PDA

View Full Version : Photo Effects Studio 2.0 - Atraktivni efekti za fotografije sa odmora


iSelektor
15-10-2009, 13:26
Photo Effects Studio 2.0

Atraktivni efekti za fotografije sa odmora

Ako se još niste vratili sa odmora, verovatno će se to dogoditi u narednih nekoliko dana, a onda kreće sređivanje fotografija, kojih sigurno ima na stotine. Većina korisnika digitalnih fotoaparata ima običaj da najlepše fotografije izdvoji i napravi ih u analognom obliku (izradi kod fotografa). Ipak, ako se tom procesu doda i Photo Effects Studio, bilo da se radi o izrađenim ili digitalnim fotografijama, može da se dobije izuzetno atraktivan rezultat.

http://img2.pict.com/15/b0/fc/1770722/0/skpd12a.jpg

Šta je u stvari Photo Effects Studio? Najjednostavniji opis dat je u samom imenu programa. On služi za dodavanje različitih efekata postojećim fotografijama. Ovaj program ne treba mešati sa gomilom alata koje služe za to da naprave okvire oko fotografija, mada je i to moguće uraditi. Njegova glavna snaga leži u efektima, koji su mnogo suptilniji i koji daju mnogo neobičnije rezultate. Na primer, efekat je moguće primeniti samo na delu fotografije (gornjoj ili donjoj polovini, samo levo ili desno ili na osnovu nekog šablona). Najbolje od svega jeste to što se veoma kompleksni efekti mogu dodavati bukvalno s nekoliko klikova mišem. To dozvoljava da svako može da „prilepi” odabrani efekat (ili efekte), ali donosi i jedan vid ograničenja. Naime, skoro svaki efekat ima mogućnost podešavanja, mada je to ograničeno na jedan ili dva klizača kojima se menjaju tek pojedini parametri, što je nedovoljno za neku kompleksniju promenu efekta. Najčešće se dozvoljava samo promena osvetljenja, odnosno stepena transparentnosti efekta na fotografiji. Kad već pominjemo ograničenja, treba dodati to da program dozvoljava samo jedan undo korak. Ništa vas ne sprečava u tome da primenite nekoliko efekata jedan za drugim, ali ako vam se rezultat ne bude svideo, sve što ćete moći da uradite jeste da se vratite jedan korak unazad. U suprotnom, moraćete ponovo da učitate polaznu fotografiju i krenete sve iz početka. Ovo je donekle kompenzovano time što se svaki efekat prikazuje u vidu male preview slike, tako da se i unapred može makar naslutiti kako će on uticati na fotografiju, čime se evidentno smanjuje broj mogućih grešaka.

Photo Effects Studio dozvoljava da se generišu fotografije koje će izgledati kao da su slikane po kiši, snegu, izmaglici, da se doda efekat patine i starosti, ali i da se izvrše fotomontaže. Kod ovog poslednjeg ne mislimo na montaže tipa „dodavanje glave jedne osobe na telo druge”, već na miksovanje dve fotografije tako da izgledaju kao da su stopljene. Program poseduje nekoliko različitih načina za „montiranje”, pri čemu se kao pozadinska slika može koristiti neka od ponuđenih iz baze ili neka slika koju korisnik sam odabere. Ako se fotomontaža ukomponuje sa još, recimo, dodavanjem neke maske na originalnu fotografiju, dobiće se još atraktivniji rezultati (pri čemu će se ceo posao svesti na pet ili šest klikova mišem).

Pomenućemo i editor fotografija, mada njegovu namenu treba shvatiti uslovno. Ovde se pod editovanjem podrazumeva promena osvetljenja, kontrasta i boja fotografije, a jedina opcija editovanja u klasičnom smislu jeste mogućnost odsecanja nepotrebnih delova slike. U neku ruku tu možemo da dodamo i opciju za dodavanje senke koja pojačava utisak trodimenzionalnosti fotografije.

http://img2.pict.com/55/ef/78/1770725/0/skpd12b.jpg

Prilikom snimanja fotografije postoji mogućnost biranja između velikog broja grafičkih formata. Treba pomenuti to da je samo za JPEG format omogućeno podešavanje kvaliteta izlazne fotografije (i veličine izlaznog fajla). U neregistrovanoj verziji, koja je aktivna mesec dana, sve što je dopušteno radi bez ograničenja. Nakon registracije moguće je štampanje sređenih fotografija direktno iz programa, kao i pristup dodatnim šablonima (efektima).

Potrebno: Windows
Veličina: 24,42 MB (trial), 34,75 MB na HD-u
Cena: 29 dolara, proba 30 dana
Adresa: www.ams-photo-software.com (http://www.ams-photo-software.com/)