PDA

View Full Version : Odbiti razgovore pod vodstvom Karla Bilta


36310
14-11-2009, 21:37
Ovo što nam je sada priređeno prevazilazi sve granice cinizma i spada u izraz manjka uma

Ekspresno puštanje iz zatvora ratnog zločinca Biljane Plavšić, koja je na sam dan navršavanja trećine izdržavanja svoje više nego zaslužene i prekratke kazne za zločine kojima je bila organizator i suizvršilac i za koje ne bi smjelo ni moglo biti prijevremenog otpuštanja, budući da se ne radi o zločinu iz zablude ili strasti i koristi nego iz najnižih pobuda mržnje prema jednom narodu, dakle, o pomno planiranom i sistematski i kroz više godina izvršavanom zločinu za koji ne može biti oprosta ni u kom slučaju, otkrilo je, međutim, jednu veoma bitnu činjenicu.

Karikaturalna osoba

Iza njenog više nego luksuznog tretmana i pažnje koja joj je ukazivana u zatvoru u Švedskoj, kao i ovako brzog puštanja i to upravo na dan kada je trebao započeti proces Radovanu Karadžiću i kada su najojađenije majke u svijetu "Majke Srebrenice i Žepe" bile u Hagu, stojala je vlada Kraljevine Švedske i lično njen ministar inozemnih poslova Karl Bilt (Carl Bildt).

Na ove činjenice je, nažalost, jedino ispravno i dostojanstveno reagirao član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, otkazujući zakazanu posjetu Švedskoj, a naše Ministarstvo inozemnih poslova je ostalo nijemo, kao i u mnogim drugim prilikama.

Iako smo mi naučili na cinizam i imoralizam zapadnoeuropskih političara, ovo što nam je sada priređeno, a pogotovo kad je u pitanju uloga Bilta, prevazilazi sve granice cinizma i spada u izraz manjka uma, potpunog odsustva moralnog osjećanja i arogancije koja kao da hoće da kaže cijelom jednom narodu za koji se zna i za koji je utvrđeno da je bio žrtva srpskog genocida "ko ste vi i ko da vodi o vama računa, da bi poštovao vaša najdublja osjećanja i imao pijeteta prema stotinama hiljada vaših nevinih sunarodnika koje su pobili Biljana Plavšić i njeni sljedbenici".

Za one koji su poznavali Bilta nije nikakvo čudo da je taj čovjek, koji je karikaturalna osoba europskog političkog života, uspio da preživi u Švedskoj, pa evo i u europskoj politici i to uprkos činjenici da je u njoj pokazao osobine koje bi u svakoj normalnoj političkoj sredini svog nosioca diskvalificirale za svaku javnu, a kamoli najodgovorniju političku funkciju.

Zračak pravde

Stvari se mijenjaju, a oni koji su postali istaknuti unatoč činjenici da je javnost saznala za tolike njihove mane, govori nam i da se javnost promijenila i nije više osjetljiva na to da li je neki javni funkcioner ustanovljeni lažac, obmanjivač ili defraudant. Ljudima je izgleda i negdje sve svejedno. Nama, međutim, nije, jer su istina, pravda i moralnost jedino što nam je ostalo i u šta se još uzdmao.

Sve drugo nam je uzeto. Stoga očekujemo da će naši političari, oni koji predstavljaju pobijeni i opljačkani narod i iskomadanu našu državu, odbiti da vode razgovore pod vođstvom Karla Bilta. Ako nastave sa njim kao da nije ništa bilo, onda su i oni isti kao on. Neka Europa pošalje nekog predstavnika koji je manje povrijedio naš narod i naše majke i sestre koje uzalud pred Sudom u Hagu čekaju zračak pravde da im obasja žalosnu subinu.

Sužene intelektualne sposobnosti

Svima nama koji smo imali prilike da susretnemo Bilta, da ga slušamo, da analiziramo način njegovog mišljenja i motive postupanja bilo je odavno jasno, a pogotovo od vremena kada je bio visoki predstavnik u BiH, da se u njegovom slučaju radi o čovjeku suženih intelektualnih sposobnosti, da mu sasvim nedostaje moralna dimenzija u mišljenju i prosuđivanju ljudskih odnosa i da ga bitne činjenice o ljudima i ljudskim pravima kao takvima ne zanimaju niti dodiruju.


Pise
Muhamed FILIPOVIC