PDA

View Full Version : Istinska pozadina rafidijske (šijske) politike


el-ihlas.com
04-10-2009, 11:58
Istinska pozadina rafidijske politike

Piše: Osman Smajlović

Svi koji u zadnje vrijeme prate događaje vezane za rafidije, uviđaju njihovu međusobnu povezanost, organizaciju i dirigovanje iz rafidijskih centara moći, što izaziva određenu dozu straha, brige i zabrinutosti kod ehli-sunneta, najljućih tradicionalnih i historijskih neprijatelja rafidija, shodno njihovom ubjeđenju.Vojna okupacija Afganistana, Iraka, rat na jugu Libana, vojna pobuna u Libanu, iranski nuklearni program, rafidijske misionarske aktivnosti u svijetu i Bosni, pasivni stav po pitanju napadanja na Gazu, plan stvaranja Iranskog polumjeseca preko država Arapskog zaliva, Irana, Sirije do Libana, svojatanje Bahreina, eksplozija u Egiptu, nemiri u Saudiji, skrnavljenje kabura u Bekiji, nemiri oko Poslanikovog mesdžida u Medini, huškački govori u saudijskim mjestima koja nastanjuju rafidije, najnoviji Obamin poziv iranskoj vladi i narodu da otvore novu svijetlu stranicu u međusobnim pregovorima i mnogi drugi, jasno ukazuju na prethodno spomenutu tezu.
Pitanje koje se nameće, u ovim sumnjivim, organizovanim sa din-dušmanima povezanim događajima, jeste: Kako da ih musliman, pripadnik ehli-sunneta, definiše i poima?
Da li kao obične političke događaje koji nemaju vjersku pozadinu ili događaje čija je osnova i okosnica vjerske prirode u kojima se njeni organizatori i nosioci nimalo ne libe da ostvare određene političke uspjehe koje će na kraju mobilisati u vjerska ubjeđenja?
Zasigurno je tačan odgovor da su to događaji koji su duboko izgrađeni i zasnovani na neispravnim i lažnim vjerskim ubjeđenjima koji se pokušavaju iskoristiti u političke prilike koje, svakako, nisu ni u kojem slučaju odvojene od vjerskih ubjeđenja.

Sa Allahovim dopustom, spomenut ću pojedine stvari koje će nam olakšati shvatanje događaja koji su usko povezani sa rafidijama.

Svaki musliman, koji se smatra pripadnikom ehli-sunneta i ima ispravnu akidu, mora promatrati aktuelne političke događaje kroz prizmu vjere islama i akaidskih ubjeđenja i to naročito rafidijskih ubjeđenja naspram sunnija.

Kada su u pitanju pripadnici ehli-sunneta, rafidije smatraju da su sunnije: ''nečisti nevjernici'', ''neprijatelji Poslanikove porodice'', zatim da smo uzurpirali njihovo pravo na hilafet, da su Poslanikovi drugovi nevjernici i njegova plemenita supruga "bludnica", da svaka sunnitska vlada nije legalna i treba je srušiti potpomažući se u tome "domaćim" ili "stranim" pomagačima, da ubistvo jednog sunnije uvodi njegovog ubicu u Džennet i građenje međusobnih odnosa sa sunnijama na relaciji akide "tukje" koja je ustvari dvoličnjaštvo, i ovi navedeni rafidijski stavovi zasigurno pojašnjavaju veliki broj aktuelnih političkih događaja.

I onda nas ne trebaju iznenaditi ubistva sunnija u Afganistanu, Iraku, Libanu, Iranu i drugim sunnitskim mjestima od strane pojedinaca koji sunnije smatraju nečistim nevjernicima i imaju ubjeđenje da su sunnije njihova "ulazna viza" za Džennet ukoliko ih samo liše života.
I kako protumačiti slike izmrcvarenih i izmasakriranih sunnija u Iraku, Iranu i drugim sunnitskim mjestima osim ''vjerskim ibadetom rafidija''. Čak štaviše, ubistvima se prijeti i islamskim učenjacima ukoliko se usude da raskrinkaju njihove mutne aktivnosti i spletke.

Ulazak u mezarje Bekija, u kojem su kaburi Poslanikovih plemenitih ashaba i supruga, i skrnavljenje svetosti muslimanskih kabura, a naročito kabura ashaba i Poslanikovih supruga, putem njihovog gaženja nogama i rovenja njihove zemlje, sigurno su povezani sa ubjeđenjem da su to obični nevjernici, i "bludnica", iako je Ku'ran spomenuo njenu nevinost, i uzurpatora prava Poslanikove porodice na hilafet i njihovih tlačitelja.
I kako protumačiti poigravanje sa svetošću Poslanikovog mesdžida popraćeno "vjerskim pokličima" koji proizilaze iz vjerskog ubjeđenja osim sa poimanjem da tome mesdžidu i ne pripada nikakva svetost kod te skupinje ljudi, a kako bi mu i pripadala kad su kod njega pokopane dvije najbolje osobe u islamskom ummetu, a koje su kod njih opisane sa toliko negativnih atributa i za koje su vezana mnogobrojna lažna ubjeđenja koja se ne bi mogla ispisati i u mnogobrojnim tomovima knjiga, i mesdžid koji je proširivala "dinastija" koja je ih ugnjetavala na najgori mogući način i koja je "ubila" osobu koja je, po njima, ravna poslanicima.

I zašto onda da se ne odnose prema njima kako se već odnose ili još gore kada bi im se ukazala za to prilika?

Potpomaganje din-dušmana u rušenju sunnitskih vlada u Afganistanu, Iraku i pokušaji sa istom nakanom u Saudiji, Egiptu, Libanu, Pakistanu i državama Arapskog zaliva izgrađeni su na ubjeđenju da hilafet i vlast pripada samo Poslanikovoj porodici, onako kako je oni definišu, i svaka vlast mimo tog okvira je nelegalna i treba je srušiti svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, domaćim ili stranim pomagačima i snagama kako bi se uspostavila islamska država ili država "vilajetul-fekih".

Akida "tukja", koja je srž rafidijskog vjerovanja, a koja je ustvari dvoličnjaštvo, u velikoj mjeri pojašnjava njihove cjelokupne postupke, kako političke tako i svake druge prirode, kao i njihovo ophođenje sa sunnijama.
Ukoliko su sunnije jake i drže stvari pod svojom kontrolom, onda će to proizvesti kod rafidija lojalnost, dodvaranje, lijep govor, a čim se domognu vlasti i moći, ostavit će se "tukje" i latiti političkih i vojnih sredstava i oruđa sa ciljem ostvarivanja svojih ciljeva, i do te mjere da će obznaniti da više nema "tukje" jer su ojačali i u mogućnosti su da upražnjavaju svoje neispravne rituale.
Prethodno spomenuto može se primijeniti u skorašnjem vremenu u Iranu, Iraku, Libanu kao i u Saudiji, Jemenu, Egiptu i zemljama Arapskog zaliva, s tim da je to veliko pravilo na čiju valjanost i ispravnost ukazuje duga islamska historija od osnivanja rafidija do današnjeg dana, mada će se tako ponašati i u budućnosti, a Allah najbolje zna.
I zbog toga nalazimo dvolično ponašanje "tukju" u rafidijskim izjavama i praktičnim postupcima. Amerika je veliki i prokleti šejtan i niti jedan rafidijski skup ne može da prođe a ta se to ne spomene, a u praksi je američki prisni saradnik, kao što to pokazuje stanje u Afganistanu, Iraku gdje su pomogli istu tu Ameriku da porobi islamsku zemlju.
A kada su u pitanju Izrael, koji treba izbrisati sa lica zemlje, i Palestina, koju pomažu u svim svojim izjavama, nisu smogli snage da Hezbollah ispali jednu jedinu raketu kako bi pomogli Palestincima u Gazi; a rat na jugu Libana je jedna obična komedija čiji je rezultat bio rušenje Libana i okupacija Bejruta od strane "neustrašivih" ratnika Hezbollaha. A i Bosna nije u boljem stanju, ubiše se kojekakvim izjavama, a ja vas pitam koliko je Iran dao "šehida" za Bosnu, a i oružje koje su isporučili bilo je u saradnji sa "velikom šejtanom", i ko danas sponzorira rat protiv ispravne da've u Bosni.

Bojati se da sadašnji neprijateljski rafidijski odnos prema sunnijama nije usamljen u dugoj ljudskoj historiji i da neće prestati sve dok vjeruju i prakticiraju svoja neispravna i lažna ubjeđenja naspram njih.

I na kraju ću spomenuti pojedine izjave rafidijskih vjerskih i političkih vođa koje ukazuju na tijesnu vezu između njihovih vjerskih ubjeđenja i sadašnje politike.
Izjavio je Homeini, prijeteći onima koji se brinu o Mekanskom i Medinskom haremu: ''Sa Allahovom pomoću, obračunat ćemo se sa njima u pogodno vrijeme, i osvetit ćemo se potomcima Ibrahima od Nemaride (poređenje sa Nemrudom, vladarem u Ibrahimovo vrijeme) šejtana i potomaka Kauna.'' (Iranske novine ''Kejhan'', od 4. 8. 1987.)
A bivši predsjednik Irana Ali Hašimi Refsandžani zaprijetio je okupacijom dva harema (Mekanskog i Medinskog) i rekao je: ''Ukoliko učenjaci muslimana u svijetu nisu spremni da prihvate odgovornost upravljanja Mekkom, pa Islamska Republika Iran spremna je za rat kako bi oslobodila to sveto mjesto.'' (Iranske novine ''Itilat'', od 14. 12. 1987.)
Rekao je rafidijski učenjak Husejn Hurasani: ''Zaista svaki šiit na zemaljskoj kugli želi da oslobodi Mekku i Medinu i ukloni vehabijsku vlast.'' (Knjiga ''Islam Ala Dav`i Tešejju'')
A rekao je rafidijski učenjak Nemr E-Nemr, koji živi u Saudiji, pozivajući šiije da izazivaju nemire u Medini i naročito u Bekiji: ''Pozivam sebe i podstičem sve mu`mine (šiije), a naročito one koji vole Poslanikovu porodicu, a još naročitije one koji su im odani i njihovi sljedbenici, da obnove 'zavjet', čvrsto odluče, udvostruče napore i ulože sve mogućnosti kako bi ostvarili zacrtane ciljeve. Borite se, vodite džihad, štitite se, branite se radi 'čvrste građevine' prije nego prođe stoljeće od 'nepravednog rušenja'. ''
I rekao je prethodno spomenuti Nemr E-Nemr: "Mi smo sa Irakom cijelim svojim bićem, i sa svim što posjedujemo od mogućnosti, bila to sredstva informiranja ili imetak. I ovo nije odbrana za Iran kao državu, naprotiv to je odbrana za 'nebeske vrijednosti', i odbrana za istinu, i na tom putu ne bojimo se nikoga.''

Eccolo
05-10-2009, 22:06
Esselamu alejkum.Poucan tekst mashAllah.Poznata je "akida" shiija svakom ko se imalo interesuje za islam,ali valja uvijek ponavljat.I da se prepozna odakle onolika mrznja koja izbija iz svake rijeci,svakog slova tipova kao sto je Recruit,i njemu slicnih Homeincica...

Recruit
07-10-2009, 19:08
@Eccolo,jadan si kao i uvijek. Optuzujete bez ikakvih argumenata samo da bi nekoga uprljali.
Pokusavas da me pripises prljavom si'izmu iako sam ja strucnjak i za pobijanje sitksog ucenja.
Ako toliko mrzis sije,zasto ne napises nesto da pobijes njihovo ucenje. Od navijaca nikakve koristi.
Kako te nije sramota. Voleo bih da mi se predstavis,da vidimo smijes li mi u lice reci ovakve gadosti.

Recruit
07-10-2009, 19:13
“Hadisi” o Sijama


1.) “Kada su objavljeni ovi Kur'anski ajeti, Muhamed ibn Ali prenosi da je poslanik (s) rekao:
Najbolja stvorenja si ti 'Ali i tvoji shi'e (Izvor: Tefsir ibne Jarir, tom 33; str 146; objavljeno u Kairu) “

Kaze Ibn Hadzer El Hejsemi u Knjizi Savaikul Muhrikah nakon ovog hadisa: DAIF - slab. i nakon toga kaze: Takodje hadis:"Ovaj ajet se odnosi na tebe i tvoje shi'e, obećavam ti da ću vas susresti na bunaru Kewsera" je DAIF i neprihvatljiv i ne moze biti dokaz.(Savaikul muhrikah, 2/ 467)

U Senedu ovog hadisa nalazi se Ebul Dzarud, Zijad ibnul Munzir. Da vidimo sta islamska ulema kaze o njemu:
- Zijad ibnul Munzir Ebul Dzarud es Sekafi, ima veoma los pravac,prenosi munkere o prednostima nekih ashaba. Nemojte od njega da primate. ( El Musnedul mustahredz ala sahihil Muslim, 1/ 66)
- Pricao nam je Abdullah ibn Ahmed ibn Hanbel,kaze; Cuo sam mog oca da kaze: Zijad ibnul Munzir Ebul Dzarud je odbacen u hadisu I mnogo slab. Prenosi se od Jahja ibn Mu’ina da je rekao: Zijad ibnul munzir Ebul Dzarud je lazov, nije ispravan. Pricao nam je Abdurrahman kaze: Cuo sam Ebu Zur’u da kaze: Zijad ibnul Munzir Es Sekafi Ebul Dzarud je mnogo slab I slabo pamti hadise. ( Dzerh ve ta’dil, 3/ 545)
- Zijad ibnul Munzir Es Sekafi Ebul Dzarud, njegovi hadisi se odbacuju. ( EdDu’afau vel metrukin, En Nesai, 1/ 44)
- Zijad ibnul Munzir Ebul Dzarud, Pricao nam je Hamad, kaze: Pricao nam je Muavija ibn Salih od Jahje da je rekao: Zijad ibnul Munzir Ebul Dzarud je lazov, Allahov neprijatelj. ( El Kamil fi duafai Ridzal, 3/ 189)

Mnogi sije priznaju da Ebul Dzarud nije od Ehli sunneta vec kazu da je sija. Kaze Sejh Et Tusi: “ Zijad ibnul munzir koji ima nadimak Ebul Dzarud je Zejdijskog mezheba I njemu se pripisuju Zejdije Dzarudije. ( El Fehrest, Et Tusi, str. 131)

Kaze Ahmed ibnul Husejn Ed Dagairi: “Zijad ibnul Munzir, prenosi od Ebu Dza’fera I Ebu Abdullaha, njegovi hadisi se poznati kod nasih muhaddisa, uglavnom prenosi o zejdijama.” ( Ridzal Ibnud Dagairi, Ahmed ibnul Husejn Ed Dagairi El Vasiti El Bagdadi, str. 61)

Takodje, u ovom hadisu je Isa ibn Ferkad koji prenosi od sija I koji je odbacen.

2.) Hazreti Abdullah ibn Abbas prenosi "kada je taj ajet objavljen, poslanik (s) je rekao:
'Ali ti i tvoji shi'a će te biti srecni na sudnjem danu"(Izvor: Tefsir Durre Menthur; tom 6; str 379 objavljeno u Kairu)

Ovo je hadis bez seneda, izmisljen.

Kaze Ibn Tejmijje u Minhadzu Sunneh: Ovaj hadis je IZMISLJEN. ( Minhadzu Sunneh, 7/ 258)

3.) Ibn Hajr el-Mekki u njegovoj anti-shi' knjizi Sawaiqh al Muhriqa, prenosi i predaju Imama Tabarania:"O Ali četiri osobe ce prije svih drugih ući u dzenet: Ja, Ti, Hasan i Hussain, slijedit ce nas vaši potomci, naše žene će slijediti naše potomake, a vasi shi'e će biti lijevo i desno od nas."

Hadis je Daif kako to kaze Ibn Hadzer El Hejsemi u Savaikul Muhrikah 2/ 466.

Takodje,u ovom hadisu se nalazi Omer ibn Musa ibn Musa ibn Vedzih. Kaze islamska ulema o njemu:

- Omer ibn Musa ibn Vedzih, on je slab. ( Medzme’u Zevaid, 7/ 14)
- Omer ibn Musa, Lazov ( Kenzul Ummal, 15/ 130)
- Dosao nam je Omer ibn Musa pa smo se sastali sa njim u dzamiji u Humsu pa je poceo da govori: Pricao nam je vas dobri sejh Halid ibn Ma’dan. Pa sam mu rekao: Koje godine si to cuo od njega? Pa je rekao: 108. godine. Pa sam mu rekao: A gdje sig a to cuo? Pa je rekao: Kada smo isli u pohod na Jermeniju. Pa sam mu rekao: Boj se Allaha I nemoj lagati, Halid ibn Ma’dan je umro 104.H.g. I nikada u svom zivotu nije isao u pohod na Jermeniju. ( Dzerh ve Ta’dil, 6/ 133)
- Omer ibn Musa, kaze Buhari: On je Munker u hadisu. Kaze Ibn Mu’in: Nije pouzdan. Kaze ibn Adijj: On izmislja I metn I sened. ( Mizanul I’tidal fi nakdir ridzal, 5/ 271)


4.) "O Ali četiri osobe ce prije svih drugih ući u dzenet: Ja, Ti, Hasan i Hussain, slijedit ce nas vaši potomci, naše žene će slijediti naše potomake, a vasi shi'e će biti lijevo i desno od nas."

I ovaj hadis je Daif, prenosi ga Jahja ibn Ja’la,kaze islamska ulema o njemu:

- Kaze Jahja ibn Muin: Jahja ibn Ja’la Ebu Zekerijja El Eslemi El Kufi, nije pouzdan. Kaze Buhari, ovaj Jahja je od Sija iz Kufe. ( El Kamil fi Du’afai Ridzal, 7/ 233)
- U ovom hadisu je Jahja ibn Ja’la a on je Daif. ( Medzme’u Zevaid, 4/ 314)

Takodje,u ovom hadisu je I Harb ibnul Hasen Et Tihan,koji je neprihvatljiv medju islamskom ulemom.

- Harb ibnul Hasen Et Tihan, sija. ( Lisanul Mizan, 2/ 184)
- Ucenjaci govore o Harbu a hadis o Aliji koji on prenosi je neispravan. ( Mizanul I’tidal, Ez Zehebi, 6/ 247)


5.) Ahmed ibn Hajr el-Mekki citira od Imama Dar Qatany u njegovom al Sawaiqh al Muhrriqa str 159 (Kairsko izdanje):"O Abul Hasan, ti i tvoji shi'e će te steći dzenet".

Ovo je izmisljen hadis kako to kaze Imam Sujuti u El aliul Masnu’ah, 1/ 379.

Sami Dzeko

Recruit
07-10-2009, 19:18
Nasljedstvo Bozijeg Poslanika - pobijanje Sija

Sije,ljudi bez razuma, cesto zbog svoje oholosti I svog nepoznavanja islama nalaze dokaze tamo gdje dokaza nema I cesto ne uvidjaju svoju glupost koju iznose sa svakom svjom rijecju o islamu.
Isto to se desava I sa njihovim dokazivanjem hadisom “... Ebu Bekr vam je naveo hadis Bozijeg poslanika, a.s u kojem on kaze: "Nas se ne nasledjuje, ono sto mi ostavimo je sadaka". Vi ste ga zbog toga proglasili lažovom, pokvarenjakom i izdajnikom…” kojim pokusavaju da dokazu da je Alija r.a. smatrao Ebu Bekra I Omera lazovima I pokvarenjacima sto je dalko od istine.
Da bismo pojasnili ovaj hadis I da bismo otkrili zabludu sija po ovom pitanju prvo cemo navesti komentar ovog hadisa a nakon toga obraditi pitanje nasljedstva Bozijeg Poslanik a.s.

Kaze Imam Nevevi komentarisuci ovaj hadis: “ Kaze Maziri: “ Ove rijeci koje se prenose ne prilice Abbasu r.a. niti nekome poput Alije r.a. Mi ne kazemo za ikoga da je bezgrjesan osim za Poslanika a.s. I za onoga kome Poslanik a.s. to posvjedoci,ali je nama naredjeno da imamo lijepo misljenje o svim ashabima. Zbog toga,neki ljudi smatraju ove rijeci greskom prenosilaca ovog hadisa tako da cak neki I ne zapisuju ovo u svojim prepisima. Kaze Maziri: A ako pripisemo I potvrdimo ove rijeci potrebno je da damo odgovarajuce tumacenje za njih pa je od najboljeg sto smo culi u komentaru ovoga to da su ove rijeci Abbasa r.a. od izrazavanja misljenja, prema sinu svoga brata kojeg Abbas smatra kao svojim sinom, koje ne misli zaista I u ciju je suprotnost siguran. Abbas je izgovorio ove rijeci kako bi ukazao Aliji r.a. na zestinu greske koju je pocinio kada je smatrao da je Abbas r.a. pogrijesio u ovoj stvari I kako bi ga savjetovao da se povrati od te greske a ne zato sto je smatrao Aliju lazovom I sl. Ovo tumacenje je neophodno jer je ovaj razgovor tekao uprisustvu velikih ashaba poput Omera r.a., Osmana r.a., Sa’da r.a., Zubejra r.a. I Abdurrahmana r.a., I niko od njih nije negirao ovo u govoru Abbasa cak iako su nam oni poznati po odvracanju od zla I upucivanju na dobro jer su svi oni znali I razumjeli iz konteksta I situacije da oni to nisu zbilja mislili. ( Kazem ( Sami Dzeko): Sitski govor da je Abbas zbilja smatrao Aliju lazovom I da je Alija smatrao Ebu Bekra I Omera lazovima I pokvarenjacima je nevjerovanje u Kur’anski ajet: “ Vi ste najbolji narod koji se ikada pojavio: Naredjujete da se cini dobro a od zla odvracate I u Allaha vjerujete.” ( Ali Imran, 110) jer je nemoguce da prisutni ashabi koji su opisani ovim svojstvima od strane Sveznajuceg precute na takav govor osim u slucaju da su znali da oni ne misle to zaista.)
Kaze Maziri: Isto je I u slucaju Omerovog govora koji znaci:” Zbog vaseg misljenja das mo ja I Ebu Bekr pogrijesili,a I mi I vi vjerujemo u jedno, mi cemo ispasti kao lazovi,pokvarenjaci I izdajnici. Tj.: Neko ce pomisliti,zbog vaseg suprotstavljanja nama,da vi nas smatrate lazovima I izdajnicima.” ( Serh Sahihil Muslim, Jahja ibn Seref En Nevevi, 12/ 71- 72)

Kaze Imam Ebul Hasen Es Sinedi: “ Njegove rijeci: “…izmedju mene I ovog grjesnika,lazova I pokvarenjaka.” Znace: Izmedju mene I onog ko se prema meni ponasa kao sto se ponasa neki lazov, izdajnik, grjesnik. Takodje,Omerove rijeci isto ovo znace tj.: Ponasali ste se prema nama kao onaj koji vidi da je njegov drug lazov,pokvarenjak I izdajica.” ( Hasijetu Sinedi ala Sahihil Muslim, str. 68)

Kaze Imam Muhammed Tekijj El Usmani: “ Rasprava izmedju Abbasa i Alije desila se zbog uprave nad Poslanikovom a.s. sadakom u Medini. Svaki od njih je trazio od Omera r.a. da mu da upravu nad dijelom zemlje nad kojim drugi nece imati pravo. Pa je Omer r.a. to odbio jer bi mozda takvom podjelom neko pomislio da je to podjela sa pravom vlasnistva nad tim imetkom. Omer r.a. se plasio da nakon nekog vremena ljudi ne kazu da je on dodijelio njima vlasnistvo nad tom zemljom. Nakon toga im je Omer r.a. rekao , kao sto se to I vidi iz hadisa, da, ili zajedno upravljaju tom zemljom, ili ce on preuzeti upravu u svoje ruke.” ( Fethul Mulhim serh Sahihil Muslim, Muhammed Tekijj El Usmani, 3/ 49)

Zatim,nakon sto smo pojasnili neispravnost sitskog dokazivanja ovim hadisom da je Alija r.a. mrzeo Ebu Bekra r.a. I Omera r.a. da pojasnimo I pitanje nasljedstva Bozijeg Poslanika a.s.

Kaze Sejh El Muhammed Tekijj El Usmani El Hanefi: “ Poslanik a.s. je kao otac covjecanstva pa je njegov miras pripao svima kao trajna sadaka.” ( Fethul Mulhim, 3/ 53)

Prenosi Urve o Aise r.a. da je rekla: “ Kada je umro Boziji Poslanik a.s. njegove zene su zelele da posalju Osman ibn affana Ebu Bekru da ga upita o njihovom mirasu pa je Aisa rekla: Zar Poslanik a.s. nije rekao: “ Mi se ne nasledjujemo,ono sto ostavimo to je sadaka.” ( Sahih Muslim, hadis br. 4546, Ebu Davud, hadis br. 2977)

Ovim hadisom pobijamo tvrdnju sija da je Ebu Bekr izmislio taj hadis jer se hadis sahih predajom prenosi I od Aise I mnogih drugih. Takodje,ne postoji nikakva korist za Ebu Bekra u nedavanju mirasa porodici Bozijeg Poslanika pa on nema nikakve potrebe da izmislja hadise. Sitske tvrdnje su smijesne jer je to optuzivanje najboljeg ashaba za ciji je iman posvjedocio Allah dz.s. Njegov Poslanik I cio Poslanikov Ummet da je bez razloga, bez ikakve koristi za sebe ili za svoju porodicu sa ogromnom stetom I sa ogromnim grijehom za izmisljanje hadisa kako je to Poslanik rekao: “ Ko na mene slaze namjerno neka pripremi sebi mjesto u Vatri.” Izmislio hadis I zabranio Fatimi njeno pravo.

U rivajetu Buharije Ebu Bekrovog hadisa da je Poslanik a.s. rekao: “ Mi se ne nasledjujemo,ono sto ostavimo to je sadaka.” Nakon ovih rijeci kaze se: “… Pa mu je Alija r.a. posvedocio to I rekao: Mi znamo tvoju dobrotu o Ebu Bekre, pa je zatim spomenio njihove rodbinske veze sa Poslanikom a.s. I njihova prava nakon cega je Ebu Bekr rekao: “ Tako mi Onoga u cijem je vlasnistvu moja dusa, odrzavanje Poslanikovih rodbinskih veza mi je draze od odrzavanja svojih rodbinskih veza.” ( Sahihul Buhari, hadis br. 3711)

Sije,koji tvrde da su sljedbenici Alije r.a. trebali bi da se osvrnu na ovaj I na slicne hadise u kojima sam Alija r.a. iskazuje svoju ljubav prema Ebu Bekru r.a.

Kur’an takodje govori da se od Bozijih Poslanika ne nasledjuje imetak vec se nasledjuje znanje I mudrost. Kaze Allah dz.s. u Kur’anu: “ I Sulejman naslijedi Davuda I rece: O ljudi,dato nam je znanje da razumijemo pticije glasove I svasta nam je dato,ovo je zaista prava blagodat.” ( An Neml, 16) Iz ovog Kur’anskog ajeta jasno vidimo da je Sulejman a.s. naslijedio Davudovo znanje I njegovu mudrost a ne njegov imetak.. Zatim kaze Allah dz.s. u Kur’anu prenoseci rijeci Zekerijje a.s.: “ Bojim se rodjaka svojih po krvi poslije mene,a zena mi je nerotkinja,zato mi pokloni od Sebe sina da naslijedi mene I porodicu Jakubovu, I ucini, gospodaru, da budes njime zadovoljan.” ( Merjem, 5-6 )a svakom razumon covjeku jasno je da se Poslanici ne plase za svoj imetak I za svoje kuce vec se plase za svoje znanje.

Od Abdurrahman ibn Ebi Lejle se prenosi da je rekao: “ Cuo sam Aliju r.a. da kaze: “ O Boziji Poslanice, sto ne vidis da me postavis za upravitelja naseg prava petine pa dag a ja dijelim jos u toku tvog zivota kako nam niko ne bi prigovarao posle tebe? Pa je Boziji Poslanik a.s. to uradio pa sam ja dijelio u toku njegovog zivota. Zatim je umro Boziji Poslanik pa me je na to mjesto postavio I Ebu Bekr r.a. pa sam ja dijelio za vrijeme njegovog zivota, zatim me je I Omer r.a. postavio,pa sam dijelio u toku njegovog zivota sve do poslednje godine kada mu je dosao veliki metak pa je odvojio nase pravo I poslao mi ga govoreci: Uzmi I podijeli. Pa sam mu ja rekao: O vodjo pravovjernih, ove godine nama ovo ne treba a muslimanima treba. Pa ga je uzeo I podijelio muslimanimate godine.” ( Ebu Jusuf, Kitabul Haradz, str. 61.; Ahmed, 1/ 84-85)

Biljezi Omer ibn Sebeh od Kesir En Neva: “Rekao sam Ebu Dza’feru ( Muhammed El Bakiru): Jesu li vam Ebu Bekr I Omer nanijeli nepravdu I uzeli vam nesto? Pa je rekao: Ne !!! Tako mi onoga koji je poslao rastavljac istine od neistine I dao da ljudima bude uputa, nisu nam nanijeli ni truncicu nepravde…” ( Tarihul Medineh, Omer ibn Sebeh, 1/ 201 ; Es Semhudi, Vefaul Vefa, 3/ 1001; Serh Nehdzil Belaga 4/ 82)

Pa zar sam Alija I sam ehlul bejt priznaje da im je Ebu Bekr r.a. dao njihovo pravo a sije koji lazno tvrde da slijede Aliju smatraju da im nije dao njihovo pravo????

Zatim,mnogi sije pokusavaju da neuke ljude obijede da je Fatima r.a. bila ljuta na Ebu Bekra I da je umrla ljuta na njega. Medjutim, ako pogledamo hadis u kojem se spominje “ zatim vise nije govorila sa njim sve dok nije umrla” vidimo da je u njegovom lancu prenosilaca Ibn Sihab Ez Zuhri koji je cesto komentarisao hadise a nije odvajao svoje rijeci od hadisa pa su mu mnogi prigovarali na to I govorili mu: Odvoji tvoje rijeci od Poslanikovih. ( En Nektu Ala Ibn Salah, 1/ 829)

Ovaj hadis, najbolje nam je objasnio Sejh Muhammed Nafi’ koji kaze: “ Ova prica prenijeta nam je preko 36 seneda. 11 seneda od ukupnog broja nije islo preko Ibn Sihab Ez Zuhrija I ni u jednom od tih 11 nema ni tracka Fatimine ljutnje na Ebu Bekra I njenog negovorenja sa njim. Zatim, preno Ez Zuhrija je proslo 25 seneda a od toga u 9 seneda takodje se ne spominje Fatimina ljutnja na Ebu Bekra.” (Ruhamau Bejnehum( na urdu jeziku), Muhammed Nafi’, 1/ 126-127)

Islamska ulema je znala da Zuhri ponekad anenamjerno poveze svoje rijeci sa hadisom pa su zato rekli:
Prenosi Hatib El Bagdadi pa kaze: Rekao je Rebi’a Ibn Sihab Ez Zuhriju: “ O Ebu Bekre, kada govoris ljudima svoje misljenje reci im da je to tvoje misljenje a kada im govoris sunnet reci im da je to sunnet da ne pomisle da je to tvoje misljenje.” ( El Fekih vel Mutefekkih, Hatib El Bagdadi, 2/ 148)
Kaze Es Sujuti: “ Murseli Zuhrija, kaze Ibn Muin I Jahja ibn Seid El Kattan: Ne obaziri se na to.” ( Tedribur Ravi, sujuti, 1/ 205)

Zatim, isti hadis koji sije pokusavaju da dokazu Fatiminu ljutnju na Ebu Bekra do njene smrti, pored toga sto su to najverovatnije Zuhrijeve rijeci prenosi se I sa drugacijim metnom koji objasnjava hadis koji se nalazi u Muslimu:

Biljezi Omer ibn Sebeh preko Zuhrija hadis iz Muslima s tim sto se na kraju kaze; “Pa nije govorila sa njim o tom imetku sve do svoje smrti.” ( Tarihul Medineh, Omer ibn Sebeh, 1/ 197)

Ovim hadisom jasno je svima onima koje je Allah dz.s. pocastio razumom da Fatima r.a. nije bila ljuta na Ebu Bekra vec nije govorila sa njim o toj temi nikada vise do kraja njenog zivota.

Zatim,prenosi se u drugim hadisima od Ebu Tufejla da je rekao: “ Poslala je Fatima Ebu Bekru: Jesi li ti( kao halifa tj. Je li Poslanikov imetak pripao Bejtul Malu) nasledio Poslanika ili ga je naslijedila njegova porodica?Pa je rekao: Cuo sam Poslanika a.s. da kaze: “Kada Allah dz.s. da nesto Poslaniku a zatim ga uzme k Sebi, On ostavlja to onima koji ostaju posle njega.” Pa sam razumeo iz toga da njegov miras pripada svim muslimanima. Nakon toga je Fatima r.a. rekla; “Onda je onako kako ti kazes I kako si cuo od Bozijeg poslanika a.s.” ( Ebu Davud, hadis br. 2973 ; Ahmed, 1/ 4 ; Ebu Ja’la, 37)

Zatim biljezi Bejheki hadis od Es Sa’bija: “ Kada se razbolela Fatima r.a. dosao joj je Ebu Bekr r.a. pa je trazio dozvolu da udje kod nje. Alija je tada rekao Fatimi: O Fatima, Ebu Bekr ti dolazi u posjeti, volis li d aga pustim? Pa je rekla: Da. Pa je usao… nakon toga je rekao: “Tako mi Allaha nisam ostavio kucu I imetak I porodicu osim zbog Allahovog dz.s. zadovoljstva, zadovoljstva Njegovog Poslanika I zadovoljstva Poslanikove a.s. porodice. Pa je I Fatima bila zadovoljna njime.” ( Bejheki, 6/ 301) Ovaj hadis zabiljezio je I Ibn Sa’d u Et Tabekat ( 8/27) kao I El Muhabb Et Taberi u Rijadu Nadireh gdje ga je naslovio: “ Fatima je umrla zadovoljna Ebu Bekrom ” ( Rijadu Nadireh, 1/ 156)

Kaze Bedruddin El Ajni El Hanefi: “ Ovo misljenje ( da je umrla zadovoljna Ebu Bekrom) je mnogo jako je rje ocigledno da je Sa’bi ovo cuo od Alije ili od nekoga ko je to cuo od Alije r.a.” ( Umdetul Kari, El ajni, 15/ 20)

Kaze Muhammed Tekijj El Usmani: “ Prvo je Fatima trazila od Ebu Bekra miras,pa kada ju je Ebu Bekr obavijestio o hadisu kojeg je cuo od Poslanik a.s. ona je to prihvatila ali je ona trazila upravu nad tom zemljom. Medjutim, Ebu Bekr joj to nije dozvolio pa je to prihvatila govoreci: “ Onako je kako ti kazes I kako si cuo od Poslanika a.s.” pa je ostalo u njenom srcunesto od njenog prethodnog misljenja jer je mislila da je ovaj hadis e sprecava od uprave imetkom. Nakon toga, Ebu Bekr je to osjetio I otisao kod nje nakon cega je ona umrla zadovoljna njime a I on njome zadovoljan”. ( Fethul Mulhim, Muhamme dTekijj El Usmani, 3/ 57)

Kaze Ibn Kesir: ” Nakon sto joj Ebu Bekr nije dao da upravlja imetkom jer je smatrao da je njegova obaveza kao halife muslimana, da radi sve ono sto je radio Boziji Poslanik I da upravlja svime onime cime je upravljao Boziji Poslanik a.s. kao sto to Ebu Bekr kaze: “Vallahi ja necu ostaviti stvar koju je radio Boziji Poslanik a.s. a da je ja ne uradim.”, ona tj. Fatima je osjetila nesto u sebi.” ( El Bidaje Ve Nihaje, Ibn Kesir, 5/ 289)

Zatim, od mnogih sitskih imama I u mnogim sitskim knjigama se prenosi da je Fatima r.a. bila zadovoljna Ebu Bekrom I da je Ebu Bekr ispravno postupio po pitanju Poslanikovog mirasa:

Prenosi se od Zejd ibn Alija da je rekao: “ Da sam ja bio na Ebu Bekrovom mjestu I da se meni povjeri sud o tome I ja bih presudio kao Ebu Bekr r.a.” ( Serh Nehdzil Belaga, Ibn Ebil Hadid, 4/ 82)

Mnoge sitske knjige prenose Fatimino zadovoljstvo Ebu Bekrovom presudom. Od takvih knjiga je I knjiga Serh Nehdzil Belaga od Ibn Mejsema El Bahranija ( 5/ 107) kao I Ibn Ebi Hadid u Serhu (4/ 80)

Zatim biljezi Ibn Ebil Hadid od El Murteda od Ibn Aisa da je rekao: “ Kada je Alija postao halifa neki su mu rekli da uzme Fedek pa je on rekao: Stidim se od Allaha dz.s. da uzmem nesto sto nam nije dao Ebu Bekr a u cemu ga je pratio Omer r.a.” ( Serh nehdzil Belaga, 4/ 94)

Na kraju, molimo Allaha dz.s. da nas sacuva sitskih, vehabijskih I sejtanskih spletki I da nas ucvrsti na slijedjenju Sunneta Bozijeg Poslanika I njegovih ashaba radijallahu anhum edzme’in.

Sami Dzeko

Eccolo
07-10-2009, 22:34
Recruitu,recruitcicu--"strucnjak" za shiije,"vehabije",njemacka auta i bicikle!! :smeh2::smeh2:Ja stvarno nemam vremena da sjedim satima za compom,pishem,kopiram,i dokazujem svoju strucnost...A nisi ti "mali"(samo si jadan)...Niko nece otvoreno uz shiije,svjestan da bi to zesce utjecalo na "publiku".Zato radi sta radis,popravljaj kog popravljas-daleko ti lijepa rupa.A nije mi jasno zashto mislish da ne bih ja,ili bilo ko drugi ko je veci od 150cm,tebi bilo shta u lice smio reci??Ili ti je kakav shejh,uz potvrdu da si "strucnjak" za sve sto vama ne pashe,ulio i znanje iz karate-a?Ili je duh Bruce Li-a ushao u tebe??

Recruit
07-10-2009, 23:50
Recruitu,recruitcicu--"strucnjak" za shiije,"vehabije",njemacka auta i bicikle!! :smeh2::smeh2:Ja stvarno nemam vremena da sjedim satima za compom,pishem,kopiram,i dokazujem svoju strucnost...A nisi ti "mali"(samo si jadan)...Niko nece otvoreno uz shiije,svjestan da bi to zesce utjecalo na "publiku".Zato radi sta radis,popravljaj kog popravljas-daleko ti lijepa rupa.A nije mi jasno zashto mislish da ne bih ja,ili bilo ko drugi ko je veci od 150cm,tebi bilo shta u lice smio reci??Ili ti je kakav shejh,uz potvrdu da si "strucnjak" za sve sto vama ne pashe,ulio i znanje iz karate-a?Ili je duh Bruce Li-a ushao u tebe??

Pa eto pokusaj Eccolo, nemoj biti jak samo ovako preko neta kada se krijes iza kojekakvih nadimaka. Predstavi se, stani iza svojih rijeci.

I kad cete vise uspjeti da mi se suprotstavite????

Evo jednog od vasih autoriteta Seada Jasavica koliko je ucen i koliko su jaki njegovi "dokazi" u raspravi sa mnom: Al Razi - Powered by CO.CC (http://www.alrazi.co.cc) Sami Dzeko vs Sead Jasavic

halilce
08-10-2009, 00:09
Recruitu,recruitcicu--"strucnjak" za shiije,"vehabije",njemacka auta i bicikle!! :smeh2::smeh2:Ja stvarno nemam vremena da sjedim satima za compom,pishem,kopiram,i dokazujem svoju strucnost...A nisi ti "mali"(samo si jadan)...Niko nece otvoreno uz shiije,svjestan da bi to zesce utjecalo na "publiku".Zato radi sta radis,popravljaj kog popravljas-daleko ti lijepa rupa.A nije mi jasno zashto mislish da ne bih ja,ili bilo ko drugi ko je veci od 150cm,tebi bilo shta u lice smio reci??Ili ti je kakav shejh,uz potvrdu da si "strucnjak" za sve sto vama ne pashe,ulio i znanje iz karate-a?Ili je duh Bruce Li-a ushao u tebe??

Eccolo,ovakav način pisanja,nije uopšte prikladan za ove verske teme!
Rekao sam već jednom,da možete argumentima do mile volje da se "tučete",ali način na koji ti pokušavaš da omalovažiš Recruita,nije uoipšte dozvoljen ni u Islamu,a ni na ovom forumu!"
Nadam se da sam bio jasan!
Važi za svakog učesnika u temama o religiji!

36310
08-10-2009, 09:16
Momci,momci pa da li je vama poznata izreka Poslanika Muhameda koju je cesto koristio:
"Boze sacuvaj me znanja od kojeg necu imati koristi"
Ja stvarno ne znam da li ste vi uopste svesni da niko ziv vise ne cita ova vasa naglabanja.
Umesto da svo to vase silno znanje usmerite u pozitivne stvari i u nekakav misionarski rad vi nam se ovde predstavljate kao najobicnije mahaluse,spremne da jedna drugoj iskopaju oci i to oko nekakvih banalnih i nebitnih stvari koje(po meni) uopste ne predstavljaju sustinu Islama.Kao da je od krucijalnog znacaja za Islam kako ruke treba drzat u namazu, te kako razmak nogu ne smije bit visi od...ta kako brada ne moze bit duza od...Drugim rijecima pricate nam pricu o pukoj formi dok nam neka sustinska pitanja ostaju i dalje nejasna...

Molim vas da samo na trenutak hladne glave razmislite o onom gore navedenom hadisu i da vase silno znanje(koje vam niko ne osporava) iskoristite da bi,svima nama na ovom forumu, priblizili malo Islam a ne da permanentno vasim svadjama i prepucavanjima pravite kontra-efekat!!!

Eccolo
09-10-2009, 00:57
36310-to sto si ti napisao je napisano do sada na forumu X-puta.Bas sam ja naveo nebitnost tih stavri poput podizanja ruku,sirenja nogu...I nema potrebe da nikog nazivas mahalusama itd.,nego,ako te zanima,imas internet,knjige,ma nema sta nema-i pronadji odgovore.Ovdje ih neces naci-ipak je ovo forum,a ne biblioteka.I ako napise neko nesto o shiijama,valja trazit dalje,a ne cekat...A ono sto sam u zadnje vrijeme citao o tome sta shiije rade sunijama u Iraku,Afganistanu...me asociralo na Recruitovo iznosenje hadisa koji se odnose na haridzije,i o ubijanju istih,samo sto on poziva na UBIJANJE VEHABIJA!!A ti sada fino nadjes ko su haridzije,hadise o njima,i da li se odnose na "vehabije".Tako bar ja"reagujem" kada procitam nesto sto mi je nejasno.
A @Halilce,stvarno nema potrebe da me ti ucis ponasanju i edebu,niti uopste a narocito ne sta je"islamski"!!.Ne smatram se "vehabijom",ali iste smatram bracom u Islamu,i ako neko otvoreno kaze da ih treba ubijati-pa sta reci dalje?Znaci ne ocekujte da vam se ovdje "otvore oci",kao sto rekoh,ovo je samo forum,odgovora ima,samo ih treba naci.Allah najbolje zna,a ja sam siguran da nisu ni na onoj stranici koju Recruit,opijen svojim egom i nekakvom potvrdom da moze da napada koga i sta hoce,uporno reklamira!Covjek vrijedja,izaziva,poziva na ubijanje...ja mu kazem da ga se ne bojim sekunde jedne...i ti mi pricas o lijepom ponashanju??Ma de bolan...

halilce
09-10-2009, 15:38
Eccolo,neću te ja učiti lijepom ponašanju,a ti meni nećeš govoriti,"neću te ja učiti"!!!
jer,prvo i osnovno je,da to lijepo ponašanje se "nosi"iz kuće,a ti si sad spojio f-ju koju obavljam samnom kao ličnošću!
Ne pada mi na pamet da bilo koga učim ponašanju,ali mora poštovati pravila foruma!
Bez ličnog vrijeđanja i omalovažavanja!
Nemam ništa protiv nijednog brata muslimana,ma kojoj grupi pripadao,a nemam ni prema bilo kojoj drugoj veri!
Pa,prema tome,ovo sam ti rekao kao moderator,a kako ćeš se ti ponašati na drugim mestima je tvoj problem,ovde onako kako je definisano mnogo puta!

neznalica
09-10-2009, 16:46
Zamolio bih administratore da pod hitno iz tema o religiji izbaci osobu koja se predstavlja kao Eccolo. To vas molim iz razloga o ozbiljnosti tema i rasprave koja se ovde vodi. Naime svaki post koji doticna osoba posalje pun je psovki, uvreda, omalovazavanja i raznih gadosti koje ne prilice jednom muslimanu ako tako mozemo nazvati doticnu osobu. Ovaj tip ide toliko daleko da cak i prijeti pojedinim ucesnicima foruma.Ako neko hoce nekome da prijeti neka se lijepo predstavi pa da vidimo sa kojom to silom imamo posla.

amlA
09-10-2009, 17:15
Zamolio bih administratore da pod hitno iz tema o religiji izbaci osobu koja se predstavlja kao Eccolo. To vas molim iz razloga o ozbiljnosti tema i rasprave koja se ovde vodi. Naime svaki post koji doticna osoba posalje pun je psovki, uvreda, omalovazavanja i raznih gadosti koje ne prilice jednom muslimanu ako tako mozemo nazvati doticnu osobu. Ovaj tip ide toliko daleko da cak i prijeti pojedinim ucesnicima foruma.Ako neko hoce nekome da prijeti neka se lijepo predstavi pa da vidimo sa kojom to silom imamo posla.

A koga je to opsovao i kada?Hajde citiraj...ja citam i citam i nigde ne nadjoh te "razne gadosti ,psovke i uvrede"!
Otkud tebi pravo da ocenjujes ko je Musliman a ko ne?Ja otkad(davno sam prestala)citam ono sto pise Recruit, nalazim na pozivanje....da se obracuna,da je njegovo vrijeme doslo,on se predstavlja(zamisli junaka!)imenom i prezimenom i poziva na ubijanje brace...i vi to tolerisete mesecima vec?!
I sad dodje neki lik pod nickom "neznalica" i nadje se uvredjenim.Cime?
Za mene je Recruit bolesnik,hajvan(isterajte me sa foruma zbog ovoga:icon_cheesygrin:)koji se prazni ovde jer nema gde,uska mu ulica,kratak mu fitilj.
Elem,forum sluzi za iznosenje misljenja,za raspravljanje,za druzenje.Ja sam svoje misljenje iznela o Recruitu i nadam se da to nema veze sa mojim kucnim vaspitanjem.Ili ima?:uhhhh:

Recruit
09-10-2009, 17:38
Prenosi se od Alije da je Poslanik a.s. rekao: " Pojavice se u zadnjem vremenu ljudi,mladi a glupi,govorice jezikom najboljih stvorenja, ucice Kur'an ali on nece prelaziti njihove vratove,izlazice iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka. Ubijajte ih gdje god ih sretnete,onaj koji ih bude ubijao imace nagradu za to na Sudnjem danu." ( Buhari, str. 425. hadis br. 3611)


Zatim, u drugom rivajetu ovog hadisa od Ebu Seid El Hudrija se kaze da je Poslanik a.s. rekao: " Izlazice iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka i nece se u nju vracati kao sto se strijela ne vraca kada se odapne. Zatim su Ashabi upitali: Po Cemu cemo ih poznati o Boziji Poslanice? Pa je rekao: Po Tahliku." ( Buhari, str. 878, hadis br. 7562)


Neko ce se upitati: Sta je to Tahlik?


Tahlik u arapskom jeziku ima dva znacenja:


- prvo znacenje je "brijanje glave"


- dok je drugo znacenje rijeci "tahlik" podizanje, uzdizanje.( Ref'ul Gasije, Nidal ibn Ibrahim Aleresi, str. 16)


Zatim,prenosi se od Ebu Berze: " Pricam ti ono sto su moje oci vidjele a moje usi cule, rekao je Boziji Poslanik a.s.: " Izacice sa istoka ljudi, kao da je ovajh Zul Huvejsira od njih, a izgledace ovako: Uce Kur'an ali on ne prelazi njihove vratove, izlaze iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka, - pa je Poslanik a.s. stavio ruku na prsa- njihovo odlicje je tahlik, izlazice iznova i iznova sve dok poslednji od njih ne izadju sa Dedzdzalom." ( Ahmed, Musned, 33/ 44, i 33/ 26. hadis br. 19783)


A pogledajmo sta kazu istoricari o vehabijama i njihovom odlicju: " Vehabije su,kada su se pojavile naredjivale svojim sljedbenicima,cak i zenama da obriju svoje glave kako bi iz njih "iznikla nova kosa koja nije cinila sirk Allahu" ( Futuhat Islamijje ba'de medji futuhati nebevijje, Ahmed Zejni Dahlan, 2/ 224-225)


I da ne zaboravimo da spomenemo Zul Huvejsiru, covjeka velike rascupane glave, koji je dosao Bozijem Poslaniku a.s. govoreci mu: Poslanice boj se Allah i sudi pravedno! Pa mu je Poslanik a.s. rekao: Ako ga se ja ne bojim ko ce Ga se onda bojati? Zaista ce se od ovoga pojaviti ljudi koji ce izlaziti iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka..."( Buhari, str. 825, hadis br. 7093)


U jos jednom od rivajeta ovog hadisa, spominje se da je Poslanik a.s. na kraju rekao: " Kada bih ih ja zatekao kaznio bih ih kaznom naroda Semud."( Buhari, str. 509. hadis br. 4351)


Od Ibn Omera se prenosi da je Poslanik a.s. pokazao rukom ka istoku,ka Nedzdu i rekao: " Tamo je fitna i otuda ce se pojaviti sejtanski rog." ( Buhari, str. 825. hadis br. 7093)


Isto tako,u dobro poznatom hadisu od Ibn Omera se kaze: Rekao je Boziji Poslanik: " Allahu moj, podari bericet Samu i Jemenu! Pa su rekli: I Nedzdu o Boziji Poslanice? Pa je rekao: Allahu daj bericet Samu i Jemenu! Pa su rekli: I Nedzdu o Poslanice? Pa je rekao: Allahu moj podari bericet Samu i Jemenu! Pa su rekli: I Nedzdu o Boziji Poslanice? Pa im je rekao: "U Nedzdu su zemljotresi i fitne i iz njega ce se pojaviti sejtanski rog." ( Buhari, str. 825, hadis br. 7094)


Od Aise se prenosi da je Poslanik a.s. upitan o ajetu : " A oni cija su srca bolesna..." pa je rekao: " Ako vidite one koji slijede nejasne ajete i hadise cuvajte ih se jer je njih Allah dz.s. spomenuo u ovom ajetu." ( Buhari, br. 4574, Muslim, br. 2665, Tirmizi, 8/ 442, hadis br. 2997)

@AmIa, ja svesno i sa odgovornoscu stojim iza svake svoje rijeci i ne vrijedjam nikoga. ako se neko nasao u opisu ljudi za koje je Poslanik a.s. rekao da bi ih kaznuo kaznom naroda Semud onda je to problem u njegovoj akidi koja je po tom hadisu neispravna a ne u meni koji citiram te hadise.

Kao sto vidis,sve radim argumentovano i pozivam druge da tako rade.

Ljudi,meni vase uvrede i prijetnje nista ne znace. Znam da sam na istini i da imam najjace dokaze pa se zato ne bojim nikoga osim Allaha dz.s. koji je moj zastitnik od onih koji mi zele slo.

Mislim da bi svako od nas ko misli da se njegove rijeci uvaze trebao da stane iza tih rijeci i predstavi se a ne da poput tebe amIa ovako ocigledno vrijedja a ne smije da se predstavi jer se ljudima sigurno predstavlja kao neka fina nevina curica...

Recruit poziva na obracun odavno, poziva na obracun dokazima. Da vidimo koliko je jako vehabijsko ucenje a koliko su jaki dokazi Ehli Sunnet Vel Dzemata.
Prvo je da se obracuna pokusao Idriz Bilibani pa ga vis enema u javnosti,kao da ga je Zemlja pojela, pa je nakon toga pokusao i Sead Jasavic i obrukao se kao i svi ostali vehabije podvijajuci svoj rep i bezeci od istine koja ga je stigla.

Mozda se nadje neki treci?

Ocekujem ga, mozda si to ti @amIa?

Dokazi, Kur'an, Sunnet..... a ne uvrede moja @amIa

Recruit
09-10-2009, 17:45
I da se prepozna odakle onolika mrznja koja izbija iz svake rijeci,svakog slova tipova kao sto je Recruit,i njemu slicnih Homeincica...

samo si jadan

daleko ti lijepa rupa

To su te uvrede,mada,meni licno to ne smeta,i za Poslanika a.s. su govorili sve i svasta ali je njemu najglavnije bilo da ljudima dokaze istinu.

@Eccolo, ako se ovi hadisi odnose na haridzije a ne na vehabije:
Zar se ne kaze u hadisu da ce se pojaviti u zadnjem vremenu, a haridzije su se pojavile u prvom vremenu??
Zar se ne kaze da ce s epojaviti u Nedzdu a haridzije su se pojavile u Iraku za razliku od vehabija koji su se pojavili iz Nedzda i kojima je i dan danas Nedzd duhovni i administrativni centar???
Zar se ne kaze da ce im odlika biti Tahlik? A cija je to odlika bila?
Zar se ne kaze da ce iznova i iznova izlaziti sve dok zadnji od njih ne izadju sa Dedzalom?
Zar se ne kaze da ce to biti mladi neskolovani ljudi glupih ideja? A zar nam vehabije nisu poznate po tome??

Hoces li jos dokaza?

Zasto ne vjerujes u jasan hadis?

iSelektor
10-10-2009, 07:26
Ja prvi ne citam ove kilometarske postove, vezane za veru... ali isto tako probah sada zbog "psovke" da nadjem gde je to psovano... i ne nadjoh nista... mozda sam nesto prevideo, pa bih molio doticne da mi pokazu gde je ta psovka...

Na ovom forumu ima svako pravo glasa... i nece niko biti izbacen zbog nekog misljenja... svako ima pravo da misli sta hoce, ali ne smije nikoga licno da vrijedja i tacka...

Neznalice, pokazi mi gde ti se prijeti... pa cemo da reagujemo... ali isto tako, ako trazis da se neko predstavi, mislim da trebas i ti da se predstavis... ako ste to vec uradili onda ok, ja ipak ne znam ni ko si ti niti ko je on... nije ni bitno... ne mora ni to, nije moranje...

Pih nikad nisam verovao da cu se ukljuciti u ove teme... ni sam ne znam sta ispisah !

Molim vas samo polako, kome se ne svidja, neka preskace teme i gotovo...

Eccolo
10-10-2009, 08:32
@Halilce,da mi se obratio neko sa nickom Mujo,a sa ispruzenim prstom kao opomenom-i njemu bih napisao "ti mi ne pishi o tome i tome",iz jednostavnog razloga sto nisam napisao nista cime bih izazvao reakciju bilo koga sa bilo kakvom "funkcijom".Znaci,to pojma nema sa tvojom licnoscu,jer mi je nepoznata.Ili sam mozda trebao da napisem"vi"?Ne bih da ikoga ucim "poslu",ali eto,kao prijedlog:"proshetati"malo po drugim forumima,sa prostora bivse Yu,i vidjeti kada reaguju "funkconeri"!Kao shto vec napisah,stvarno nemam vremena da satima sjedim i pishem,citiram,kopiram,da bih dokazao nekom neshto,a mislim i da su predugi postovi kontraproduktivni.Recruit-ova agresivnost je u svakom njegovom postu osnova.Naziva Seada Jasevica "njihovim autoritetom",a onda napishe da je podvio rep i pobjegao.Zar mora da napishe "kao pas" da bi se skontalo na shta aludira?!A shta su onda oni kojima je on autoritet??A covjeka niti nema na forumu.E sada,to shto me nazove ovakvim ili onakvim imenom-bash me briga.Znam da nisam-i gotovo.Njima uvreda shto su nazvani"Homeincicima"??Ali on bukvalno gazi po svemu shto nije kako on misli da treba da bude!E to me povrijedi do srca.Pa napishem shta napishem.Ne zato da bih koga odushevio postom,vec shto mi je tako doshlo.Na zalost,Islamu i muslimanima vishe ne trebaju ni Jevreji ni Hrishcani.Polako samo,Allah najbolje zna,a vidjecemo mi svi shta ce Iran napravit.Samo ne sa Izraelom...U Iraku I Afganistanu uveliko prave.A glavni neprijatelji su im "vehabije".Zar to ne zvuci poznato iz "nekih"postova sa foruma?:mislim:

Recruit
10-10-2009, 17:48
@Eccolo, nemoj meni pricati price o vehabijskom dzihadu. video sam taj dzihad svojim ocima a znam i koga ubijate u Iraku i Palestini. Stotine lracana ti mogu dovesti da posvedoce da se Vehabije bore protiv muslimana a na strani Amerikanaca.
Pa videlo si i u ratu u Gazi,sve islamske drzave sa Palestincima,jedino Saudijska Arabija trazi od Hamasa da se razoruza.

I vidi procitaj neku knjizicu i nauci koju stilsku figuru jer je stvarno lose kada neko svemu pristupa bukvalno.

Eccolo
10-10-2009, 18:57
Prvo,Saudijsku vladu smatram sramotom za islamski ummet!Razlozi su opshtepoznati,da ih sada ne nabrajam.
A drugo,nisam pricao o dzihadu,nego o ubijanju odnosno masakru koji se deshavao i deshava u Iraku,od strane shiija,koji od pocetka saradjuju sa Amerikancima. A ti tvoji "svjedoci" su naravno shiije!

I mishljenja sam da su svi oni "napadi" od strane Ahmedinedzada na Izrael, i pozivanje na njegovo brisanje sa lica zemlje samo puka maska,a da ce sve one rakete koje uporno isprobava jednog dana zavrshiti u pravcu Saudije.


A shto se tice stiliskih figura,koje su nam bash neophodne,i jako su bitne,zar ne-kada budemo pisali na temu "Proljece u mom kraju" na primjer-vjeruj da ce ih biti vishe nego u tvom sastavu :pljesak:
I coravom je jasno ko si i na kojoj akidi.Samo da budem jasan-sve to nema veze sa tvojom licnoshcu,vec sa vjerovanjem. Molima Allaha da ti i tvoja braca po vjeri ne dodju u priliku da sude bilo kome ko ne vjeruje kao vi.Mishljenja sam da bi krv potocima tekla.

Nadam se da nije bilo psovanja niti icega shto ce da izazove koga sa f-ijom da podigne prst.

Recruit
10-10-2009, 19:54
Svjedoci nisu SIJE jer se ne druzim sa njima vec muslimani,ehli sunnet vel dzemat koji su morali da pobjegnu iz Iraka jer su "braca mudzahedini" dosla iz Saudijske Arabije i bore se protiv muslimana.
Pa vehabijski profesori na Medinskom fakultetu pozivaju na ubijanje muslimana prije hriscana i jevreja.
Hoces li da ti postiram sta kaze jedan od profesora? :)

Eccolo
10-10-2009, 20:32
Odricem se svega shto radi Saudijska vlada,kao i svakog onoga ko radi za Saudijsku vladu!
A da mi postirash nema potrebe,vjerujem da ima svega i svacega,raznoraznih profesora,doktora,daija,u sluzbi svega i svacega osim da sluze Allahu.
Al opet,sreca je da danas informacije pracene slikom dolaze iz svakog kutka zemaljske kugle,tako da ne moramo da cekamo da nam raznorazni sumnjivi tipovi javljaju ko koga i radi cega ubija.
Ummet je toliko podijeljen,i svaka grupacija se kune da je ona u pravu,i svi se pozivaju na iste Ajete i Hadise,samo shto ih skroz razlicito tumace.A kada pogledamo unazad,jako je lako skontat da su nas Englezi i Francuzi odradili zesce.Naravno,radi kolonija.A sada nas "rade" Jevreji i Amerikanci.Zesce.
I kada cujem tj.procitam,nekog poput tebe,sa koliko mrznje pishe,a imash znanja,shta da ocekujemo od vecine,koja su neznalice??Dodje pismen u selo u Pakistanu,seljani vide da zna da cita i pishe,i eto im vodje koga ce slijediti u svemu shta im kaze.Shta oni znaju da li ili ne cine shirk Allahu...?
Pa im objasni da u tom i tom hadisu pishe,ko ubije onoga za koga im on "objasni" da je "vehabija" ili shiija-ide direktno u dzenet!I tako u krug....

iSelektor
10-10-2009, 23:00
Ne bih da ikoga ucim "poslu",ali eto,kao prijedlog:"proshetati"malo po drugim forumima,sa prostora bivse Yu,i vidjeti kada reaguju "funkconeri"


Ti stvarno mislis da imas bilo gde vecu slobodu pisanja nego ovde... Nemoj molim te da mi solis pamet glupostima... Ovde je vise dozvoljeno nego na 99% drugih foruma, znam samo jos jedan forum, gde je dozvoljeno vise nego ovde... prema tome... pisi o onome o cemu mislis da znas i zelis... ali ne vredjaj nikoga, narocito ne "funkcionere"... kako ih ti nazivas...


Pozzzzz

Eccolo
11-10-2009, 00:04
Ne mislim nego znam koliko se slobode ima na jednom npr.hrvatskom forumu.I 2 bosanska.itd itd Naravno,bez psovki,sto se podrazumjeva.Sve drugo dozvoljeno.Pa forumi zbog toga i postoje-zbog razlicitih stavova i mishljenja! Nije bilo to soljenje pameti glupostima(dobro je ako ima shta da se posoli),nego samo prijedlog. Zato,smanji dozivljaj i uzivaj.

iSelektor
11-10-2009, 00:32
A dobro sta ti je to ovde zabranjeno de mi objasni, pa pises tako... vrijedjati licno ne smijes nikoga, zbog njegovog stava tamo negde na bliskom istoku... ili drugo... A inace smijes pisati sta hoces....

A da cifra ti je ogromna, jedan hrvatski i dva bosanska... hahahahaha a foruma milijaradu...

Eccolo
11-10-2009, 00:48
Pa eto,ti stigao svih milijardu da posjetish,i da vidish kako funkcionishu??? Bash si za "hahahahah"!!! Niti sam koga uvrijedio,niti se na koga zalio...Popusti me malo svega ti. Imash valjda pametnijeg posla.

iSelektor
11-10-2009, 01:10
Pokazi nam te forume... napisi ih ovde, i to gde si pisao tako kao ovde... pa se javi, ostalo je suvisno sa tobom diskutovati...
ja stavljam tacku na ovu temu sto se mene tice

.

Eccolo
11-10-2009, 01:18
Ne pada mi na pamet da ni tebi niti bilo kome ovdje polazem racune!! Idem gdje idem,pishem shta pishem... A tacku sam vec stavio bio,ali eto-bih prozvan. Dirnuo f-ju hahahah Ma....