PDA

View Full Version : Nova imena domena: щщщ.нет.хр ???


iSelektor
26-10-2009, 16:34
Nova imena domena
щщщ.нет.хр ???

http://img2.pict.com/ae/e8/8c/1843062/0/0429007.jpg

Do kraja ovoga tjedna ICANN, međunarodna organizacija za upravljanje domenama mogla bi donijeti odluku o uvođenju imena domena koje nisu na engleskom jeziku. Naša domena Net.hr mogla bi izgledi i ovako: щщщ.нет.хр

Od ovoga tjedna uvode se međunarodna imena domena koja mogu biti napisana i na jezicima koji nisu engleski, a ta promjena će najvjerojatnije biti odobrena od strane članova ICAAN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), odnosno međunarodne organizacije zadužene za tehničku koordinaciju interneta.

Članovi ICANN-a koji su se sastali u Seulu do ovoga petka trebali bi potvrditi ovu promjenu te će tako korisnicima uskoro biti ponuđene web adrese na arapskom, korejskom, japanskom, grčkom, hindi i na ćirilici, piše The Next Web.

Rod Beckstrom, novi predsjednik ICANN-a i glavni izvršni direktor rekao je da ako promjena bude odobrena, ICANN će početi prihvaćati prijave za ne-engleska imena domena, a prvi unos podataka u sustav vjerojatno će se dogoditi negdje sredinom 2010. godine.

Uvođenje ovih promjena, kaže predsjednik ICANN odbora Petar Dengate Thrush, znači kreiranje sustava za prevođenje koji omogućava većem broju skripti da budu konvertirane u željenu adresu.

"Sigurni smo da će to raditi jer smo ga testirali već nekolkiko godina", rekao je on. "I tako smo danas zaista spremni da to stavimo u pogon".

Predsjednik ICANN-ova odobra Thrush također je rekao da su razmotrili različite mogućnosti u smislu da internet adrese neće više koristiti ograničene “Generic Top-Level Domains” (vršne domene) kao što su .com ili .org, te će umjesto toga koristiti fleksibilnije "Internationalised Domain Names" (međunarodna imena domena) kao što su .post za pošte ili .bank za banke.

Web adresa koja završava s .bank bit će omogućena samo "ovlaštenim" bankama. "Uvelike ćemo time unaprijediti povjerenje korisnika", rekao je Thrush.

Međunarodnu organizaciju ICANN sa sjedištem u Kaliforniji utemeljila je Vlada Sjedinjenih Država 1998. godine i nedavno joj je dano pravo na veću autonomiju nakon što je službeni Washington opustio malo nadzor nad time kako treba regulirati internet.

izvor: Net.hr