PDA

View Full Version : Jalbum 8.3.5 - Izrada online albuma slika


iSelektor
15-10-2009, 12:13
Jalbum 8.3.5

Izrada online albuma slika

Osim što postajemo virtuelni voajeri, sve više volimo i sami da se eksponiramo putem Mreže. Istina je to da masovno otvaramo kojekakve online profile, skladištimo podatke o sebi i stvarima koje volimo, „reklamiramo” se gde god stignemo i kako god umemo... Kad pogledate ljude u bliskom vam okruženju, stvarno je teško naći nekog ko nije popustio pred novim tehnologijama, a da ne biste ispali crna ovca u društvu i sami posežete za nekim od dostupnih načina samoprotežiranja.

Jedan od osnovnih načina za eksponiranje putem Weba jeste postavljanje slika. Ukoliko sa prijateljima i članovima familije koji ne žive u blizini želite da podelite uspomene sa poslednjeg odmora, jedan od najboljih načina za to je izrada virtuelnih albuma. Ovde dolazimo do dva potencijalna problema – kako slike uobličiti u potreban format i na koji način/gde izvršiti uploadovanje? Postoji toliko načina da se problem reši, ali gotovo svaki od njih podrazumeva i otvaranje novih pitanja. Ako vam je „kačenje” slika na Net na pameti, vrlo lako se može pokazati da je Jalbum idealno rešenje.

Autori programa vele da slike koje čuvate na hard disku treba „osloboditi” i ponuditi ostatku sveta na uvid. Za tu svrhu osmislili su specijalan online servis koji je aktivan još od 2002. godine. U prethodnih sedam godina program je preuzet više od pet miliona puta, a korisnici su izradili oko 25 miliona albuma. Podatak je za svaki respekt! E, sad, primetili ste da smo upotrebili izraz online servis, i to je sigurno jedna od stvari koje vas u startu mogu odbiti. Ovakav način korespondencije uglavnom zahteva prolaženje komplikovanog procesa registracije (kako onog ko uploaduje slike tako i onog koji samo želi da uživa u objavljenom materijalu), zakupljivanje slobodnog prostora na serverima i komplikovan način stizanja do postavljenih slika. Na svu sreću, autori Jalbuma maksimalno su pojednostavili stvari – registracija je potrebna samo ako želite da postavljate slike (definišete username i password, ime i prezime, email adresu i posao je završen), inicijalno se dobija 30 MB prostora za slike, a najlepše od svega jeste to što je pristup izuzetno jednostavan. Naime, svaki korisnik ovog servisa umesto komplikovanih adresa sastavljenih od gomile nebuloznih karaktera dobija sasvim smislenu lokaciju, koja u prefiksu imena sadrži username korisnika. Ako ste, recimo, kao username odabrali javolimfolkoteku, vaša adresa će biti javolimfolkoteku.jalbum.net. Simple as that! Ukoliko sadržaj niste zaštitili šifrom, svako ko zna za ovu lokaciju moći će da pogleda šta ste to slikama želeli da kažete, pa čak i da vam ostavi komentar. Ako imate bilo kakve predrasude o korišćenju online servisa slične namene sada možete da ih bacite u vodu, jer je Jalbum izuzetno jednostavan za obuzdavanja, a opet nudi dovoljno manevarskog prostora.

Postavljanje slika na rezervisanu lokaciju obavlja se iz klijent programa automatski, bez potrebe za posedovanjem bilo kakvog znanja o marifetlucima slične vrste. Jednostavno, kada završite sa uobličavanjem materijala, pritisnete taster Publish i posao je završen! Baš kao i sam online servis, klijent program je besplatan i ukusno uobličen. Nema ovde mnogo toga da se priča jer već prvi susret sa komandnim interfejsom nagoveštava kako se preduzimaju akcije. Postupak rada svodi se na tri koraka – učitane slike razmeštaju se po radnoj površini jednostavnim prevlačenjem, nakon toga sledi preduzimanje obradnih radnji/definisanje radnih parametara, a odmah potom uploadovanje gotovog materijala u online bazu. Korisniku je na raspolaganje ostavljeno nekoliko mogućnosti kada je obrada u pitanju. Pre svega, izborom skina vrši se automatska vizuelna transformacija albuma na kojem se radi (look & feel se ovim putem drastično menja od slučaja do slučaja). Dalje, slike je moguće cropovati, moguće je podešavati osvetljenje i kontrast, tu je i opcija za korekciju „crvenih očiju”, mogućnost potpisivanja slika ili ubacivanja teksta na njih, implementiranje Sepia/Sharpen/Blur efekata... Nije da su se autori takmičili sa konkurencijom u broju ubačenih opcija, ali imate prilično veliku slobodu prilikom „rihtovanja” izlaznog materijala. Ono što nam se nije svidelo jeste mušičav preview prikaz koji da bi radio kako valja podrazumeva prethodno pritiskanje dugmeta Make Album i samim tim izradu albuma od ponuđenih slika. Nakon što se slike uploaduju u bazu, albumima je moguće pridružiti razne tipove widgeta. Tako, recimo, možete postaviti brojač poseta, polje u koje posetioci mogu da upisuju komentare... Veoma zgodno!

Jalbum možda ne donosi ništa specijalno i revolucionarno novo, ali ono čemu je namenjen obavlja sa stilom. Postoji sijaset načina na koje odabrane slike možete „podići” na Net, pa lako možete zaključiti da je upotreba ovog programa sasvim izlišna i prevaziđena. Ipak, pružite mu šansu, barem da se uverite u to koliko je malo truda potrebno uložiti da bi se izradila upečatljiva online prezentacija. I sve to za nula para!

http://img2.pict.com/92/63/bb/1770687/0/skpd02a.jpg

Potrebno: Windows, Linux, Mac OS X, Java 1.5
Veličina: 12,9 MB, 14 MB na HD-u
Cena: program je besplatan
Adresa: jalbum.net (http://jalbum.net/)

http://img2.pict.com/df/3e/c5/1770690/0/skpd02b.jpg