PDA

View Full Version : Drawing for Children 2.2 - Kutija sa bojicama


iSelektor
15-10-2009, 12:23
Drawing for Children 2.2

Kutija sa bojicama

Drawing for Children je zgodan programčić ukoliko imate omladinca koji voli da tu i tamo žvrlja po tepihu i zavesama kada nema dovoljno papira. Digitalna varijatna papira i kutije sa bojicama viđena je već mnogo puta, mada vredi probati i ovaj program, pre svega zbog toga što je besplatan.

Intefejs je jednostavan i pregledan – uz gornju ivicu je traka sa alatkama za crtanje, dugmići za štampanje, otvaranje novog fajla i podešavanja. Na levoj strani nalazi se paleta sa bojama i komplet izabranih alatki. Alatke koje koristi ovaj program, poput onih za crtanje raznih linija, sprejeva, ispisivanja teksta i slično uglavnom su već poznati iz Painta, a dodati su cliparts, stamps i efekti. Prva dva sadrže galerije klipartova, s tim što se stamps pečatima ne mogu menjati dimenzije. U okviru dela sa efektima nalaze se ozbiljnije alatke, pa je tako moguće dodati blur ili napraviti crno-belu sliku. Najbitnija stavka menija je Settings. Tu se podešava sve vezano za izgled programa, a takođe se aktivira i child mod u kom su sve opcije isključene, tako da možete ostaviti dete da se igra bez bojazni da će imati pristup drugim programima na kompjuteru. Jedini način da se ponovo pristupi menijima je kombinacijom tastera ’Ctrl+Alt+Shift+S’.

Može se reći da je Drawing for Children prijateljski nastrojen program jer ni u jednom trenutku ne opterećuje porukama niti prekida rad. Crtanje se izvodi klikom na bilo koje dugme miša, a ukoliko se uz to drži i taster ’Shift’ ili ’Ctrl’, dobijaju se novi efekti (deblje linije, drugačije obojeni klipartovi...). Dokumentacija koja dolazi uz program do detalja objašnjava kompletan rad, kao i to na koji način može da se utiče na svaku od alatki, mada to detetu neće biti važno, te je najbolje prosto igrati se sa programom. Takođe, u vidu opcije je ostavljeno dodavanje novih sličica u program, a za to je najbolje pogledati uputstvo.

U sitne mane moglo bi se svrstati nepostojanje promene fontova, nedostatak šema koje bi se mogle koristiti kao bojanke i ograničenje rezolucije na najviše 1024 x 768 piksela. Drawing for Children možda ne može da zameni prave bojice, ali je ipak sasvim solidna virtuelna alternativa, jer, na kraju krajeva, virtuelnog papira nikada ne može da ponestane.

http://img2.pict.com/3f/67/46/1770712/0/skpd06.jpg

Potrebno: Windows
Veličina: 1,2 MB, 2 MB na HD-u
Cena: program je besplatan
Adresa: drawing.gamemaker.nl (http://drawing.gamemaker.nl/)

Skorpija
15-10-2009, 18:59
Hvala Zlatko! A zavjese i tepih su raj cvijeće;) Sviđa mi se što ne mogu da dopru do drugih programa. Inače posle svake igrice perišan od sistema i mašalah krdo trojanskih konja:icon_cheesygrin: