PDA

View Full Version : PADA ZAKON - KAPITULIRAO ZAKON O INFORMISANJU


iSelektor
14-10-2009, 11:25
Kapitulirali!

http://img2.pict.com/9e/82/b2/1763896/0/10510505105.jpg

Ministarstvo kulture uputiće novi predlog zakona o informisanju u parlament, ukoliko Evropska komisija kaže da ovaj Zakon ugrožava slobodu medija

BEOGRAD - Ministarstvo kulture moglo bi uskoro da uputi nov predlog zakona o javnom informisanju u parlament, ukoliko se ispostavi da su upozorenja Evropske komisije da zakon ugrožava slobodu medija tačna! Državni sekretar u tom ministarstvu Nadica Momirov kaže za Kurir da niko ne treba da se plaši da će doći do urušavanja medijske scene u Srbiji.

- Osim toga što daje zakonske predloge, Ministarstvo kulture takođe nadgleda sprovođenje i primenu zakonskih odredbi. Ukoliko se utvrdi da odredbe Zakona o javnom informisanju utiču na bilo šta loše, kao što navodi Evropska komisija, mi ćemo izaći s novim zakonskim predlogom. Veoma su nam značajne preporuke EK, ali podsećam da je, iako je Ministarstvo kulture bilo predlagač zakona, on usvojen voljom građana u parlamentu preko narodnih predstavnika. Do kočenja u evropskim integracijama neće doći zbog Zakona o informisanju - poručuje Momirov.
Kako prenose pojedini mediji, u izveštaju Evropske komisije, koji još nije zvaničan, izražava se nezadovoljstvo načinom na koji su usvojene izmene Zakona o javnom informisanju. Štaviše, čelnici EK direktno su prozvali Ministarstvo kulture da usporava napredak Srbije u evropskim integracijama!

U okviru trećeg dela godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije u evropskim integracijama, u oblasti medija navedeno je da se u Srbiji generalno poštuje sloboda izražavanja, ali da postoje i brojni problemi. Činjenica da su profesionalna udruženja u Srbiji, kao i međunarodne organizacije, izrazile zabrinutost zbog netransparentnog načina usvajanja promena u Zakonu o informisanju i odsustva javne debate i konsultovanja strukovnih profesionalnih organizacija veoma je uticala na sumnjičav stav EK.

http://img2.pict.com/c2/75/ce/1763901/0/thumb0301marinalopicic3.jpg

"Postoji velika zabrinutost zbog mogućnosti da usvojene nove mere, poput veoma strogih i visokih novčanih kazni za prekršioce profesionalnih normi, mogu da ugroze ili prekrše slobodu medija", navodi se u zasad nezvaničnom izveštaju EK u koji je uvid imao novosadski Dnevnik.

Poslanica NS Zlata Đerić smatra da je Ministarstvo kulture na sebe preuzelo da odradi prljav posao umesto ministra, koji se osetio ugroženim zbog mogućnosti da eventualno zbog svog rada bude na meti kritika.
- Uoči usvajanja zakonskih izmena iz EU su stizale poruke da je najbolje da se od njih odustane, ali je vlast tvrdoglavo insistirala na donošenju zakona. Bojim se da će morati da podnesu ozbiljne konsekvence. To može veoma skupo da nas košta - ističe Đerićeva.
Naprednjak Borislav Pelević tvrdi da je G17 plus "najveće zlo u Srbiji".

- JUL je bio malo dete za njih! Ta stranka drži finansije pod kontrolom, a sad hoće i informisanje. Sa 24 poslanika ucenjuju Borisa Tadića, iako im rejting ne prelazi dva odsto - ocenjuje Pelević.
Radikalka Vjerica Radeta kaže da G17 plus najviše koči evropske integracije Srbije.
- Ta stranka i njen lider vode ličnu borbu protiv Kurira i kao posledica toga nastao je Zakon o informisanju - ukazuje Radeta.
*************************************

DSS: KRIV JE I DS
Dragan Šormaz, poslanik DSS, smatra da je glavni krivac za usporavanje integracija DS, a ne G17 plus.
- Boris Tadić i DS stoje iza tog zakona, a Mlađana Dinkića, takvog kakav jeste, oni su iskoristili da predloži zakon umesto njih. Ova najnesposobnija vlada u istoriji Srbije glavni je kočničar naše zemlje na putu ka EU - kaže Šormaz.


***********
Izvor: Kurir