PDA

View Full Version : Ljajic: Podvuci crtu o saradnji


iSelektor
02-11-2009, 21:27
Ljajić: Podvući crtu o saradnji
Izvor: B92
Beograd -- Poseta glavnog tužioca Haskog tribunala Serža Bramerca biti prilika da se "podvuče crta" i oceni dosadašnja saradnja Srbije sa Tribunalom, smatra Rasim Ljajić.

Bramerc u Beograd dolazi u sredu gde će srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji Srbije s Tribunalom. On će nakon te posete podneti izveštaj Evropskoj uniji i Savetu bezbednosti UN o sardnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, gostjući na televiziju B92, rekao je da će ta poseta biti prilika da se sa Bramercom razgovara i o daljim planovima i aktivnostima koje su usmerene ka lociranju dva preostala haška optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

On je ponovio da će podneti ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima ako Mladić do kraja godine ne bude uhapšen, jer će, kako je rekao, njegov "kredibilitet biti doveden u pitanje".

"Bio bi moralni čin da snosim konsekvence svojih pogrešnih procena. Još ima vremena. Ne mogu da verujem da će Mladić biti uspešniji od svih nas zajedno i da ćemo i 2010. godine i dalje tragati za jednim čovekom koji je prepreka ne samo evropskim integracijama, već i unutrašnjim reformama", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, niko sa sigurnošnju ne može da kaže da se oni nalaze u Srbiji, ali ni da nisu u Srbiji.

"Mi sprovodimo sve aktivnosti kao da su oni tu", rekao je on i dodao da ni Bramerc ni Holandija nemaju štetu od toga što Mladić i Hadžić nisu uhapšeni već da je jedino Srbija "žrtva" i da trpi velike posledice zbog činjenice da oni nisu u Hagu.

Predstavljajući istraživanje o stavovima javnosti prema Tribunalu, Ljajić je kazao da podrška saradnji opada od trenutka kada je uhapšen Radovan Kardžić.

"Kada su ljudi videli da je posle hapšenja Karadžića pritisak veći, od 50 odsto onih koji su bili za izručenje Mladića podrška je pala na 25 odsto", rekao je Ljajić.