PDA

View Full Version : Abdulah Sasa Tolic, Cacanin koji je presao u islam, vratio se kuci


iSelektor
23-10-2009, 19:43
Abdulah Saša Tolić, Čačanin koji je prešao u islam, vratio se kući
Samo Bogu i porodici još verujem!

http://img2.pict.com/4d/8f/f0/1825233/0/abdulahv.jpg

Sašu Tolića (31) iz Čačka. koji je prošlog leta prešao u islam i postao Abdulah, a potom preselio u Rožaje, pomirio se sa roditeljima posle niza tekstova.

Ovih dana, Saša se definitivno vratio kući u Čačak kako bi prevazišao nesporazume sa porodicom i nastavio da živi u miru i slozi sa njima kao što bog zapoveda, bio on hrišćanski ili muslimanski.
Uslov koji su Saši otac i majka postavili da se vrati kući bio je da u nju ne unosi Kuran i ostala obeležja Muhamedove vere i da ne obavlja islamske obrede. Na zid u dnevnoj sobi kuće Tolića, pored slike mlađeg sina Branimira i njegove dece, simbolično je ponovo vraćena Sašina slika.
- Poslušao nas je i vratio se, i zaslužio je to - pokazujući na sliku priča majka Slavica, koja je dočekala ekipu novinara. Pre Sašinog dolaska iz radionice, u kojoj sa bratom popravlja kamione, ona nam priča kako je došlo do njegovog konačnog povratka u roditeljski dom. Saša je pre desetak dana bio na razgovoru kod profesora teologije Dragomira Sanda u crkvi Ružici u Beogradu. Posle toga se vratio u Rožaje da završi neke poslove, ali se već tada sa svojima definitivno dogovorio da se vrati kući.

- Cela porodica se okupila u nedelju i otišli smo u Rožaje po Sašu. Nije nam bilo baš svejedno, plašili smo se kakve ćemo reakcije tamo izazvati, ali se sve dobro završilo. Sada smo zajedno i nadamo se da će stvari polako doći na svoje. Na putu je da dobije posao u Čačku, ima svoj stan i trebalo bi da se ženi - priča majka u svakom trenutku spremna da zaplače. Prema njenim rečima, Kuran i druga obeležja islamske vere ipak nisu mogli da zajedno sa njenim sinom pređu kućni prag. Saša više ne nosi ni hodžine zapise, za koje je Slavica sumnjala da imaju veze s crnom magijom. Takav je dogovor.
Saša, koji dolazi u međuvremenu, potvrđuje reči svoje majke. Ni sam ne može da definiše situaciju u kojoj se trenutno nalazi, ali smatra da je, bilo da se rukovodi Kuranom ili Biblijom, povukao pravi potez što se vratio kući.
- Tri godine sam proučavao Kuran. Neki u Rožajama su me ubeđivali da treba da ostanem tamo, oženim se i zaboravim oca i majku, ali sam ja i u Kuranu pročitao da je porodica najvažnija. Ne znam šta će biti sa mnom i u kojoj ću veri na kraju ostati, ali mogu reći da verujem u boga, kako ga god zvali, i u ljubav svojih roditelja - priča Saša pokušavajući da objasni svoju poziciju nakon svega što mu se dešavalo od avgusta, kada je javno primio islam u rožajskoj džamiji.
- Ovo je poslednji put da pričam o veri. To je privatna stvar svakoga od nas. Da sam živeo negde na Zapadu, nikom ne bi palo na pamet da se time bavi, ali tu smo gde smo, šta da se radi - konstatuje Saša.
Budućih nedelja i meseci, kako kaže, pokušaće da dobro razmisli o svemu što mu se događalo i iz svega izvuče pouke. Otac Tomislav, koji ima velike probleme sa obolelim srcem, od utorka je u bolnici zbog lakše operacije i svima je dobro došlo što je stariji sin ponovo kod kuće da bi pripomogao i pobrinuo se o svemu. Čudni su putevi gospodnji, a hoće li se Saša krstiti ili će klanjati odlučiće Alah i Isus Hrist. Zasad se između njih dvojice, po našem utisku, u Sašinom srcu još vodi borba.


Lažu da sam promenio veru zbog para

Ljudi su mi govorili razne stvari. U Rožajama je bilo dobrih ljudi, za koje mislim da su pravi vernici, koji su mi dali posao da ne bih ni od koga zavisio i govorili mi da je moje mesto u mojoj porodici. Čak su mi rekli da zovem oca da razgovaraju sa njim. Hvala im na tome - kaže on. Dodaje da je među poznanicima u Čačku bilo svakakvih priča, a neki su čak tvrdili „da je uzeo pare da bi prešao u muhamedansku veru“.

Elvis-Eko
23-10-2009, 19:55
ali mogu reći da verujem u boga, kako ga god zvali,




Nije ovaj presao na Islam

Tahirovce
23-10-2009, 19:59
- Ovo je poslednji put da pričam o veri. To je privatna stvar svakoga od nas. Da sam živeo negde na Zapadu, nikom ne bi palo na pamet da se time bavi, ali tu smo gde smo, šta da se radi - konstatuje Saša.
.

:pljesak: za ovo , treba pustiti coveka da sam odluci sta ce i kako ce a ne da bilo ko vrsi pritisak na njega ...

36310
24-10-2009, 10:02
Svaka mu cast...i na prelasku na Islam kao i na povratku svojoj porodici i kuci.

Ja mogu samo da kazem da znam par primera iz nase carsije gde nekim momcima nije bilo lako da objasne svojim roditeljima(koji su inace tradicionalno pripadali Islamu)svoje svakodnevno praktikovanje Islamskih propisa,a ne njemu koji se kao Srbinu u Srpskoj porodici i hriscanskom okruzenju odlucio,prije svega,zainteresovati za nasu veru i na kraju je prihvatiti kao svoju.
Razumijem zabrinutost i njegovih roditelja jer Srbija je danas,mozda i vise nego ikada do sada u svojoj istoriji,puna strahova i kojekakvih predrasuda prema Islamu i prema muslimanima uopshte,tako da se njihovo ponasanje moze donekle i razumijeti i opravdati.

No on je sad u svojoj kuci i sa svojima sto je po meni najvaznije i to sto je pristao na neke kompromise ne znaci da se odrekao onoga sto je u njegovom srcu...
Setimo se da je i postovani poslanik Islama Muhammed jednom prilikom pristao na jedan veoma tezak kompromis kada je,potpisujuci nekakav vazan sporazuma sa idolopoklonicima,izostavio prefiks Boziji Poslanik i to samo zato sto se protivnicka strana nije slagala sa tim...
Mudri Poslanik je,radi uspesnosti tog sporazuma,pristao na njihov zahtev a svi znamo sta se kasnije desilo i da je ipak,u godinama koje su slijedile,kompletna Arabija prihvatila Islam i priznala njegovo poslanstvo....pa ko zna mozda i nas Sasha,uz Bozju pomoc,uspe da u svojoj najuzoj porodici srusi neke predrasude i prenese svojim najblizim ljepotu verovanja u Jednog Stvoritelja!

Rarica
24-10-2009, 12:22
Da mu Allah ds olaksa i da ga uputi!