PDA

View Full Version : Wyzo 3.0.3 - Malo drugaciji Firefox


iSelektor
15-10-2009, 12:17
Wyzo 3.0.3

Malo drugačiji Firefox

Firefox je stekao globalnu popularnost zahvaljujući tome što je zasnovan na jezgru otvorenog koda. Na taj način mnogi korisnici mogu ne samo da daju predlog šta da se popravi, već su dobili priliku i da aktivno učestvuju u razvoju programa, direktno ili kreiranjem add-on modula. Otvoreni kôd je omogućio i to da se na osnovama Firefoxa razvijaju potpuno novi browseri. U tu grupu možemo da svrstamo i Wyzo.

Namera autora ovog programa bila je da napravi web browser koji će „optimizovati multimedijano iskustvo”. Ideja se zasniva na tome da se na početnoj strani pojavi neka vrsta „guglolikog” pretraživača koji ima mogućnost dvostepenog izbora pretraživanja. Na prvom nivou potrebno je odabrati koja vrsta sadržaja treba da se pretražuje (Web, torrenti, fotografije, video zapisi, vesti, blogovi ili mape), a u zavisnosti od toga dalje može da se bira servis za pretragu. Na primer, ako odaberete pretragu fotografija, možete ih tražiti preko sajtova Ask images, Google Images, Flickr ili Photobucket, a ako odaberete pretragu torrent sajtova na raspolaganju su YouTorrent, Vuze, Mininova i Torrentz. Jedino kod pretrage Weba nema izbora (bar ne preko stranice start.wyzo.com), ali se mašina za pretragu lako može promeniti upisivanjem upita u search bar koji je smešten u nivou sa adresnom linijom.

Jedna od dobrih stvari kod ovog programa jeste maksimalno pojednostavljen rad sa torrent fajlovima. U okviru programa integrisan je torrent downloader koji se naziva FireTorrent i koji se može naći i kao zaseban add-on modul za Firefox. Wyzo sa ovom funkcijom praktično ne pravi razliku između torrent i običnih downloada, što korisnicima maksimalno olakšava rad jer ne zahteva komplikovane akcije sa torrent fajlovima u kojima se nalaze informacije o sadržaju downloada. Korisnik samo treba da pokrene download torrent fajla, a FireTorrent će sam da obavi sav preostali posao kao da se radi o preuzimanju bilo kog običnog fajla. Kako i sami autori kažu, njihova namera bila je da naprave browser koji će korisicima omogućiti da skidaju torrent fajlove bez muke, što su, prema našem mišljenju, svakako uspeli. Sličnu funkciju poseduje i Opera, ali čini nam se da je Wyzo taj deo odradio malo elegantnije. I kod običnog downloada implementiran je akcelerator koji omogućava istovremeno preuzimanje više različitih delova istog fajla (slično kao kod većine download menadžera).

Da se radi o nekoj vrsti Firefox klona ukazuje i činjenica da bez problema radi (većina) Firefox add-on dodataka. Instalacija je potpuno automatizovana i od korisnika se zahteva samo restart programa kako bi se instalirani add-on aktivirao, a nekoliko korisnih add-on modula već je uključeno u samu instalaciju programa. Vizuelno najatraktivniji od njih je svakako CoolIris, koji na trodimenzionalan način dočarava pregled raspoloživih fototrafija i video zapisa sa Weba, a aktivira se preko ikonice smeštene u gornjem desnom uglu prozora programa. Treba pomenuti i to da neki add-on moduli koji su kreirani za Firefox 3 ne mogu da se instaliraju u ovom programu, što ukazuje na to da je Wyzo verovatno zasnovan na nekoj starijoj verziji rendering enginea.

O trenutno aktivnoj stranici mogu se dobiti iscrpne informacije preko kontekstnog menija. Na primer, možete pogledati koliko ima linkova na stranici uz preview prikaz grafičkih elemenata, kako izgleda sadržaj fajla robots. txt, RSS feedove (ukoliko postoje), koji su meta tagovi upotrebljeni, koje su ključne reči pridužene stranici itd. U svakom slučaju, odličan izvor informacija za webmastere.

Renderovanje stranica ipak se malo razlikuje u odnosu na Firefox. U nekoliko slučajeva primetili smo da su neki elementi na stranicama pogrešno prikazani, mada moramo da naglasimo to da se radi o sitnim detaljima koje većina korisnika verovatno ne bi ni primetila. Autori su očigledno radili i na kompatibilnosti browsera. Ovo je prva verzija programa Wyzo koja je prošla Acid 2 test, a na Acid 3 testu dobili smo odličan skor od 71 poena (od mogućih 100). Pošto je prethodna verzija bila mnogo gora na ovim testovima (Acid 2 test nije ni prošla), ovo je očigledan dokaz da se radilo na unapređenju rendering enginea, koji se izgleda u nekim detaljima ipak razlikuje od svog uzora (Firefoxa).

Wyzo je nesumnjivo zanimljiv projekat neospornih kvaliteta, ali je pod velikim znakom pitanja to da li ima dovoljno noviteta koji će oko sebe okupiti kritičnu masu korisnika potrebnu da ovaj browser uvrsti u prvu ligu. Bez obzira na sve korisne funkcije, čini nam se da su karte već podeljene i da su se korisnici odavno odlučili i priklonili jednom od postojećih browsera. Ipak, ostavimo da budućnost potvrdi ili demantuje naše mišljenje. Do tada, probajte Wyzo i procenite sami.

http://img2.pict.com/9c/8e/31/1770701/0/skpd05b.jpg

Potrebno: Windows
Veličina: 14,21 MB, 37,22 MB na HD-u
Cena: program je besplatan
Adresa: www.wyzo.com (http://www.wyzo.com/)