PDA

View Full Version : "Vežba na Pešteru - zastrašivanje"


STRANAC
13-10-2009, 18:53
B92 Info Vesti Društvo

"Vežba na Pešteru - zastrašivanje"
13. oktobar 2009. | 17:10 | Izvor: B92
Beograd, Novi Pazar -- Mešihat Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara osudio je održavanje vojne vežbe Vojske Srbije na Pešteru, saopšteno je na sajtu te verske organizacije.


Muamer Zukorlić (FoNet, arhiva)
"Na sjednici održanoj u ponedjeljak 12.10.2009. god, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji razmatrao je zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u povodu održavanja višednevnih vojnih vježbi na Pešterskoj visoravni, kao i sve izraženije nacionalističke retorike predsjednika Republike gospodina Borisa Tadića", kaže se u saopštenju.

"Oštro osuđujemo nepoštivanje međunarodnog prava po čijim propisima Vojska nije smjela organizovati vojne vježbe na prostoru gdje pretežno žive pripadnici manjinskog naroda. Nema sumnje da je cilj ove demonstracije sile zastrašivanje sandžačkih Bošnjaka i njihovih predvodnika koji ne prihvataju poltronski odnos prema beogradskom režimu", saopštava Mešihat.

Naziv vojne vežbe "Odlučan odgovor“ zapravo predstavlja poruku Bošnjacima da ih aktuelni režim doživljava kao opasnost, a ne kao ravnopravne građane države Srbije, stoji dalje u saopštenju i dodaje da je "žalosno što su dva bošnjačka ministra u srpskoj vladi svojim prisustvom dali podršku ovom nelegitimnom činu".

Mešihat islamske zajednice u Srbiji ocenjuje kao posebno zabrinjavajućom činjenicu da predsednik Republike, u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga, ovu akciju opravdava izjavom "branimo nacionalne interese države i nacionalne interese srpskog naroda."

"Bošnjaci, kao i svi drugi nesrpski narodi u Srbiji, niti su država niti su srpski narod. Znači li to da nemaju pravo biti zaštićeni od strane državnih organa na čelu sa Predsjednikom, ili je u pitanju neposredan rezultat preambule Ustava u kome se Srbija definiše kao država srpskog naroda i ostalih građana?", pita Mešihat.

"Razumijemo pravo države da brine o svojoj stabilnosti i integritetu, ali ukazujemo da se država isključivo brani posredstvom osjećaja ravnopravnosti kod svih građana. Praveći razliku između interesa države i interesa režima, Islamska zajednica će ostati dosljedna svom opredjeljenju faktora stabilnosti, mira i tolerancije na ovom prostoru", zaključuje se u saopštenju novopazarskog Mešihata islamske zajednice u Srbiji.

Na čelu Islamske zajednice u Srbiji je muftija Muamer Zukorlić.

Tahirovce
13-10-2009, 19:06
:uhhhh: uhh usro sam se od straha hahahhahah, ako im je to bio cilj (u sta ne verujem) promasili su metu, a budala koja je ovo pisala jos je vise promasila ....

Tahirovce
13-10-2009, 19:57
Bajramski prijem kod Glavnog muftije-Me?ihat Islamske zajednice u Srbiji (http://www.islamskazajednica.org/index.php?option=com_content&task=view&id=972)

jel ovo ministar odbrane ili mi se ucinje :icon_cheesygrin:

STRANAC
13-10-2009, 21:24
i ja mislim da je daleko od ove muftijine tvrdnje...
prvo,nema sanse a ni razloga da plasi nekoga vojnom silom-proslo je to vreme...
drugo,nije im u interesu jer bosnjaci i onako "cukaju" iz njihove ruke putem instrumentalizacija u vidu ministara i novoformiranih tvorevina i rejsova...
trece,uobicajeno je da se vezbe tipa toga i izvode na planinskim teresnima i terenima sa slabijom naseljenoscu...
nego,svako pokusava da dobije poene na necemu i to mu i uspe...
e sad meni nije isto ni merhaba od dva razlicita coveka,a kamo li lepa ili ruzna rec od dovjice istih ljudi...
elem,moj komentar je da je ovo pio "pucanj u prazno"...

homar
13-10-2009, 21:51
:uhhhh: uhh usro sam se od straha hahahhahah, ako im je to bio cilj (u sta ne verujem) promasili su metu, a budala koja je ovo pisala jos je vise promasila ....
Ovako je reagovao veliki broj Bošnjaka 1991-92.g. kada su se pod izgovorom "Vježbi-odlučan odgovor" vršile pripreme i uvježbavale varijante i vršio strateški i taktički raspored snaga bivše JNA, a svjedoci smo što će kasnije uslijeiti i što svi znamo. Prema tome, Tahirovče, koga su zmije ujedale i guštera se plaši. Samo da kažem iz stručnog ugla, da se niti jedna vježba ne izvodi bez razloga i ima, pored uvježbavanja, cilj da demostrira i odrećenu poruku.

Tahirovce
13-10-2009, 22:59
Ja se ne secam da su zukorlia ove kako ih ti nazva zmije ujedale, vec da su ga tofkale i podigle na tog konja da sad moze on njih da ujeda. A to sto se ujedaju je mediski paravan, prde on i tadic i dalje u istu , vrijeme ce pokazati ....