PDA

View Full Version : Srbija bez viza vec od 19. decembra?


iSelektor
05-11-2009, 23:48
Bez viza već od 19. decembra?

Brisel -- U Savetu ministara EU usaglašen je stav da se ukidanje viza EU za državljne Srbije, Crne Gore i Makedonije stavi na snagu već 19. decembra ove godine.

To je bio jedinstven stav ambasadora država EU u Komitetu stalnih predstavnika država, rekli su danas agenciji Beta izvori iz Saveta ministara EU. Kako je naglašeno, to bi sada trebalo da bude potvrđeno 11. novembra na zasedanju Evropskog parlamenta i potom verovatno pre kraja mesecana sastanku ministara unutrašnjih ili spoljnih poslova EU.

Da će građani Srbije uskoro putovati bez viza nagovestio je i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u Briselu izjavio da nema gotovo nikakve sumnje da će građani Srbije u 2010. godini, "a možda i ranije", moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza.

Očekujemo formalnu odluku o tome 30. novembra ili 1. decembra, rekao je Jeremić posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Ren je pritom prokomentarisao inicijativu koja je došla iz Slovenije, da bi odluka o ukidanju viza za građane Srbije mogla da stupi na snagu 19. decembra ove godine, umesto 1. januara 2010.

"Kada je reč o tom 19. decembru, to je važno pitanje. Budući da se približava Božić i da je, u vreme praznika, važno pokazati dobru volju, nadam se da će biti pokazana dobra volja po tom pitanju”, očekuje Ren.

“Naravno, odluka je na Savetu ministara i zemljama članicama da odluče kog će datuma odluka o ukidanju viza stupiti na snagu. Postoje i određena praktična pitanja koja su sa tim povezana”, naveo je evropski komesar.

“Ostavljam, dakle, odluku Savetu ministara ali mislim da treba pokazati što više dobre volje u vreme Božića", poručio je on.

Jeremić je inače danas u Briselu najavio i da Srbija namerava da do kraja ove godine podnese i kandidaturu za članstvo u EU o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Fajonova: 19. decembar realan datum

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da je "realno očekivati" da Srbija, Makedonija i Crna Gora budu stavljene na belu šengensku listu već 19. decembra.

"Mislim da je realno da vize budu ukinute 19. decembra, što me veoma raduje. To bi bila sjajna vest za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekla je Fajonova agenciji Tanjug, dodajući da su zemlje članice EU, prema informacijama kojim ona raspolaže, prihvatile tu inicijativu Slovenije.

"Taj datum, 19. decembar, mi želimo da stavimo u zajedničku deklaraciju Evropskog parlamenta i Evropskog saveta. O tome će se u Evropskom parlamentu raspravljati u četvrtak (12. novembra), a potom će, istog dana, biti stavljeno na glasanje kao prilog izveštaju o viznoj liberalizaciji", rekla je ona.

Fajonova je rekla da očekuje da će njen izveštaj, koji je krajnje pozitivan, biti usvojen u parlamentu, posebno deo u kojem se predlaže ukidanje viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Izvor: BETA

STRANAC
07-11-2009, 19:27
Beogradski štampani mediji već su na naslovnicama primetili da je najavljeni "beli šengen" poklon za Svetog Nikolu, 19. decembra, a iz Brisela je stigla poruka da je to "božićni poklon", pa Slovenci "ispadoše" - Deda Mraz.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da se nada da će Srbija, Makedonija i Crna Gora biti stavljene na belu šengensku listu već 19. decembra, uoči božićnih praznika koji podrazumevaju i duh "dobre volje."

"Nadam se da će ta dobra volja moći da se iskaže i u ovakvoj situaciji," rekao je Ren na konferenciji za novinare u Briselu na molbu da prokomentariše inicijativu Slovenije da vize građanima Srbije budu ukinute 19. decembra, a ne 1. januara 2010.

Povodom najave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU, Ren je rekao da poštuje suverenitet Srbije kada se radi o tako važnoj odluci.

"Politika EU, zasnovana na obnovljenom konsenzusu o proširenju iz 2006. godine zahteva da zemlja ima odgovarajući proces u implementaciji Prelaznog sporazuma pre nego što joj kandidatura za članstvo bude razmatrana. To je osnova naše pozicije," rekao je evropski komesar, kako prenosi Radio Dojče vele.

Stav Evropske komisije je da bi Prelazni sporazum sa Srbijom trebalo da bude odblokiran, podsetio je Ren.

Prema njegovim rečima, veoma je važno što Srbija već jednostrano primenjuje Prelazni sporazum. Način na koji to Srbija radi, dokazuje da je ona sposobna da se nosi sa obavezama koje zahtevaju pristupni procesi, ocenio je visoki evropski zvaničnik.

"Napredovanje jedne zemlje ka članstvu u EU posao je za celu naciju i da bi bio uspesan mora biti zasnovan na najširem mogućem konsenzusu," podsetio je Ren napominjuci da je posebno zadovoljan što u Srbiji vidi porast zalaganja za evropske vrednosti i čvršće veze EU i Srbije.

36310
07-11-2009, 22:10
Jeremiću podastrti dokazi da njegovi diplomati rade protiv BiH


Srbija unutar Evropske unije lobira protiv ukidanja viznog režima BiH i Albaniji, saznaje "Dnevni avaz". To otkriva činjenica da je beogradski diplomata Branislav Pekić, inače ministar savjetnik u Ambasadi Srbije u Hagu, slao članovima Parlamenta Evropske unije mailove u kojima se protivio dodavanju BiH i Albanije grupi zemalja kojima je EU već odobrila ukidanje viza.

Ovaj diplomatski skandal za Srbiju izašao je na vidjelo u najgorem mogućem momentu po srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, tokom njegovog izlaganja u Evropskom parlamentu (EP) prije dva dana.

Ciljane poruke

Kako nam je potvrđeno iz Brisela, Jeremiću je srbijansku podlu igru bukvalno u lice razotkrila Sara Ladford (Ludford), članica EP-a iz Velike Britanije. Ona je srbijanskog ministra vanjskih poslova optužila da Srbija ne podržava ukidanje viznog režima BiH i Albaniji te da lobira protiv toga.

Kada je Jeremić to pokušao demantirati, Ladford je izvukla tekst e-maila koji je od srbijanskog diplomate Pekića još 5. oktobra ove godine dobila holandska parlamentarka Sofija Int Veld (Sophie), a u kojem on od nje traži da se sastanu te izražava zabrinutost zbog nastojanja da vize budu ukinute i Bosni i Hercegovini.

- Zabrinut sam i želim vas izvijestiti o tome. Prema informacijama koje su dostupne u izvještaju Fajon (Tanja, op. a.) o ukidanju viza, uključen je i prijedlog da se olakša odluka za BiH i Albaniju. Ali, mi se bojimo da bi to moglo usporiti ukidanje viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, ako se pokuša promijeniti ta odluka - napisao je Pekić u e-mailu koji je "Avaz" ekskluzivno dobio u posjed.

Neiskrenost Beograda

Beogradska diplomatija ciljano se obratila holandskoj zastupnici Int Veld, koja je potpredsjednica LIBE komiteta, direktno zaduženog za pitanja viza. No, afera je isplivala u javnost na Jeremićevom saslušanju pred Parlamentom.

Ladford je šokiranog Jeremića optužila za neiskrenost, a lobiranje istakla kao "dokaz da Srbija ima egoističan pristup i da nije iskrena kada govori o regionalnoj saradnji". Ladford je, kako se može vidjeti iz prepiske mailovima, zbog Pekićevog lobiranja protestirala i kod Ministarstva vanjskih poslova u Beogradu.

Bez odgovora za Srebrenicu

Jeremićev istup u EP-u, kako saznajemo, obilovao je diplomatskim gafovima i izazvao je pravu buru u EP-u. Šef srbijanske diplomatije našao se na udaru teških pitanja članova EP-a o Kosovu, Ratku Mladiću i Srebrenici.

Belgijska zastupnica Veronik de Kajzer (Veronique de Kaiser) pitala ga je zašto Srbija nije usvojila rezoluciju kojom 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ali Jeremić se nije udostojio ni da odgovori. Kosovsku vlast usporedio je s Miloševićevom, poredeći Srbe u sadašnjoj vlasti Kosova s "Miloševićevim Srbima".

Uvrede i Turskoj

Jeremić je tokom istupa uputio uvrede i na račun Turske, iako je turski predsjednik Abdulah Gul (Abdullah) samo prije nekoliko dana posjetio Beograd. Jeremić je govoreći o skorom ulasku Hrvatske u EU, rekao da su "Srbi bili 500 godina pod Turcima" i da "ne želi da opet bude u čekaonici s Turskom".

- To nije dobra poruka onima koji su toliko vremena bili pod Turcima - ispalio je, kako saznajemo, Jeremić pred šokiranim članovima Parlamenta EU.



Dnevni AVAZ

iSelektor
08-11-2009, 15:15
o boze sta sve necu procitati...
Ma najbolje je ovaj balkan od triglava pa grcke dole nekako zabetoniraju... tipa berlinski zid.... da ne citam vise nista o njima!
Ovo je sramota ziva...

STRANAC
08-11-2009, 15:21
"avaz" je sve vise poznat kao nepouzdan medij u rukama jednog od najvecih kriminalaca u BiH,tako da zbog svega sto znam o vlasniku i listu-sumnjama u verodostojnost ove vesti...

iSelektor
08-11-2009, 15:27
haha Stranac... ja nemogu da verujem, pomislih, sad mozda je i tu kao i za kurir poznato da je neki kruton, ali rekoh hajd valjda nije... kad ono ti pises hahahah

pa ne mogu da verujem, ima li normalne novine kod nas??? Sto nema loseg gazdu ili kriminalca ili sl?

Eto jos jedan razlog,da balkan treba zatvoriti...
Jednostavno pomisliti kako ima neki neizlecivi virus... da treba balkan zatvoriti...

Boze svasta...

STRANAC
08-11-2009, 15:33
vlasnik tog lista je cuveni,po losem, faruk radoncic,inace iz bijelog polja,
covek kojeg je napravio Alija Izetbegovic,a onda mu on prvom prilikom okrenuo ledja...
covek koji ima dve najvece zgrade u sarajevu i ko zna koliko jos nekretnina..
covek koji je dobio blindiranog dzipa na poklon od porodice keljmendi koja je jos poznatija po kriminalu u bih..
covek koji se nalazi na listi nepozeljnih u americi...
i da ne pisem jos,valjda je odvoljno da zakljucis ko je vlansik i kakve su novine..

iSelektor
08-11-2009, 16:00
pa dobro, ali ne verujem da sedi on tu i pise vesti, nego ima urednike koji to rade, a sumnjam da ga za svaku vest pitaju, jel moze ili ne...
Cak mislim da on nema pojma sta mu se sve pise u novimama... 8)