PDA

View Full Version : Ministri očekuju pozitivnu ocenu EK o Viznoj Liberalizaciji


STRANAC
12-10-2009, 20:32
B92 Info Vesti Politika

Ministri očekuju pozitivnu ocenu EK
12. oktobar 2009. | 15:11 -> 18:44 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Ministri Božidar Đelić i Ivica Dačić očekuju da će misija Evropska komisije utvrditi da je Srbija ispunila sve preostale uslove za viznu liberalizaciju.


Božidar Đelićhttp://img194.imageshack.us/img194/3373/59930863.jpg (FoNet)
Nacionalni program za integracije Srbije u EU u septembru je ispunjen 96 odsto, i zato bi Srbija trebalo da dobije dobru ocenu u izveštaju Evropske komisije o napretku države na putu evropskih integracija, izjavio je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

On je rekao i da će napori, koji su učinjeni kako bi zakoni bili usvojeni, biti nastavljeni i u narednom periodu, uprkos smanjenju administracije i problem sa budžetom.

"Nema nikakvog mesta za opuštanje, jer nas očekuje aktivan četvrti kvartal ove godine. Tri ministarstva imaju najveće opterećenje. To su Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Radeći na ovom programu, Srbija na najbolji mogući način dokazuje posvećenost Evropskim integracijama”, rekao je Đelić.

Božidar Đelić je rekao i da će tehnička misija Evropske komisije u Beogradu imati veoma bogat program.

"Očekujem da na sastanku koji ću imati sa misijom u petak, koji će sumirati njihove kontakte, da ćemo zajedno konstatovati da je izveštja verodostojan i da su samim tim svi preostali uslovi za prelazak Srbije na 'belu šengen listu' ispunjeni", rekao je on.

Naveo je da ekspertska misija Evorpske komisije treba da na terenu proveri da li su i ostvareni elementi koje je Vlada Srbije naznačila u izveštaju o napretku na planu vizne liberalizacije koji je krajem septembra poslat Evropskoj komisiji i predstavljen potpredsedniku Komisije Žaku Barou tokom posete Beogradu.

Ekspertska misija Evropske komisije će boraviti u Srbiji do 16. oktobra. Baro, koji je komesar za pitanja pravde, slobode i bezbednosti, izjavio je 28. septembra u Beogradu da je Srbija ostvarila napredak na planu vizne liberalizacije, a da će konačnu reč dati ekspertska grupa koja će polovinom oktrobra posetiti Beograd.

Baro je rekao da će Evropska komisija 1. decembra predložiti Savetu ministara EU ukidanje viza za građane Srbije od 1. januara 2010. pod uslovom da ekspertska grupa da pozitivnu ocenu.