PDA

View Full Version : Srpska policija sprecila pljacku u Norveskoj


STRANAC
04-11-2009, 15:06
Srpska policija sprečila pljačku u Norveškoj

http://img410.imageshack.us/img410/4277/zla.jpg

Posle dojave srpske policije, u Norveškoj u poslednji čas sprečena spektakularna pljačka 500 kilograma zlata, koju je planirala grupa "Pink panter". Uhapšena sedmorica članova grupe.

Srpska policija sprečila je pljačku 500 kilograma zlata koju je u fabrici nakita u Oslu planirala da izvede grupa Srba, članova grupe "Pink panter", piše dnevni list "Pres".

Izjava ministra Ivice Dačića

Posle dojave naše policije, u Norveškoj su uhapšeni Milan S. (38 ) iz Novog Sada, koji je označen kao organizator te međunarodne bande, i još šestorica članova.

"Srpska policija na vreme je saznala šta pripremaju članovi ove međunarodne bande. Na osnovu podataka Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), 'Pink panter' je nameravao da izvede spektakularnu pljačku u Oslu", rekao je izvor iz policije.

"SBPOK prati ovu grupu zbog potpuno drugih kriminalnih radnji, ali smo sredinom oktobra došli do operativnih podataka da oni planiraju pljačku fabrike za preradu plemenetih metala. Na njihovoj meti bilo je pola tone zlata. Dostavili smo Norvežanima podatke i oni su, bukvalno neposredno pred izvršenje pljačke krajem oktobra, pohapsili ovu grupu", rekao je izvor iz policije.

U MUP-u navode da se uhapšena grupa sada nalazi u pritvoru u Oslu.

Isti izvor je dodao da su pretresene kuće i stanovi pohapšene grupe i da je u njima nađena veća količina zlata i drugog nakita, novca i skupocenih automobila.

Dačić: Sprečena pljačka veka

"Grupa je poznata kao 'Skandinavski Pink panter', a osumnjičeni su za velike provale i krađe u severnoj Evropi. Očekujemo da se njihovim hapšenjem razreše mnoga teška razbojništva i velike pljačke. Kao i kod svih 'pinkpanterovaca' njihova osnovna meta bio je nakit, ali su pljačkali i tehniku i druge vredne stvari", navode u policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je MUP Srbije u saradnji sa norveškom policijom sprečio pljačku velike količine zlata.

"Tačno je da je MUP Srbije, na osnovu operativnih saznanja SBPOK-a, dostavio kolegama iz Norveške podatke da se priprema velika pljačka zlata u Oslu. Delovali su brzo, ispostavilo se da su sve informacije tačne, pljačka je sprečena, a osumnjičeni su pohapšeni", rekao je Dačić.

Ministar nije želeo da otkrije zbog kojih kriminalnih radnji SBPOK prati tu grupu, kao i da li među uhapšenima ima osoba koje su na poternicama zbog drugih dela.

"Najvažnije je da je sprečena možda i pljačka veka u Norveškoj jer je cilj uhapšene grupe bila roba ogromne vrednosti. Ovo je samo još jedna potvrda da su pripadnici MUP-a spremni da se obračunaju sa kriminalom u međunarodnim granicama i razmerama", naveo je Dačić.

Norveška policija još nije zvanično saopštila informacije o hapšenjima zbog zakona koji propisuje da od časa privođenja do obelodanjivanja informacija mora da prođe određeni vremenski period.

Spektakularne pljačke po celom svetu

Grupa "Pink panter" smatra se odgovornom za velike pljačke u Bahreinu, Japanu, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim državama.

Troje pljačkaša je 2004. godine iz juvelirnice u Tokiju ukralo je dijamantsku ogrlicu "Kontesa od Vandoma" sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, čija se vrednost procenjuje na 25 miliona evra.

Srpski državljani Aleksandar Radulović, Đorđije Rašović i Snežana Panajotović osuđeni su pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog te pljačke, a Petar Radonjić iz Nikšića uhapšen je u martu 2006. na aerodromu "Nikola Tesla", na osnovu poternice japanske policije.

"Pink panter" je opljačkao juvelirnicu "Graf" u centru Londona. Jednog od pljačkaša, Nebojšu Denića, savladalo je obezbeđenje, dok su Milan Jovetić i Predrag Vujošević pobegli sa draguljima vrednim 30 miliona evra.

Nebojša Denić osuđen je 2004. na kaznu od 15 godina zatvora dok je Milan Jovetić uhapšen i osuđen na pet godina zatvora.