PDA

View Full Version : Rasim Ljajic: Obaveza prema svim biracima


iSelektor
25-10-2009, 02:12
Ljajić: Obaveza prema svim biračima

http://img2.pict.com/22/ac/14/1832407/0/1271392124adb4da8eecf2363255780e.jpg

Lider novoformirane SDPS Rasim Ljajić kaže da će biti angažovan i u Sandžačkoj demokratskoj partiji jer ima odgovornost i prema biračima u Sandžaku.

Rasim Ljajić, doskorašnji lider Sandžačke demokratske stranke, rešio je da napravi još jednu partiju u vreme kada se sve češće govori da politička scena Srbije može da bude svedena na dve velike stranke. Da je u nameri istrajan dokazaće 12. decembra u „Sava centru” kada očekuje oko četiri hiljade delegata na osnivačkom kongresu Socijaldemokratske partije Srbije.

Kako kaže Sandžačka demokratska partija će i dalje postojati i biti najjača stranka u Sandžaku.

„Ja nisam predsednik Sandžačke demokratske partije. Predsednik je Rešat Hodžić. Kada sam osnovao Socijaldemokratsku partiju Srbije bilo je neprimereno da ja budem na čelu dve političke stranke, ali je izvesno da će SDP biti na listi SDPS na prvim narednim izborima“, kaže Ljajić u intervjuu „Politici“.

„Biću angažovan u SDP-u jer imam odgovornost i obavezu prema biračima u Sandžaku. Na kraju krajeva ja sam došao na ovo mesto zahvaljujući glasovima koje sam dobio uglavnom u Sandžaku. Ja tu činjenicu nikada neću zaboraviti makar jednog dana bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija“, navodi on.

Kao potencijalne koalicione partnere Ljajić navodi DS, SPS ali i naprednjake.

„Sa narodnjacima nikada nisam pomenuo saradnju. Vrlo jasno smo rekli da je naš prvi partner Demokratska stranka. Naš potencijalni partner je Socijalistička partija Srbije od stranaka koje se nalaze levo od centra. Mi želimo da prevaziđemo tu blokovsku podelu koja postoji na političkoj sceni Srbije. Takođe želimo da se prevaziđe stanje da se svaki izbori doživljavaju kao borba na život i smrt jer ostrašćenost ništa dobro nije donela", ističe Ljajić za "Politiku".

"Želimo da stranka bude respektabilan faktor i spremamo se za samostalan izlazak na izbore. Pre izbora sasvim sigurno ćemo razgovarati sa DS-om kao našim strateškim partnerom. Posle izbora ukoliko budemo samostalno izašli možemo da razgovaramo i sa SNS-om, u zavisnosti od rezultata“, navodi on.

Ljajić ističe da SDPS želi da doprinese jasnijem ideološkom profilisanju političke scene.

„Naš koalicioni potencijal, uslovno rečeno je prilično zavidan, ali naš prvi politički izbor biće DS, drugi izbor SPS i treći će da zavisi i od matematike a ne samo od politike“, ističe lider SDPS-a.

On navodi da kao socijaldemokratska partija, SDPS treba da štiti prava radnika, nezaposlenih, ugroženih i drugih društvenih grupa.

„Mi smo vrlo jasno rekli da nema napretka u ovom društvu dok se ne promeni odnos prema radu i prema državi. Produktivnost našeg radnika generalno je 42 odsto. Neko ko formalno radi osam sati, stvarno radi četiri sata. Tu nema napretka. Mi promovišemo princip životnog učenja i usavršavanja za svako radno mesto. Za vreme radnog veka, radnik u EU promeni sedam radnih mesta. Kod nas dva. Znači nema više radnog mesta za ceo život. Mi ćemo vrlo jasno o tome da govorimo iako smo partija koja se zalaže za prava radnika. Svako od nas mora da se promeni“, kaže Rasim Ljajić.

„Ja uopšte ne isključujem G17 plus. Oni jesu stranka desno od centra,oni su deo te evropske narodne grupacije ali mi sa G17 delimo slične ili iste vrednosti i ne vidim problem da jednog dana sedimo u istoj vladi“, kaže Ljaić o mogućim koalicionim partnerima.

On navodi da nikakvih razgovora nije bilo o pripremi koalicije DS,SPS i SDPS-a, jer je kako kaže suviše rano za izbore. Na izborima na Voždovcu, Ljajićeva stranka nastupiće samostalno.

„Ima nekoliko razloga. Pre svega niko nas nije javno optužio iz DS-a ali provejava da smo mi krivci što DS nije pobedio jer smo izašli samostalno. Da budem potpuno otvoren, mislim da na ovaj način treba da pokažemo DS-u da nisu puke fraze da su oni naš strateški partner i zato se nismo cenkali ni oko ponude ni oko broja mandata. Iako ste u pravu da bi nama sada daleko više odgovaralo da smo išli samostalno jer stranka sada nastaje, da je promovišemo“, objašnjava on u intervjuu „Politici“.

Izvor: Politika