nivou što je bilo sasvim i očekivano jer je debi album, od samog početka zabilježio odličnu prodaju.

Svojom popularnošcu postaje interesantna i ljudima iz svijeta filma. Igrajući sebe pojavljuje se u filmu ”Tesna koža” i zahvaljujući njenom pojavom, ” Tesna koža" postaje, do tada, najgledaniji film u istoriji jugoslovenske kinematografije.


Sa Lepom Brenom nastao je i ‘Mile voli disko’

1983.-e, ponovo u saradnji sa Zaharom, Lepa Brena i Slatki greh, objavljuju i svoj drugi album za matičnu kuću PGP RTB. Pjesme ”Mile voli disko” , ”Duge noge” i ”Dama iz Londona”, koje se i dan-danas slušaju, postaju mega hitovi.

http://img2.pict.com/05/26/44/2088463/0/320/01lepabrena.jpg


Na ”Jugoviziji”, jugoslovenskom izboru za ”Pjesmu Evrovizije”, Lepa Brena se pojavljuje sa pjesmom "Sitnije Cile sitnije". Iako te takmičarske večeri nije uspjela da pobjedi, pjesma ipak postaje veliki hit a maksi singl, sa prodajom od 800 000 primjeraka, postaje najtiražniji singl te godine. U tom periodu upoznaje i Raku Djokica, direktora tadašnje ”Estrade Kikinda” koji ubrzo postaje njihov novi menadzer i izvršni producent. Raka preuzima potpunu brigu oko Brenine karijere, s kojim je kasnije postiže najveće uspjehe.

Nedugo potom slijedi i prva velika turneja po Jugoslaviji. U okviru te turneje, Lepa Brena i ”Slatki greh”, kao prvi ”narodnjaci” održavaju 17 uzastopnih koncerata u beogradskom ”Sava Centru”, sa rekordnom posjetom od oko 70.000 ljudi. Na stadionu mostarskog ”Veleža” pod Bijelim brijegom pjeva pred oko 30.000 fanova koji sa oduševljanjem skandiraju: ” Mi smo Brenini, Brena je naša”. Ti koncerti su, svakako, kako je i sama izjavila, bili najvažniji u njenoj karijeri poslije kojih joj se zasluženo pripisuje status neprikosnovene zvijezde.

http://img2.pict.com/01/8f/d5/2088489/0/320/08lepabrena.jpg


Brenomanija uzima sve više maha

1984.-te, sa trećim albumom "Bato, Bato", obara sve tiražne rekorde u broju od 1.100.000 primjeraka a Brenina popularnost dostiže euforiju. Prilikom davanja LP autograma u prostorijama PGP RTB-a , u Mekedonskoj ulici u Beogradu, čak 5.000 obožavalaca je zaustavilo saobraćaj u centru grada, čekajuci u redu da kupi album i dobije autogram.
Te godine, pod utiskom Breninog prvog uspješnog pojavljivanja u filmu ” Tesna koža”, Raka Djokic, ponovo okuplja grupu ljudi sa filmskog platna, reditelja Miću Miloševica i pisca Sinišu Pavića. Zajednički prave filmsku komediju ”Nema problema” čiji cilj je bio promovisanje Brene i Slatkog greha. Film doživljava ogroman uspjeh i kao najgledaniji te godine dobija ”Oskar popularnosti”.

http://img2.pict.com/2c/a9/46/2088467/0/320/04lepabrena.jpg


Brenina popularnost ništa nije bila manja ni u susjednoj Rumuniji. Na ljeto iste godine, na gradskom stadionu Steaue, spektakularnim koncertom, obara rekord posjete pred oko 60 000 obožavalaca. Visoko podignuta iz krana, pjevajući svoje hitove zajedno sa publikom, koncert doživljava najveću kulminaciju prvim taktovima pjesme ”Živela Jugoslavija”.

U prepunoj sarajevskoj ”Skenderiji” pravi koncert za pamćenje i iste godine pripada joj čast da spektakularno otvori ”Zimske olimpijske igre” u Sarajevu i time postane jedan od zaštitnih znakova sarajevke zimske olimpijade.Te godine zbog enormnog interesovanja naših iseljenika u svijetu, Brena i ”Slatki greh” ostvaruju i seriju uspješnih koncerata po Europi, Americi, Kanadi i Australiji. Samo na koncertu u Sidneju, Lepu Brenu je slušalo i gledalo 12.000 ljudi.


Najgledaniji novogodišnji TV show

1985.-te, izdaje svoj četvrti album, "Pile moje". Lepa Brena se ovaj put publici predstavila sa albumom, u kojem je dominirao prepoznatljivi pop zvuk iz sredine osamdesetih sa ”slobodnijim” tekstovima. Uprkos tome što je Brenin novi stil ”zapadnjačkih” pjesama za mnoge bio ”šok” Brenin status mega zvijezde nije bio poljuljan. Status najveće folk zvijezde potvđuje sa svojom novom velikom jugoslovenskom turnejom, koja je trajala nekoliko mjeseci.

Nakon izdavanja zajedničkog maksi singla sa Miroslavom Ilićem pravi zajedničku promotivnu turneju, poslije koje je bila proglašena pjevačicom godine. Ubrzo snima i najgledaniji novogodišnji show za nacionalnu TV, promovišuci pjesme sa albuma ”Pile moje”. Pored profesionalnih plesača, gledaoci su tada imali priliku vidjeti Brenu u ”holivudskom” stilu. Obučena u razne kostime, trikoe i perike, svaka show sekvenca je bila približena brodvejskim produkcijama, popraćena posebnom scenografijom, kostimografijom i koreografijiom, što je svakako pristajalo jednoj mega zvijezdi poput Lepe Brene.

Iste godine, Lepa Brena i Slatki Greh, prave pet uzastopnih koncerata i pune splitsku halu Gripe. Seriju koncerata je posjetilo oko 40 000 obožavatelja.


Poslije Evrovizije novi album i duet godine

1986.-te, Lepa Brena se po drugi put pojavljuje na jugoslovenskom takmičenju za ”Pjesmu Evrovizije”. Uprkos modernom scenskom nastupu, i disko - folk pjesmicom ”Miki, Mićo”, Breni i ”Grehu” ni ovaj put nije uspjelo da osvoji naklonost žirija. No, to ih nije omelo da na proljeće objave svoj peti album pod nazivom ”Voli me voli”. Jedna od vodećih pjesama na albumu je upravo bila pjesma ”Miki, Mićo” kao i pjesma ”Lažu te dušo moja”. Iste godine, sa pop - rock grupom ”Alisa” snima i duet pjesmu ”Posle devet godine”, poznatiju kao ”Hej hej dečače”.


Neprikosnovena i najvoljenija jugoslovenska zvijezda

1987.-te, poslije objavljivanja šestog albuma ”Uske pantalone” i najvećeg hita sa te ploce ”Okrećes mi leđa”, koji je zbog svoje popularnosti prepjevan i na francuski jezik, Lepa Brena je bila spremna za nove pobjede. U dvorani Doma sindikata u Beogradu, zbog velikog interesovanja, zajedno sa ”Grehom”, pravi novu seriju ”maratonskih” koncerata. Brena je svojom energijom i ljubavi prema publici uspjela da, iz večeri u večer, odrzi 31 dvočasovni koncert. S’ njima postavlja novi rekord posjete gdje se procjenjuje da je Brenine koncerte tokom tog mjeseca posjetilo oko 54 000 ljudi.

http://img2.pict.com/24/74/17/2088490/0/320/09lepabrena.jpg


Sedmi album, koji je bez sumnje potvrdio da uspjeh Lepe Brene nije bio slučajan i koji je nadasve opravdao očekivanja njenih fanova, objavljuje u izdanju sarajevskog Diskotona. Udarni hitovi bile su pjesme ”Golube”, ”Evo zima će”, ”Sanjam”, ”On ne voli me”,”Udri Mujo”, kao i naslovna pjesma ”Hajde da se volimo”. Spot za pjesmu ”Hajde da se volimo”, kao klasičnu verziju snima u Dubrovniku, a englesku verziju pjesme, pod nazivom ”Hi, Hi”, snima u Londonu.

Paralelno po objavljivanju ploče, ambicioznija nego ikad, ulazi u novu fazu svoje karijere. Na čelu sa menadzerom Rakom Djokicem i momcima iz ”Greha”, završava sa radom na prvom dijelu filma ”Hajde da se volimo” snimajući istovremeno visokobudzetne i atraktivne spotove, gdje su se posebno istakli spotovi ”Sanjam” i ”Hajde da se volimo”. Uspješnom marketinškom kampanjom i Breninom pojavom, film doživljava rekordnu gledanost od pet miliona gledaoca, a na kraju godine Breni donosi i ”Oscar popularnosti”.

Na premijeri filma ”Hajde da se volimo”, 24. oktobra, upoznaje tadašnjeg prvog teniskog reketa Jugoslavije, Slobodana Bobu Živojinovica. Ubrzo poslije susreta poznanstvo izmedju Brene i Bobe se razvija u romansu. Susrevši se u Čikagu, poslije Breninog koncerta u ”Kristalnoj dvorani”, odletjeli su za San Francisko na romantični ručak a potom su proveli sedam ludih i nezaboravnih dana u Brizbejnu, u Australiji. Ubrzo ”tajna” ljubavna veza između popularne folk zvijezde i uspješnog tenisera, postaje ”javna”. Njihove zajedničke slike su se mogle vidjeti na naslovnim stranicama svih novina i časopisa, koje su se bavile njihovom vezom.

http://img2.pict.com/7a/bb/4f/2088492/0/10lepabrena.jpg


Nešto kasnije ponovo pravi turneju po većim gradovima ex Jugoslavije. U Sarajevu, dvije večeri za redom, puni veliku dvoranu ”Zetra” i pjeva pred 40 000 posjetioca a potom pravi četiri uzastopna koncerta u prepunoj zagrebačkoj dvorani ”Cibona”.



Nastavice se...




Više o temi... (http://www.f-ton.org/forum/imena-na-estradi/8466-lepa-brena.html)