PDA

View Full Version : Evropski navigacioni sistem EGNOS poceo sa radom


iSelektor
15-10-2009, 14:18
Evropski navigacioni sistem EGNOS počeo sa radom

http://img2.pict.com/f6/b0/a9/1771254/0/egnoslogo.gif

EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) je prvog oktobra zvanično počeo da radi i to kao otvoreni i besplatan servis. Ovo je vrlo značajan pomak u navigaciji na teritoriji Evrope, jer EGNOS je praktično isto što i WAAS (Wide Area Augmentation Syste) koji pokriva teritoriju severne Amerike.

EGNOS čini sistem od tri geostacionarna satelita postavljena iznad istočnog Atlatnika i Evrope povezana sa mrežom od 40 zemaljskih stanica i četiri kontrolna centra.

Ovaj dodatni sistem značajno poboljšava preciznost merenja - do deset puta, a s obzirom da je kompatibilan sa američkim praktično svi GPS uređaji koji su danas na tržištu ga već podržavaju.

EGNOS je proizvod zajedničnog rada Evropske svemirske agencije (ESA, European Space Agency), Evropske zajednice i Evropske organizacije za sigurnost vazduhopolovne navigacije. Njegova osnovna namena je povećanje bezbednosti u saobraćaju u vazduhu, na morima i rekama i na kopnu, ali je on dostupan i svim drugim korisnicima kao bespaltan servis na isti način kao i osnovni servis za GPS navigaciju.


Kako to sve radi?

http://img2.pict.com/f5/1c/27/1771256/0/egnosdeploymentmap500x380.jpg

Iako GPS sistem važi za jedu od najpreciznijih tehnologija, već sam pisao o mogućim uzrocima grešaka u GPS merenjima. EGNOS je napravljen da deo tih grešaka ispravi.

EGNOS sateliti i zemaljske stanice šalju dodatne korektivne informscije koje se odnose na odstupanja u orbitama satelita, časovnika na satelitima, poremećaja u jonosferi i druge parametre. Na osnovu ovih podataka GPS uređaji su u stanju da značajno tačnije odrede svoju poziciju u odnosu na informacije koje dobiju od običnih GPS satelita.

http://img2.pict.com/32/7e/c1/1771258/0/egnosaccuracy.gif


Koliko se povećava preciznost na GPS uređajima široke namene?

Iako e sistemski GPS merenje poboljšava desetak puta na GPS uređajima opšte namene kao što je autonavigacija, i orijentaciaj na terenu, poboljšanje niej veliko. RAzlog je što ovi uređaji i bez korektivnih podataka mogu vrlo lako da obezbede preciznost reda veličine tri metra.

Sa korektivnim podacima, preciznost se moe povećati do jednog metra, što nije mnogo, ali dobro je to što se veća preciznost dobija i u uslovima u kojima je inače ne bi bilo. Drugim rečima, uređaj će češće i duže imati preciznost reda jednog do tri metra nego bez EGNOS korekcije.


Kako da uključim podršku na svom GPS uređaju?

Na svom Garmin uređaju uđite u podešavanja GPS uređaja, uključite WAAS/EGNOS i isključite opciju za štednju baterija. Uređaj će EGNOS satelite prikazati pod brojevima većim od 32, a za satelite za koje ima inforamcije za korekcije označiće ih latiničnim slovom D.

S obzirom da se korektivni podaci vrlo često menjaju neophodno je da GPS često uzima podatke od EGNOS/WAAS satelita pa je neophodno da ovim sateliti imaju dobar signal. Ako je signal slab GPS neće koristiti njegove podatke.

http://img2.pict.com/c1/76/60/1771265/0/garminegnoswaas.jpg

adnan
19-10-2009, 21:12
Danasnji GPS je neprecizan, uglavnom je preciznost izmedju 10 i 20 metara. Za autonavigaciju nema puno veze jer su putevi dosta siroki a i navigacija je programirana da drzi poziciju na najblizem putu - ako nije predaleko.

Malo je gore za navigaciju na vodi, moj kolega se ljetos nasukao jer je previse verovao navigaciji a i ja sam primetio da GPS na vodi nije za precizan za navigaciju. Na primer ako prema navigatoru stojim na dubini od 12 metara desi se da mi sonar pokaze skroz drugu dubinu.

Ovo je svakako dobra novost jer ce ovaj sisteme korekcije greske sacuvati dosta propelera i kormila na camcima.

borichi
19-10-2009, 22:11
Personalized GPS to fit your lifestyle.

Note: We at Tasteless Choice apologize to anyone

who we have not yet offended.

Personalized GPS (http://www.tastelesschoice.com/gps.htm)

adnan
02-11-2009, 08:21
Personalized GPS to fit your lifestyle.

Note: We at Tasteless Choice apologize to anyone

who we have not yet offended.

Personalized GPS (http://www.tastelesschoice.com/gps.htm)

Koji ti koristis?