PDA

View Full Version : Programi za emuliranje optickih drajvova


iSelektor
28-09-2009, 19:16
Alcohol 52% 1.9.8.7612 FE, CD Anywhere Personal Edition 2010, CD Space 6.0, DAEMON Tools Lite 4.30.4, Gizmo Central 2.7.3, Phantom CD 1.5.2.2087, MagicDisc 2.7 build 106, Virtual CloneDrive 5.4.3.2

Programi za emuliranje optičkih drajvova

Programi za emuliranje CD/DVD drajvova postoje veoma dugo, skoro da možemo reći od trenutka kada su se pojavili prvi optički drajvovi. Njihova osnovna namena jeste u tome da omoguće da se umesto sa CD-a ili DVD-a određeni sadržaj pokrene sa hard diska. Pri tom oni „varaju” Windows, koji nije svestan toga da optički medij ne postoji, već misli da se softver, video, audio ili neki drugi sadržaj pokreće sa CD/DVD medija, a ne sa hard diska.

S ove vremenske distance teško je reći koji je primarni razlog nastajanja ovakvih programa, ali se danas oni koriste iz nekoliko razloga. Prvi razlog je što se upotrebom virtuelnih diskova pravi (fizički) mediji čuvaju od oštećenja i habanja. Drugi razlog, koji je nastao iz ne baš potpuno legalnih pobuda, najviše je doprineo popularizaciji virtuelnih diskova. Radi se o tome da su ovakvi programi omogućavali da se pokrenu igre ili softver koji su zahtevali postojanje originalnog diska u drajvu. Umesto da se koriste originalni mediji, uz pomoć ovih alata dovoljno je da se nabavi image fajl, ubaci u virtuelni disk i softver će se pokrenuti kao da je u optičkom drajvu originalni disk. Treći razlog za korišćenje virtuelnih diskova jeste brzina rada s njima. Na primer, maksimalna brzina čitanja podataka preko CD/DVD drajva znatno je niža čak i od najsporijih (starijih) modela hard diskova. Noviji hard diskovi su i po nekoliko desetina, možda čak i stotina puta brži od CD/DVD drajvova, što nekome može da bude od velike koristi. Uostalom, većina proizvođača softvera za rad sa virtuelnim diskovima koje smo testirali tvrdi da je pristup podacima na ovaj način oko 200 puta brži nego da se oni čitaju sa optičkih medija.

U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko programa koji kreiraju virtuelne diskove. Neke od njih verovatno ste već i probali, a neki su vam možda manje poznati ili čak potpuno nepoznati. Zajedničko im je to što ih Windows sve vidi kao da se radi o hardverskim uređajima, a razlikuju se po broju dodatnih opcija, tipovima diskova koje mogu da emuliraju i po image fajlovima koje podržavaju.

Alcohol 52% 1.9.8.7612 FE

Jedan od najpoznatijih programa za kreiranje virtuelnih diskova je svakako Alcohol. Postoji u nekoliko varijanti, a mi smo se ovog puta odlučili za Alcohol 52% FE (Free Edition), i to iz nekoliko razloga. Ova verzija je jedina besplatna, što je bio i glavni razlog našeg izbora, a pomenućemo i to da smo odustali od varijante Alcohol 120% pošto ona ima neke dodatne funkcije koje nas ovog puta ne interesuju. Jedino funkcionalno ograničenje u verziji koju smo testirali jeste što u programu može da istovremeno postoji samo šest virtuelnih diskova (u verzijama koje se plaćaju moguće je imati 31 virtuelni disk).

Alcohol dozvoljava različite vrste kreiranja image fajlova. Osim „normalnih” data diskova, dozvoljeno je i kopiranje diskova koji su na neki način zaštićeni ili koji možda nisu tako jednostavno čitljivi na računarima. U prvom slučaju to su obično originalne igre za PC računare, a u drugom mogu da budu igre pisane za određene konzole, koje mogu da se igraju i na PC-u uz korišćenje odgovarajućih emulatora. Virtuelni diskovi mogu se mountovati ili unmountovati prema potrebi, a lako im se mogu dodeljivati ili menjati slovne oznake drajvova. Najveća vrlina ovog programa jeste to što podržava ogroman broj načina zapisa na diskovima koje može da emulira, kao i ogroman broj tipova image fajlova.

CD Anywhere Personal Edition 2010

Program CD Anywhere ima atraktivan korisnički interfejs, ali se, nažalost, tu završavaju sve njegove dobre osobine. Odlučili smo se za besplatnu verziju programa jer ona nudi iste opcije kao i komercijalna verzija, koja je inače preskupa, a jedina razlika je u tome što se kod verzije koju predstavljamo pojavljuju reklame. Ovde se radi o popup reklamama sa Google sadržajem, što mislimo da nije baš u skladu sa Google Adsense politikom reklamiranja, ali to nije tema ovog teksta. Pomenućemo jedino to da će posle nekog vremena njihovo pojavljivanje postati veoma iritantno jer iskaču na svakih nekoliko minuta.

Mnogo bitniji nedostatak jeste to što CD Anywhere zna da radi samo sa ISO fajlovima, doduše uz mogućnost konverzije BIN, MDF i CDI fajlova u ISO. Nažalost, pokazalo se da ni rad sa ISO image fajlovima nije izveden na očekivanom nivou. U nekoliko navrata nismo uspeli da mountujemo image fajl koji smo napravili u tom istom programu. Takođe, ni podrška za zaštićene tipove diskova nije na visokom nivou.

Neke od korisnijih opcija jesu automatizovano uklanjanje regionalnih zaštita i CSS enkripcije kod video diskova, kompresija podataka unutar ISO fajla kako bi se smanjilo zauzeće prostora na hard disku, a treba pomenuti i to da je dozvoljeno da se istovremeno mountuju maksimalno 23 virtuelna diska. Takođe, program nudi i opciju narezivanja CD/DVD diskova iz image fajla.

Sve u svemu, CD Anywhere nije stekao našu naklonost. Pokazao se kao nesiguran, jer nije uspevao da otvori skoro polovinu ISO fajlova koje je sam napravio, a treba pomenuti i to da su te iste fajlove drugi programi otvarali bez ikakvih problema.

CD Space 6.0

Mogli bismo reći da se ovde radi o skupu nezavisnih aplikacija koje su zaokružene preko jednog grafičkog interfejsa. Radi se o tome da se potpuno nezavisno mogu pozvati i pokrenuti aplikacije za održavanje image fajlova, njihovo kreiranje, konverziju (pristupa im se preko Start menija ili preko systray ikonice). Kao i CD Anywhere, i CD Space prilikom pravljenja image fajlova vrši kompresiju da bi se smanjilo zauzeće prostora na disku. Interesantna je opcija koja dozvoljava postavljanje lozinki na fajlove koji se kreiraju, pa se na taj način mogu zaštiti neki važni podaci.

Posmatrano sa estetske strane, mali problem kod ovog programa može da predstavlja to što je na test računaru pogrešno iscrtavao neke grafičke elemente unutar svog prozora, mada moramo da naglasimo da se to ne odražava na funkcionalnost. Veći problem predstavlja to što nije baš izdašan po pitanju podržanih formata. Autori preporučuju svoj LCD format, mada je podržan i mnogo rašireniji ISO format. Pošto nativni LCD format nije raširen, u paketu se dobija i dvosmerni konvertor. CD Space podržava nekoliko različitih tipova diskova prilikom pravljenja imagea, mada je taj broj znatno manji nego kod Alcohola.

DAEMON Tools Lite 4.30.4

Ako ne najbolji (mada je u samom vrhu), onda svakako najpoznatiji program za kreiranje i rad sa virtuelnim diskovima jeste DAEMON Tools. Mi smo se odlučili za Lite verziju pošto je ona besplatna, a sigurni smo u to da je više nego dovoljna za najveći broj korisnika. Jedino pravo ograničenje ove verzije jeste u tome što dozvoljava da istovremeno budu uključena maksimalno četiri virtuelna drajva. Emulacija je zasnovana na SCSI miniport drajveru koji služi za omogućavanje pristupa storage uređajima.

Jedna od specifičnosti ovog programa jeste njegov interfejs ili, bolje rečeno, odsustvo interfejsa. Pozivanje najvećeg broja opcija može (mora) da se obavi preko ikonice smeštene u systrayu, dok se jedini pravi grafički prikaz ostvaruje preko DAEMON Tools panela, koji se postavlja odmah iznad taskbara. Preko tog panela vrši se mountovanje diskova, pravljenje image fajlova i podešavanje svih radnih parametara programa. Prilikom generisanja image fajlova DAEMON Tools omogućava pravljenje ISO ili MDS slika koje su osnovni format u ovom programu, ali je sposoban da pročita praktično sve poznatije image formate napravljene u nekim drugim programima. Odlično je realizovana funkcija za traženje image fajlova, a treba pomenuti i to da ovaj program, pored CD/DVD image fajlova, omogućava emuliranje i Blu-ray drajvova, pa čak i HD-DVD-ova, iako je ovaj standard napušten. Takođe, treba istaći i potpunu podršku za Windows 7 Beta i RC1 verzije, što može da bude od koristi tzv. early adopters korisnicima.

Gizmo Central 2.7.3

Gizmo bismo mogli da okarakterišemo kao jedan veoma specifičan program. Iako je po svojoj funkcionalnosti bolji od nekoliko specijalizovanih programa za kreiranje i rad sa virtuelnim diskovima koje smo ovde predstavili, stekli smo utisak da je ova funkcionalnost sporedna u aplikaciji Gizmo Central. Pre bismo mogli da kažemo da se radi o programu za snimanje i pripremu ISO fajlova. Da se razumemo, rad sa virtuelnim diskovima tekao je bez ikakvih problema, ali je zbog dodatnih funkcija ovaj program za nijansu komplikovaniji za korišćenje od konkurencije.

Gizmo dozvoljava istovremeno mountovanje do 10 virtuelnih diskova, podržava većinu popularnih image formata i sve to ga svrstava negde u zlatnu sredinu testiranih programa. Jedna od neobičnosti ovog programa jeste Gizmo Toolbar, za koji nam se čini da je glavni uzrok postojanja ovog programa. To je neka vrsta grafički veoma atraktivnog toolbara na koji mogu da se „nakače” image fajlovi, programi, zadaci, pa čak i direktan pristup do omiljenih web stranica. Odatle jednim klikom miša možete pristupiti nekom virtuelnom disku, ali i pogledati vesti sa omiljenog sajta, pokrenuti neku aplikaciju...

Phantom CD 1.5.2.2087

Ovaj program spada među najjednostavnije alate za rad sa virtuelnim diskovima (ne samo na našem testu), a posledica toga jeste to da mu nedostaju neke korisne i potrebne funkcije. Na primer, bez dodatka (odnosno zasebnog programa), Phantom Burner nije u stanju da kreira image fajlove, već samo da ih čita i mountuje postojeće. Takođe, sposoban je da u jednom trenutku radi samo sa jednim virtuelnim diskom. S druge strane, pored CD i DVD medija, može da emulira i Blu-ray diskove. Raznolikost podržanih formata nije velika, jer su se, u skladu sa ostatkom programa (insistiranje na jednostavnosti), autori koncentrisali samo na one najrasprostranjenije (ISO i BIN/CUE).

MagicDisc 2.7 build 106

Ovaj program se po načinu funkcionisanja očigledno ugledao na DAEMON Tools. To u prevodu znači da ne postoji osnovni ekran koji objedinjuje sve funkcije programa. Pristup je obezbeđen isključivo preko kontekstnog menija (desnim klikom na ikonicu programa u systrayu). S jedne strane, to možda otežava korišćenje ukoliko niste sigurni u sebe i u svoje znanje o računarima, a s druge strane, na taj način napredniji korisnici lako mogu da stignu do opcije koja im je neophodna.

MagicDisc omogućava istovremeno mountovanje do 15 drajvova, ali ne preporučujemo da ih sve uključujete ukoliko vam to nije apsolutno neophodno, a za to postoje dva dobra razloga. Mountovanje diska traje oko 30 sekundi, a program automatski mountuje sve drajvove koje ste aktivirali, bez obzira na to da li ste im pridružili neki image fajl ili ste ga ostavili praznim. Ovo se dešava samo prvi put, pa može da se istrpi, ali drugi problem koji nastaje mnogo je iritantniji. Na primer, svi ovi diskovi će se pojaviti u listi i biti uvek dostupni, a možete samo zamisliti kako to ružno izgleda, recimo, u Total Commanderu – gomila ikonica koja ponekad ne staje ni u jedan red!

Program prepoznaje većinu image formata, ali se najbolje snalazi sa Universal Image Formatom (UIF) koji podržava postavljanje šifre, enkripciju podataka, kompresiju i još nekoliko interesantnih opcija. Da bi se iskoristile sve prednosti koje nudi ovaj format, postoji i mogućnost konverzije ISO i ostalih formata u UIF.

Virtual CloneDrive 5.4.3.2

Po jednostavnosti funkcionisanja i (malom) broju opcija Virtual CloneDrive može se meriti sa Phantom CD-om. I ovde ne postoji mogućnost kreiranja virtuelnih drajvova, već samo njihovog čitanja. Osim CD i DVD image fajlova, Virtual CloneDrive podržava i rad sa BD virtuelnim diskovima. Praktično ne poseduje grafički interfejs, ako se izuzme jednostavan ekran sa podešavanjima, a sve operacije obavljaju se preko menija koji se dobija klikom na ikonicu u systrayu. Treba još pomenuti i to da je ovo jedan od alata koji poseduje podršku za Windows 7 (beta i RC verzije).

• • •

U ovom tekstu nismo predstavili sva rešenja za rad sa virtuelnim diskovima, ali to nam nije ni bio cilj. Želeli smo da prikažemo kako se jedan „problem” može rešiti na više različitih načina i upotrebom više različitih pristupa. Vama ostavljamo da odaberete pristup koji vam najviše odgovara. Naši favoriti su Alcohol 52% i DAEMON Tools, pošto se radi o besplatnim alatima koji su relativno jednostavni za kontrolu, a veoma su moćni po pitanju broja opcija i podrške za različite image formate. U svakom slučaju, ako vam zatreba neki ovakav program, nadamo se da ćete među opisanim pronaći svog favorita.

http://img2.pict.com/c9/f2/dc/1680941/0/pict.png