PDA

View Full Version : Drzava protiv narko-kartela: Mafija na kolenima, duguje 100 miliona evra


iSelektor
18-10-2009, 00:40
Država protiv narko-kartela: Mafija na kolenima, duguje 100 miliona evra

http://img2.pict.com/c9/0e/29/1785932/0/image.jpg

Narednih dana veliko hapšenje narko-bosa sa severa Crne Gore. Porastao ugled BIA u svetu. Rat na ulicama Beograda, mafija „kratka" za 100 miliona evra

Učešće bezbednosnih struktura iz Srbije u jednoj od najvećih zaplena kokaina u poslednjih nekoliko godina u Urugvaju značajno je podiglo ugled srpskih tajnih službi u svetu, ali i pokazalo da bez pomoći stranih službi naša policija teško može da izađe na kraj s organizovanim kriminalom.
Prema informacijama koje dolaze iz BIA, uhapšeni u akciji „Ratnik sa Balkana" su u direktnoj vezi sa narko-bosom sa severa Crne Gore, poznatim u javnosti kao vlasnik brojnih hotela, diskoteka, kockarnica, restorana, kao i fudbalskog kluba. Iako se radi o ljudima koji narkoticima trguju godinama, o čemu su postojale informacije, država je do sada pokazivala da nije dovoljno jaka da im se suprotstavi.

Politička odluka

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član Borda direktora međunarodne policijske asocijacije za droge, ističe da za ovako velike akcije mora prethoditi politička odluka, a da je ovoga puta presudan bio pritisak američke strane na naš politički vrh i policiju.

- Ovakve stvari je više nemoguće odraditi bez pomoći velikih policija iz sveta. Bez te logistike naši su ipak suviše tanki, što pokazuje i ovaj slučaj. Jer, narko-bosovi su u Srbiji i Crnoj Gori funkcionisali kao privrednici, poslovali kroz firme i preduzeća koja su kupovali, totalno su ušli u sve društvene strukture. Ipak, učešće u ovoj akciji svakako podiže ugled srpske policije, Jer, kada jedna tako velika agencija, kao što je američka DEA, radi akcije sa našim službama, to je svakako veliko priznanje - ističe on.

Goran Petrović, nekadašnji šef SDB-a, slaže se da je sama činjenica što je američka DEA sa našom službom odradila akciju u Urugvaju dovoljno afirmativna za našu zemlju, ali navodi da ne treba precenjivati mogućnosti službe, kao i da dalja borba sa organizovanim kriminalom zavisi od volje države da stane na put organizovanom kriminalu, što je jedan od uslova evropskih integracija.

- Svi mi koji se bavimo pitanjima bezbednosti znamo da je naša policija sposobna da odradi zahtevne akcije i napravi brze korake u suzbijanju organizovanog kriminala, ali samo kada dobije odrešene ruke iz političkog vrha. Pod uticajem međunarodne zajednice, mi smo primorani da činimo neke stvari koje bi inače našim tempom išle mnogo sporije. Ono gde se najlakše pristaje na saradnju je klasičan kriminal. Jer tu nema političkih partija, nema velikih javnih ličnosti iz političkog života koje su na udaru, a pošto je javnost po prirodi stvari suprotstavljena narkoticima, nema negativnih političkih poena, čak naprotiv. Ceo Balkan je, uključujući i Bugarsku i Rumuniju, leglo organizovanog kriminala. Sada vidimo na iskustvu Bugarske i Rumunije da kada postanete članica EU, iz Brisela će vam reći da rešite taj problem ili nećete dobiti milijarde iz EU fondova - ističe Petrović.

Treba skinuti kapu BIA

S druge strane, Božo Prelević, nekadašnji koministar policije, ističe da zaista treba skinuti kapu za BIA posle ove akcije, kao i da vesti iz Urugvaja vraćaju veru u sposobnost naših bezbednosnih službi.

- Činjenica je da ugled BIA nije bio veliki, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu, jer je važila za instituciju koja daje legitimacije narko-dilerima, a sada postaje značajan faktor borbe sa narko-kartelima. Srbija se sada pojavljuje kao deo rešenja, a ne više kao deo problema međunarodnog kriminala. Važno je to što je BIA u saradnji sa DEA otkrila i prekinula tok kokaina, ali nije samo stvar u tome. To jeste uspeh na prvi pogled, ali postoji i drugi pogled, koji je mnogo važniji. Ti kriminalci bi obrnuli taj novac prodajom kokaina i suštinski bi za tih sto miliona dolara ojačali organizovani kriminal u Srbiji. Meni je mnogo važnije sprečavanje tog drugog efekta, da organizovani kriminal finansijski ojača. Jer, kako god okrenete, taj novac bi se slio u Srbiju i Crnu Goru kroz privatizaciju i sticanje raznih oblika društvene moći. Naravno, benefit akcije je i to što bi neki veoma značajni ljudi u organizovanom kriminalu trebalo trajno da budu izolovani, ili bar značajno vreme - kaže Prelević.

Mlađi ulaze u „brisani prostor"

Prema procenama sagovornika Pressa nedelje, akcija „Ratnik sa Balkana" izbaciće iz igre najveće balkanske narko-bosove bar na neko vreme, ali ne treba isključiti mogućnost da će se time istovremeno otvoriti sukobi manjih narko-grupa za osvajanje slobodnog prostora. Božo Prelević, međutim, podseća da se i posle akcije „Sablja" 2003. godine napravio „brisani prostor" na „tržištu" organizovanog kriminala, koji se popunio vrlo brzo.

- Cena narkotika na ulici nam govori da je tržište i više nego razvijeno. Sada kada su najveći igrači izbačeni iz igre bar na neko vreme, sigurno je da će manji igrači pokušati da zauzmu njihovo mesto. Prema tome, BIA može s pravom da se slika i da se hvali, ali nema vremena da se odmara - ističe Prelević.

http://img2.pict.com/22/af/f7/1785933/0/image.jpg