PDA

View Full Version : Priveden vlasnik "Kurira" Radislav Rodic


iSelektor
27-10-2009, 22:42
Priveden vlasnik "Kurira" Radislav Rodić (http://folkoteka.blogspot.com/2009/10/priveden-vlasnik-kurira-radislav-rodic.html)

Priveden vlasnik "Kurira"
Izvor: B92, Beta

Beograd -- Radislav Rodić, vlasnik listova "Kurira" i "Glas javnosti" priveden je na informativni razgovor, potvrđeno je za B92 u MUP-u Srbije. Uskoro više detalja.

Rodić je priveden po nalogu Okružnog tužilaštva u Beogradu, rečeno je agenciji Beta u policiji, ali za sada još nisu poznati razlozi njegovog privođenja.

STRANAC
27-10-2009, 22:47
ja sam uvek za slobodnu po svim osnovama...
nemam bojazni nikad i ni od cega da kazem ono sto mislim,pa sam javno ovde i svigde podrzavao homosekusalce,narodnjake zabavnjake,politicare,i mnogo koje cega,
ali zaista sam misljenja da glasila tipa ovoga POD HITNO treba zabraniti i sve glavne i odgovorne urednike pod stalnom psihijatrijskom prismotrom staviti...
ovakvi mediji samo nanose stetu drustvu,
ovakvi mediji husakaju na nacinalizam,nacizam,desnicarenje,
ovakvi mediji ubijaju Brisa Tentona,
i sto je najgore i u nasim sredinama zivi veliki broj sa ovako bolesnim mozgovima...

iSelektor
27-10-2009, 22:49
hmm nisam to znao za njega tj casopis, meni je valjo za vesti sa estrade itd i to dobro 8)

ako je kurton, treba ga maci... ali necu da pricam, jer nisam u toku!


Pozzz 8)

STRANAC
27-10-2009, 23:04
ove medije je finansirala SRS
i tu se ist ta stranka velicala i slavila...
a,za etsradu,znam da imaju mnogo jake novinare-istrazivace,i da za pravo sve ekskluzivne vesti oni objavljuju...
ali,kako i svugde u svetu,imaju i tu gresaka,
ali pisanje oko politike i ostalog im je uzasno...
oni su u zamo sadnjih 2 godine,izgubili 4 parnice od Dinkica
i jos ko zna koliko od aktuelnih politicara,a sve zbog lazi i neistna koje su napisali...

iSelektor
27-10-2009, 23:17
a zbog njega tj toga je navodno i uveden zakon o informisanju jel?

STRANAC
27-10-2009, 23:27
hm koliko ja znam,mislim da
zakon o informisnju, po standardima EU, morao da bude...
medjutim, neke stavek su promasene pa kao takav nije ni ratifikovan,
vec je odlozen i stvaljen na doradu...
i to je jedna od uslova za odmrzavanje ESP i pridruzivanju EU...

halilce
28-10-2009, 08:06
Autor: Blic online | Foto:K. Nikolić | 28.10.2009. - 07:12
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/27/hronika/rodic-v.jpg
Vlasnik "Kurira" i "Glasa Javnosti" Radisav Rodić uhapšen je sinoć oko 19 časova po nalogu Tužilaštva, potvrđeno je za "Blic".

Kako je ranije saopštio "Kurir", Rodića su na informativni razgovor priveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, što je "nastavak obračuna jednog ministra i jedne stranke s nezavisnim novinama".

Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu ranije je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv vlasnika dnevnog lista "Kurir" zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje, čime je oštetio državu za više od 203 miliona dinara.
Poreska uprava je navela da se sumnja da je Rodić izbegao obračun i plaćanje javnih prihoda u iznosu od 203.376.044 dinara, odnosno poreza na promet predmeta u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana od 88 miliona dinara.
Poreska policija je po naredbi istražnog sudije Četvrtog opštinskog suda u Beogradu sredinom septembra oduzela poslovnu dokumentaciju iz poslovnih prostorija društva za intelektualne usluge Pravno ekonomski institut u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu.
Inspektori Poreske policije od 24. juna proveravaju poslovanja privrednog društva ABC Produkt d.o.o. iz Beograda, a utvrđeno je to društvo poslovalo sa preduzećima čiji su osnivači ili upravljači Radisav Rodić ili članovi njegove porodice.
Reč je o firmama: ABC Kompani, Ronako, Belege, ABC Printpak, Manami, NIP Glas, Gnet iz Beograda, Etigraf iz Vranja i ogrankom komapnije Ronako sistems sa sedištem u Delaveru, SAD.

Okružno javno tužilaštvo u Beogradu je prošlog meseca podnelo istražnom sudiji i zahtev za sprovođenje istrage protiv Rodića, Vekomira Joksimovića i Snežane Jerinić zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.
Saopšteno je da postoji osnovana sumnja da su oni upotrebom lažne dokumentacije kod Komercijalne banke podigli kredit u iznosu od oko 22 miliona dinara, koji nikada nije vraćen.


Ministar Tomica Milosavljević tuži list "Kurir"
Ministar zdravlja Srbije pokrenuo je juče proceduru sudskog postupka tužbe protiv dnevnog lista "Kurir".
U saopštenju dostavljenom medijima, Milosavljević navodi da je taj list naslovnom stranom od utorka i objavljenim tekstom prekršio Zakon o informisanju. List "Kurir" je na naslovnoj strani jučerašnjeg izdanja objavio fotografije bivše gradske sekretarke za zdravstvo Dragane Jovanović i ministra zdravlja Tomice Milosavljevića između kojih je naslov - "Zrelo je, neko mora u zatvor".
List je objavio i tekst pod naslovom "Ko je u pravu" u kome se, između ostalog, navodi stav Gradskog odbora G17 u vezi optužbi Jovanovićeve na račun ministra zdravlja, kao i njeni razlozi za to.


Blic Online | Hronika | Uhap?en vlasnik "Kurira" (http://www.blic.rs/hronika.php?id=117772)

STRANAC
28-10-2009, 10:16
znaci,opet rat sa G17...
ako nismo zaboravili kako je prosao Karic u obracunu sa istim,
onda nema razloga da mislimo sta ce se desiti i sa ovima...

iSelektor
28-10-2009, 11:01
IZVOR: KURIR

Uhapšen Raja Rodić!
Pripadnici SBPOK bez ikakvog objašnjenja sinoć priveli pokretača Kurira, Glasa javnosti, Groma i Stila. Tokom saslušanja u policiji Rodiću pozlilo, prebačen u zatvorsku bolnicu

BEOGRAD - Pokretač dnevnih novina Glas javnosti i Kurir i nedeljnika Grom i Stil Radisav Rodić uhapšen je sinoć oko 19 časova u restoranu "Sport" na Autokomandi u Beogradu. Rodiću je određena mera zadržavanju u trajanju od 48 sati, a tokom dugotrajnog saslušanja, zbog drastičnog pogoršanja zdravstvenog stanja, prebačen je u zatvorsku bolnicu.
Razlozi zbog kojih je Rodić uhapšen nisu saopšteni, ali je jasno da je ovo samo još jedan u nizu napada dela vlasti na Kurir zbog kritičkog pisanja. Prema informacijama kojima raspolažemo, Rodića su priveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) po nalogu Okružnog javnog tužilaštva. Kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora, ovo je samo nastavak akcije gašenja Kurira. Prema tom scenariju, Rodić će tokom današnjeg dana biti priveden istražnom sudiji, koji će mu odrediti pritvor od 30 dana.

- Reč je o scenariju primenjenom u slučaju Dragana Džajića, koji je u pritvoru proveo nekoliko meseci bez ikakvih objašnjenja. U međuvremenu, nastaviće se ekonomski udari na Kurir, kako bi na kraju novine prestale da izlaze. Pošto Zakonom o informisanju nisu zaustavili kritičko pisanje Kurira i Glasa javnosti, deo vlasti nastavio je finansijsko gušenje - kaže naš izvor.

Teror nad pokretačem dnevnih novina Glas javnosti i Kurir, koji se već 10 godina sprovodi kontinuirano, bez obzira na garnituru koja je na vlasti, kulminirao je sinoćnjim privođenjem Rodića u policiju.

Rodić se pre nekoliko dana vratio s teškog i komplikovanog hirurškog zahvata u Švajcarskoj i sa činjenicom koliko je narušeno njegovo zdravlje bilo je upoznato i Tužilaštvo.
Hapšenjem Radisava Rodića kulminirao je teror nad redakcijama Kurira, Glasa javnosti, Groma i Stila, koji je bez prekida trajao 142 dana. Podsećamo da je poreska policija posle 12-dnevne opsade naših redakcija bez popisa odnela kompletnu poslovnu dokumentaciju kompanije koja izdaje naše novine.

Prvi otvoreni obračun vlasti s Radisavom Rodićem, pokretačem tada jedinih opozicionih novina, počeo je 30. septembra 1999. godine. Tada su finansijska policija i beogradski Odsek za privredni kriminal MUP Srbije zabranili štampanje i prodavanje Glasa javnosti. Obrazloženja za ovakvu odluku nije bilo.

Već 1. oktobra, finansijska policija zapečatila je redakciju Glasa javnosti i sve štamparske mašine ''ABC Grafike". Osim štampanja Glasa javnosti, od tog časa obustavljeno je izdavanje još mnogih listova, među kojima su NIN, Vreme, Lid, Srpska reč, Velika Srbija i Pravoslavlje.

Krajem juna 2000. godine, u redakciju lista u Vlajkovićevoj 8 stiže odluka Privrednog suda po kojoj jedina privatna štamparija u zemlji, "ABC Grafika", prelazi u ruke države Srbije, a tom odlukom poništavaju se i svi ugovori i briše vlasništvo u zemljišnim knjigama.
Država tuži štampariju za izdavanje svakog biltena uperenog protiv vlasti. Za opomenu, usledilo je 38 tužbi, a svaka je u proseku bila "teška" oko 150.000 dinara. Početkom januara 2000. godine u Vlajkovićevu 8 ušao je stečajni upravnik, koji je iznova, novim privremenim merama, otimao privatno vlasništvo. Tadašnji režim računao je da će na ovaj način onemogućiti svim nevladinim listovima da se pojave na tržištu.
Na Đurđevdan 2003. godine, Rodić pokreće i Kurir. Od prvog dana smo obelodanjivali afere u državnom vrhu i iznosili na videlo mahinacije ljudi na državnim funkcijama. Kurir je brzo postao trn u oku državnim funkcionerima, koji, kao i njihovi prethodnici, nisu prezali ni od čega kako bi ga ugasili.

Poreska uprava u redakciju Kurira prvi put upada juna 2005. godine, po nalogu Ministarstva finansija, odnosno tadašnjeg resornog ministra Mlađana Dinkića. Sa objašnjenjem da ovaj list na ime poreza duguje šest miliona dinara, finansijski policajci iz redakcije iznose računare i drugu tehničku opremu.

U septembru ove godine počinje višednevna opsada redakcija Kurira i Glasa javnosti. Poreski inspektori uz podršku nekoliko desetina naoružanih policajaca iz Vlajkovićeve 8 neovlašćeno iznose poslovnu dokumentaciju firmi izdavača naših listova. Kada se novi Zakon o informisanju pokazao kao neefikasan za gašenje Kurira, počinje višednevni teror nad zaposlenima. Na ovaj način tortura i zastrašivanje novinara, kao i brzopotezno i nezakonito iznošenje dokumentacije, postaju već uhodani šablon "obračuna'' vlasti sa slobodnim medijima.

Ko je Radisav Rodić

Pokretač Glasa javnosti i Kurira na udaru svih režima od 1999. godine
BEOGRAD - Pokretač dnevnih novina Glas javnosti i Kurir Radisav Rodić rođen je u Ripnju 1947. godine. Završio je Vojnoindustrijsku školu "21. maj", Tehničku školu "Radoje Dakić" i kasnije Višu ekonomsku školu. Privatnim poslom počeo je da se bavi 1964. godine. Oženjen je, otac je tri sina i jedne ćerke, i zasad ima petoro unučadi.

Početkom marta 1968. godine registrovao je samostalnu zanatsku radnju, imao je svoju alatnicu za proizvodnju plastičnih proizvoda, metalne galanterije i plastificiranje metala, a najviše se bavio građevinom.

Rodić 1998. godine pokreće dnevne novine Glas javnosti, a godinu dana ranije, zbog štampanja lista Demokratske stranke Demokratija (1996-1997), postaje neprijatelj broj jedan tadašnjeg režima. Zatim, prema odredbama tadašnjeg Zakona o informisanju, sledi mu 51 kazna, uključujući i plenidbu imovine.

Sredinom 2001. godine nova vlast vraća samo jedan promil otetog Rodićevim firmama u borbi za demokratske promene. Sudski sporovi još su u toku, a vrednost otetog meri se milijardama dinara.

Zoran Đinđić, krajem avgusta 2001. godine, prilikom posete redakciji Glasa javnosti obećava Rodiću nadoknadu rečima: "Rajo, došlo je vreme da ti se i mi odužimo." Nažalost, to obećanje nikada nije ispunjeno.

Na Đurđevdan 2003. godine Rodić pokreće dnevni list Kurir. Sredinom juna iste godine obaveštava dužnike iz DS da dostave novo obezbeđenje plaćanja duga, jer će u suprotnom morati da pusti akceptni nalog u naplatu. Čedomir Jovanović mu tada poručuje: "Neka Rodiću plati potpisnik naloga", a potpisnik je bio pokojni premijer Zoran Đinđić.

Šest dana posle puštanja akceptnog naloga Rodićev automobil, parkiran ispred restorana "Avala", bomba diže u vazduh. Počinioci ni do danas nisu pronađeni.

Glas javnosti 2005. godine najavljuje knjigu "Demokratska pljačka Srbije", u kojoj je istraživački tim Glasa objavio dokumenta o srpskim parama na Kipru i učešću ministra Mlađana Dinkića u svemu tome, s njegovim izjavama kiparskim medijima da su pare pronađene. Ali, Srbija do danas nije videla te pare.
Dinkić tada preti Rodiću da će ga uništiti ako objavi tu knjigu...

Tahirovce
28-10-2009, 17:25
Ipak nije radio za sps vec za ds, iz dana u dan ds sve vise i vise lici na sps ....

36310
28-10-2009, 19:09
......iz dana u dan ds sve vise i vise lici na sps ....

I meni vala...shta djubrad napravishe od onakve stranke! :mad:.