PDA

View Full Version : Turska za obnovu otomanskog Balkana


iSelektor
24-10-2009, 18:34
Turska za obnovu otomanskog Balkana

http://img2.pict.com/fb/96/e9/1830080/0/v150680p0.jpg

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svetske politike, ističući da je Turska odgovorna za BiH.

"Napravićemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno sa Turskom, centrom svetske politike u budućnosti. To je cilj turske spoljne politike i mi ćemo to postići", izjavio je turski šef diplomatije, a prenosi sarajevski nedeljnik "BH dani".

Davutoglu je rekao da "u Turskoj ima više bosanaca nego u Bosni, Albanaca više nego u Albaniji, Čečena i Abhaza više nego u Čečeniji i Abhaziji", zato, jer je to, kako je rekao, otomansko nasleđe.

"Za sve ove različite nacije na Balkanu, Srednjem istoku i Kavkazu, Turska je sigurno utočište, njihova domovina. Vi ste dobro došli. Anatolija pripada vama. I mi smo sigurni da je Sarajevo naše... Ali, mi želimo da budete sigurni ovde kao vlasnici Sarajeva i BiH. Ono što se dešava u BiH je naša odgovornost", rekao je Davutoglu prilikom nedavnog boravka u Sarajevu na otvaranju konferencije pod nazivom "Osmansko nasleđe i muslimanske zajednice Balkana danas".

Za Tursku je, kaže on, sigurnost Sarajeva jednako važna, kao i sigurnost i prosperitet Istanbula.

On je rekao da je istorija, sudbina i budućnost Turske i BiH zajednička, kao i da je teritorijalni integritet BiH za Tursku jednako važan, kao i teritorijalni integritet Turske.

"To nije samo raspoloženje državnih zvaničnika u Turskoj. To je osećanje svakog pojedinog Turčina bez obzira gde živi u Turskoj", rekao je Davutoglu.

Prema njegovom mišljenju, otomanska istorija je istorija balkanskog regiona.

"Mi želimo novi balkanski region utemeljen na političkim vrednostima, ekonomskoj međuzavisnosti i saradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan...Otomanska stoleća Balkana su uspešna priča, a sada je treba obnoviti", rekao je Davutoglu.

Turska je poslednjih nekoliko nedelja značajno pojačala svoje diplomatske aktivnosti u regionu, pa tako predsednik Turske Abdulah Gul u ponedeljak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji.


Izvor: mondo