PDA

View Full Version : Srbija i Turska kljucne zemlje Balkana


halilce
24-10-2009, 11:14
EKSKLUZIVNO - Abdulah Gul, predsednik Republike Turske, govori za Danas uoči posete Beogradu

Turska i Srbija ključne zemlje Balkana

Za pohvalu je pristup Beograda problemu Kosova * Želimo da u BiH prevlada integracija, a ne fragmentacija * Cilj Turske je punopravno članstvo u EU

Autor: Safeta Biševac
- Turska i Srbija su tokom istorije postale ključne zemlje Balkana i to su do danas i ostale. Zbog toga je važna saradnja dve zemlje u cilju mira i stabilnosti u regionu, kao i razvijanje zajedničkih projekata, ističe u ekskluzivnom intervjuu za Danas predsednik Republike Turske Abdulah Gul, koji u ponedeljak počinje dvodnevnu posetu Srbiji.

Turski predsednik poručuje i da odluka njegove zemlje da prizna nezavisnost Kosova ne bi trebalo ni na koji način da bude prepreka razvoju strateške saradnje Ankare i Beograda.
Zvanični Beograd pridaje velik pažnju odnosima s Turskom, koju ubraja u strateške partnere. Šta očekujete od predstojeće posete i kako vidite odnose dve zemlje?
- Pored simboličnog značenja i važnosti koje nosi, ovu svoju posetu posmatram kao jedan važan korak i fazu koji odražavaju napredak zabeležen u našim bilateralnim odnosima tokom poslednjih godinu dana. Turska pridaje važnost zajedničkom cilju strateške saradnje i smatramo da je taj cilj dostižan. Raduje činjenica da u tom smislu kod obe strane postoji neophodna volja. Turska i Srbija koje su tokom istorije postale dve ključne zemlje Balkana, to ostaju i u današnjim uslovima. Zato je važno usvajanje jednog takvog pristupa ôstrateške saradnjeö koji ima za cilj mir i stabilnost na Balkanu, kao i razvijanje zajedničkih projekata. Moj prijatelj predsednik Boris Tadić i ja posvetićemo se međusobnoj saradnji okrenutoj ka budućnosti, kao i konkretnim projektima koje ćemo moći u okviru togaáda ostvarimo.
Kosovo je glavna tačka neslaganja između Beograda i Ankare. Turska je među prvima priznala nezavisno Kosovo. Da li to može poremetiti odnose dve zemlje?
- Srbija sledi jedan hvale vredan pristup koji se zasniva na pravno-diplomatskom rešavanju pitanja. Svesni smo osetljivosti Srbije i njenog naroda u slučaju Kosova. Naše priznavanje nezavisnosti Kosova, sa čijim narodom Turska od davnina ima snažne i posebne veze, a čija je nezavisnost došla kao rezultat dugotrajnog angažovanja međunarodne zajednice, nije stav uperen protiv Srbije. Taj stav ne bi trebalo ni na koji način da bude prepreka razvoju tursko-srpskih odnosa. Naprotiv, poslednjih godinu dana naše dve zemlje održavaju i razvijaju međusobne odnose upravo u okviru takvog pristupa. Zaista cenimo i pridajemo veliki značaj odnosima sa Srbijom koju smatramo elementom stabilnosti na Balkanu. Naša najiskrenija želja je da na jedan viši nivo podignemo naše odnose i saradnju tako da budu u službi zajedničkog interesa.
Da li Turska lobira, pre svega među muslimanskim zemljama, da priznaju nezavisno Kosovo?
- Turska je priznala nezavisnost Kosova i njen stav u vezi s Kosovom je jasan. Međutim, kao što sam i maločas naglasio, naši odnosi sa Srbijom se kreću drugim tokom, nezavisno od Kosova, i volja koja je prisutna kod obe strane usmerena je ka produbljivanju i obogaćivanju naših odnosa na svim poljima.
Tokom nedavnih susreta srpskih i turskih zvaničnika potpisan je niz bilateralnih ugovora, među kojima i o slobodnoj trgovini i o turskom kreditu za izgradnju puteva u Sandžaku. Kako će ići realizacija tih sporazuma i poslova? Da li Srbija može da očekuje investicije turskih privrednika?
- Naš cilj je da unapredimo međusobne odnose u svim sferama, na sveukupnom političkom, ekonomskom, kulturnom planu. U vezi s tim, uveren sam da će Sporazum o slobodnoj trgovini ići u korist obeju zemalja. Taj sporazum će ne samo podstaći direktna ulaganja Turske u Srbiju, već i ohrabriti i olakšati zajedničke inicijative između turskog i srpskog poslovnog sveta. U posetu vašoj zemlji dolazim u pratnji delegacije sastavljene od istaknutih predstavnika turske privrede. Važno je što naši privrednici sada imaju priliku da se lično upoznaju sa mogućnostima ulaganja u Srbiju. Na taj način ćemo postaviti temelj saradnje okrenute ka budućnosti i u tome smo spremni da pružimo svaku vrstu pomoći i podrške. Turske firme, zaslužno priznate u svetskim krugovima, uprkos globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi nastavljaju da potpisuju veoma uspešne projekte, naročito u sektoru građevine, tako da projekte izgradnje puteva u Sandžaku na potezu Novi Pazar-Tutin i Novi Pazar-Sjenica posmatram kao prvi, i to vrlo važan korak u tom smeru.
Izgleda da je BiH ponovo postala neuralgična tačka našeg regiona. Turska spada u važne sagovornike i o toj temi. Kako vidite rešenje?
- Turska pridaje veliki značaj tome što Bosna i Hercegovina čuva svoj teritorijalni integritet, multikulturalni i multietnički sastav, i suverenitet. S tim u vezi, prioritet države je da stvori efikasnu državnu strukturu. Pokušaji podrivanja nadležnih u centralnoj upravi neće doneti ništa dobro nijednoj etničkoj grupi. Turska želi da u BiH prevlada integracija a ne fragmentacija, što je i želja međunarodne zajednice.
Srbija i Turska imaju zajednički cilj - ulazak u EU. Vaš put ka Briselu je dug i trnovit. S obzirom na protivljenje pojedinih članica, među kojima i uticajnih Francuske i Nemačke, kako vidite nastavak turskog priključenja EU?
- Cenimo i podržavamo evroatlantsku orijentaciju Srbije. Iz tog razloga smatramo da je jedan od primarnih uslova za mir i stabilnost u Evropi baš evropska perspektiva Srbije i zemalja Zapadnog Balkana i njihova uverenost u ostvarenje tog cilja. Što se tiče priključenja Turske članstvu u Evropskoj uniji, Srbiju vidimo kao zemlju podrške i pomoći. Turska ocenjuje evropsko proširenje kao neophodnost sa aspekta snage i stabilnosti Evrope. Smatramo da EU treba da usvoji efikasniju politiku kako bi uklonila rasprostranjene predrasude prema proširenju i da pokaže da se pri tom oslanja na zajedničke vrednosti, a ne na veštačke granice. Cilj Turske u pregovorima sa EU je punopravno članstvo, u skladu sa Okvirnim sporazumom usvojenim u oktobru 2005. godine. Mi radimo ono što je na nama u procesu pregovora. Naša očekivanja od EU i zemalja članica je da se ne dozvoli mešanje političkih ideja i motiva unutrašnje politike u proces priključivanja, koji je tehničke prirode. Konačno, punopravno članstvo u EU odražava dugoročni cilj Turske ka transformaciji i tranziciji. Nikome neće biti od koristi neuspeh jednog tako važnog procesa zbog nekakvih kratkoročnih očekivanja.

„Boris Tadić je moj prijatelj“
- Ovde bih želeo da naglasim da je jedan od prvih predsednika neke evropske države koje sam ubrzo nakon mog izbora za predsednika Turske 2007. godine ugostio u Turskoj bio upravo predsednik Srbije gospodin Boris Tadić, moj cenjeni prijatelj. Potrudili smo se da taj plodan i koristan dijalog koji smo uspostavili unapredimo i u okviru međunarodnih i multilateralnih sastanaka. Često smo bili u prilici da se susretnemo i razgovaramo. Stoga verujem da će ova moja zvanična poseta Srbiji biti još jedan korak napred u našoj saradnji u duhu dijaloga.

Agenda posete
Predsednik Turske Abdulah Gul boraviće od ponedeljka, 26. oktobra, u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv predsednika Borisa Tadića, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije. Gul i Tadić će prvo razgovarati nasamo, nakon čega je planirano potpisivanje više bilateralnih sporazuma. U popodnevnim satima, dvojica predsednika će se obratiti učesnicima Poslovnog foruma u hotelu Hajat. Nakon toga Gul će se na posebnoj sednici obratiti poslanicima Skupštine Srbije. Drugog dana posete, Tadić i njegov gost posetiće Kapelu mira u Sremskim Karlovcima i obići Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu. Istoga dana, u Palati Srbija predsednici će prisustvovati sastanku „Ekonomski razvoj Sandžaka“.

Dnevni list Danas | Politika | Turska i Srbija klju?ne zemlje Balkana (http://www.danas.rs/vesti/politika/turska_i_srbija_kljucne_zemlje_balkana.56.html?new s_id=175029)

Elvis-Eko
27-10-2009, 04:01
- Turska i Srbija su tokom istorije postale ključne zemlje Balkana i to su do danas i ostale.




Ko je gledao seriju Moj rodjak sa sela sjetice se, kad Cica kaze: "Nama je najbolje bilo da smo ostali na Turcima", hahahahah :smeh2:

halilce
27-10-2009, 07:22
Gul i Tadić: Odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva 26.10.2009. Predsednici Turske i Srbije Abdulah Gul i Boris Tadić izjavili su juce u Beogradu da dve zemlje imaju najbolje odnose u dosadašnjoj istoriji i ocenili da su odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva

http://www.borba.rs/images/stories/gul_i_tadic.jpg Posle sastanka u Palati Srbija, turski predsednik je rekao na konferenciji za novinare da Srbija i Turska, iako ne dele zajedničku granicu, žive kao dobri susedi.

On je rekao da u Turskoj postoji veliko interesovanje za ulaganje u srpsku privredu, posebno u infrastrukturu, i dodao da Beograd i Srbija imaju strateški položaj. Dokle god su odnosi Srbije i Turske ovako dobri, kako je ukazao Gul, ne treba strahovati za mir u regionu. Turski predsednik kazao je da je su sa njim u delegaciji došli poslovni ljudi i stručnjaci za izgradnju puteva, kao i eksperti za pretvaranje vojnih aerodroma u civilne.

On je ukazao na značaj Koridora 10 u regionu i dodao da je uveren da će biti konkretnih rezultata njegove današnje posete, za koju je kazao da je veoma važna. "Turska i Srbija imaju međusobne odnose koji su zasnovani i na prijateljstvu i na bezbednosti", rekao je Gul i podsetio da je po stupanju na dužnost predsednika 2007. godine Tadić bio jedan od prvih stranih zvaničnika sa kojima se on sastao.

Gul je dodao da dve države imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini koji će stupiti na snagu krajem godine i dodao da je danas u Beogradu potpisano još tri privredna sporazuma koji će uticati na jačanje saradnje.

Predsednik Turske izrazio je žaljenje "što ovoga puta nije bilo moguće da on poseti Sandžak", ali je dodao da će se sutra sastati sa čelnim ljudima iz tog područja. Tadić je kazao da iako dve države ne dele isti stav po pitanju Kosova, to ne treba da bude prepreka za dalje jačanje bilateralnih odnosa.

"Delimo stratešku viziju i želimo da unapredimo naše strateško partnerstvo. Podržavamo snažno jedni druge u evropskim integracijama, sarađujemo u okviru programa Partnerstvo za mir. Smatramo da je Turska jedan od najvažnijih globalnih činilaca", rekao je Tadić. Srpski predsednik kazao je da je današnja poseta turskog kolege izuzetno značajna za dalje unapređenje privredne, kulturne i političke saradnje. Tadić je izrazio nadu da će privredne veze posle posete Gula dodatno ojačati, što će uticati na smanjenje disbalansa u trgovini.

On je naveo da, kao što Turska ne može biti zaobiđena u rešavanju globalnih problema, tako ni Srbija ne može ostati po strani kada su u pitanju regionalna dešavanja. On je pozvao na uspostavljanje međureligijskog dijaloga jer je to, prema njegovim rečima, osnova za saradnju.

Tadić je kazao da je turskom kolegi ponovio stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će se svim legalnim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti. Pre obraćanja dvojice predsednika, delegacije Turske i Srbije potpisale su sporazume o saradnji u infrastrukturnim projektima, o ekonomskoj saradnji, tehničkoj i finansijskoj saradnji, o socijalnim aktivnostima kao i administrativni sporazum o sprovođenju socijalne sigurnosti.

Sporazume su u ime delegacije Srbije potpisali ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. S turske strane sporazume su potpisali ministar za rad i socijalnu politiku Omer Dinćar i državni ministar Faruk Čelik.

Tadić je takođe predložio izgradnju kulturno-obrazovnog turskog centra na Koridoru 10 nedaleko od Beograda koji bi, prema njegovim rečima, bio prilika za bolje razumevanje u regionu i ponovno susretanje dve različite kulture i religije.

On je dodao da je od velike važnosti i ulaganje u region Raške i Zlatiborski okrug. Posebno je naglasio značaj izgradnje autoputa koji bi povezao to područje sa Crnom Gorom i pozvao turske kompanije da nađu interes i da se angažuju na tom projektu. Tadić je naveo i da turske kompanije imaju interesa za izgradnju industrijske zone u blizini Tutina.

Otkazano obraćanje Abdulaha Gula parlamentu

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče da je obraćanje predsednika Turske Abdulaha Gula poslanicima otkazano zato što je njegova poseti kraća od prvobitno planirane, a ne zato što su protiv tog obraćanja bile pojedine opozicione stranke. "Ta sednica je otkazana zato što se pri definitivnom usaglašavanju protokola prosto ocenilo da će Gul nešto manje vremena boraviti u Beogradu nego što je bilo planirano i onda se išlo metodom eliminacije u skladu sa predlogom njegovog protokola", rekla je Đukić-Dejanović novinarima u skupštini. Ona je navela da je od novinara danas prvi put čula da pojedine stranke iz opozicije negoduju na najave da će Gul govoriti u skupštini i dodala da to nije imalo uticaja na otkazivanje njegovog obraćanja poslanicima. "Da je došlo do usaglašavanja protokola ta sednica bi bila održana", istakla je predsednica parlamenta. Prošle nedelje najpre je bilo saopšteno da će se u parlamentu obratiti turski predsednik, da bi prošlog petka iz Skupštine Srbije saopšteno da je taj događaj otkazan zbog promene u programu posete zvaničnika Turske. Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je novinarima u Skupštini da narodnjaci i Srpska napredna stranka smatraju da bi bilo nekorektno da se poslanicima u parlamentu obrati predsednik države koja je priznala nezavisno Kosovo što je, prema njegovim rečima, rečeno i predsednici skupštine. "Rekli smo da je nekorektno da ovde dođe predsednik Turske čija je zemlja priznala Kosovo i pitali smo ima li smisla da se obrati poslanicima. Smatramo da je to nekorektno. Posle toga posebna sednica je otkazana", rekao je Ilić i dodao da je možda bila "namera" da se tom posetom "devalvira" poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva. Božidar Delić iz poslaničkog kluba Napred Srbijo kazao je da naprednjaci žele dobre odnose sa svim državama u svetu, ali da je što se tiče obraćanja Gula u parlamentu stav SNS-a da ne mogu isti tretman imati države koje nisu priznale Kosovo kao što je Rusija koja brani stav Srbije i one države koje su priznale nezavisnost. Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović apelovao je na vlast Srbije "da bude vrlo oprezna kada je u pitanju bilateralna saradnja sa Turskom". Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je novinarima u Skupštini Srbije da je bio sastanak šefova poslaničkih grupa na kome niko nije izrazio protivljenje Gulovom obraćanju. "Zbog čega je kasnije promenjen protokol, koliko sam razumela razlog je što je drugačije dogovoreno da izgleda poseta", kazala je Trivan.

Gul i Tadić pozvali privrednike na saradnju i ulaganja

Predsednici Turske i Srbije Abdulah Gul i Boris Tadić pozvali su juče na forumu u Beogradu privrednike dve zemlje da povećaju međusobnu saradnju i da ulažu u infrastrukturu i energetiku. Na Poslovnom forumu Srbije i Turske u hotelu Hajat, Gul je ocenio da su politički odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i pozvao poslovne ljude iz Turske da shvate vrednost Srbije i ulažu na srpsko tržište. Gul je takođe rekao da nacionalni avioprevoznici Srbije i Turske Jat i Turkiš erlajns žele da uspostave stratešku saradnju. Tadić je podsetio da Srbija i Turska zajedno učestvuju u izgradnji gasovoda Južni tok i izrazio očekivanje da će se Srbija pridružiti projektu gasovoda Nabuko u kojem Turska učestvuje. Predsednik Srbije je takođe ocenio da će izgradnja autoputa od Beograda do Crne Gore biti prilika za turske investitore kao i izgradnja Koridora 10. Turski privrednici, kako je rečeno na forumu, razmišljaju o investicijama u industrijsku zonu pored Tutina.

halilce
27-10-2009, 07:24
B92 (http://www.b92.net/indexs.phtml) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Info (http://www.b92.net/info/index.php) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Vesti (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?order=priority) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Ekonomija http://static.b92.net/images/trans.gif Privredna saradnja Srbije i Turske

27. oktobar 2009. | 01:29 | Izvor: B92 Beograd, Novi Pazar -- Turski predsednik Abdulah Gul nastavlja posetu Srbiji i danas će sa predsednikom Tadićem učestvovati na sastanku "Ekonomski razvoj Sandžaka".

Juče je potpisano više međudržavnih sporazuma koji, između ostalog, treba da doprinesu jačanju ekonomske saradnje Srbije i zemlje koja provodi 10-tu godinu kao kandidat za članstvo u EU.Najviše koristi od privredne saradnje sa Turskom mogu da očekuju stanovnici Sandžaka, ali će prvi zajednički projekat ipak biti na jugu Srbije, u Bujanovačkoj banji.

Bujanovačka banja uskoro bi mogla da dobije novog vlasnika, turskog privrednika.Tamer Turek, predsednik "Turker grupe" potpisao je sa Mlađanom Dinkićem, koji je predstavljao Ministarstvo ekonomije, dokument koji predviđa izgradnju savremenog velnes centra u banji na jugu Srbije.

"Gospodin Turker je još pre godinu dana izrazio inters za investiranje svoje grupe u modernizaciju Bujanovačke banje, u modernizaciju spa centra, korišćenje daleko boljih kapaciteta i modernizaciju hotela", objasnio je Dinkić

"Mi smo sada napravili memorandum o razumevanju koji bi trebalo da dovede do formiranja zajedničke kompanije čiji bi većinski vlasnik bila Turker grupa, manjiska republika Srbija", rekao je on.

Turizam nije oblast kojom se "Turker grupa" obično bavi jer je njena delatnost uglavnom vezana za transport i špediciju.

Turske kamiondžije dobro su poznate na srpskim autoputevima, što je jedan od razloga interesa turskih privrednika za učešće u izgradnji budućeg autoputa koji bi od Beograda do Crne Gore prolazio kroz Sandžak.

Sulejman Ugljanin, koji se pokazao kao vodeći vladin pregovarač kada su u pitanju odnosi sa Turskom, kaže da korist od turskih ulaganja neće imati samo Sandžak.

"Mi imamo želju i inters da budemo most prijateljstva Srbije i Turske i to ćemo postići ako naši investitori ulože u Srbiju, ne samo u Sandžak, ne samo u industrijsku zonu koja je generator budućeg razvoja Sandžaka, već i deo auto puta koji ide preko Sandžaka, aerodrome i u ostale 42 nerazvijene opštine“, rekao je Ugljanin.

Privrednici iz Sandžaka ipak najviše očekuju od unapređenih odnosa sa Turskom.

"Naši počeci su iz Turske, mi smo tamo prve mašine, prve materijale videli i preneli modele u Srbiju i radili. Mislim da možemo da sarađujemo sa većim brojem fabrika koje proizvode kožu i gotove materijale; Naša je želja da se sa nekim od turskih partnera probamo da u postojećim, instalisanim kapacitetima u okviru tekstilnog kombinata Raška napravimo jednu zajedničku firmu, da bismo mogli da radimo teksas platno u novom Pazaru i da bismo mogli da u EU izvozimo konfekcijske, gotove proizvode", kažu neki od privrednika u Novom Pazaru.

Potencijal saradnje sa Turskom je ogroman a aduti Srbije su tekstilna i prehrambena industrija, kao i građevinarstvo, smatra predsednik privredne komore Miloš Bugarin.

"Dosadašnji nivo investicija Turske je negde oko 45 miliona dolara što zaista ne odražava kapacitet niti mogućnost jedne zemlje koja ima 78 miliona stanovnika i koja ima svoju privrednu ekspanziju poslednjih deset godina i koja na najbolji mogući način brani svoje interse kroz privrednu ekspanziju", rekao je Bugrain.

I sam turski predsednik Abdulah Gul rekao je da su potencijali za ekonomskiu saradnju nedovoljno iskorišćeni te da ima prostora da Srbija nađe mesto među izvoznicima od kojih Turska godišnje kupi 200 milijardi dolara vrednu robu.