PDA

View Full Version : Dacic ponudio Srpski pasos Stulicu


36310
17-10-2009, 17:54
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije kontaktiralo je juče sa Branimirom - Džonijem Štulićem po nalogu ministra policije Ivice Dačića i ponudilo mu svu pomoć i asistenciju oko dobijanja srpskog pasoša po najbržoj proceduri ako i kad god bude zainteresovan, potvrđeno je „Blicu” u kabinetu ministra.



-Ministar je naložio da mu se izađe u susret kad i ako bude zainteresovan da mu se izda srpski pasoš. Kontaktirali smo sa Štulićem, izrazili našu spremnost, a o tome šta je on odgovorio morate pitati njega - rečeno nam je u kabinetu ministra.
Džoni Štulić je rođen u Hrvatskoj, u mešovitom srpsko-hrvatskom braku. Prvi album sa svojom grupom „Azra” izdao je 1981. godine i otada izbacivao novu ploču na pola godine u proseku, postavši ubrzo vodeće ime jugoslovenske rok scene.
Napustio je Jugoslaviju 1985. godine i otišao u Holandiju. Ponovo se pojavio u Beogradu 1991. godine nakon završenog snimanja još jedne vrhunske ploče u Sarajevu. Granice između Srbije i Hrvatske bile su zatvorene. Njegovi roditelji još su živeli u Zagrebu. Tragao je za izdavačem, dok su njegovi obožavaoci, podeljeni na tri zaraćene strane, započeli jedan sasvim drugačiji život.
Štulić sada već dvadeset i pet godina živi u dobrovoljnom izgnanstvu u Holandiji, a poslednjih desetak godina bukvalno nema nikakva dokumenta. Ni pasoš, ni zdravstveno osiguranje, ni bankovni račun. Džoni živi sa svojom suprugom, Holanđankom Džozefinom, a u intervjuu za NIN otkrio je da je imao samo stari jugoslavenski pasoš koji mu je istekao, a kako se zemlja raspala, novi nije dobio ni od Holandije, ni od Hrvatske, ni od Srbije, ni od Makedonije, zemlje u kojoj je rođen.
- Istina je da ja pasoš nemam. Prirodno sam imao pasoš zemlje u kojoj sam rođen. Ja nemam iskustvo da sam odaberem, to je kao kad se ženiš. A kad se ženiš, to više nije samo ljubav. To su i strasti i interes. A ja ne želim pogrešiti - rekao je Džoni za NIN, a na pitanje šta bi bilo kada bi mu istovremeno ponudili svih šest pasoša, da li bi ih prihvatio, odgovara:
- Ne. Imao sam jedan, pa mi na kraju nije vredeo. Ja sam srećniji kad nemam ništa. Međutim, život nije bajka. Hoću da kažem, ako mi knjige nešto naprave, ako mi bude potrebna baza za rad u sledećih 20 godina, uzeću pasoš u praktične svrhe da bih mogao da radim.
Štulićev problem je što za sada ne postoji pravna mogućnost da fizički doputuje do Srbije gde bi mu bila urađena dokumenta. Advokati savetuju slavnog rokera da se ipak obrati našoj ambasadi u Holandiji i da pokuša da reši svoju bizarnu situaciju.
Zbog neposedovanja pasoša, Džoni ne može da otvori račun u banci, trenutno živi jako skromno, a samo poslednjih nekoliko godina od autorskih i drugih prava svakako je zaradio pravo malo bogatstvo. Zanimljivo je da „Kroacija rekords”, koja je naslednik „Jugotona”, već godinama uredno vodi računa o njegovim tantijemama i autorskim pravima, ali čelnici kuće tvrde da nema načinu da mu uplate novac.
Štulić već godinama ne daje intervjue, a Peca Popović imao je ekskluzivnu priliku da ga poseti i uradi razgovor za NIN. U tekstu Popović otkriva na koji način zapravo živi velika jugoslovenska rok ikona. „Džoni već 25 godina živi na kraju gradića Hauten nadomak Utrihta sa svojom ženom i ključnim sponzorom Džozefinom. Vreme provodi u dnevnoj, odnosno radnoj sobi koja gleda na pitomu ulicu. Na televizoru koji nije uključen, ‘Zlatna ptica’ nekadašnjeg ’Jugotona’ za milion prodatih albuma, medalja osvojena u Hagu za pobedu na turniru fudbalera amatera i medalja Viminacijuma zbog podrške antičkoj istoriji. To je ambijent čoveka koji je u svojevoljnoj emigraciji punih četvrt veka. Ima 56 godina... Ovde je poslednjih 18 godina proveo po 16 sati dnevno radeći 14 knjiga i praveći 70 novih pesama”, piše Popović.