PDA

View Full Version : Biznis novine: Sporazumi o ekonomskoj saradnji Srbije i Turske


iSelektor
26-10-2009, 19:00
Sporazumi o ekonomskoj saradnji Srbije i Turske

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i ministar rada i socijalnog osiguranja Turske Omer Dinčer potpisali su u Beogradu sporazume o ekonomskoj saradnji i o saradnji u oblasti infrastrukture.

http://img2.pict.com/2c/15/ec/1844205/0/image.jpg

Kako je rečeno u Ministarstvu ekonomije, Sporazum o saradnji u razvoju saobraćajne i druge infrastrukture na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou podrazumeva obezbeđenje povoljnih uslova finansiranja tih projekata. Kao prioriteti su označeni izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica Novi Pazar - Tutin, put Novi Pazar - Sjenica/Aljinovići i izgradnja i rekonstrukcija "pripadajućih putnih objekata" u ukupnoj dužini od 65,99 kilometara. Novac za izgradnju puteva delom će obezbediti turska Eksim banka, koja će finansirati 85 odsto i obezbediti kredit u iznosu od oko 30 miliona dolara, a 15 odsto vrednosti projekta biće finansirano iz budžeta Srbije. Taj sporazum podrazumeva da turska strana angažuje izvođača radova koji je obavezan da angažuje podizvođače radova u Srbiji, kao i da u Srbiji nabavlja opremu i materijal, ističu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.
Drugi dokument koji su potpisali Dinkić i Sinčer, Sorazum o ekonomskoj saradnji, trebalo bi, kako se ističe, da stvori uslove za unapređenje saradnje na dugoročnijim osnovama.

Osim ova dva, resorni ministri Srbije i Turske potpisali su još tri bilateralna međudržavna sporazuma. Tako su ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i državni ministar u Vladi Turske Faruk Ćelik potpisali Sporazum o tehničkoj i finansijskoj saradnji, dok su ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i njegov turski kolega Omer Dinćer potpisali dva sporazuma iz oblasti socijalne sigurnosti.
Sporazumi su potpisani u okviru dvodnevne zvanične posete predsednika Turske Abdulaha Gula Srbiji, koji se u Beogradu sastao sa srpskim kolegom Borisom Tadićem. Dvojica zvaničnika ocenili su da dve zemlje imaju najbolje odnose u dosadašnjoj istoriji, napominjući da su oni dostigli nivo strateškog partnerstva.
Posle sastanka u Palati Srbija, turski predsednik je rekao da Srbija i Turska, iako ne dele zajedničku granicu, žive kao dobri susedi. On je istakao da u Turskoj postoji veliko interesovanje za ulaganje u srpsku privredu, posebno u infrastrukturu, i dodao da Beograd i Srbija imaju strateški položaj.
Turski predsednik kazao je da su sa njim u delagiciji došli poslovni ljudi i stručnjaci za izgradnju puteva, kao i eksperti za pretvaranje vojnih aerodroma u civilne. On je ukazao na značaj Koridora 10 u regionu i dodao da je uveren da će biti konkretnih rezultata njegove posete Beogradu. Gul je, takođe, podsetio da dve države imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini koji će stupiti na snagu krajem godine.
Tadić je kazao da, iako dve države ne dele isti stav po pitanju Kosova, to ne treba da bude prepreka za dalje jačanje bilateralnih odnosa. Srpski predsednik je ocenio da je Gulova poseta izuzetno značajna za dalje unapređenje privredne, kulturne i političke saradnje, i izrazio nadu da će privredne veze posle posete dodatno ojačati, što će uticati na smanjenje disbalansa u trgovini.
Tadić je takođe predložio izgradnju kulturno-obrazovnog turskog centra na Koridoru 10 nedaleko od Beograda koji bi, prema njegovim rečima, bio prilika za bolje razumevanje u regionu i ponovno susretanje dve različite kulture i religije. On je dodao da je od velike važnosti i ulaganje u region Raške i Zlatiborski okrug. Posebno je naglasio značaj izgradnje autoputa koji bi povezao to područje sa Crnom Gorom i pozvao turske kompanije da nađu interes i da se angažuju na tom projektu. Tadić je naveo i da turske kompanije imaju interesa za izgradnju industrijske zone u blizini Tutina.