PDA

View Full Version : MESIC:Dodik cini sve da unisti i razbije BiH


36310
01-11-2009, 09:39
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira, prenosi Hina.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek 8 posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o odcjepljenju o izdvajanju što mi ne prihvaćamo", kazao je Mesić, odgovarajući na novinarska pitanja tokom jutrošnjeg posjeta Zadru.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH".
Hrvatska u svemu vodi realnu politiku, dodao je Mesić.
Također je kazao kako je "hrvatski interes da se otvore granice i da hrvatski narod živi u ukupnom kulturnom prostoru, jer Hrvati ne žive samo u Hrvatskoj.
Strateški cilj Republike Hrvatske je što brži ulazak u EU jer to znači i isključivanje rata kao političkog sredstva", dodao je.

Vasić: Mesića niko ne pita da li on nešto prihvata ili ne



Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića niko u BiH i Republici Srpskoj ne pita za ovlašćenje za referendum, niti da li on to prihvata ili ne.

"Hrvatska treba da bude garant Dejtonskog sporazuma, a ne da se zalaže za unitarnu i centralizovanu BiH kao što to Mesić radi već godinama", naglasio je Vasić, komentarišući Mesićevu izjavu da Hrvatska ne prihvata referendum o otcjepljenju u BiH i da BiH ne može danas funkcionisati na način kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, koji je, kako je rekao, zaustavio rat.

"Mesić u jednom vakumu i jednom međudržavnom haosu nalazi plodno tlo za svoje stavove koji su protiv RS i protiv Srba u BiH", konstatovao je Vasić.


Dodik: Neka se Mesić prestane brinuti o RS



Kabinet predsjednika Vlade RS Milorada Dodika reagirao je na izjave koje je dao hrvatski predsjednik uz ocjenu da je krajnje vrijeme da Stjepan Mesić „prekine brinuti“ o RS te da bi „bilo bolje da svoju brigu usredsrijedi na Hrvate u BiH koji su u potpunosti marginalizovani“.

„Ovo nije prvi put da se predsjednik Hrvatske, kad god ima ličnih problema u sopstvenoj zemlji, nepozvan prihvata arbitriranja oko BiH gdje je po običaju kriva samo jedna strana, RS i Milorad Dodik. Mesić pažnju Hrvatske i ostale javnosti želi preusmjeriti na za njega uvijek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika, pa i na Srbiju“, navodi se u saopćenju iz Kabineta entitetskog premijera.