PDA

View Full Version : MALE SANSE BEZ MLADICA U HAGU


36310
25-10-2009, 08:19
Zvanični Beograd očekuje da će sledeći izveštaj predsednika Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije s ovim međunarodnim sudom biti pozitivan, ali niko ne veruje da će biti upotrebljen termin puna saradnja. To praktično znači da, uprkos učestalim signalima podrške SAD i brojnih članica EU, Srbija, što se tiče integracije u EU, ostaje u istoj poziciji kao i do sada.


Kako „Blic nedelje“ saznaje iz dobro obaveštenih izvora, i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma (SSP), o kome poslednjih dana govore mnogi evropski funkcioneri, ostaće pod kočnicom Holandije.
– Iako se očekuje pozitivan izveštaj, on neće suštinski promeniti poziciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Holandija, bez Hadžića i Mladića u Hagu, neće promeniti svoj stav. Utoliko više jer ih u sledećoj godini očekuju izbori, a aktuelna vlast neće dozvoliti opoziciji da bilo šta, a ponajmanje Srebrenicu, iskoristi u kampanji protiv njih – tvrdi naš sagovornik iz Vlade Srbije, koji ne želi da mu navodimo ime.
Ni ambasador Holandije Ronald van Dartel nije želeo za „Blic nedelje“ da komentariše eventualnu promenu stava njegove zemlje prema odmrzavanju SSP sa Srbijom. Kako je kratko rekao za naš list, Holandija čeka izveštaje Serža Bramerca i do tada neće imati nikakve komentare na ovu temu.
Ni Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, ne može da tvrdi da će nakon ovog Bramercovog izveštaja doći do odmrzavanja SSP.
– Apsolutno očekujem pozitivan izveštaj, to je realnost. I poslednji Bramercov izveštaj je bio pozitivan, jer nemamo nijedno otvoreno pitanje osim Mladića. Ipak, iako su svi drugi vidovi saradnje u potpunosti ostvareni, ne mogu da tvrdim da će u Bramercovom izveštaju biti upotrebljena sintagma puna saradnja. Bez toga, Holandija sasvim sigurno neće promeniti svoj stav – kaže Ljajić.
On objašnjava da kod svih članica EU, osim kod Holandije, postoji volja za odblokiranjem SSP-a.
O tome svedoči i nedavna izjava Olija Rena, evropskog komesara za proširenje, koji je u Briselu istakao da je Srbija zaslužila odmrzavanje SSP i da bi bilo pošteno da našoj zemlji Brisel omogući napredak u pridruživanju EU. Međutim, iako su i on i britanski ambasador Stiven Vordsvort uvereni da će izveštaj Serža Bramerca biti veoma pozitivan, po svemu sudeći, Srbija ne može da očekuje prekid stagnacije na polju evropskih integracija.
To znači da je gotovo izvesno da Srbija do kraja ove godine neće moći da podnese zahtev za kandidaturu u EU. U sličnoj situaciji kao što je naša do sada se nije našla nijedna zemlja koja je aplicirala za članstvo u EU. Naime, sve zemlje su u trenutku podnošenja zahteva za članstvo već imale kontinuitet u primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma.
Domaći eksperti na polju evropskih integracija se slažu da je našoj zemlji ostalo još veoma malo vremena za podnošenje zahteva za kandidaturu, ukoliko planiramo da pre 2020. postanemo članica.
Poslednji trenutak za podnošenje zahteva bila bi 2010. godina, jer već 2011. počinju pregovori o novom budžetu EU koji će važiti od 2014. do 2020. i u kome će biti predviđena sredstva za nove zemlje članice. Do tada, dakle, haško pitanje i druge prepreke moraju biti otklonjene.
I Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, smatra da će jedino hapšenje preostalih haških optuženika moći da utiče na Holandiju i da omogući nastavak integracija Srbije.
– Na nama je da učinimo sve da se njih dvojica nađu u Hagu. Puna saradnja postoji, kao i jasna politička volja, potpuna koordinacija službi i dvadesetčetvoročasovni rad svih nas na ispunjenju zacrtanog cilja. Mi odavno mislimo da činimo sve, ali Holandija svoje poteze i dalje bazira na političkom stavu. To znači da je svaka promena aktuelnog odnosa prema našoj zemlji u rukama članica EU i njihove spoljnopolitičke komunikacije s Holandijom, a jedino što Srbija može u tome da učini jeste hapšenje Hadžića i Mladića – kaže Vukčević.



Ljajić: Uhapsićemo Mladića do 2010.
Rasim Ljajić, šef Koordinacionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, ponovio je za „Blic nedelje“ da očekuje da će general Ratko Mladić biti uhapšen do kraja ove godine. On je već ranije, zajedno sa Vladimirom Vukčevićem, najavio da će ukoliko taj cilj ne bude ispunjen obojica dati ostavke na svoje funkcije.
– Mi danonoćno radimo na ispunjenju zacrtanog cilja i očekujem da će Mladić biti uhapšen do kraja godine – rekao je Ljajić.


BLIC

iSelektor
25-10-2009, 16:59
jednostavno resenje

Mladic = Pustanje viza
Hadzic = pravo na podnosenje zahteva...

Nema puno dilema...

A u protivnom, da se ne ispuni ovo... i politicarima zabraniti da putuju... znaci nek im jedina destinacija bude kina i rusija...