PDA

View Full Version : VIRUS H1N1


dido
29-10-2009, 18:14
Vesti




četvrtak, 29. okt 2009, 10:57 -> 17:30
Novi talas gripa H1N1 u Srbiji

Tri učenika drugog razreda Osnovne škole "Milica Pavlović" u Čačku obolela od novog gripa, saznaje RTS. U Kraljevu obolele još dve osobe. Četiri slučaja u Vojnoj gimnaziji i dva u Beogradu. Zbog epidemije "akutnih respiratornih infekcija" Vojna gimnazija je zatvorena.
U Osnovnoj školi "Milica Pavlović" u Čačku tri učenika jednog odeljenja drugog razreda obelela su od novog gripa, potvrdio je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.
Izjave Branislava Tiodorovića i Veljka Todorovića


Direktor škole Mirko Lazović izjavio je da je iz Zavoda za javno zdravlje dobio obaveštenje sa detaljnim uputstvom koje mere treba preduzeti.
"Našu sumnju izazvala je činjenica da je ovih dana u isto vreme sa simptomima povišene temperature obolelo 11 učenika iz istog odeljenja", rekao je Lazović.
Direktor škole naveo je da je do sada od nadležnih potvrđeno da je u nekoliko slučajeva, posle pregleda uzoraka u Zavodu "Torlak", potvrđeno prisustvo virusa H1N1.
U Kraljevu su danas zabeležena još dva slučaja obolelih od virusa novog gripa, potvrdio je epidemiolog Tiodorović.
Pored četvorice učenika Vojne gimnazije u Beogradu koji su obeleli od novog gripa, Tiodorović je rekao da je danas zabeležen novi slučaj u jednoj beogradskoj srednjoj školi.
Takođe, kako RTS saznaje, jedan turistički vodič iz Beograda zaražen je novim virusom tipa H1N1.
"Oboljevanje školske dece od novog gripa u Čačku, Kraljevu i Beogradu je nešto što smo očekivali i što će se proširiti u svim školama u Srbiji, jer je virus A H1N1 "prisutan daleko više nego što ga sada registrujemo", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.
Kon je u izjavi Tanjugu istakao da su deca kod koje su potvrđeni simptomi novog gripa dobro, većinom se leče kod kuće sem pojedinih koji se zbog izrazito povišene temperature nalaze u bolnici.
Kon je naglasio da se može proceniti da je mnogo više obolelih nego što je broj registrovanih slučajeva.
"Pratićemo dalje situaciju i izveštavati građane", kazao je Kon, i dodao da je ova situacija bila očekivana i da nema razloga za previše brige.
Izolacija obolelih od novog gripa
I načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane Veljko Todorović potvrdio je da je kod četvorice učenika Vojne gimnazije dijagnostikovana infekcija izazvana novim virusom gripa H1N1.
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/10/29/1492871/grip-maske.jpg
Učenici u Čačku

Todorović je rekao da su oboleli izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima iako, kako je rekao, kod njih nema znakova oboljenja.
Načelnik Uprave za zdravstvo izjavio je agenciji Beta da je u Vojnoj gimnaziji nastava prekinuta zbog epidemije "akutnih respiratornih infekcija".
"Toga će biti još u narednom periodu naročito u školama, internatima i kasarnama", rekao je Todorović i dodao da nema razloga za paniku među građanima.
Prema njegovim rečcima, svi oboleli od novog gripa, kao i oboleli od sezonskog gripa ili neke druge virusne ademoinfekcije su dobrog opšteg stanja.
Todorović je dodao da je njihov tok bolesti bio povoljan i niko nije imao komplikacije na plućima, sinusima ili bronhijama.
"Ostali imaju znakove akutne respiratorne infekcije i može se reći da jedan manji broj, verovatno i onih kod kojih nismo dokazali, ima infekciju virusom H1N1. Možemo da kažemo da je epidemija sada stavljena pod kontrolu, jer je u protekla dva dana bilo osam novoobolelih, juče samo dvoje", naveo je Todorović.
Todorović je objasnio da je u poslednjih sedam dana kod učenika Vojne gimnazije primećen nešto veći broj oboljevanja od akutne respiratorne virusne infekcije.
Načelnik uprave za zdravstvo je objasnio da se ne može jasno odvojiti klinička slika ispoljavanja bolesti novog gripa, jer i sezonski i novi grip su veoma slični i s razlogom se može pretpostaviti da je broj obolelih od novog gripa veći.
Ipak, dodao je Todorović, taj broj je sigurno mnogo manji nego broj obolelih od sezonskog gripa ili neke druge virusne infekcije.
"Pojavu novog gripa u Srbiji očekuje i zdravstveni sistem Republike i vojni zdravstveni sistem, i mi smo se za to dobro pripremili. Pripremili smo se u smislu što smo izvršili edukaciju lekara i drugog zdravstvenog osoblja", rekao je Todorović.
Načelnik je objasnio da je čak obavljena i edukacija vojnika i oficira, da su pripremljene mere i postupci koji se preporučuju u slučaju pojave pojedinačnih slučajeva, kao i postupci u slučaju masovnijeg oboljevanja.
"Vojna akademija i Vojna gimnazija, učenici, studenti i zaposleni imaju oko 2.000 ljudi, a obolelo je pet, šest ili sedam posto od toga. Mi to smatramo uspehom, jer se očekuje da će u epidemiji oboleti između 20 i 30 posto stanovništva", zaključio je Todorović.
Saveti lekara:

Što češće pranje ruku sapunom.
Upotrebu vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku.
Izbegavanje rukovanja i ljubljenja.
Isključivo jednokratna upotreba maramice za nos.
Aktivno praćenje zdravstvenog stanja, pre svega nakon puta u zemlje u kojima je zabeležen grip.




Batut: Prepoznajte simptome gripa

4. novembar 2009. | 19:36 | Izvor: B92 Beograd -- Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" objavio je spisak simptoma koji mogu ukazati na novi grip i mere prevencije.

Progresija može biti veoma brza, navedeno je na sajtu Instituta uz napomenu da je potrebna pojačana medicinska pažnja kod osoba sa potvrđenim virusom, ali i kod pacijenata sa sumnjom na virus novog gripa


Simptomi koji mogu da ukažu na virus H1N1 su: površno/plitko disanje tokom fizičke aktivnosti ili tokom odmora, otežano disanje, plavetnilo/cijanoza, krvava ili obojena sluz, bol u grudima, pogoršanje mentalnog statusa, visoka temperatura tokom tri dana i nizak krvni pritisak.

Kod dece, simptomi su nešto drugačiji - brzo ili otežano disanje, nezainteresovanost ili mala zainteresovanost za igru, gubitak živahnosti i otežano ustajanje, navedeno je na sajtu.

Kao osnovne mere prevencije u Batutu predlažu odstojanje od najmanje metar od drugih osoba, provetravanje prostorija, higijenu ruku i higijenu disajnih puteva, koja podrazumeva pokrivanje nosa i usta pri kašljanju maramicom koju posle upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom.

dido
29-10-2009, 18:18
Izvinjavam se zbog greske u naslovu teme,umesto H1N1,STOJI N1H1 mada se nadam da je to sada bas nebitno:)

mersija
29-10-2009, 21:48
mada se nadam da je to sada

Bitno :p da si se ti nama zdravo i veselo vratio i da si opet ovdje sa nama...:)

dido
30-10-2009, 09:55
Bitno :p da si se ti nama zdravo i veselo vratio i da si opet ovdje sa nama...:)
Hvala hvala Mersija,ada Boga mi ste mi bas nedostajali:ruka:

dido
30-10-2009, 09:57
Deca na udaru

Više učenika u nekoliko škola širom Srbije obolelo od novog gripa.Vojna gimnazija zatvorena, u Kraljevu proglašena epidemija

http://www.kurir-info.rs//files/image_for_teaser/Thumb_8835047_b.jpg

BEOGRAD - Vojna gimnazija u Beogradu zatvorena je zbog pojave svinjskog gripa kod četiri učenika, dok je u Kraljevu proglašena epidemija te bolesti jer je virus izolovan kod dvoje dece od šest i sedam godina! Istovremeno, novoobolelih od svinjskog gripa ima još u Čačku i Beogradu.
Osim Vojne gimnazije, ostale škole, zasad, neće biti zatvorene. Bez obzira na sve, kako stručnjaci uveravaju, nema mesta panici. U Čačku je obolelo troje dece, dok je u Beogradu jedan srednjoškolac već smešten u beogradsku Infektivnu kliniku na lečenje pošto se vratio iz Praga, gde je bio na ekskurziji. Osim njega, svinjski grip potvrđen je i kod jednog turističkog vodiča, takođe iz Beograda. Prema informacijama nadležnih, u zemlji ima dovoljno antivirusnih lekova, a epidemiološke službe i svi ostali spremni su da "dočekaju" virus H1N1.
- U Vojnoj gimnaziji u Beogradu 100 učenika obolelo je od akutne respiratorne virusne infekcije, ali je, zasad, samo kod četvoro njih dokazano prisustvo virusa H1N1 - kaže za Kurir brigadni general, docent dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane, i dodaje:
- Svi učenici su dobro, i oni kod kojih je potvrđen virus H1N1, kao i svi ostali koji imaju akutnu respiratornu virusnu infekciju. Kod svih učenika bolest ima povoljan tok. Četvoro obolelih učenika izolovano je u stacionaru Vojne gimanzije i pod stalnim su nadzorom lekara.
Dr Vladan Šaponjić, epidemiolog iz Kraljeva, član Radne grupe za praćenje pandemije, kaže za Kurir da je u Kraljevu proglašena epidemija novog gripa među decom, ali da to ne znači da će škole i vrtići biti zatvoreni.
- Obolelo je dvoje dece od šest i sedam godina. Kod njih smo virus H1N1 otkrili sasvim slučajno, tokom redovnih epidemioloških testiranja koja sprovodimo svake godine. Deca su dobro. Na kućnom lečenju su i dobijaju terapiju za ublažavanje simptoma kao što su lekovi za obaranje temperature i slični. Škola i vrtić neće biti zatvoreni, a na snazi su mere zaštite od gripa - objašnjava za Kurir dr Šaponjić.
U čačanskom Zavodu za javno zdravlje juče je zvanično potvrđeno da su tri učenika iz ovog grada obolela od novog gripa. Prema istim informacijama, svi oboleli su na kućnom lečenju, dok su pojedini već i ozdravili.
- U Moravičkom okrugu registrovano je 16 slučajeva novog gripa. Od toga su četiri potvrđena, dok se za 12 zasad pretpostavlja da su slučajevi novog gripa. Do sada nije bilo drastičnog porasta broja obolelih - kaže za Kurir dr Ana Mišović iz Centra za prevenciju zdravlja u Čačku.
Mirko Lazović, direktor OŠ "Milica Pavlović", koju pohađaju obolela deca, kaže da zasad nema potrebe da škole budu zatvorene.
- U ponedeljak sam od učitelja dobio informaciju da 11 učenika drugog razreda nije došlo na nastavu. To je bio dovoljan znak epidemiolozima da urade preglede. I ustanovljeno je da njih troje ima virus H1N1. Na sreću, deca su se brzo izborila s virusom i nije bilo potrebe da neko bude na bolničkom lečenju. Škola radi normalno i nije bilo prekida nastave - kaže direktor Lazović.

dido
31-10-2009, 20:10
Sve više obolelih od novog gripa
Subota, 31. oktobar 2009. 19:18

Broj obolelih od gripa A tipa H1N1 u Srbiji svakim danom sve više raste.

Lekari sumnjaju da su u Čačku zaražene 42 osobe, na Infektivnu kliniku u Kragujevcu primljeno je još šest pacijenata, a bolest je konstatovana i kod jednog učenika Gimnazije "9 maj" u Nišu. Sumnja se da su zaražena još dva gimnazijalca iz istog grada.

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković je izjavio da kasno sinoć stiglo obaveštenje da je na Institutu Torlak potvrđeno postojanje virusa H1N1 kod tog niškog gimnazijalca.

U Paraćinu je broj dece, za koje se sumnja da imaju novi grip povećan sa sedam na 14 i oni se nalaze u izolovonoj jedinici dečjeg odeljenja. To su deca između četiri i 13 godina, iz svih škola na gradskom delu opštine.

U Paraćinu su preduzete sve preventivne mere da se deca obolela od gripa ne mešaju sa ostalom decom, odvojeni su posebni ulazi i čekaonice za decu obolelu od akutnih repspiratornih infekcija.

U dečjem dispanzeru uvedena su i dodatna dežurstva. Zbog opasnosti, preventiva je na najvišem nivou, zabranjene su posete bolesnicima.

U Ćupriji će ta mera stupiti na snagu u ponedeljak, a pretpostvalja se da će slično biti i u Jagodini. Iste mere važe i u Kragujevču, Požegi, i Kraljevu.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku Ana Mišović izjavila je danas da je u tom gradu jedna osoba zadržana u bolnici zbog sumnje da je obolela od novog gripa, kao i da je jedan Čačanin prebačen u Klinički centar u Kragujevcu iz istog razloga.

Ovaj pedesetogodišnji Čačanin ima upalu pluća i njegovo stanje je veoma teško. Priključen je na aparat za veštačko disanje i nalazi se u izolaciji. Očekuje se da će danas stići potvrda da li je oboleo od novog gripa.

Epidemiolog Mišović je navela da je u čačanskoj bolnici smešten i jedan učenik osnovne škole u Mrčajevcima koji ima simptome slične gripu, ali se dobro oseća i dobrog je zdrvastvenog stanja.

Ona je dodala da je dečak preventivno hospitalizovan, a da će sutra biti poznato da li je oboleo od novog gripa.

Mišović je večeras izjavila da se kod 42 osobe sumnja da su obolele od svinjskog gripa.

Ona je rekla da je u petak pregledano 248 školske dece i da 21 ima simptome slične gripu, a od ukupno pregledanih 265 predškolaca, simptome gripa ima troje.

"Pregledano je i 18 građana za koje se sumnja da su oboleli od gripa", dodala je Mišovićeva.

Mišovićeva je, takođe, ocenila da se broj osoba za koje se sumnja da su obolele od gripa polako povećava.
http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/512/v151273p1.jpg





U Kraljevu je primljen još jedan pacijent za koga su sumnja da je zaražen virusom novog gripa A H1N1.

Naime, na infektivno odeljenje Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu juče kasno posle podne primljen je stariji muskarac u teškom opstem zdravstvenom stanju.

On se danas oseća bolje i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, izjavio je direktor bolnice u tom gradu Zvonko Veselinović.

U Kraljevu je juče prijavljena epidemija novog gripa (http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=151192), a epidemija je proglašena i u Osnovnoj školi “Milica Pavlović” u Čačku.

Zavod za javno zdravlje u Kraljevu saopštio je da je novim virusom A H1N1 zaraženo jedno dete predškolskog uzrasta i četiri učenika osnovnih škola.

Troje dece koja su bila smeštena u istom Zdravstvenom centru otpušteno je na kućno lečenje na kome se nalazi još dvoje dece.

Pacijent (40) iz Požege (http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=151192) koji je zaražen novim gripom zbrinut je juče u bolnici u Užicu. Priključen je na respirator i životno je ugrožen.

Studentkinja iz Kragujevca obolela od novog gripa i dalje je priključena na aparate za disanje, ali je njeno zdravstveno stanje bolje, sapopšteno je na Infektivnoj klinici.

Načelnik Infektivne klinike Zoran Todorović rekao je da devojka nema temperaturu, vitalni parametri su bolji i njeno zdravsteno stanje pokazuje znake značajnije stabilizacije.

Međutim, danas je na Infektivnu kliniku primljeno još šest pacijenata zbog sumnje da su zaraženi novim gripom i oni su počeli da primaju terapiju, izjavio je Todorović.

On je rekao da se u petak 20 ljudi javilo zbog sumnje da su oboleli od novog gripa, ali da je samo šestoro zadržano na lečenju.

On je naveo da jedna pacijentkinja ima upalu pluća i da prima lek tamiflu, dok se kod ostalih, kako je dodao, primenjuje terapija po potrebi. Svi pacijenti su između 18 i 25 godina i imaju temperaturu, kašlju i malaksali su.

Todorović je rekao da se kod njih neće proveravati da li su zaraženi virusom H1N1 jer se takve analize rade samo kod težih slučajeva.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za pracenje epidemije gripa H1N1 Predrag Kon rekao je će epidemija trajati osam do 12 nedelja. Dodao je da je u toku nabavka respiratora.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", od svih obolelih u Srbiji 72 osobe su zaražene u inostranstvu.

Epidemiolozi kažu da ce ovaj prvi talas gripa proći za desetak dana, ali da se novi, veći talas očekuje krajem februara.

dido
04-11-2009, 10:54
Grip će pogoditi 150.000 radnika

4. novembar 2009. | 09:22 | Izvor: Danas Beograd -- Od meksičkog gripa u Srbiji bi ove zime moglo da oboli i do 15 odsto zaposlenih u privredi, odnosno do 150.000 kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

http://www.b92.net/news/pics/2009/11/18361815154af142b23af81082177939_huge.jpg
Prema podacima Instituta za virusologiju i imunologiju Torlak, do sada je u našoj zemlji potvrđeno 169 slučajeva obolevanja od virusa H1N1 među kojima je najviše dece. Međutim, na udaru gripa uskoro bi mogli da se nađu i zaposleni koji osim uputstava da vode više računa o higijeni, uglavnom, nisu preduzeli nikakve druge mere zaštite.

Rajić kaže da Unija još od avgusta upozorava preduzeća da preduzmu mere kako bi se radnici zaštitili od gripa, ali da većina nije učinila još ništa jer ljudi veruju da to „neće njima da se desi“. Unija, prema njegovim rečima, od septembra svake nedelje organizuje seminare, na kojima, između ostalog, upozorava i daje konkretne savete poslodavcima kako da se zaštite od gripa.

"Savetujemo da se koriste maske tamo gde je to potrebno, kao i da se u komunikaciji sa klijentima zaposleni zaštite pultovima. Tu se, pre svega, misli na one koji rade na šalterima, u bankama ili poštama. Bolje stojećim firmama kažemo da se organizuju i obezbede vakcine za svoje radnike. U svakom slučaju, moramo nešto da učinimo na vreme jer se lako može desiti da se svaki treći ili četvrti radnik zarazi, a ako se to desi bićemo u velikom problemu", napominje Rajić.

Rajić kaže da bi trebalo skrenuti pažnju zaposlenima na opštu higijenu, što češće provetravanje prostorija, a sve bi, naglašava on, bilo možda mnogo ozbiljnije shvaćeno da je država izdala konkretnije preporuke.

"Najviše problema bi moglo da bude tamo gde je mnogo ljudi na malom prostoru, na primer, u javnom prevozu. I tu bi moglo nešto da se učini i da se uspostavi fleksibilnije radno vreme, kao što je u Francuskoj učinjeno. Jedan deo radnika išao bi na posao kasnije i ostajao duže i tako bi se sprečile velike gužve i u isto vreme smanjilo prenošenje zaraze", ističe Rajić.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Žarko Milisavljević kaže da nikakve posebne mere nisu preduzete i da je jedina razlika u preduzećima ta što se sada toleriše izostanak sa posla u slučaju bolesti.

"Preporučili smo da se vodi više računa o higijeni i da svako ko se razboli ne dolazi na posao. Problema sa higijenom mislim da nije bilo ni ranije, tako da je u stvari jedina mera od koje nešto očekujemo ta da se bolesni ili oni koji osete slabost ne pojavljuju na poslu. Pre se to nije tolerisalo, sada se toleriše i mislim da ljudi počinju da se pridržavaju toga", napominje Milisavljević.

Na udaru zaposleni u samoposlugama

Ozbiljna prevencija
U Hipo alpe adrija banci preduzeli su prve korake i oformili Krizni tim koji je radnicima te banke prosledio preporuke kako treba da se ponašaju u novoj situaciji. „Krizni tim je zadužen za suočavanje sa epidemiološkom situacijom i već je definisan plan aktivnosti. Išli smo na predavanja u Institut Batut i radnici su dobili preporuke koje se odnose na prevenciju“, kaže Rade Šević, portparol Hipo alpe adrija banke, i napominje da ne postoji preporuka zaposlenima da nose zaštitne maske, već samo savet da se održava higijena i provetravaju prostorije.
Posebno na udaru mogli bi da budu zaposleni u samoposlugama. Kako bi zaštitilo svojih 9.500 radnika rukovodstvo Delta Maksija kupilo je zaštitne maske za sve, ali ih još uvek niko ne nosi jer se, kako kaže direktor tog preduzeća Dragan Filipović, čekaju konkretne odluke države.

"Kada na Zapadu neko nosi masku to služi kao primer ostalima. U Srbiji bi od te osobe svi pobegli misleći da je bolesna, tako da nećemo da počinjemo ništa dok država ne donese odluku", naglašava Filipović i dodaje da je Delta Maksi obezbedio i dovoljne količine voća i povrća za sve radnike.

Milena Radulović, marketing menadžer Jabuke i SOS marketa (u koje dolaze stariji sugrađani) kaže da su odavno savetovali radnike da drže odstojanje od kupaca i da ih, ukoliko kašlju, zamole da se odmaknu, kao i da redovno peru ruke.

„Ukoliko bude dovoljno vakcina protiv novog gripa vakcinisaćemo radnike, kao što smo to i ranije radili u slučaju običnog gripa. Do tada, saveti su da uzimaju što više tečnosti i vode računa o higijeni“, kaže Radulović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da se sindikat neće mešati u to šta treba da se radi jer oni nisu kompetentni.

"Bilo bi suludo da se sindikat upliće u to i da savetuje kada postoji Ministarstvo zdravlja i mislim da je na državi da donese mere jer je ovo, ipak, stvar od velikog značaja", napominje Orbović.

dido
04-11-2009, 10:55
Novih 14 slučajeva zaraze u Srbiji
Sreda, 4. novembar 2009. 10:29

U Srbiji su potvrđena 183 slučaja obolelih od novog gripa A (H1N1), izjavio je Tanjugu predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandmije dr Predrag Kon.

Kon je rekao da je broj obolelih, u odnosu na prethodni dan, povećan za 14 pacijenata iz Beograda, Ćuprije, Požege, Novog Sada, Užica i Sremske Mitrovice.

U Srbiji se povećava broj obolelih sa simptomima "sličnom novom gripu", dodao je on.

Kon je podsetio da je pacijentkinja Suzana R. (32) iz Gornjeg Šiljegovca kod Kruševca juče preminula na putu do Infektivne klinike u Beogradu. To je drug slučaj smrtnog ishoda od novog gripa u Srbiji, a prvi je zabeležen u Zdravstvenom centru u Kragujevcu, gde je 21. oktobra umrla pacijentkinja za Gornjeg Milakovca, kod Kraljeva.

Vlada Srbije naložila je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da po hitnom postupku pokrene proceduru za javnu nabavku tri miliona vakcina protiv novog gripa, potvrdio je juče Tanjugu ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je kazao da je najbolja preventivna mera protiv virusa A H1N1 vakcinacija stanovništva, a da će prioritet pri vakcinisanju imati deca starija od šest meseci, stariji građani, hronični bolesnici i zaposelni u javnim ustanovama.

Milosavljević je dodao da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva.

Epidemiolozi savetuju građanima da, ukoliko imaju povišenu temperaturu, ostanu kod kuće i koriste lekove za obaranje temperature i vitamin C.

Ukoliko visoka temperatura ne opada i postoje problemi sa disanjem, najbolje je konsultovati se sa lekarom koji će odlučiti o daljem lečenju, savetuju epidemiolozi.

halilce
05-11-2009, 08:24
Treća žrtva novog gripa u Srbiji

4. novembar 2009. | 20:10 -> 23:59 | Izvor: B92 Beograd -- U Srbiji je potvrđen i treći smrtni slučaj od novog gripa.Reč je o penzionerki iz Ćuprije, koja je bila srčani bolesnik, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

http://www.b92.net/news/pics/2009/11/20823045494aef0e57dac25536240898_extreme.jpgInfekt ivna ambulanta (Beta, arhiva) Pedesetsedmogodišnja Mirijana D. preminula je na grudnom odeljenju opšte bolnice u Ćupriji.Kon je rekao da je epidemiološka situacija nepovoljna, da postoji mogućnost da se u bliskoj budućnosti pojave novi slučajvi i da epidemija bude prisutna na celoj teritoriji Srbije.

"Ona se 29. oktobra javila hitnoj službi u Ćupriji zbog povišene temperature i zamora. Lečena je do 3.novembra kada je intubirana, ali na žalost stanje joj se znatno pogoršalo i 4. novembra u devet časova je preminula“, rekao je za B92 predsednik Radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon.

On je kazao da je ukupno potvrđeno 204 novih slučajeva, ali da je broj obolelih znatno veći. Među teško obolelima je i jednomesečna beba koja je inficirana virusom i nalazi se na respiratoru.

Na Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" u toku jednog dana maksimalno se mogu ispitati 24 sumnjiva slučaja, kazao je Kon i istakao da sa pojavom epidemije koja je široko rasprostranjena postaje besmisleno ispitivanje svakog teškog slučaja.

"Važno je da lekari koji zbrinjavaju obolele svaki teški slučaj za koji veruju da je povezan sa gripom A (H1N1) prihvate kao novi grip i odmah započnu sa lečenjem, jer neće biti mogućnosti za ispitivanje svakog teškog slučaja, labaratorijsko ispitivanje vršiće se samo kada je neophodno pacijenta priključiti na respirator", kazao je Kon.

U Ćupriji su već zabranjene posete bolesnicima a u Čačku ta mera od sutra stupa na snagu. Poste bolesnicima biće zabranjene i u Guči i Ivanjici.

Direktor Zdravstvenog centra u Čačku Momčilo Spasić izjavio je da će zabrana poseta bolesnicima biti na snazi sve dok postoji opasnost od širenja zaraze novim virusom gripa A H1N1.

dido
05-11-2009, 10:08
"Može da oboli četvrtina"

5. novembar 2009. | 08:27 | Izvor: FoNet Beograd -- U najgorem scenariju, od novog gripa može da oboli četvrtina stanovništva, kaže ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

http://www.b92.net/news/pics/2009/10/10934058014acf04255f297178016984_extreme.jpg
Tomica Milosavljević (Tanjug, arhiva) On je za „Danas“ rekao naglasio da će dvogodišnji budžet Ministarstva biti biti potrošen za vakcine.Biće obezbeđeno 915.000 doza za prioritetne kategorije stanovništva, dodao je Milosavljević.

Elvis-Eko
06-11-2009, 15:45
Spriječite svinjsku gripu - odlični savjeti


Dr. Vinay Goyal, svjetski autoritet na području nuklearne medicine s više
od 20 godina iskustva podijelio je nekoliko efikasnih uputa o kojima se
nedovoljno govori.
Savjeti dr. Vinaya izuzetno su korisni s obzirom na prirodu globalne
epidemije u kojoj je jednostavno nemoguće spriječiti doticaj s virusom
H1N1. Koje god mjere opreza poduzmete, vrlo ćete vjerojatno ipak doći u
kontakt s virusom. Sam kontakt nije toliki problem - veći je problem
spriječiti ga da oživi u tijelu i učini nas bolesnima.
Vrata na koja virus ulazi u naše tijelo su nosnice i usta. Dok ste još
uvijek zdravi i nemate nikakvih simptoma infekcije H1N1 virusom, kako
biste spriječili njegovu aktivnost i pojavu simptoma i razvoj sekundarnih
infekcija, možete poduzeti neke izuzetno jednostavne korake o kojima se
ne govori dovoljno u službenim uputama. Korisnost preventive naglašava
se, nažalost, puno manje od "korisnosti" pravovremenog liječenja
Tamifluom.

Dakle,
1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet
ponoviti).

2. Hands-free pristup. To jest, suzdržite se napasti da dirate bilo koji
dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad
jedete, perete se ili spavate).

3. Promućkajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste
stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne
infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati
karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može spriječiti razvoj
bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat će jednak učinak na zdravog
pojedinca kao što će Tamiflu imati na bolesnoga. Nemojte podcjenjivati
ovaj jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.

4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga
dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao
praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno ispuhavanje
nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste
umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je učinkovito.

5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom.
Prvenstveno se to odnosi na citrično voće. Ako uzimate C vitamin u
tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi
poboljšali apsorpciju.

6. Pijte što veće količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje
toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom
smjeru. Ono ispire živuće viruse iz grla u želudac gdje ne mogu
preživjeti i učiniti nas bolesnima.

iSelektor
09-11-2009, 02:04
Neželjene reakcije prisutne su od svake vakcine, međutim, kada preti masovna zaraza gledate od čega imate veću korist, izjavio je direktor Instituta za virusologiju i imunologiju "Torlak" dr Ranko Dakić.

http://img2.pict.com/5d/86/f4/1943136/0/strah2520od2520vakcine2520treba2.png

Dok se u Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i u drugim zemljama nastavlja negodovanje stanovništva i bojkot vakcinacije protiv novog gripa, u Srbiji su posle prve žrtve virusa H1N1 i nekoliko teških slučajeva, gde se oboleli na respiratorima danima bore za život, prilično utihnuli protivnici vakcine, piše Politika.

"Građani treba da prime i sezonsku i pandemijsku vakcinu. Biće neželjenih reakcija, jer one nastaju od svake vakcine. Biće otoka, bola, crvenila, ali i ozbiljnijih neželjenih dejstava, na primer, povišene temperature 24 časa posle vakcinisanja, ali zaboravljamo da smo svi primili vakcine i sve to prošli. Vakcine su primala i naša deca.

Iz literature je poznato da na milion vakcina imamo i jedan do 1,5 smrtni slučaj. Međutim, kada nam preti masovna zarazna bolest gledate od čega imate veću korist", rekao je dr Dakić.

On je potvrdio da je izvesno da će prve količine vakcine u Srbiju ipak stići pre Nove godine, a ne u januaru, kakve su bile najoptimističnije najave do pre tri dana.


"Strah od vakcina treba da se razbije i sve informacije o neželjenim dejstvima stanovništvu mora da pruži medicinska struka, što je u zemljama u kojima se odbija vakcinacija propušteno. Zato u Americi vlada jagma za vakcinom", objašnjava dr Dakić.

U upotrebi su tri vakcine, dodao je Dakić, ali bez obzira na razliku, teorijski gledano, sve tri će kod vakcinisanih ljudi učiniti da se stvori pođednako dovoljna količina antitela zaštitnih belančevina.

Najmanje neželjenih dejstava postiže se takozvanom split vakcinom, napravljenom od razbijene virusne čestice. "Ali kada vam preti opasnost od masovnog obolevanja, a vakcina vam nije dostupna, onda za decu i ozbiljno bolesne ljude uvezete split vakcinu, a za ostale vakcinu sa takozvanim ađuvansima sa 3,5 mikrograma antigena i nosačima i pojačivačima, ali i mrtvu, celovirusnu sa 7,5 mikrograma antigena", naveo je dr Dakić.

U ovom času u vakcinaciju stanovništva su krenule samo bogate zemlje ili one koje imaju svoju proizvodnju, a pandemijska vakcina nije nimalo jeftina.

O cenama vakcine, koju se Srbija sprema da naruči, za sada niko od nadležnih ne govori, pa nam ostaje samo kao uporedni podatak situacija u zemljama u komšiluku. Na primer, Makedoniji je na tenderu za nabavku vakcina proizvođač dao ponudu od devet i po evra po dozi vakcine, što je, naravno, vrlo visoka cena.

"Naš pogon za proizvodnju vakcine protiv gripa biće završen u decembru i praktično odmah započinjemo sa proizvodnjom. Međutim, to će biti probne serije. Potrebne su tri uzastopne mini-serije da bismo započeli i proizvodnju za upotrebu. U međuvremenu, u februaru ćemo od SZO dobiti soj za proizvodnju vakcine i u 2010. godini građani Srbije će imati vakcine sa 'Torlaka'”, najavio je dr Dakić.

Izvor: FoNet

adnan
09-11-2009, 17:07
http://img.unt.se/Article_Images/510_11081413Fotostation2.unt.advaccinering.jpg

I u Svedskoj je bilo dosta negativnih protiv vakcine ali kada je vakcina stigla i narod poceo da se vakcinise nastale su guzve sa dugim redovima gde se cekalo po 3 - 4 sata. Sredinom prosle sedmice je nestalo vakcine i doci ce opet u sredu i sada je narod zaboravio na nezeljene reakcija a poceli su da pljuju po lokalnim politicarima koji su primili vakcinu preko reda.

Do juce su pljuvali politicare sto hoce da vakcinisu narod "neproverenom" vakcinom a sada ih ti isti pljuju sto idu preko reda i "otimaju" tu istu vakcinu bolesnoj deci.

Jbg, ima ljudi kojima sve smeta i koji ce uvek da nadju na nesto da se zale. Najgore je sto su takvi najglasniji i znaju da pokolebaju druge koji su neodlucni. A ti isti naravno znaju sta rade i prvi su primili vakcinu.

U Svedsku ce ove nedelje da dodje 650.000 doza a svake sledece oko 1.000.000.

dido
09-11-2009, 20:23
Produžen raspust, sutra o epidemiji

Jesenji raspust produžen do 16. novembra. Zabranjene posete u Kliničkom centru. Sedam žrtva novog gripa. Potvrđeno 254 slučaja oboljenja. U utorak odluka o epidemiji.
Jesenji raspust za sve učenike osnovnih i srednjih škola na celoj teritoriji Srbije trajaće do ponedeljka. U utorak će biti poznato da li će na teritoriji cele zemlje biti proglašena epidemija, jer se čekaju podaci o broju obolelih na području Beograda.
Izajva ministra Žarka Obradovića


Zabranjene posete u Kliničkom centru
Beograd potpuno spremno dočekuje eventualno proglašenje pandemije novog gripa, na čelu sa radnom grupom koja se u prethodnom periodu bavila vrlo ozbiljno tim pitanjem, rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.
Postoji plan funkcionisanja svih javnih preduzeće u tim uslovima, kako bi grad funkcionisao normalno. Takođe, ako bude bilo potrebe, Grad će nabaviti dodatni broj respiratora i lekova, rekao je Đilas prilikom obilaska obnovljenog vrtića "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu.
"Planiramo da sva obdaništa i škole snabdemo suvim gelovima, kako bi maksimalno smanjili mogućnost širenja zaraze", kazao je gradonačelnik i istakao da prvo treba imatu u vidu zdravlje dece a onda i omogućiti da se život odvija normalno.
U Kliničnom centru Srbije (KCS) od danas su zabranjene posete bolesnicima zbog povećane opasnosti od širenja novog gripa i ostalih respiratornih infekcija.
"Posete su ranije zabranjene Ginekološko akušerskoj klinici, a jutros je odlučeno da se od danas zabrane posete svim našim klinikama", kazao je portarol Kliničnog centra Drago Jovanović.
Posete su prošle nedelje zabranjene i u GAK Narodni front, a od juče i na Vojno medicinskoj akademiji.


Posle konsultacija sa zdravstvenim ustanovama i ministrom prosvete, i vojvođanski đaci koji su raspust koristili ranije i do danas išli u školu, od sutra će se takođe odmarati sve do kraja nedelje.
Takođe, preporuka ministra prosvete Žarka Obradovića je da se u ovom periodu ne izvode ekskurzije i rekreativna nastava.
Obradović je naveo da je suština produžetka raspusta zaustavljanje širenja novog gripa i pozvao je roditelje da obaveste škole o tome šta je razlog nedolaska dece na nastavu.
"Mi ćemo lako rešiti pitanje ovih dana izmenom termina vezanih za trajanje školske godine i raspusta, ali je važno da sprečimo prisustvo i širenje gripa među školskom populacijom", rekao je Obradović.
U Srbiji je registrovan sedmi smrtni ishod od ove vrste gripa, potvrđeno je u Torlaku.
Radi se o muškoj osobi iz Požege koji je zbog teške kliničke slike hospitalizovan na Odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Užicu gde je i preminuo 8.11.2009. godine.
Inače sva školska deca koja su obolela od novog virusa gripa imala su blaži oblik i dobro se osećaju. Prema poslednjim informacijama od tog virusa je obolelo 50 učenika od kojih je 11 studenata. Obolelo je i pet nastavnika.
Zaključno sa 8.11.2009. godine u 23 časova, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrđeno je 254 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).
Od 254 obolele osobe, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem.
Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.
U periodu 26.10. do 09.11.2009. potvrđeno je 109 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).
Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.
Najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta (osnovne i srednje škole).
Pogoršano stanje jednomesečne bebe
Na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu smešteno je 40 obolelih od novog gripa od kojih je jedna osoba priključena na aparate za disanje, izjavio je portparol Kliničkog centra Srbije (KCS) Drago Jovanović. Jovanović je rekao da su ostali oboleli u stabilnom stanju.
U Institutu za majku i dete dve bebe su na mehaničkoj ventilaciji pluća, s tim što je za stariju, osmomesečnu, stigao negativan nalaz na virus H1N1, kazao je upravnik Pedijatrijske klinike Vladislav Vukomanović.
"Kod jednomesečne bebe juče je nastupilo pogoršanje i danas ćemo započeti novu terapiju, hemodijafiltraciju", kazao je Vukomanović. Prema njegovim rečima, osim te bebe još dvoje dece obolele od novog grupa smešteno je u Instututu.
"Oni su u stabilnom stanju, a jedanaestogodišnja devojčica biće sutra puštena na kućno lečenje", kazao je doktor Vukomanović.
Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva u osnovnim i srednjim školama i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je dvanaeset epidemija pandemijskog gripa: epidemije među stanovništvom Južnobačkog okruga, u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama, Kragujevcu i Leskovcu.
Radna grupa za suzbijanje pandemije, na osnovu podataka o tome koliko je obolelih, u utorak će, kako saznajemo, Institutu Batut predložiti da li je potrebno proglasiti epidemiju. Konačnu odluku donosi resorni ministar.
Preduzete su sve mere za sprečavanja i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom, kaže se u saopštenju Instituta Torlak.

dido
09-11-2009, 20:25
Švajcarski Novartis jedini ponudio vakcinu protiv gripa

|||| - 09.11.2009. - 12:21
Švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis" ponudila je da tržistu Srbije obezbedi tri miliona doza vakcina protiv novog gripa za 799 dinara po dozi.

Na otvaranju ponuda u Fondu za zdravstveno osiguranje predstavnici "Novartisa" naveli su da pola miliona doza mogu dostaviti 25 dana po potpisivanju ugovora, a prestalu količinu do sredine marta naredne godine, odnosno 75 dana posle 1. januara 2010.

dido
09-11-2009, 20:26
Sedmi smrtni slučaj od novog gripa, raspust produžen

|||| - 09.11.2009. - 14:32
Preminuli je muškarac iz Požege koji je bio hospitalizovan u Užicu. Do ponedeljka potvrđeno je 254 slučaja oboljenja. Prijavljeno dvanaeset epidemija pandemijskog gripa.

36310
10-11-2009, 08:42
Pa shta da radimo bre ljudi...da se pelcujemo ili ne??!

dido
10-11-2009, 20:35
Pa shta da radimo bre ljudi...da se pelcujemo ili ne??!
Haj da napravimo anketu!;)

dido
10-11-2009, 20:35
Ja sam ZA!

mersija
10-11-2009, 20:46
Pa shta da radimo bre ljudi...da se pelcujemo ili ne??!

Vjeruj da se i ja pitam...
S´obzirom da je stanje takvo kavo jeste,katastrofalno, vjeruj da ni sama neznam odgovor na ovo tvoje pitanje.
Mislim da se previse polemike vodilo i vodi oko tog "pelcovanja"pogotovo sto sam i ja kao sigurno i mnogi od nas,kao roditelji zabrinuta za svoju djecu./ u prvom planu
Ovdje u Svedskoj se te vakcine svakoga dana dijele,po skolama,obdanistima,skoro svim javnim ustanovama, a redovi su skoro kilometarski.

E sada,najverovatnije da sam i previse bila "protiv" moj odgovor na NJIHOVO pitanje DA ili NE bio NE....i nadam se da nisam pogrijesila...:moli:

YouTube - Beautiful Cheerleader Develops Dystonia After Receiving Vaccine (http://www.youtube.com/watch?v=oGT0r-udstQ)

dido
11-11-2009, 13:36
Proglašena epidemija

Tanjug / FoNet, 11.11.2009 07:58:37
Poslednja promena: 11.11.2009 11:43:37 Ocena: 3.11 (Glasova: 9)
http://www.novosti.rs/images/basic/vote_on.gif (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=162358&title_add=Progla%C5%A1ena%20epidemija&kword_add=svinjski%20grip#vote) Komentara: 3 http://www.novosti.rs/images/basic/comment_on.gif (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=19&idobj=162358#list)
http://www.novosti.rs/upload/images/2009/11nov/1111j/tomica.jpgTomica Milosavljević

BEOGRAD - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa A H1N1 na teritoriji Srbije.
Milosavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije objasnio da proglašenje epidemije, pre svega, podrazumeva vanrednu imunizaciju, a prednost će imati osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja i deca starija od šest meseci, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni u javnim službama.
"Ovo je čin koji pre svega za cilj ima stvarnje zakonskih uslova za vanrednu imunizaciju. Ništa spektakularno se neće sada desiti proglašenjem epidemije što se nije događalo ovih dana", rekao je Milosavljević.
Milosavljević je rekao da naredba ministra za proglašenje epidemije podrazumeva i vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje u skladu sa procenom nadležnih
zdravstvenih ustanova po okruzima i lokalnih samouprava.
Kako je objasnio, 23 instituta i zavoda za javno zdravlje u 25 okruga Srbije će na osnovu odgovornosti koja im pripada razmotriti konkretne mere na teritoriji svakog okruga.
Ministar Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane okupljanja.
Milosavljević je, najavljujući prva vakcinisanja za početak decembra, naglasio da Srbija ne kasni sa imunizacijom, budući da će biti jedna od prvih zemalja van EU koja će započeti vakcinaciju protiv novog gripa.
Do sada je, prema njegovim rečima, 17 zemalja u Evropi počelo imunizaciju, a u novembru će to učiniti još osam zemalja.
Kako je objasnio, nabavljanje vakcina biće veliki izazov za sve države, budući da je kapacitet farmaceutske industrije između 700 i 800 miliona vakcina, a procenjuje se da će širom sveta biti potrebno dve do tri milijarde vakcina.
Milosavljević je i ovom prilikom apelovao na građane da se vakcinišu čim to bude moguće, jer je to jedini način da se ograniči širenje virusa i spreče smrtni ishodi.
Naredba o proglašenju epidemije stupa na snagu po objavljivanju u službenom glasniku.

sabahudin
11-11-2009, 16:46
Moj odgovor je Ne jer se mnogo prasine podiglo oko toga i cini mi se da je tu vise u pitanju da neka mocna sila pobere kajmak.

STRANAC
11-11-2009, 18:32
moj odgovor je
NE SLUSATI LAIKE,ZIDARE,SOFERE,PUTARE,I ostalu gospodu koja casno obavlja svoj deo posla,ali ne treba da se mesa u resor za koji nikad u zivotu nece biti sposobni...
ako cela svetska zdravstvena organizacija preporucuje vakcinaciju,onda cemu vise price...
istina je da vakcina nije dovoljno ispitana,ali svakako je sigurnije SA nego BEZ nje...
ja sam danas dobio poziv,sledece sedmice cu vakcinisati i sebe i dete...

p.s.prosle sedmice je kod nas u svedskoj,u dnevnim novinama bio clanaka u kojem je pisalo,karikiram:
-STRANCI SU TI KOJI SU PODIGLI PRASINU OKO VAKCINE,
RAZLOG TOME JE UGLAVNOM NJIHOVO NEZNANJE I NEPOZNAVANJE JEZIKA...

Tahirovce
11-11-2009, 21:44
NE SLUSATI LAIKE,ZIDARE,SOFERE,PUTARE,I ostalu gospodu koja casno obavlja svoj deo posla,ali ne treba da se mesa u resor za koji nikad u zivotu nece biti sposobni...
ako cela svetska zdravstvena organizacija preporucuje vakcinaciju,onda cemu vise price...



potpisujem ...

peca
11-11-2009, 22:08
Ja san definitvno za NE,jer neverujem previse informacijama sa TV-a, kao ni svemu onome sto procitam u stapi i na netu.
Misljenja strucnjaka i organizacija su razlicitai meni licno sve lici na medisko-farmaceusku propagandu,nesto ''mirise''da ce neko dobro zaradit od ovoga a ljudi ce umirati ni manje ni vise nego pre.

STRANAC
11-11-2009, 22:23
zarada...???
ako uzmemo u obzir da je vakcina u celoj zapadnoj evropi besplatna,a mozda i u celom svetu.nema taj podatak,
nesto ne vidim poseban vid zarade,ali svakako svi imamo pravo na svoje misljenje,
nego cekam da samo jos malo dodje "voda do poda" i da svi lepo ovde napisete kako ste se vakcinisali... :cool:.

heheh...
secam se,bese 1997. ili ´98.
i bese vakcinacija u srbiji protiv "decije paralize"...
kad stigose "strucnjaci", bas kao i ovo sad i pocese "abrove",
KAKO JE TO POLITIKA SRBA DA DECI U SANDZAKU DAJU VAKCINU KOJA CE IH UCINI STERILINIM TE DA NA TAJ NACIN UNISTE MUSLIMANE... :smeh2::smeh2::smeh2:

to mi je bas onako ostao "biser" nad biserima,a osecam da ce ih i sad biti...

hurmasica
11-11-2009, 22:47
U razgovoru sa mojom ljecnicom ,koja je insistirala na vakcinaciju protiv "obicne"gripe dobila sam potvrdu da vakcina protiv svinjske gripe sadrzi odista nove tvari koje nisu dugo znalacki ispitane niti dovoljno oprobane.Upravo me je ta cinjenica poljuljala u namjeri da je primim.Pitanje koje se namjece je :"Ako ovo odista nije neki farmaceutsko-medijski komplot,ako postoji ozbiljne relevantne cinjenice da ce doci do pandemije,zasto se ne ponude vakcine bez tih novih sustava?
Ne zelim zvucati paranoicno ali neke daleke 1974 godine su u USA koliko se ja sjecam napravili neki slican scenario,masovnu histeriju i paniku,nakon vakcinacija je oko 12 milijuna Amerikanaca ostalo sa zdravstvenim poslijedicama u obliku teskih neuroloskih oboljenja(inkompletne ili kompletne paralize).
Jos jedan podatak u Njemackoj je minule godine umrlo od komplikacije obicne gripe negdje oko 16000 ljudi ,u svijetu oko ako se ne varam 1,5 milijuna ljudi.Zasto to nije dobilo na publicitet kao svinjska gripa?
Bez obzira na sve.svako je dovoljno pismen i mudar da odluci sta mu je ciniti.
Mene na koncu zanima ako se odista nakon par godina l desetljeca sa 100% sigurnstcu moze dokazati da je vakcina protiv svinjske gripe izazvala teska ostecenja imunoloskog,nervnog sistema ko ce preuzeti odgovornost za to?

Skorpija
11-11-2009, 23:06
-STRANCI SU TI KOJI SU PODIGLI PRASINU OKO VAKCINE,
RAZLOG TOME JE UGLAVNOM NJIHOVO NEZNANJE I NEPOZNAVANJE JEZIKA...

Rekoh ti da ne dizes prasinu:) salim se danas u najaktuelnijim dnevnim novostima profesor za infektivne bolesti na Svedskom medicinskom univerzitetu i akademskoj bolnici u Upsali je zabrinut da nece imati dovoljno vakcina ako naidje novi virus i da ce se morati otvoriti sopstvena fabrika za proizvodnju vakcina. SVEDSKA SE NECE MOCI ODUPRETI NOVOM kako ga zovu "smrtonosnom virusu" ako se ne reaguje na vrijeme, najavljuju katastrofu.:confused:

Ako se pojavi novi virus:( Nisam ni ja vakcionisala ni djecu ni sebe, mada je ovde stvarno sve organizovano. Roditelji odlucuju. Vjerujte da ne znam sta da radim:confused::(

dido
13-11-2009, 09:48
Sve vakcine stižu do kraja januara

Autor: Sonja Todorović | Foto: Z. Raš | 13.11.2009. - 07:45
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/13/tema/grip-v.jpg
Postoje velike šanse da Srbija do kraja januara dobije svih tri miliona doza vakcina protiv novog gripa koje je naručila od švajcarske kompanije „Novartis“, saznaje „Blic“. Iako su pregovori o roku isporuke cepiva i dalje u toku, ugovor o kupovini biće potpisan tek danas nakon što je Vlada Srbije juče dala saglasnost za nabavku vakcina.

Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zd*ravstveno osiguranje, kaže za „Blic“ da je Vlada morala da da saglasnost pre nego što se potpiše ugovor o kupovini vakcina.
- U ponudi, „Novartis“ se izjasnio da ne može da prihvati obavezu da celu količinu isporuči do kraja januara. Obećali su da će pokušati, ali za sada stoji da će 500.000 doza u Srbiju stići 25 dana nakon potpisivanja ugovora - objašnjava Vukajlovićeva.
Po toj računici, vakcine bi trebalo da stignu u našu zemlju 8. decembra, a prema najavama ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, vakcinacija prioritetnih grupa počeće dan nakon što cepivo bude uskladišteno.
Svetlana Vukajlović objašnjava da nije postojala mogućnost da vakcine kupimo od više proizvođača, jer nam niko osim „Novartisa“ nije dao prihvatljivu ponudu.
- Nije bilo pitanje da li ćemo kupiti vakcinu samo od jednog proizvođača. Srećniji bismo bili da se na tender prijavilo šest ponuđača. Tada bismo verovatno mogli i da spustimo cenu. Ali, ovako to nije bilo moguće - ističe Vukajlovićeva.
Pored „Novartisa“, koji je rekao da može da nam obezbedi cepiva po ceni od 799 dinara po dozi, na tender su se javili „Glakso Smit Klajn“ i „Bakster“.
Farmaceutska kuća „Glakso Smit Klajn“ je zahtevala da se prvo potpiše ugovor o tajnosti, pa tek onda da se pregovara. To bi značilo da nikada građani ne bi saznali ništa o vakcini, uključujući i to po kojoj je ceni kupljena.
Treći ponuđač bio je „Bakster“. Oni su mogli da nam obezbede nekoliko hiljada doza vakcine odmah, ali ostatak tek u junu 2010. U međuvremenu, pojavili su se i predstavnici „Torlaka“ koji su ponudili kinesku vakcinu po ceni od 3,8 evra. Međutim, ta vakcina nije prošla testiranja u Evropskoj agenciji za lekove.
U Srbiji je do juče potvrđeno 266 slučajeva gripa izazvanog virusom A H1N1, saopštio je Institut za javno zdravlje „Batut“. Prema podacima Instituta za virusologiju „Torlak“, zaključno sa sredom u 20 sati, registrovano je osam smrtnih ishoda od gripa. Na bolničkom lečenju je 508 osoba sa oboljenjima sličnih gripu, dok je 13 osoba na respiratoru.
Naš poznati epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da se klinička slika virusa A H1N1 i sezonskog gripa ne razlikuje.
- Jedina karakteristika novog virusa je ta što se lakše prenosi i ljudi će masovno obolevati od njega. A to je zato što se prvi put javlja i niko nema imunitet protiv ovog gripa. Međutim, svake godine zbog sezonskog gripa umiru ljudi. Tačnije, ne umiru zbog gripa već zbog komplikacija koje on izaziva. To se dešava i sada - objašnjava dr Petrović.
On kaže da lokalne reakcije zavise od imunog sistema svakog pojedinca.
- Jednom se dogodilo u SAD nakon vakcinacije protiv virusa A H1N1, neki ljudi su dobili Giljem-Bareov sindrom, teško neurološko oboljenje. On se javlja tri do četiri nedelje posle vakcinacije i može da izazove paralizu. Međutim, taj sindrom u normalnim okolnostima u populaciji se javlja jednom na milion stanovnika - objašnjava dr Petrović.
„Novartisovu“ vakcinu mogu da prime svi građani stariji od šest meseci, a lekari će proveravati u kom trenutku mogu da je prime hronični bolesnici. Ako je neko alergičan na jaja ili piletinu, neće smeti da primi vakcinu. Vakcinu mogu da prime i trudnice u prva tri meseca trudnoće, ali o tome mora da odluči njihov ginekolog.
Dr Petrović kaže da one osobe koje su primile sezonsku vakcinu bez bojazni mogu da prime i cepivo protiv novog virusa gripa. Razmak između primanja dve vakcine je 15 dana.
- Oni koji su primili sezonsku vakcinu, delimično će biti zaštićeni od težeg oblika novog gripa - zaključuje on.


RASTE BROJ OBOLELIH U REGIONU

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/13/tema/grip-xa.jpg
1. SLOVENIJA
BROJ OBOLELIH I ŽRTVE - Više od 300 registrovanih, jedna žrtva
EPIDEMIJA - Nije proglašena
VAKCINA - Vakcinacija prioritetnih grupa počela 2. novembra. Slovenija je u avgustu potpisala ugovor za kupovinu 800.000 vakcina protiv novog gripa sa “GlaksoSmit Klajnom”. Ta zemlja trebuje ukupno 1,3 miliona doza. Pored vakcine, Slovenija je naručila i 140.000 paketa leka “relenza”

2. HRVATSKA
BROJ OBOLELIH I ŽRTVE - Od početka sedmice dnevno se zabeleži i do 1.000 novih slučajeva. Preksinoć preminula treća osoba u Hrvatskoj od novog gripa
EPIDEMIJA - Darko Milinović, ministar zdravlja, izjavio da nema potrebe da u zemlji bude proglašena epidemija
VAKCINA - Prvih 500.000 doza vakcine protiv novog gripa kupljene od “Novartisa” očekuje se krajem ovog meseca

3. BIH
BROJ OBOLELIH - Udvostručen u proteklih sedam dana i juče je iznosio 131
EPIDEMIJA - Nisu proglašene nikakve vanredne mere
VAKCINA - Vlada BiH je već naručila 30.000 doza vakcine protiv virusa H1N1 koje bi trebalo da dobije do kraja godine, a naložena je nabavka još 150.000 doza

4. CRNA GORA
BROJ OBOLELIH - Registrovano 34 obolelih i 350 potencijalno zaraženih
EPIDEMIJA - Crna Gora još daleko od proglašenja epidemije novog gripa, izjavio je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović
VAKCINA - Oko 100.000 vakcina protiv novog gripa trebalo bi da stigne sredinom decembra

5. MAĐARSKA
BROJ OBOLELIH - Oko 300 registrovanih, četiri preminula
VAKCINA - Vlada je naručila šest miliona doza od nacionalnog proizvođača “Omnivest”, a počelo se s vakcinacijom rizičnih grupa još u oktobru
KONTROVERZE ZBOG VAKCINE - Jedna 64-godišnja žena preminula dva dana nakon što je primila vakcinu protiv novog gripa, ali nije potvrđeno da je to bio uzrok njene smrti. Nakon toga su se mađarski ministri javno vakcinisali da bi umirili građane

6. RUMUNIJA
BROJ OBOLELIH - Poslednja brojka od početka novembra je 555 obolelih, od toga 174 nova slučaja između 26. oktobra i 1. novembra
VAKCINA - Vakcinacija u Rumuniji počinje 26. i 27. novembra, vlada je naručila 1,3 miliona doza, a proizvođač je rumunski “Kantakuzino institut”

7. BUGARSKA
BROJ OBOLELIH I ŽRTVE - Do sada se procenjuje da je obolelo oko 100.000 ljudi, četvoro preminulo
EPIDEMIJA - Proglašena 6. novembra. Sve škole u zemlji su zatvorene na nedelju dana
VAKCINA - Ova zemlja je uputila ostalim članicama EU apel za pomoć, jer nema dovoljno vakcine protiv novog gripa

8. MAKEDONIJA
BROJ OBOLELIH - Ukupno 137, dok su za 24 sata registrovana 32 nova slučaja, od kojih su 29 učenici uzrasta od 15 do 19 godina
EPIDEMIJA - Nije proglašena
VAKCINA - Sledeće nedelje se očekuje prva pošiljka

Slične vakcine
Vakcina protiv novog gripa može da proizvede potpuno iste lokalne reakcije kao i vakcina protiv običnog gripa, kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović. To su crvenilo, otok i povišena temperatura. I kod jedne i kod druge vakcine postoji strah da može doći do pojave Giljem-Bareovog sindroma, ali se radi o jednom u milion slučajeva.

dido
14-11-2009, 11:49
Jača od Virusa

U veštačkom snu, prikačena na aparate za disanje, provela sam osam dana, tokom kojih su lekari uspeli da me povrate u život.Najteže je bilo mojim roditeljima, koji nisu znali da li ću se ikada više probuditi

http://www.glas-javnosti.rs//files/image_for_teaser/Thumb_04KRAGUJEVAC%202%20pobedila%20h1n1%20sladjan a%20dunic%5Emilosmilivojevic02.jpg

KRAGUJEVAC - U veštačkom snu, prikačena na aparate za disanje, provela sam osam dana, tokom kojih su lekari uspeli da me povrate u život - počinje priču Slađana Dunić, studentkinja pete godine medicine i jedna od prvih obolelih u našoj zemlji od novog virusa H1N1. Kako kaže, imala je utisak da je prošlo svega osam minuta od kada je zaspala, a zbog jakog dejstva sedativa ne seća se šta joj se događalo nekoliko dana pre i posle buđenja.
- Kao da je nešto protrčalo kroz mene, takav osećaj imam - kaže Slađana, koja se od 27. oktobra nalazi u Kliničkom centru u Kragujevcu i koja je juče posle skoro 15 dana provedenih na odeljenju intenzivne nege prebačena na odeljenje grudne hirurgije, sa koga će za desetak dana biti puštena na kućno lečenje.
Prema njenim rečima, prvi dani bolesti bili su joj najstrašniji jer nijedna terapija nije delovala, a simptomi su postajali sve jači. Slađana kaže da pre ovoga nikada nije bolovala.
NAJVAŽNIJE DA OJAČA
Direktor Urgentnog centra doktor Drakče Radovanović izjavio je da su lekari danima strepeli za Slađanin život i da i pored primene terapije nisu mogli da budu sigurni u to da će preživeti naredni dan.
- Kako je novi virus u pitanju, nismo mogli da znamo šta nas čeka - iskren je doktor Radovanović, koji kaže da se Slađana lavovski izborila sa virusom. Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko dana na odeljenju grudne hirurgije doktori će pratiti rad njenih pluća i ako oporavak bude tekao po planu, u narednih nekoliko dana Slađana će biti puštena na kućno lečenje.
- Pregrmela je najteže i sada je najbitnije da joj ojačamo imuni sistem - rekao je direktor Urgentnog centra.



- Nisam mogla ni da pretpostavim da je u pitanju svinjski grip. Nekoliko dana sam imala temperaturu od skoro 40 stepeni, bolove u grlu, malaksalost koja nije prolazila ni pored prepisanih lekova - priča Slađana i dodaje da su doktori ubrzo posumnjali da je u pitanju novi virus, što su analize obavljene u „Torlaku“ i potvrdile. Tada je prebačena sa odeljenja infektivne na odeljenje intenzivne nege, gde je zbog lošeg stanja pluća uključena na aparate koji su joj olakšali disanje. - Najteže je bilo mojim roditeljima koji nisu znali da li ću se ikada više probuditi - iskrena je ova studentkinja medicine, kojoj je, kako kaže, „učenje došlo glave“. Naime, Slađana je poslednjih nekoliko nedelja zbog spremanja ispita malo spavala, neredovno se hranila, što je doprinelo slabljenju imunog sistema.
- Kao budući doktor znala sam da ne treba toliko da se iscrpljujem, ali sam mislila da ću izdržati - iskrena je Slađana, koja ne zna od koga je mogla da dobije virus. Kako kaže, tih nekoliko dana iz kuće gotovo da nije izlazila, a i pored toga što je obolela, njeni roditelji, brat i sestra nisu zaraženi.
Trenutno se njena terapija pored velikog broja lekova, vitamina i veštačke hrane sastoji od čestih inhaliranja i takozvanog „berdovanja“.
- I dalje koristim veštačka pluća, koja mi pomažu da dišem i tako odmaram svoja, koja su mi prilično oslabljena - rekla je ona i dodala da je specifičnost ovog virusa i ta što od pluća prave „sapunicu“.
Posle svega što je preživela, Slađana kaže da je najbitnije da oporavi imuni sistem zbog čega će ubrzo po otpuštanju poslušati savet lekara i otići na planinu.

dido
14-11-2009, 15:56
Dve osobe umrle nakon vakcinisanja


Kineska zdravstvena služba saopštila je da su dve osobe umrle nakon što su primile vakcinu protiv novog gripa, u trenutku kada vlasti planiraju da vakcinišu 65 miliona ljudi odnosno pet odsto od ukupnog broja stanovnika do kraja godine, piše danas Čajna dejli.


Nastavnik srednje škole u provinciji Hunan nekoliko sati nakon što je primio vakcinu otišao je da igra košarku, kada mu je pozlilo, navodi se u saopštenju zdravstvene službe te provincije.

U saopštenju se medjutim, ističe da prema prvim analizama, smrt tog nastavnika nije povezana sa vakcinom i da neće uticati na planirani program vakcinacije stanovništva u toj provinciji.

Prema prvim informacijama, nastavnik je najverovatnije umro od srčanog udara, od čega svakog dana u Kini umre oko 1.700 ljudi, rekao je Liju Daveji dodajući da će tačan uzrok smrti biti poznat tek nakon detaljne autopsije preminulog nastavnika.

Tu informaciju je potvrdio i kineski ministar zdravlja Deng Haihua.

Ministar medjutim, nije naveo okolnosti pod kojima je umrla druga osoba nakon vakcijancije protiv novog gripa. Prema kineskim propisima, lokalne vlasti su nadležne da daju informacije o takvim slučajevima.

Do sada su u Kini kod 15 osoba koje su vakcinisane protiv novog gripa zabeležene veoma ozbiljne neželjene reakcije uključujući i anafilaktički šok, izjavio je epidemiolog Liju Daveji iz kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Medjutim, od ukupno 12 miliona osoba koliko ih je do sada vakcinisano u Kini 1.235 je imalo neželjene reakcije koje su najvećim delom bile veoma blage i privremene, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

halilce
18-11-2009, 02:09
Nova žrtva gripa u Nišu
Utorak, 17. novembar 2009. 13:39

Na niškoj Infektivnoj klinici preminuo je pacijent iz Prokuplja koji je primljen sa sumnjom da boluje od virusa gripa A H1N1, potvrdio danas je direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković.

On je agenciji Beta kazao da je pacijent iz Prokuplja imao "opterećujuće faktore" i da je njegovo "ukupno zdravstveno stanje bilo teško". Pacijent (43) preminuo je sinoć oko 23 sata.

U Srbiji je registrovano 300 slučajeva oboljevanja od novog virusa gripa tipa A H1N1, od čega je
11 završeno smrtnim ishodom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

To su podaci Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak zaključno sa ponedeljkom, kada su registrovana i poslednja dva smrtna ishoda kod pacijenata iz Prokuplja i Prijepolja.

U saopštenju se navodi da je na bolničkom lečenju 457 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je njih 20 povezano na resiratore.

Nova ?rtva gripa u Ni?u :: Mondo (http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=152955)

dido
18-11-2009, 14:40
Nove žrtve virusa H1N1

Od posledica novog gripa u Kragujevcu i Sremskoj Kamenici preminule dve osobe. U Nišu u poslednja 24 časa preminula dva muškarca, teška hronična bolesnika za koje se sumnja da su bili zaraženi virusom novog gripa.
U Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici jutros je umro pacijent sa teškom kliničkom slikom gripa. U Kragujevcu je potvrđena smrt hroničnog bubrežnog bolesnika na dijalizi, 53-godišnjeg Lj. M. koji je od četvrtka bio priključen na respirator.
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/11/18/1888951/Grip-527.jpg

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković rekao je Tanjugu da je jutros na toj klinici umro težak hronični bolesnik sa opstruktivnom bolešću pluća.
"Pacijent je iz Aleksinca i primljen je juče u teškom stanju", rekao je Ranković i dodao da su uzeti uzorci poslati na laboratorijsku analizu.
U Nišu je juče popodne preminuo 30-godišnji muškarac za koga se sumnja da je bio zaražen virusom novog gripa.
Prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti, u Srbiji je do jutros u devet časova od posledica gripa izazvanog virusom A H1N1 umrlo trinaestoro ljudi.
U bolnicama u Srbiji trenutno se leči oko 450 osoba sa oboljenjima sličnim novom gripu, a njih 20-oro je priključeno na respiratore. Iako se broj slučajeva povećava, lekari kažu da prvi talas epidemije jenjava i da je sada najvažnija vakcinacija, kako bi se smanjio broj teških slučajeva.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da Srbija još nema plan vakcinacije, ali da se na njemu radi, i da će biti formirane mobilne ekipe za vakcinaciju. Od 8. decembra građanima će biti ponuđena vakcina, a oni će sami odlučiti da li će je primiti, rekao je Milosavljević.

dido
20-11-2009, 12:37
Raste broj žrtava gripa

BEOGRAD - U Srbiji je od novog gripa obolelo 316 ljudi, a do juče ujutro u 9 sati od te bolesti je umrlo 16 ljudi, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
U bolnicama je zbrinuto 550 ljudi sa oboljenjima sličnim gripu, a 16 pacijenata je priključeno na respiratore, objavljeno je na internet sajtu instituta „Batut“.

Neznanka
21-11-2009, 16:54
Starije osobe i osobe koje nemaju otporan imuni sistem umiru i od normalnog gripa.
A vakcine sto se tice, svako treba da se posavetuje sa doktorom svoga povjerenja i da priupita kako i od cega je napravljena ta vakcina. I dali muslimani smiju da se vakcinisu.

STRANAC
21-11-2009, 17:08
I dali muslimani smiju da se vakcinisu.
bas interesantno...
ako mozes jos koju reci vise,ovo me zainteresova...
unapred hvala...

cobanica
21-11-2009, 18:36
dobih danas mail,mozda zvuchi smeshno ili zalosno, ali ima dosta ustine...a josh je zalosnije shto sam dva predhodna dana provela po kojekakvim beogradskim klinikama,kao da je rech o nekakvoj alergijskoj kijavici...i bash nikom nije bilo vazno(sestre na shalterima nisu ni primetile da na uputu pishe temperatura 40) i da sam virusnom upalom plucja sedela u punoj chekaonici,a ne u karantinu...da bi mi posle tri sata chekanja doktorka pulmolog rekla da sam JA neozbiljna,jer im nisam odmah rekla...a mogla sam ucji "preko reda"...i naravno ,za kontrolu ne mogu iskoristiti prvenstvo(za koje nisam znala juche)... pa se pitam chemu onda uput!?:hmmmm:

"Dok je vladao veliki grip 1919. koji je ubio 40 miliona ljudi, bilo je porodica čiji nijedan član nije oboleo. Neki doktor je zapisao da su te kuće imale jedan zajednički faktor: u svim sobama gde su se ljudi okupljali su imali korpe u kojima su držali po nekoliko glavica neoljuštenog crnog luka. Neko je otkrio ovaj zapis i kasnije testirao tokom neke velike epidemije. Pošto je uspešno delovalo, odneli su jednu glavicu korišćenog luka na laboratorijsku analizu. Unutra su otkrili niz različitih bakterija i virusa. Zaključeno je da je crni luk služio kao prečišćivač vazduha, mamac za mikroorganizme, tako da je prosto usisao sve njih u sebe i tako zaštitio ljude.

Pominje se vlasnica frizerske radnje, čije radnice nikada nisu obolele od nikakve zarazne bolesti, a mnogo puta su služile bolesne klijente. U uglu salona je uvek imala ukrasnu korpicu sa nekoliko glavica luka.

Pretpostavljam da ga ponekad treba promeniti i pri tome koristiti rukavice, odneti ga direktno do kontejnera izvan kuće.

Ne treba se nadati da će o ovome ikada pisati u novinama, da će biti preporučeno od lekara, a još manje od apotekara. Suviše je jeftino i nikome ne donosi pare. "


" Dr. Blaylock je čelni neurokirurg, autor i predavač. Pohađao je LSU,
medicinski fakultet u New Orleansu i upotpunio svoju internističku i
neurološku praksu na medicinskom fakultetu na Južnoj Karolini u
Charlstonu.

NITKO NE BI SMIO UZETI CJEPIVO ZA SVINJSKU GRIPU

- to je jedno od najopasnijih cjepiva ikada. Sadrži imuno sastojak zvan Squalene (MF-59) koji se pokazao kao sastojak koji izaziva autoimune bolesti poput MS (multipleskleroze), rematoidnog artitisa i lupusa.

Taj sastojak cjepiva jako je povezan sa Sindromom Zaljevskog rata,
koji je ubio vise od 10.000 vojnika i uzrokovao porast od 200% teške
smrtonosne bolesti ALS (Lou Gehreg bolest) . Virus H1N1 ubija tako da uzrokuje "oluju cytokina", to znači da uzrokuje da tjelesni imunološki sustav pretjerano reagira i to je razlog da ubija mlađe ljude, a manje pogađa starije (koji imaju slabiji imunitet).

Ovo cjepivo je vrlo snažan imunološki stimulator i donosi stvarnu
mogućnost povećanja smrtnosti od virusa.

Najbolja zaštita je vitamin D3. Trebalo bi uzeti 5000 IU dnevno,a
ako se bolest razvije treba povećati dozu na 15.000 IU dnevno.
Vitamin D3 modulira imunološku reakciju umanjujući mogućnost
pretjerane reakcije i stimulira organizam da proizvodi
antimikrobiološke peptide koje su moćni uništavači virusa u koje
nije uključen imunitet. Što je veća doza vitamina D3 veća je i zaštita.

Riblja ulja takodjer reduciraju pretjeranu imunološku reakciju. Jedna čajna žličica dnevno trebala bi biti dovoljna. Za jače simptome 2 žličice dnevno. Pomažu i razni antioksidansi, quercetin, kurkumin, ekstrakt sjemenki grejpa, vitamin C i prirodni vitamin E."

superbaka
22-11-2009, 20:54
Ljudi ovo sa virusom H1NI,je chisto manipulisanje i prepadanje naroda putem medija,ovoliko se nije prichali i pisalo kad smo bili u ratu,a to je samo zbog toga shto Mishkovicj ima monopol i shto je on na tenderu dobio da uveze vakcine,evo sami izrachunajte samo po 1 dinar da skine sa vakcine to je 3 000 000,dinara a ne shto cje skinut po 1Euro....kazu izbegavajte jane skupove,poste u bolnicama,zatvorima i gde josh postoji koja poseta.Kad je umro Patrijah Pavle najmanje 1 ooo ooo,ljudi je poljubilo ksrt i njegove moshti bez ikakve maske,bili smo svedoci svega toga,o chemu oni ovo,josh ko je hteo da ide na sahranu imao je placjenu dnevnicu i deca nam nisu ishla u shkolu,proglasili epidemiju,to je chisto zavaravanje ovog naroda,vlada stoji iza toga jer zna da cje padne,narod gladan,pa ajde da im josh u nevolji proglasimo epidemiju i Mishkovicja kao sveca da kao uveze vakcinu.Ta vakcina nimalo nije jeftina,ljudi cje od usta odvoit da kupi detetu punoletnom koji neradi.Po meni ova vakcina uopshte ne treba da se prihvati a kamo li kupi,svake godine iamo grip,i svake se godine umire,normalni da u BG,metropoli svakog dana najmanje po 10 ljudi umre,.....ja neznam,ne sugerishem nikom ali samo gledam onako kako je ispravno....:icon_cheesygrin:

36310
24-11-2009, 18:34
1. Da li je H1N1 opasniji od drugih virusa gripa?
- Do sada se pokazao manje agresivnim od ostalih virusa gripa, osim u retkim slučajevima, ali je vrlo zarazan.

2. Zašto je zarazniji od sezonskog gripa?
- Reč je o novom virusu, što znači da pronalazi osobe bez antitela koja bi ga prepoznala. Starije osobe su manje pogođene jer su u prošlosti cirkulisali slični virusi, pa imaju delimičan imunitet.

3. H1N1 je rođak virusa španskog gripa?
- Virus kruži među ljudima preko 90 godina. Pojavljivao se između 1957. i 1976, ali je nastavio da kruži među svinjama, a zatim je 1977. prešao na čoveka. Potom je proizveo hibridne sojeve na genetskom planu, sa delovima svinjskog, ptičjeg i humanog porekla.

4. Da li je zbog te mešavine ovaj virus toliko opasan?
- Virusi postaju opasni zato što menjaju svoj antigenski profil, koji naš imunitet ne prepoznaje. Najopasniji su ako steknu sposobnost da izazovu upalni proces u organizmu. Ovaj virus izgleda nema takve sposobnosti zbog kojih su španski i ptičji grip tako smrtonosni.

5. Da li činjenica da H1N1 nije sasvim nov predstavlja prednost za imuni sistem?
- To bi značilo da postoji diskretan nivo prirodnog imuniteta; simptomi, koji su uglavnom blagi, to i potvrđuju.

6. Koje je moguće poreklo ovog virusa?
- Virolozi ukazuju na rizik od neprirodnog ubrzanog evolutivnog nastanka virusa, zbog uslova uzgajanja stoke i upotrebe vakcine kod životinja.

7. Zašto H1N1 napada više mlade nego slabe osobe?
- Mnogi virusi često napadaju mlade i jake osobe. Pokazalo se da novi virusi gripa mogu da ubiju pre svega zato što izazivaju prekomerne upalne reakcije.

8. Šta se može zaključiti iz dosadašnje pandemije?
- Od vremena španskog gripa, a ptičji grip je to potvrdio, da mlade osobe na novi virus reaguju vrlo burno i da mladi plaćaju najveću cenu

9. Kolika je smrtnost u zemljama gde je H1N1 raširen?
- Niska: 1-2 na hiljadu, a širenje bolesti je od 5 do 7 procenata populacije.

10. Kada će epidemija doživeti vrhunac?
- Nemoguće je reći da li će biti još talasa i kada.

11. Kako se prenosi virus?
- Osnovni način zaraze je kapljičnim putem, preko kašljanja i kijanja. Može se preneti i poljupcem.


Zaraza

12. Na kojim mestima se možemo zaraziti?
- Svuda gde ima puno ljudi - javni skupovi, gradski prevoz, bioskopi… Pre svega u toplim i vlažnim prostorijama - teretanama ili bazenima.

13. Koje higijenske mere možemo preduzeti?
- Pored čestog pranja ruku vodom i sapunom, dobro je koristiti maske i rukavice; treba pokrivati nos i usta kada kašljemo ili kijamo, i posle toga oprati ruke; usta i nos treba brisati papirnatom maramicom; treba da izbegavamo da diramo oči, nos i usta.

14. Koliko vremena protekne od trenutka zaraze do prvih simptoma?
- Od jednog do četiri dana, u proseku dva dana.

15. Koliko dana je inficirana osoba zarazna?
- Iskustva pokazuju da treba ostati kod kuće sedam dana od početka pojave simptoma kako ne bismo dalje širili virus.

16. Da li napadi groznice ili temperature, tipične prehlade, povećavaju rizik od obolevanja?
- Temperaturni skokovi pogoduju virusu jer blokiraju kontinuirano spiranje sekreta u respiratornim organima. Znači, ipak je bolje utopliti se, ali ne previše.

17. Kako da se zaštitim od osoba koje kijaju i kašlju?
- Treba da smo udaljeni najmanje jedan metar od takvih osoba, da ne diramo oči, nos i usta i da često peremo ruke.

18. Da li je rukovanje sa zaraženom osobom opasno?
Posle poljupca, rukovanje je najrizičnije za prenošenje virusa. Treba često prati ruke.

19. Da li ima smisla nositi masku?
- Hirurška maska dovoljno štiti, dok maske sa filterom izazivaju nelagodnost, komplikovane su i mogu izazvati alergiju.


Deca

20. Kako školska deca da izbegnu zarazu?
- Objasnite im da moraju često i temeljno da peru ruke vodom i sapunom. Treba poštovati osnovna higijenska pravila, pokrivati nos i usta kada se kašlje ili kija. Ne stavljati u usta gumice, olovke, lenjire…

21. Da li prirodni lekovi, kao što je ceđena pomorandža, mogu zaštiti od infekcije, posebno decu?
- Pravilna ishrana je uvek korisna. S približavanjem zime uvek treba posebnu pažnju posvetiti ishrani: uzimati puno voća i povrća.

22. Da li treba vakcinisati zdravu decu, i od koje dobi?
- Kod dece mlađe od dve godine vakcine su se pokazale neefikasnim.

23. Koju decu treba vakcinisati?
- Vakcinu treba da prime deca sa hroničnim oboljenjima, pre svega neurološkog i neuromuskularnog tipa koja mogu dovesti do komplikacija.

24. Da li je kod dece veća smrtnost?
- Kod ovog gripa smrtnost je zabeležena kod mlađe populacije i zato što su mladi i deca ti koji se više razbolevaju, posebno ako već imaju zdravstvenih problema. Teško je odrediti tačnu smrtnost i zbog činjenice da su rašireni oblici gripa koji imaju malo simptoma ili ih uopšte nemaju.


Simptomi

25. Postoje li simptomi koji odmah ukazuju na virus H1N1?
- Ne. Ovaj virus daje identične simptome koje ima i sezonski grip, a to su temperatura, groznica, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, ili gastroenterološki poremećaji kao što su povraćanje, dijareja.

26. Koji simptomi govore da odmah treba da odemo u bolnicu?
- Teško disanje praćeno visokom temperaturom i kašljem predstavljaju kliničku sliku koja ukazuje na moguću upalu pluća.

27. Kako se postavlja tačna dijagnoza?
- Dijagnoza se postavlja analizom brisa iz nosa ili grla.


Ako se razbolim

28. Šta raditi ako dobijemo temperaturu?
- Možemo uzeti antipiretik, kao što su na primer “paracetamol” ili “febricet”, da bi temperatura donekle spala i da bismo se bolje osećali.

29. Koji lekovi se uzimaju protiv H1N1?
- Antivirusni lekovi kao što su “oseltamivir” (“tamiflu”) i “zanamivir” (“relenca”), koje mroa prepisati lekar.

30. Kada ih treba uzeti?
- Efikasni su ukoliko se uzmu u prvih 48 sati od pojave simptoma. U većini slučajeva grip teče svojim tokom i nije potrebno uzimati antivirusne lekove. Lekove treba uzeti ako je reč o teškim simptomima i osobama s rizičnim bolestima.

31. Koje su posledice nesavesnog uzimanja lekova?
- Mogu da postanu nedelotvorni.

32. A antibiotici?
- Antibiotici ne pomažu protiv virusa jer deluju protiv bakterija. Mogu se uzeti ako se posumnja na bakterijsku infekciju.

33. Zašto su neke osobe zaražene novim virusom bile u teškom stanju, dok su neke ozdravile?
- Bilo je samo nekoliko slučajeva da pacijent, bez vidljivih rizičnih faktora, zbog novog virusa dobije primarnu virusnu upalu pluća . Nema odgovarajućeg objašnjenja.

34. Da li oboleli moraju da uzimaju više tečnosti?
- To važi za svaki grip, i kad je prisutna temperatura treba piti dosta tečnosti. A još i više kad je reč o respiratornim problemima.

35. Šta zdrava osoba rizikuje sa ovim gripom?
- U velikoj većini slučajeva, ništa. Mala je verovatnoća da će doći do komplikacija, da će se plućne alveole ispuniti sekretom.

36. Ako se razbolimo od novog gripa, da li je moguće da ga ponovo dobijemo?
- Ne. U najgorem slučaju može se dobiti sezonski grip.

37. Šta možemo da preduzmemo kod kuće ako se razbolimo?
- Prostorija treba da bude topla i dobro provetrena.


Vakcina

38. Da li se vakcina daje jednom ili iz dva puta?
- U većini slučajeva dovoljna je jedna doza.

39. Da li postoje slučajevi kada se vakcina ne sme primiti?
- Kod osoba koje imaju autoimune bolesti razmatraće se svaki slučaj pojedinačno. Sigurno je kontraindikovana kod osoba koje su alergične na supstance sadržane u vakcini. Ne smeju da je prime trudnice u prvom trimestru.

40. Koji su neželjeni efekti vakcine?
- Kod svake desete osobe, starosti od šest do 36 meseci, može doći do nervoze, plakanja, pospanosti i dijareje. Kod starije dece mogući su glavobolje i umor, a kod adolescenata malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, znojenje, mučnina, jeza.

41. Koliko je vremena potrebno da vakcina postane efikasna?
- Deset do petnaest dana.

42. Ako se dobije vakcina protiv novog gripa posle vakcine za sezonstki grip, da li joj to povećava delotvornost?
- Sa imunološke tačke gledišta, to je nemoguće reći.

43. Da li vakcina protiv običnog gripa može da odbrani i od virusa H1N1?
- Istraživanje sprovedeno tokom epidemije u proteklim mesecima u Australiji pokazuje da ni kod jedne starosne grupe sezonska vakcina ne štiti od novog virusa.

44. Koliko su sigurne vakcine protiv H1N1?
- To danas niko ne može da zna. Evropska agencija za lekove naglašava potrebu za pažljivim praćenjem procesa vakcinacije kako bi se stekla slika o neželjenim dejstvima.

45. Da li se možemo vakcinisati i protiv sezonskog gripa i protiv novog?
- Da, iako bi bilo dobro da sačekamo 15 dana između jedne i druge vakcine, ali ako se daju zajedno, onda je bolje ne dati ih u istu ruku.

46. Kako bi mogao reagovati imunološki sistem na dve vakcinacije?
Može se dogoditi da, ako se prime zajedno, organizam odreaguje jače protiv sezonskog gripa, ali se pokaže slab u odnosu na H1N1.


Trudnice

47. Da li trudnice treba da se vakcinišu?
- Nema specijalizovanih ispitivanja na trudnicama. Što se tiče virusa H1N1, nisu rađena klinička ispitivanja koja bi preporučila vakcinu.

48. Ako se majka razboli, da li treba da doji?
- Može da nastavi da doji. Može da stavi masku dok doji. Najbolji način da se beba zaštiti jeste da pije majčino mleko jer ono sadrži osnovnu imunološku odbranu.


Na putovanju

49. Ako odlazimo u inostranstvo, koje su mere predostrožnosti?
- Treba se informisati preko interneta o situaciji u dotičnoj zemlji i saznati telefonske brojeve na koje se možete obratiti u slučaju potrebe.

50. Da li treba poneti lekove sa sobom?
- Dobro bi bilo poneti sa sobom tablete za obaranje temperature, a ako baš hoćete da budete sigurni, i antivirusni lek. Obezbedite i zdravstveno osiguranje.

superbaka
24-11-2009, 23:08
Ja sam zabrinuta kad je upitanju H1N1.Sigurna sam da je u pitanju zavera i farmaceutski lobi.Medjutim nisam sigurna u nachin na koji cje se ova zavera realizovat,evo i nekoliko primera i razmishljanja.....))))



1. цијелу причу су надувале фармацеутске компаније да згрну паре.
2. Х1Н1 је стварно опасан вирус који је емитован с циљем да се изврши депопулација свјетског становништва. Познат је масонски пројекат ЗЛАТНЕ МИЛИЈАРДЕ.
3. Х1Н1 није ништа опаснији од обичног грипа, али је зато вакцина јако опасна. Компанија Бекстер, која производи ову вакцину, је имала аферу у Чешкој прошле године са неким другим вакцинама које су садржале састојке које никако не би могле да садрже. Биле су смртоносне. Чињеница да је тој компанији између осталог повјерен овакав посао даје много разлога за основану сумњу у моралну подлогу цијеле ствари.
такође, гледао сам на руској телевизији РТ, да они научници који су развили вакцину не желе примити оно што су "развили".
Када се довољан број људи вакцинише, након што вакцина усмрти на хиљаде оних који су је примили, они ће једноставно изаћи са саопштењем да је вирус мутирао и да вакцина више није ефикасна.
4. Комбинација претходне три ставке је такође могућа опција.

Све је супер само да депопулација планете Земље није у плану. Ако је дошло до тога, онда живимо у најсмутнијим временима у историји човјечанства.

Лично не намјеравам да примим вакцину, али се бојим опште медијске кампање и оног подлог гласа у мојој глави који ће ми говорити да примим вакцину. Можда се и не бојим толико ни себе, колико околине кад почне хистерисати.

Чињеница да мораш потписати ако примиш и ако одбијеш да примиш вакцину такође даје вео мистерије на цијелу ову причу.

Надам се да ће и ово све завршити по принципу, тресла се гора родио се миш.