PDA

View Full Version : Sve vise nezaposlenih u Sandzaku


iSelektor
29-10-2009, 20:07
Sve više nezaposlenih u Sandžaku

Novi Pazar -- Region u Srbiji sa najaktivnijom privredom s početka prošle decenije doživeo je sunovrat nakon 2002-ge i broj nezaposlenih u Sandžaku od tada neprestano raste.

Državni zvaničnici poslednjih dana dosta govore o potrebi ekonomskog spasa Sandžaka za koji su neophodne strane investicije. Međutim, nemačka nevladina organizacija upozorava da investitore ne ohrabruje atmosfera koju stvara unutarbošnjački sukob u ovom regionu.

Konflikti su podelili ljude, siromaštvo je u porastu, korupcija i nepotizam, nedostatak vladavine prava, samo su neki od problema sa kojima se suočava region Sandžaka, zaključeno je u istraživanju koji je sprovela nemačka nevladina organizacija "Civilna mirovna misija" u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji.

Jedina perspektiva regiona je tradicionalni preduzetnički duh koji treba podržati na putu ka evropskom tržištu.

"Kao što i za sve je potrebno dalje usavršavanje, investicije i nove tehnologije, ovde je to posebno izraženo ako želimo da igramo utakmicu na ovom daleko većem tržištu koje je uz to i daleko zahtevnije nego što je bilo tržište devedesetih“, kaže ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić.

"Došlo se do zaključka da će se raditi autoput kroz Sandžak, da će se aerodrom Lađevci kod Kraljeva konvertovati u civilni, da će se uraditi magistralni putni pravci Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin. Sve su to preduslovi da neko uopšte može da dođe do nas i da uloži“, objašnjava gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović.

Ministar Rasim Ljajić kaže da lokalna vlast, pa ni Vlada, u aktuelnoj krizi nemaju dovoljno novca da ulažu, tako da se pomoć očekuje spolja. Međutim, istraživanje nemačke NVO pokazuje da bi politički konflikti u Sandžaku mogli da otežaju realizaciju te ideje.

"To ima veze sa imidžom Sandžaka u Srbiji. Mi smo na primer pre dva dana mogli da vidimo reportažu B92 o Sandžaku i ovde vidite da to za strane investitore i strane investicije može biti prepreka“, navodi Kristijan Pfajfer, iz NVO „Civilna mirovna služba“

„Nije politički konflikt kao što se ovde tvrdi.Dve stranke razlog što je privreda u Sandžaku propala. To je besmisleno. Mi smo imali ratove, sankcije, bombardovanje pa je privreda cvetala. Ali su bili drugačiji uslovi i način poslovanja, sada je potpuno drugačiji ambijent“, ističe Rasim Ljajić.

Nemačko istraživanje navodi i da dosadašnje podsticajne mere Republike Srbije nisu imale značajnije efekte na to da privatni biznis sektor u Sandžaku okonča borbu za opstanak i počne sa realizacijom realne i perspektivne poslovne ideje.

VIDEO: http://blip.tv/play/hKYmgauRVQI

Izvor: B92