PDA

View Full Version : Micunovic: Holandija ne menja stav


iSelektor
30-10-2009, 01:34
Mićunović: Holandija ne menja stav

http://img2.pict.com/bd/16/10/1868851/0/1168435734aea2eae2c06f960179017e.jpg

Beograd -- Holandija i dalje smatra da Srbija ne sarađuje u potpunosti sa Haškim tribunalom, rekao je Dragoljub Mićunović nakon posete holandskom parlementu.

Mićunović je kao predsednik spoljno- političkog odbora Skupštine Srbije predvodio delegaciju Srbije u razgovarima sa predstavnicima holandskog parlamenta."Razgovori su bili su uspešni, ali stavovi dve strane o saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu ostali različiti", kaže on i dodaje da je stav Srbije da je saradnja potpuna dok predstavnici Holandije to osporavaju.

"Tu se brkaju saradnja i cilj", smatra Mićunović.

“Sigurno je da svi ciljevi Haškog tribunala nisu ispunjeni dok se Ratko Mladić i Goran Hadžić ne uhapse, ali to ne znači da mi ne sarađujemo potpuno sa tribunalom, u svim elementima. O tome svedoči i izveštaj javnog tužioca u Savetu bezbednosti", objašnjava on.

“Radi se o toj ključnoj reči, da li sarađujemo, i važno je da se ona razjasni-kad kažemo da sarađujemo, to znači da mi pokazujemo maksimum volje i aktivnosti da se taj cilj ostvari, a oni kažu da taj cilj nije ostvaren. Ne možete nekome reći da ne radi ako još nije završio posao”, smatra Mićunović.

Šef spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Holandije Henk Jan Ormel kaže da su hapšenje Ratka Mladića i puna saradnja s Haškim tribunalom pitanja poštovanja pravila za proširenje Evropske unije.

Holandski parlament, po rečima Ormela, insistira na hapšenju Mladića "ne zato što imamo nešto protiv Srbije, nego zato što smatramo da pravila moraju biti poštovana, a jedno od tih pravila je puna saradnja s Haškim tribnalom".

Ljajić i Dačić o stavu Holandije

U Beograd inače sledeće nedelje stiže glavni haški tužilac Serž Bramerc koji bi još jednom sa srpskim zvaničnicima trebalo da razgovara o saradnji sa Tribunalom pre nego što savetu bezbednosti uputi redovan polugodišnji izveštaj.

Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom u Hagu Rasim Ljajić očekuje da će taj izveštaj i ovog puta biti pozitivan.

“Očekujemo da predstavimo sve ono što je učinjeno od njegove poslednje posete. Mi imamo samo jedno otvoreno pitanje u odnosima sa Haškim tribunalom a to je izručenje Ratka Mladića, na sve ostale dileme i zahteve koji su stizali iz tribunala mi smo pozitivno odgovorili", objašnjava Ljajić.

“Imamo ostvarena 29 uvida u arhive, pozitivan odgovor na 1838 zahteva, na stotine hiljade dokumenata je predato tribunalu, više od 550 svedoka je oslobođeno obaveze čuvanja tajne. Dakle ne samo da nemamo neispunjenim zahteva,nemamo čak niakkvih problema u saradnji sa tribunalom i preostaje samo da daljim perativnimpotragama dođemo do dva preostala haška optuženika, objasnio je Ljajić.

Ljajić ipak ne očekuje da će Bramerc u izveštaju upotrebiti izraz puna saradnja, na čemu insistira Holandija, i zbog čega ne veruje da će Holandija promeniti stav u vezi sa odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma, niti da će ih bilo ko ubediti u to.

“Da budem potpuno otvoren, ja ne očekujem da će oni ubediti Holandiju. Mi i ne "igramo" na tu opciju, radimo sve da završimo priču sa tribunalom, da se Mladić nađe, to je jedini siguran put, sve drugo je veliki rizik i mi ne računamo na tu opciju", rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će EU ukinuti vize za državljane Srbije i od početka iduće godine odmrznuti primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbija-EU.

Beli šengen je na dohvat ruke smatra Dačić, naglašavajući da bi bilo dobro da od prvog januara počne i primena Prelaznog trgovniskog sporazuma.

"Srbija je već daleko odmakla u primeni tog sporazuma ne čekajući na tu formalnu odluku, ali za sam proces naše kandidature i našeg puta ka EU bilo bi veoma dobro kada bi to bila jedna pozitivna odluka , naročito i zbog činjenice da i sve ostale zemlje Unije imaju praktično saglasan stav o tome", rekao je Dačić.

Izvor: B92