PDA

View Full Version : Sajber ludilo - INTERNET


iSelektor
17-10-2009, 23:54
Sajber ludilo

MLADIMA danas gotovo da niko nije potreban osim - kompjutera! Na Internetu oni nalaze alibi za svaki porok i greh, ali i terapiju.
Zbog toga bi trebalo da zaštitimo tinejdžera, a ne da mu se nasilnim putem suprotstavimo, upozorava Zoran Luković, glavni policijski inspektor PU Beograd i predsednik Centra za antropološke studije koji pruža pomoć mladima koji imaju problema sa sektama.

Nedavni pokušaj samoubistva dvoje pristalica EMO pokreta - devojčice iz Mladenovca i njenog vršnjaka iz Rumunije, uzburkao je i šokirao javnost. Njih dvoje su se preko Interneta dogovorili da se ubiju. Dečak je popio otrov, ali je preživeo, a devojčicu je policija sprečila da u sebe puca iz očevog pištolja.
Ovakva, ugovorena samoubistva preko “neta” u svetu nisu strana. Da se na Internetu kriju najokultnije i najmračnije stvari potvrđuje nam i Zoran Luković, naš stručnjak za sekte.

- Sekte ne podrazumevaju strogu i krutu registraciju same organizacije ili kulta - objašnjava naš sagovornik. - To je pogrešno razmišljanje, jer već decenijama sektolozi govore da se problem ne podrazumeva kroz organizaciju, već kroz delovanje. Zbog toga nije bitno da li nam neka sekta upućuje svoje sadržaje kroz raznoraznu literaturu, poštom ili Internetom. Dokazano je da su oni vešti misionari - manipulanti, i da koriste proverene metode učenja.
Prema rečima Lukovića, postoje pokreti koji se svode na fenomen i filozofiju samoinicijacije.

- Preko Interneta se može doći do poziva da se priključe nekoj sekti ili pokretu - ističe Luković. - Jer, sve što postoji u tom miljeu, nalazi se i na “netu”. Čak postoje i uputstva kako da se neko ponaša u duhu same sekte ili kulta, koji ne mora biti strogo verski. Poznato je da se sekte bave našim problemima. Manipulišu nečijim potrebama da bude shvaćen pravilno, iskorišćavaju usamljenost i bolest. Shodno tome, prilagođavaju svoje sadržaje i programe.
Jedan od velikih problema kod nas, kako ističe Luković, jeste taj što mi nemamo takozvane “rispons” timove za praćenje. A oni su značajni za kontrolu krivičnih dela na Internetu, ali i sprečavanju mogućih ubistava i samoubistava.
- Kod nas se, nažalost, reaguje tek kad se nešto dogodi - naglašava stručnjak za sekte. - Potrebno je narod redovno obaveštavati šta se dešava u svetu i kako da se zaštite. Postoje neki problemi koji nisu u vezi sa kriminalom. Ne mora da se meri brojem mrtvih ili spasenih. Tu su oni kojima je potrebna pomoć da uopšte ne bi ni došlo do nekog krivičnog dela. Mladi se sada realizuju kroz pobede u igricama, a to je u stvari čista iluzija i vid potpunog zastranjivanja. To su već neki problemi kada bi trebalo da roditelji reaguju. Poznato je da su tinejdžeri najpoželjnija kategorija za komercijalizaciju. To je čista zloupotreba nezrelosti i želja za isticanjem i ličnom afirmacijom.

SAMOUBISTVA
POSLEDNjIH godina sve je veći broj samoubistva mladih u svetu. U uzrastu od 10 do 24 godine više se ubijaju dečaci nego devojčice. One, za razliku od dečaka, češće pokušavaju da podignu ruku na sebe.