PDA

View Full Version : Dezer: Problem viza je resena stvar


iSelektor
24-10-2009, 01:09
Dežer: Problem viza je rešena stvar

Beograd -- Vizna liberalizacija za građane Srbije je rešena stvar, kaže šef kancelarije Evropske komisije u Beogradu, Vensan Dežer.


Šef kancelarije Evropske komisije u Beogradu (FoNet, arhiva)
Dok se čeka na dolazak glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, od čijeg izveštaja zavisi da li će građani Srbije od januara sledeće godine putovati bez viza, sve češće se čuju ocene da je vizna liberalizacija rešena stvar. Takvu ocenu iznose i ambasadori u Srbiji, kao i predstavnici Evropske komisije, tačnije šef kancelarije komisije u Beogradu, Vensan Dežer.

Dežer je objasnio da je Beogradu boravila tehnička komisija koja je vršila poslednje provere tehničkih pitanja-kako se izdaju biometrijski pasoši i kako se izdaju pojedinim nacionalnim grupama.

"Morali smo da imamo takvu kontrolu jer je sledeći korak sastanak 27 ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU koji će se održati 1. decembra. Na tom sastaku će nama, komisiji, ministri postaviti konkretna pitanja i mi moramo da imamo zadovoljavajuće odgovore i da ih uverimo da je situacija ovde sasvim zadovoljavajuća i da su uslovi ispunjeni", rekao je Dežer.

Povodom odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, Dežer je napomenuo neophodnost izručenja Hagu preostale dvojice haških optuženika, Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

I u slučaju odmrzavanja sporazuma, ovaj uslov pratiće Srbiju u daljem procesu evrointegracija.

"Što se tiče Prelaznog trgovinskog sporazuma i njegove primene, uslov koji bio postavljen, a to je puna, zadovoljavajuća saradnja sa Tribunalom u Hagu, on je ispunjen i to je poznato još od juna meseca kada je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posetio Srbiju i to u svom izveštaju i rekao", objasnio je Dežer.

"Očekujem da će posle Bramercovog izveštaja moći da počne da se primenjuje Prelazni trgovisnki sporazum. Što pre ovaj problem bude rešen, lakše će biti i za Srbiju i za EU, lakše će se odvijati integracija", zaključio je on.

Izvor: B92