PDA

View Full Version : Izgradnja autoputa kljuc razvoja


iSelektor
30-10-2009, 01:26
Privreda Sandžaka u svetlu nedavne posete Srbiji turskog predsednika Gula i posete Turskoj predstavnika više opština
Izgradnja autoputa ključ razvoja

http://img2.pict.com/25/34/17/1868841/0/pict.png

Beograd - Mogućnost ekonomskog razvoja Sandžaka bila je jedna od glavnih tema dvodnevne posete predsednika Turske Abdulaha Gula Srbiji. Gul i njegov domaćin predsednik Srbije Boris Tadić saglasili su se da da dve zemlje imaju najbolje odnose u dosadašnjoj istoriji, da su postale strateški partneri, ali i da je moguće poboljšanje ekonomske saradnje.

Tadić i Gul su ocenili da postoji ogroman prostor za unapređenje ekonomske saradnje i pozvali turske investitore da ulažu kapital u Srbiju. Tokom posete turskog šefa države, u beogradskom hotelu „Hajat“ održan je Poslovni forum, a u Palati Srbija okrugli sto o ekonomskim perspektivama Sandžaka, na kome su uz ministre dve zemlje i predstavnike lokalnih organa vlasti, učestvovali i privrednici.

Srbija i Turska su potpisale pet međudržavnih sporazuma, a sem Beograda, predsednici Gul i Tadić obišli su Sremske Karlovce i Novi Sad.

Posle sastanka o Ekonomskom razvoju Sandžaka, predsednik Tadić je izjavio da je izgradnja autoputa kroz Sandžak ključ razvoja regiona. Tadić je istakao da je želja vlasti u Srbiji da izgradnjom autoputa kroz Sandžak povežu Srbiju sa Crnom Gorom, što je dobro za stanovnike Sanžaka koji žive sa obe strane granice. Na Poslovnom forumu srpskih i turskih privrednika, Tadić je ohrabrio turske investitore da dođu u Srbiju, ali i srpske privrednike da pronađu svoje partnere u Turskoj. „Pozivam vas u Srbiju, koja je prijateljska i otvorena zemlja za sve strane investitore, posebno iz prijateljskih zemalja“, poručio je Tadić. On je ocenio da je nivo turskih investicija nedovoljan i primetio da za to ne postoji nijedno opravdanje. „Postoje ogromni ekonomski potencijali za saradnju i oni nisu dovoljno iskorišćeni“, rekao je Gul i istakao da turski privrednici moraju da shvate prednosti i vrednosti investiranja u Srbiju. Potrebno je ojačati našu ekonomsku saradnju, poručio je Gul i naglasio da Turska godišnje uveze robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, što predstavlja veliki potencijal za srpske privrednike.

Predstavnici opština Nova Varoš, Prijepolje, Priboj, Sjenica, Tutin, Raška i grada Novog Pazara nedavno su, u organizaciji turske agencije TIKA, posetili Ankaru i Istanbul i razmatrali moguću saradnju u različitim oblastima. Većina je prisustvovala i razgovorima sa gostima iz Turske u Beogradu, a petnaestak turskih privrednika posetilo je Novi Pazar i Sjenicu.

Predsednik opštine Nova Varoš Slaviša Purić, koji se nedavno vratio iz posete Turskoj, a bio je i na skupu Ekonomske perspektive Sandžaka zadovoljan je kontaktima sa turskom stranom. „Siguran sam da će ova poseta Turskoj imati konkretne ekonomske efekte, a u kojoj meri, pokazaće naredni meseci“, izjavio je Purić za Sandžak Danas. Purić je tokom boravka u Ankari i Istanbulu, razgovarao i sa čelnikom agencije TIKA Metin Arslanbasom o eventualnoj pomoći Novoj Varoši u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture. TIKA bi sledećeg meseca u Beogradu trebalo da otvori svoje predstavništvo, što će omogućiti realizaciju planiranih projekata. Boravak u Turskoj bio je uvod u susret sa turskim privrednicima i delegacijom koja je posetila Srbiju u pratnji predsednika Gula. Prema Purićevim rečima, novovaroške vlasti će pripremiti nekoliko projekata za koje se nadaju da mogu da dobiju pomoć Turske. Izgradnja koronarne jedinice u novovaroškoj bolnici, sportskog kompleksa, vodovodnog sistema, uređenje školskih dvorišta i nabavka opreme za ski stazu Briježđe, čije je otvaranje planirano do početka decembra neki su od projekata za koje je turska strana pokazala interesovanje.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović deli optimizam svog kolege iz Nove Varoši. „Mislim da sama činjenica da su vlada i predsednik Srbije učestvovali na sastancima o ekonomskom razvoju Sandžaka govori da država ozbiljno razmišlja o ovom kraju i pokušava da nam pomogne. To je dobar pristup jer mi sami, bez pomoći države Srbije i prijatelja iz inostranstva, sigurno ne bismo mogli da izađemo iz aktuelne krize“, izjavio je Mahmutović za Sandžak Danas. Mahmutović veruje da će realizacija projekata ići relativno brzo. „Naravno da je potrebno vreme za nastavak dogovora, ali turska strana je iskazala veliko interesovanje. To je najbitnije“, dodaje Mahmutović.

AUTOR: S. BIŠEVAC
Izvor: Danas