PDA

View Full Version : SDA Sandzaka, poziva Bosnjake na upis u poseban biracki spisak


Tahirovce
22-11-2009, 12:47
http://www.sandzaknews.com/slikao.php?image=slike/vijest-2414.jpg (http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-2414.jpg)
Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je danas konferenciju za novinare na kojoj su se medijima obratili Enis Imamović, potpredsjednik Stranke i Fahrudin Đekić predsjednik Asocijacije Mladih SDA Sandžaka.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Stranke, Enis Imamović rekavši da je ona zakazana jednim svečanim povodom u ovom svečanom danu za Bošnjake i za Sandžak.

„Najprije čestitam svima 20. Novembar Dan Sandžaka, želim da ovaj dan provedemo u miru i dobrom raspoloženju sa svojom porodicom i prijateljima" kazao je Imamović.

Ovih dana pripadnicima nacionalnih zajednica u Srbiji omogućen je upis u poseban birački spisak za izbor savjeta nacionalnih zajednica „u našem slučaju Bošnjačkog nacionalnog Vijeća kao najvišeg predstavničkog tijela nas Bošnjaka" rekao je on i dodao da Stranka demokratske akcije Sandžaka, tim povo dom poziva sve Bošnjake da iskoriste ovo pravo i u svojoj lokalnoj zajednici predaju zahtjev za upis u poseban Bošnjački birački spisak.

Imamović je ovom prilikom i obavijestio javnost da će od početka naredne nedjelje, Stranka demokratske akcije Sandžaka „krenuti u kampanju za upis Bošnjaka u poseban birački sapisak, a ta kampanja će se sastojati od organizacije brojnih okruglih stolova, tribina, simpzijuma, kulturno-umjetničkih programa i mnogih drugih aktivnosti, sve do obilaska i razgovora sa građanima u mjesnim zajednicama u cilju što uspješnijeg organizovanja upisa u poseban birački spisak."

Bošnjačko nacionalno vijeće će obučiti i ovlastiti timove popisivača koji će građanima ponuditi da kod svoje kuće popune zahtjev, za upis u poseban birački spisak, a koji će ujedno biti i ovlašćeni da opštinskoj odnosno gradskoj upravi predaju zahtjeve koje prikupe na terenu.

„Ovo je jedna pozitivna stvar u pogledu ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Srbiji, a pored toga što Bošnjacima pruža mogućnost da na slobodnim izborima biraju svoje legitimne predstavnike u nacionalnom savjetu, omogućava obnovu, provjeru, ispravku ili novi upis podataka u opšte biračke spiskove" istakao je potpredsjednik Stranke, Enis Imamović.

On je još jednom na kraju pozivo građane da se što masovnije uključe u ovu akciju i dodao da „nije slučajno što smo za ovaj javni poziv izabrali bas današnji dan, Dan Sandžaka, naš nacionalni praznik, jer pored današnjeg praznika i ovo je dokaz sazrijevanja Bošnjaka kao autohtonog naroda u Sandžaku i konačno prilika da zahvaljujući dobrom radu BNV pokažemo da imamo potpuni koncenzus u čitavom nacionalnom korpusu u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka u ovoj državi." zaključio je Imamović.

Prisutnim novinarima se zatim obratio i predsjednik Asocijacije Mladih SDA Sandžaka, Fahrudin Đekić koje je rekao da je period koji je "pred nama, slobodno možemo reći, jedan od najbitnijih u novijoj historiji Bošnjaka u Srbiji i njihove borbe za očuvanjem i unapređenjem svog nacionalnog identiteta." On je rekao da je formiranje posebnog biračkog spiska prilika da Bošnjaci još jednom pokažu i potvrde svoju visoku nacionalnu svijest i odgovornost, kao i političku zrelost.

„Uspješan završetak tog posla, odnosno upisivanje potrebnog broja građana bošnjačke nacionalnosti u poseban birački spisak Bošnjaka omogućiće prelazak sa dosadašnjeg elektorskog izbornog sistema za organe Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća na neposredni izborni sistem." rekao je Đekić.

„Građani bošnjačke nacionalnosti će moći da direktno biraju svoje predstavnike u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, a Vijeće, će tako kao najvažnija i najviša institucija Bošnjaka u ovoj zemlji dobiti još jači i potpuniji legitimitet što nas, kao stranku koja je osnovala jednu ovako značajnu instituciju posebno raduje" istakao je on.

Predsjednik Asocijacije Mladih SDA Sandžaka, završio je svoje obraćanje naglasivši da je „ovo prilika koja se ne propušta, koju nijedan punoljetan Bošnjak sa pravom glasa ne smije propustiti, ako ne zbog sebe onda zbog budućih generacija. U ovom trenutku za Bošnjake Sandžaka i cijele Srbije upis svakog pojedinačnog Bošnjaka zasigurno je jednako bitan kao i upis novorođenog deteta u matičnu knjigu rođenih. S toga pozivam sve građane bošnjačke nacionalnosti, a u ime AM SDA Sandžaka posebno pozivam sve mlade Bošnjake da se upišu u poseban birački spisak i učestvuju u izboru svog bošnjačkog rukovodstva jer to je svakako put u sigurniju i plodotvorniju budućnost." rekao je na kraju Fahrudin Đekić, Predsjednik Asocijacije Mladih SDA S andžaka.
Izvor: Stranka Demokratske Akcije Sandzaka (http://www.sda.rs)