PDA

View Full Version : Saveti za kupovinu polovnog automobila


STRANAC
11-10-2009, 19:18
Prosečan gradjanin može da priušti samo polovni automobil. Međutim, osim cene koja je pristupačna, ovakva kupovina sa sobom povlači mnogo rizika. Evo preporuke kako da izbegnete sve zamke polovnjaka i najbolje prođete u odnosu cene i kvaliteta.

Pređena kilometraža

Najčešća stavka od koje većina kupaca polovnih automobila kreće je pređena kilometraža.

Pređenu kilometražu je praktično nemoguće utvrditi, ali je pomoću najmodernije dijagnostike moguće okvirno proceniti da li je vozilo za svoj datum proizvodnje prešlo više ili manje kilometara od proseka, kao i to da li je bilo nekih ozbiljnijih intervencija, piše list "Alo". Od svega je najlakše utvrditi da li je automobil bio havarisan, jer se specijalnim instrumentima brzo utvrđuje debljina laka, koja mora biti jednaka na svim delovima karoserije.

Za neke marke automobila postoji "elektronska istorija", pa se za samo nekoliko sekundi može preko računara proveriti da li je ponuđeni automobil servisiran u ovlašćenim servisima. Sa druge strane, kupovinu na auto-placevima preko preprodavaca ili preko vlasnika koji ne dozvoljava da se automobil pre kupovine transportuje do ovlašćenog servisa, treba zaobići u najširem luku.

Kupovina "stranca"

Ako kupujete automobil koji je uvezen iz Evrope, budite sigurni da je prešao dosta kilometara u raznim vremenskim uslovima i da takva vozila sigurno traže manja ili veća ulaganja.

Tako su uvozni automobili sa benzinskim motorima uglavnom prešli 15.000 kilometara, za razliku od onih sa dizel agregatima, koji najčešće imaju dvostruko veću kilometražu. Međutim, u Srbiju se mahom uvoze modeli koji su "pregazili" daleko više kilometara, ne bi li i cena bila što niža. Zbog svega navedenog, trebalo bi da znate da je od pređene kilometraže mnogo važnije od koga kupujete automobil, kako biste mogli da proverite stanje motora u ovlašćenom servisu. Suština leži u odgovoru na pitanje koliko je još ostalo "života" u motoru, a ne koliko je motor do sada pregurao.

Zbog toga, u ovlašćenom servisu pitajte u kakvom je stanju motor, da li je uskoro potrebno nešto zameniti i koliko je okvirno ostalo do generalnog servisa. Moderniji dizelaši imaju turbo punjače, koji u proseku traju znatno manje od motora, pa treba prekontrolisati stanje turbine, koja će vam biti odličan reper za pravo stanje automobila.

Jednako važno je da proverite stanje trapa, jer su moderni sistemi oslanjanja veoma nežni i skupi. Gledanje u papučice, obruč upravljača ili ispod presvlaka sedišta, preprodavcima automobila ne predstavlja problem, jer se sve to da zameniti za nekoliko sati. Prljav motor ne treba da vas brine, već agregati koji izgledaju kao da su juče izašli iz fabrike, jer gotovo sigurno upućuju na prevaru. Ukoliko se automobil ne nalazi u elektronskom centralnom registru, ne možete biti sigurni u njegovu kilometražu. Ali, zato možete biti sigurni da taj automobil nije održavan u ovlašćenom servisu, što ni pod razno nije prednost.

Realna vrednost dodatne opreme

Ako želite da za što manje novca dobijete što više opreme, sigurno ćete loše proći. Primera radi, predimenzionirane alu-felne mogu da znače da je trap vozila bio dodatno opterećen, što iziskuje nove troškove, kao i mogućnost da je bivši vlasnik automobil koristio za dokazivanje i brzu vožnju, što sigurno nije garant dugog veka vozila.

Sportski, kožni obruč upravljača svakako lepo izgleda, ali je najverovatnije tu zbog čiste računice, jer se vlasniku posle udesa nije isplatilo da kupi originalni upravljač sa predviđenim vazdušnim jastukom. Veliki spojleri, obrvice i drugi sportski detalji takođe ukazuju na to da je vlasnik voleo brzu vožnju ili pak da je urađen čiptjuning, koji takođe može znatno da smanji životni vek motora, menjača i pogonskih osovina.

Klima je najvažnija stavka

Klima-uređaj je u Srbiji veoma cenjen i potreban, pa je to deo opreme koji bi trebalo da zahtevate iz prostog razloga što ćete i kasnije moći lakše da ga prodate.

Elektronski sistemi poput ABS, EBD, a posebno ESP, koje imaju samo noviji i skuplji modeli, vam mogu spasti život, isto kao i bočni vazdušni jastuci i zavese. S druge strane, moćni audio-uređaji vrede vrlo malo i ne podižu cenu vozila, kao recimo kožna sedišta, koja izgledaju lepo, ali su teška za održavanje.

Automobil koji ima podešavanje sedišta po visini ili podešavanje upravljača po visini i dubini, zaslužuje da mu se da prednost, jer će u njemu jednako udobno moći da upravljaju osobe različite građe, što je kod nas posebno važno, jer na celu porodicu i nekoliko vozača u kući dolazi samo jedan automobil. I još nešto, obavezno obratite pažnju na stanje pneumatika, jer je to jedna od najvažnijih provera vlasnika. Drugim rečima, ko štedi na gumama, štedi i na održavanju automobila, tako da takav automobil treba da zaobiđite u najširem krugu.

Pročitajte kako da odaberete gume za vaš automobil.

Utvrdite da li je sve ispravno

Da biste ovo utvrdili, najbolje je da napravite kraću i oštru probnu vožnju. Najbolje je da sa sobom povedete vlasnika istog modela, jer će on moći da prepozna sve nedostatke. Ukoliko nijedna signalna lampica ne svetli po startovanju motora, to ne znači da su svi uređaji ispravni, jer naši preprodavci namerno vade sijalice, kako bi sakrili eventualne nedostatke.

Željeno vozilo obavezno preparkirajte nekoliko puta, da biste utvrdili da li servo-upravljač funkcioniše kako treba. I na kraju, zapamtite da u toku vožnje ne puštate muziku, kako biste mogli da registrujete šumove, koji ukazuju na dotrajale komponente vozila.

iSelektor
11-10-2009, 22:52
E ovo je stvar gde ja mogu samo da placem kao vozac... sutra da mi se pokvari auto, ja mogu samo sesti pored njega i plakati... a isti sam i za kupovinu auta... bas se u nista ne razumijem...
Ja mogu da provozam i osetim kakav je... ali imaju ljudi pa gledaju, ispod, pa blatobrani... pa poklopce od goriva... ma sve...
E tu sam tropaaa zesca... mene zajebat moze svako sto se automobila tice.... zato samo kupujem kod proverenih 1000%

Pozz i hvala za ovo!

adnan
12-10-2009, 12:26
Ovo je vodic za Srbiju. Ti se u Nemackoj drzi renomiranih auto-kuca i neces se zeznuti. Jeste malo skuplje nego kod privatnika ali te ne boli glava.

Ovde u Svedskoj vecina firmi vodi auto na tehnicki pregled pre prodaje i njihov izvestaj stavi uz cenu. Oni uglavnom vrse tehnicki u Bilprovningu koji uglavnom gleda stvari u vezi sigurnosti i ispravnosti u saobracaju, kao sto su kocnice, signalizacija, upravljacke spone itd.

Medjutim kupac moze o svom trosku da odvede auto u Motormännen radionicu i tu izvrsi detaljni pregled auta tzv M-tetst ili M-test Plus. Tu gledaju kompresiju motora, stanje menjaca, ulaze u diagnostiku i gledaju istoriju auta, mere debljuni laka itd. Takav pregled nije puno ni skuo, cini mi se oko 150 eura za M-test a nesto preko 200 za obimniji test.

Sigurno slicno ima i u Nemackoj i ostalim evropskim zemljama i ko kupuje polovan auto od privatnog lica ovo je od neprocenjive vrednosti.

iSelektor
12-10-2009, 14:42
Ma ovde samo mozes da verujes nekom starom dedi ili babi kad kupis auto... a ako ga kupis od turcina ili od naseg, znaj da te zajebo u startu... zato se i drzim strogo autokuca, imam garanciju godinu dana na polovno auto i ne boli me glava...

A tih testova ima i ovde... ali ne znam im cijene...

Pozzzz 8)