PDA

View Full Version : EU bira predsednika 19 novembra.....))))


superbaka
17-11-2009, 20:17
EU bira predsednika 19. novembra

Blic (http://www.blic.rs/) - Sreda, 11. novembar 2009. 12:11 Vanredni samit šefova država i vlada Evropske unije o postavljanju na nove funkcije - predsednika i šefa evropske diplomatije - biće održan 19. novembra u Briselu, saopštila je danas Švedska.

Kako je navedeno na sajtu Švedske, koja do kraja godine predsedava EU, planirana je večera u Briselu na kojoj će biti pokušano da se reši ovo pitanje. Aktuelni predsedavajući Saveta EU švedski premijer Fredrik Rajnfelt proteklih dana obavio je konsultacije oko postavljanja na nove funkcije, pitanje o kojem 27 zemlje članice moraju odlučiti kvalifikovanom većinom.
"Nadamo se da će na samitu biti postignut dogovor o imenovanju za tri visoke pozicije iz Lisabonskog sporazuma", kaže se u saopštenju Švedske.
Naime, pored predsednika Saveta EU i visokog izaslanika za spoljnu i bezbednosnu politiku, treba imenovati i generalnog sekretara Saveta.
Ta funkcija postojala je i do sada, a nju je obavljao visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.
Budući šef diplomatije, prema Lisabonskom sporazumu, treba da bude i potpredsednik Evropske komisije. Lisabonski sporazum trebalo bi da stupi na snagu početkom decembra, pa je potrebno što pre rešiti i ova personalna pitanja.
Neformalno su se najveće frakcije u Evropskom parlamentu dogovorile da mesto predsednika pripadne konzervativcima, a šef diplomatije socijaldemokratama.
Favorit za mesto predsednika Saveta EU je trenutno belgijski premijer Erman van Rompui, koji uživa podršku Nemačke i Francuske.
Kada je reč o šefu diplomatije u trci su pre svega Britanci - ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband, ministar trgovine Piter Mandelson i evropski komesar Keterin Ešton. Italijanski bivši premijer Masimo D'Alema nema podršku, zbog svoje komunističke prošlosti, od strane zemalja istočne Evrope.
Koha ditore: D'alema umesto Solane
- Prištinski dnevnik Koha ditore izveštava danas na naslovnoj strani da bi Masimo D'Alema, bivši italijanski premijer u vreme NATO intervencije na Kosovu, mogao da zameni Havijera Solanu na mestu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i da je to iznenađijuća, ali dobra vest za Kosovo, preneo je FoNet.
List navodi da je za Kosovo važno koja će osoba imati tu poziciju, jer će prema Lisabonskom sporazumu, koji treba da stupi na snagu unarednih nekoliko nedelja, imati mnogo veća ovlašćenja nego dosadašnji visoki predstavnik.
"To će biti dobra vest za Kosovo ako se potvrdi da je D'Alema budući visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. On je odigrao pozitivnu ulogu u podršci Italije tokom pregovora o statusu Kosova", rekao je Veton Suroi, svojevremeno član kosovskog pregovaračkog tima i šef prištinskog Kluba za spoljnu politiku.

Poljska predlaže "preslišavanje" novih funkcionera
Poljska je predložila da kandidati za nove ključne funkcije u Europskoj uniji, koje su predviđene Lisabonskim sporazumom, pre izbora izlože svoje programe pred čelnicima zemalja članica kako bi izbor postao demokratičniji i transparentniji, javljaju evropski mediji.
U dokumentu koji je pripremilo Ministarstvo spoljnih poslova u Varšavi, za koji se veruje da će biti prihvaćen, predlaže se da se pre izbora predsednika Evropskog saveta održi rasprava izmedu šefova država ili vlada i kandidata koji bi tako dobili priliku da izlože svoje programe, da odgovaraju na pitanja učesnika samita. Slično bi trebalo postupiti i kada se radi o kandidatima za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost (ministra spoljnih poslova) EU, koji bi takođe izneli svoje programe pred šefovima diplomatija 27 zemalja članica Unije.
Tanjug, FoNet