PDA

View Full Version : Biznismen iz Srbije i Crne Gore organizator šverca dve tone kokaina


sabahudin
17-10-2009, 12:56
Biznismen iz Srbije i Crne Gore organizator šverca dve tone kokaina
Autor: Ekipa „Blica” | 17.10.2009. - 08:04

Posle zaplene 2,1 tone kokaina, čija je ulična vrednost više od sto miliona evra, na brodu u urugvajskoj luci Santjago Vaskez, u Kragujevcu su uhapšene tri osobe. Policija ih povezuje s narko-klanom iz Crne Gore koji, prema saznanjima MUP, stoji iza ove pošiljke droge za evropsko tržište. Za organizatorom šverca uskoro bi trebalo da bude raspisana međunarodna poternica.

U akciji presecanja kanala kojim je kolumbijska droga preko Argentine i Urugvaja trebalo da bude prevezena do Južne Afrike, a zatim do Evrope, učestvovala je i srpska BIA.
Lisice u Kragujevcu su stavljene Željku Vujanoviću, vlasniku kazina i građevinskom preduzimaču iz Kragujevca, i Marku Vorotoviću i Nikoli Pavloviću iz Beograda, koji se takođe bave građevinskim poslovima. Niko od njih, do preksinoćnog hapšenja, nije dovođen u vezu s krupnijim krivičnim delima.
- Pretresom određenih prostorija nađeni su predmeti za koje smatramo da su važni za dalju istragu, pa su oni zbog toga i oduzeti - rekao je juče specijalni tužilac Miljko Radosavljević.

Nekoliko meseci prismotre

[+] Uvećajte grafiku ovde
U istrazi se došlo do saznanja da su uhapšeni u bliskoj vezi s moćnim narko-klanom iz Crne Gore, naručiocem pošiljke. Naručilac je jedan od trenutno najkontroverznijih i najmoćnijih crnogorskih biznismena. Prema podacima srpske policije i BIA, koja nekoliko meseci pod prismotrom drži osumnjičenog i pripadnike njegove grupe, organizator šverca je pre mesec dana, u jednom od najelitnijih hotela u Crnoj Gori, došao u sukob sa članom porodice Đukanović.
Sagovornik „Blica” iz vrha MUP-a navodi i da osumnjičeni organizator već duže vreme u Beogradu važi za jednog od najmoćnijih biznismena u poslovima nekretnina, ugostiteljstva. On ima i veliki uticaj u srpskom podzemlju, ali i u vrhu vlasti. O uticajnim vezama koje ovaj biznismen ima i u Beogradu najbolje govori podatak da je u momentu zaplene kokaina i hapšenja osumnjičenih njegov najbliži saradnik pokušavao da stupi u telefonski kontakt sa nekoliko starih poznanika iz najviših državnih institucija Srbije i sazna koliko je akcija daleko odmakla i da li i kakva opasnost preti njegovom šefu.
- Organizator posla važi za kriminalca koji je u poslednje vreme imao uticajne veze u policiji i zahvaljujući tome uspevao da sazna čak i najčuvanije i najznačajnije službene informacije - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP.

Droga iz Kolumbije
Kako „Blic” saznaje, za branioca jednog od uhapšenih u Srbiji bio je angažovan Risto Lekić, donedavno zamenik načelnika za borbu protiv privrednog kriminala u SBPOK-u. Lekić je policijsku karijeru započeo u OUP Novi Beograd, nastavio je u gradskoj policiji, da bi prešao u SBPOK, gde je prvo bio šef odseka, a zatim i zamenik načelnika za borbu protiv privrednog kriminala. Lekić je juče popodne izjavio da je odustao od odbrane osumnjičenog.
Za sada ni jedna od policija koje su učestvovale u višemesečnoj akciji nije saopštila ko je pošiljalac kokaina. Droga je, kako su za sada utvrdile policije Urugvaja i Argentine, trebalo da iz Kolumbije, preko Argentine i Urugvaja, do evropskog tržišta doplovi zaobilaznim putem, preko Južne Afrike. Tu je, prema planu, trebalo da bude prebačena na manje brodove koji bi uplovili u nekoliko luka širom Evrope. Odatle bi bila distribuirana na narko-tržište.
Kokain je zaplenjen u luci Santjago Vaskez na jahti „Maui” koja je plovila pod engleskom zastavom. Uhapšeni su Srbin i Urugvajac njegov računovođa.

Luksuzni stan u Buenos Ajresu
Njima su stavljene lisice dok su pokušali da kokain s jahte prebace na prekookeanski brod, na kome je ispod pšenice trebalo da bude sakrivena droga. Trgovački brod je zaobilaznicom, preko Južne Afrike, trebalo da stigne do Evrope.
- Pre dva meseca dobili smo informacije o operaciji pranja novca... Ispitali smo i ustanovili da je šverc droge glavna aktivnost. U četvrtak smo bili sigurni da je na brodu kokain. Na ušću reke Santa Lusija jahta se našla u klopci - izjavio je policijski kapetan Eduardo Ledesma. Specijalni sudija za organizovani kriminal iz Montevidea, Grasijela Gati, saopštila je da su zaplenjena 2.174 kilograma kokaina.
Urugvajski „Kanal 10” navodi i da je kod uhapšenog Srbina nađen poljski pasoš. On je 14. avgusta doputovao u Argentinu, nakon čega je tamošnja policija počela da prati njegovo kretanje i susrete sa tamošnjim Srbima, Crnogorcima i Hrvatima, jer se sumnjalo da spremaju veliku pošiljku kokaina. Iznajmio je luksuzni stan u Belgranu, prestižnom delu Buenos Ajresa, nekoliko „Fordovih” kamioneta, kojima je droga prevožena.
Uhapšeni Srbin i Urugvajac su jahtu na kojoj je zaplenjena droga kupili od naslednika koji nisu mogli da plate održavanje, piše „El Pais” iz Montevidea. Jahtu su platili 265.000 dolara u kešu, nakon čega su u nju utovarene plastične, nepromočive torbe pune kokaina.