PDA

View Full Version : Moj utisak sa koncerta - Severina u Beogradskoj Areni 17. okotobar 2009.


iSelektor
18-10-2009, 02:19
Severina u Beogradu - utisci sa koncerta

Moj utisak sa koncerta - Severina u beogradskoj Areni 17. okotobar 2009.


http://img2.pict.com/9a/09/f5/1786095/0/severina2009beogradskaarenafolko.jpg


Elem, malocas sam stigla sa Severininog koncerta. Jeste da sam ocekivala da ce biti dobro, ali ovako predobro - NE! Ja sam odusevljena sta zena radi na sceni. Ovo veceras je sve bilo samo ne obican koncert... Pokusacu da vam prenesem svoje fascinantne utiske iz beogradske 'Arene' http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif

Dakle, kao sto rekoh, ona je najmanje veceras 'samo' pevala. Seve je djipala, skakala i igrala po bini sve vreme, od pocetka do kraja koncerta, punih 2 i po sata koliko je sve trajalo. Fantasticna kondicija za ne bas tako mladu zenu http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif Komunikacija sa publikom, koja bas proizilazi iz njene energije, sve vreme je bila prisutna. Ono sto me je ubedljivo najvise odusevilo bilo je njeno preslvacenje na sceni, ili na samoj sceni ili na kraju scene, ali opet vidljivo nama. Znaci, u prvom bloku pesama, bukvalno se posle svake pesme presvlacila ili je skidala po komad garderobe sa sebe...mocno majke mi! Ali ta njena zivost i energija, to stvarno nisam ocekivala u tolikoj meri.

Da vam ne pricam kakve je sve stajlinge ispromovisala, od samog pocetka kada je bila u beloj haljini - vencanici, preko ljubicastih dimija i ciklama korseta, pa do samog kraja kada je koncert zavrsila u beloj majici i crnim pantalonama...U medjuvremenu, smenjivale su se kreacije 'a la Lepa Brena' (ono kratko srebrno i bljestavo haljince koje je Brena svojevremeno nosila na svojim koncertima), elegantne duge haljine, kratke haljine, ma svega je bilo http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif Jeste da nismo moji i ja sedeli blizu bine ali perfektan pogled smo imali...i ono sto se dalo videti bilo je vise nego dovoljno da ostavi odlican utisak.

Sto se tice performansi na koncertu, bukvalno je ovo veceras bilo cela jedna predstava.
Posto je bina bila pokrivena ogromnim srcem na kojem je u sredini stajalo ono supermenovsko 'S', koncert je poceo tako sto se to srce razdvojilo i na vrhu na ljuljasci je sedela Seve, koja se naravno spustila na binu. Mozda nije nesto nevidjeno do sada, ali u beloj haljini - vencanici, mozete samo zamisliti kako je izgledala http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif I sve to vreme, dok je ponese neka pesma i zaigra se, obavezno nesto je bacala u publiku. Prvo podvezicu, pa maramicu, pa sesir, ma svasta bas, verujem da mi je ponesto i promaklo. Ah da, tokom pesme 'Dalmatinka', spusten je 'mesec' na koji se Seve popela i sela, i ponovo je mesec podignut, i otpevala je celu pesmu tako na mesecini http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif

Dalje, vecinu pesama imala je musku i zensku igracku pratnju, koji su takodje menjali odevne kombinacije u skladu sa pesmom koja je isla...Uglavnom je i ona bila sinhronizovana sa njima, ali ipak je ona ima one 'svoje' korake hehe...ma super, majke mi.
Zatim, ona na barskoj stolici, sa casom (vina, pretpostavljam), pa ona kao kabaretkinja posto je poznato da voli mjuzikle i da ih je pretezno i izvodila na svojim koncertima.
Ali HIT je bio pred sam kraj. Posto se veoma cesto presvlacila, kao sto rekoh, sto je trajalo svega dva, tri minuta, za to vreme je obicno pustana neka muzika koja nije njena...E u jednom trenutku, culi su se taktovi Majkl Dzeksona i sledeca scena - Seve sa nekoliko muskih igraca izlazi u crnim pantalonama, sesir na glavi i bela rukavica na desnoj ruci. Hajde, nije to sve, nego je riba nekoliko sekundi izvodila onaj njegov famozni 'moonwalk' i mada ce neko citajuci ovo reci kako je smesno i mozda glupo, ali to je takve pozitivne ovacije izazvalo. Ja joj skidam kapu, faca je samo takva!

E sto se pesama i repertoara tice, poslednji album je isforsirala do maksimuma, mislim da nijednu pesmu nije preskocila. Sto se tice starih, uglavnom je svoje najvece hitove pevala... Da, dobro se setih! Nisam verovala da Severina tako dobro zvuci live! U mnogim pesmama se ne primecuje razlika pevanja u studiju i ovog veceras...mislim, ima razlike, naravno, ali one tehnicke prirode, ali sama intonacija, duzina, boja...milina za slusanje!
Posto sam pratila sta je pevala, tj zapisivala u telefon, na kraju teksta videcete sta se dalo cuti od nje veceras http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif

Sto se gostiju tice, ja tek malopre procitah na forumu da je danasnji 'Blic' pisao o tome, no nisam imala vremena od posla ni da bacim pogled. Recimo od svih navedenih gostiju (ovim redom: Petar Graso, Jelena Rozga, Natasa Bekvalac i Ana Bebic, i na kraju maestro Goran Bregovic), meni je Brega naravno bio najzanimljviiji. Doduse, kao i na svim njegovim nastupima, sedeo je i cirkao svoj viski i svirao gitaru, dok je Seve sedela pored njega. Nesto je pevala ona uz njegovu muziku, a nesto su i zajedno zapevali.
Hit je bila i Rozga. I za nju sam se iznenadila koju glascinu ima. Kada je pocelo da se ori Arenom 'Gineeeeeeeeeeeeeem, za tobom ljubavi, gineeeeem', mislim da ni sama nije bila svesna svoje popularnosti ovde.
Graso - manje, vise, meni nezanimljiv lik. Nit ga volim, nit ne volim. Mogu da ga slusam ali povremeno i u posebnom raspolozenju.
Nata Bekvalac - sta znam, nasa Barbika, u takodje, beloj haljini ala vencanica, ali nekako mi je pored Seve izgledala tako 'malo' i neprimetno...Ova je progutala svojom pojavom http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_wink.gif
I Bebicka...Mislim da je njena uloga bila, bar kako ja kapiram, da predstavlja onu trecinu za jedinstvo. Naime, pesmu 'Prijateljice' zapocela je Natasa, ukljucila se Seve, i kasnije dosla i Ana Bebic (za one koji ne znaju iz Operacije Trijumf). Pa ako pogledate poreklo sve tri, shvaticete sta sam htela da kazem onim 'jedinstvom', gde je Seve uspela da okupi 'sve' na jednoj sceni. Lep gest, verujem da nisam omasila ideju... Ali je jako lepo izgledao nastup njih tri dok su pevale tu jednu pesmu.

Da l' sam jos nesto zaboravila...Daaa, njene fore http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif Heheh dobro, ona je pravi show-man i lezi joj jednostavno to. U pesmi 'Dalmatinka', poslednji stih je zavrsila sa 'Srbijanka', gde je naravno opet pobrala aplauze. I jos jedna sitnica, na koju mnogi nisu obratili paznju, ali meni ne promace http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif U pesmi 'Mala je dala', kada recituje onaj deo teksta gde prica onaj frajer, kaze se:'Zelis li sa mnom na kavu ili caj'...ona je bas lepo naglasila ono 'kafu' http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_smile.gif Opet kazem, verovatno marketinski trik, ali sa ukusom je, zaista, sve to odradjeno.

Jos nesto...Posto je sve vreme dok je ona pevala na video bimu bio pusten video materijal koji je namenski radila bas za ovaj beogradski koncert, jedan 'filmic' je tako jak utisak ostavio na mene, nesto sto je skroz odskocilo iz citave atmosfere. Rec je o spotu koji je pratio pesmu 'Muskarcu samo treba kurva', gde ona stoji i sve vreme tokom tih 3-4 minuta, muskarac kome se ne vidi lik, neprestano je samara i udara, zlostavlja jednom recju. Stvarno teske scene za videti... Verujem da je i na taj nacin htela da skrene paznju na nasilje nad zenama, ali kazem, jako mucne scene, posebno kad ne ocekujete da vidite tako nesto na muzickom spektaklu.


Zaboravih jedan 'detaljcic' da napomenem. Ako se uzme u obzir da beogradska 'Arena' iliti hala 'Limes' prima 20.000 gledalaca, i ako se izuzme severna strana, gde se bina nalazila, i tribine koje su bile zatvorene jer se nalaze iza bine, sve ostalo je bilo prepuno! Dakle, po mojoj proceni, Seve je imala blizu 15.000 ljudi na svom prvom solistickom koncertu u Beogradu. Priznacete, za jednu ne-beogradsku zvezdu to je i vise nego zadovoljavajuci broj. Hehe a kad se samo setim onog pacenika Mileta Kitica...on i Arena, cuj!


No to je to otprilike...Sve cega se budem setila, dopisacu i javicu naravno, ovo je bio prvi 'izvestaj' dok me jos drze utisci.
Pokusala sam nesto i da snimim, e sad, sumnjam da ce to liciti na nesto, ali videcemo u toku sutrasnjeg dana. Verujte da me umor savladava http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_rolleyes.gif



Repertoar pesama koje je Seve pevala u Beogradu:

- Spustanje sa vrha 'Arene' na ljuljasci
1. Zdravo Marijo
2. Dodirni mi koljena
3. Djevojka sa sela
4. Krivi spoj
- cabare, izvodi jednu numeru dok igra kao kabaretkinja
5. Mili moj
6. Da nisi mozda gej?
7. Ljute cigare
8. Pogled ispod obrva
9. Sta me sad pitas sta mi je
10.Muskarcu samo treba kurva
- Najava za gosta: Petar Graso
* Ljubav jedne zene
* Ej, duso, tko nam brani
11.Da si moj
12.Daj da biram
13.Ajde, ajde, zlato moje
14.Moja stikla
- Ginem, najava za gosta: Jelena Rozga
* Ginem (nastavlja da peva)
* Suze biserne
15.Haljinica boje lila
16.Dalmatinka
17.Prijateljice (gde se pridruzuju Natasa Bekvalac i Ana Bebic OT)
* Dobro moje
18.Djurdjevdan (muzicka pratnja uz recital Severine)
19.Tridesete
- Najava za gosta: Goran Bregovic
20.Gade
21.Pucajte u tamburase
21.Ruzica (by Bijelo dugme)
22.Adam i Seva
23.Mala je dala
24.Na zadnjem sjedistu moga auta
25.Ante
26.Ajmo u planine (sa trubacima)
27.Gas, gas
28.Ja samo pjevam (prva odjava)
29.Virujen u te
- Kraj



Ljubi vas vasa Seve-fanovka Beba http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif