PDA

View Full Version : UTJERIVANJE BOGA U KOSTI


fraer
16-11-2006, 22:08
BOSANSKI ISLAM NA UDARU VEHABIZMA: UNUTARVJERSKI SUKOBI U MUSLIMANSKOJ ZAJEDNICI



[glow=red:3585b33e5c]UTJERIVANJE BOGA U KOSTI[/glow:3585b33e5c]



Piše: Ivan LOVRENOVIĆ

15. 11 2006.



Posebna vrijednost kritičkih reakcija na vehabističke skandale poput nedavna nasilja nad imamom u novopazarskoj džamiji ili slučaja kada je mladić u Sarajevu zaklao vlastitu majku u sporu oko obavljanja vjerskog rituala, leži u tome što se u njima po prvi put tematizira pogubnost vehabijskih praksi. Kakav dodatni i višestruko pojačani kaos bi to moglo unositi u ionako podijeljeno društvo, koje nije u stanju apsorbirati ni daleku prošlost a kamoli onu bližu, traumatičnu, te koje je još daleko od elementarne političke konsolidacije – ne treba posebno naglašavati



Jednoga poslijepodneva početkom novembra Arap-džamija u Novom Pazaru bila je, umjesto molitve, poprište surovoga sukoba toljagama i revolverima, s trojicom ranjenika kao bilancom. Sukob nije imao međuvjersko ili međunacionalno, nego – unutarvjersko obilježje. Izazvan je napadom tzv. vehabija na mjesnoga imama za vrijeme vjerskoga obreda. Ovaj događaj bio je konkretan povod vrhu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da objavi dokument, koji izaziva veliku pažnju i različite reakcije javnosti. Riječ je o Rezoluciji o tumačenju islama, odnosno njezinoj dopuni, kojom Rijaset Islamske zajednice reagira – kako se u uvodu dokumenta kaže - na "opasnost od sračunate podjele i razdora među bosanskim muslimanima".



Za neupućene ovaj dokument više skriva nego što otkriva. U njemu se izrijekom ne spominje ništa od onoga što već dugo vremena, više od desetljeća, u kontekstu doktrinarne i organizacijske vehabijske uzurpacije, iznutra potresa vjerničku muslimansku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Službene instance u Islamskoj zajednici uvijek su do sada ili šutjele ili negirale postojanje bilo kakvih podjela, minorizirajući i gurajući pod tepih problem vehabija i vehabizma. Neki nezavisni svjetovni mediji odavno ovaj ideološki import iz Saudijske Arabije tematiziraju i upozoravaju na njegovo jačanje, ali zbog sistematske ogluhe Islamske zajednice nikada nitko nije mogao doći do egzaktnijih podataka o stvarnoj brojnosti i snazi vehabija, te o približnom broju džamija u Bosni i Hercegovini koje su preuzeli i koje kontroliraju.



Osim pucnjave i tučnjave u Novom Pazaru, te sve vidnijega djelovanja vehabija u Crnoj Gori, u posljednje vrijeme i u Bosni je njihovo ponašanje rezultiralo s nekoliko nemilih i bizarnih događaja. Jedan izljev fanatične netrpeljivosti imao je priliku iskusiti i sam reisu-l-ulema Cerić, kada su mu u selu Šerići htjeli zabraniti da predvodi obred ukapanja žrtava stravične prometne nesreće kod Zavidovića. Tada je jedva izbjegnut skandal većih razmjera. Potom je nespretni i neuki televizijski urednik pružio mogućnost Abu Hamzi, samoproglašenom zastupniku interesa zajednice bivših mudžahedina koji žive u Bočinji kod Maglaja, da preko državnoga televizijskog kanala, u najelitnijem večernjem terminu, ponizi bosanske muslimane tipičnom vehabijskom propagandom. Bivši jugoslavenski student u nekoj od bogatih shema za nesvrstane prijatelje, potom sudionik rata u Bosni, ovaj bradati brbljavac izjavio je ne trepnuvši: bosanski muslimani ne poznaju i ne prakticiraju pravi islam, njihov je islam – komunistički!



Kompetentne analize



Za razliku od svileno umilnoga jezika Rijasetove Rezolucije, ovi događaji kao da su napokon prelili čašu strpljenja u jednome dijelu muslimanske inteligencije, pa se sada u medijima može čitati ono na što se dugo čekalo – kritički otvorene i kompetentne analize, koje osvjetljuju pojavu vehabizma, a ne ustručavaju se ukazati i na udio vrha same Islamske zajednice u njegovome razrastanju i ukorjenjivanju, osobito kod muslimanske mladeži.



Još dok je televizijski šamar koji je Abu Hamza zalijepio bosanskim muslimanima bio vruć, javio se prof. dr. Enes Karić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, plodni i ugledni pisac i prevoditelj. Podsjećajući na petstogodišnju historiju i tradiciju, u kojoj je bosanska islamska zajednica sačuvala status "meritornog, validnog i kreposnog tumača i čuvara islama", Karić izražava svoju tugu i konsterniranost što se unatoč svemu tome može dogoditi da "dođe propagandist koji vas izvrijeđa kao domaćina i koji zakrvavljenim očima popljuje sve to što mi predano radimo, i uz velike teškoće ostvarujemo u jednoj ranjenoj i nedoklanoj zemlji. Da čovjeku pamet stane pred tom zadriglošću i glupošću."



Karićev kolega s Fakulteta islamskih nauka dr. Jusuf Ramić pozdravlja Rijasetovu Rezoluciju, ali smatra da je zakasnila. "Trebalo je reagirati ranije i u osnovi riješiti problem. Vehabije su uzele maha, istupaju otvoreno i uznemiravaju pa i napadaju naše vjernike." Kritizira formalizam vehabija, pa se prisjeća i kako su mu u Saudijskoj Arabiji, na hadžu, zamjerili što jede viljuškom u lijevoj ruci. "Mislim da ih je vrijeme pregazilo", kaže Ramić, smatrajući i kako je hanefijski mesheb (jedna od pravnih i tradicijskih "škola" u islamu, ona kojoj pripadaju bosanski muslimani) mnogo bolja popudbina za Evropsku Uniju od vehabizma.



U intervjuu magazinu Dani Mustafa Sušić, profesor znamenite Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, također govori o sve agresivnijim istupima vehabija, o šutnji Islamske zajednice, a ispričao je i svoje nemilo iskustvo s vehabijama iz džamije kralja Fahda (podignute novcima Saudijske Arabije, kao i kulturni centar uz nju) u Novom Sarajevu, poslije kojega, kaže, više nikada neće ući u tu džamiju. Afirmirajući istinitost vjerskoga života pod "onim režimom", Sušić ogorčeno dostojanstveno odgovara na Abu Hamzin poganluk i glupost: "Evo, ako to nekome predstavlja zadovoljstvo - ja sam originalni komunistički hodža! Moji kolege i ja smo radili u tim uvjetima, nismo čekali da prođe komunizam i da se stvore idealni uvjeti, nego smo radili i održavali naše institucije."



Glava u pijesku



Uvjerljivo najsnažniju i intelektualno najtemeljitiju kritiku iznio je prof. dr. Adnan Silajdžić, također s Fakulteta islamskih nauka, u intervjuu Oslobođenju. To će izlaganje biti nezaobilazno za bilo kakvo buduće bavljenje ovim problemom, a za organe Islamske zajednice i samoga njezina poglavara sigurno predstavlja radni i moralni izazov preko kojega će biti nemoguće prijeći kao da ga nema. Ili hoće, ali to bi onda govorilo o krajnjem oportunizmu i zabijanju glave u pijesak.



Silajdžić opisuje vehabizam kao učenje u kojemu se živi "u krajnje zatvorenome konzervativnom svijetu u kome se ispoljava slijepa religioznost, slijepa vjera. Vehabije ne shvaćaju povijest u smislu njenog kontinuiranog razvoja. Povijest je za njih završena u drugom, trećem stoljeću po Hidžri. Vehabije nisu sposobne živjeti život u kulturi. Oni svoju vjeru žive u već istrošenim obrascima koji pripadaju nekoj vrsti povijesne arheologije." Po tom konzervativizmu i ahistoričnosti, te po zahtjevu za vraćanje natrag, koji "predstavlja antiislamski stav", ugledni profesor ustvrđuje da i nema nekih značajnijih razlika između vehabizma i oficijelne bosanske uleme (muslimanskoga "svećenstva").



"U ime tobožnje zaštite fundamentalnih kulturnih i nacionalnih interesa, ona opravdava svoj zastrašujući dogmatizam i krajnju intelektualnu i kulturnu rezistentnost. Pitam vas šta je to ulema, osim famoznih ilahija i kasida, značajno pridonijela radikalnom osvježavanju bošnjačkog kulturnog bića? Oni još žive u uvjerenju da je duhovni i kulturni identitet nešto što se rođenjem stječe, što je povijesno fiksirano i što ne podliježe bilo kakvim promjenama i razvoju, a ne nešto što se vremenom gubi ili osvaja, baš kao i čovjekova sloboda."



I o genezi vehabijskih ideja u Bosni Silajdžić iznosi nove uvide, ne vežući je samo uz rat ni samo uz vojne i političke motive, kako se do sada uobičajeno tumačilo. On objašnjava: "Ipak treba kazati da se mi prvi put nismo suočili s tom vrstom tumačenja islama dolaskom Arapa, stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Mnogi naši kolege su se obrazovali na saudijskim univerzitetima u Medini i Meki. Konceptualno gledano, takvo tumačenje islama u Bosnu unose svršenici poznatih univerziteta u Medini i Meki koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća. Utjecaj takvih ideja na razvoj vjerskog života Bošnjaka u kasnijim godinama trebalo je ozbiljnije sociološki pratiti. Nažalost, takva kritička projekcija je izostala."



Saopćenjima, rezolucijama, kao ni zabranama ništa se neće postići, tvrdi Silajdžić. Islamska se zajednica mora otvoriti za nove procese, kaže on, jer "bez otvaranja nove stranice u reformi odgojnih i obrazovnih institucija u Islamskoj zajednici, vehabizam neće biti u jenjavanju, već će dobiti na zamahu i postat će još snažniji i agresivniji". Uz tu ocjenu, on navodi podatak da se na islamskim pedagoškim akademijama te na dvama islamskim pedagoškim fakultetima, u Zenici i u Bihaću, već uči po idejama bliskim tom pokretu. Uloga Islamske zajednice u suočavanju s ovom opasnošću je utoliko veća, kaže Silajdžić, što se radi o ozbiljnom i velikom projektu, u koji se ulažu ogromna sredstva. Zato po Silajdžiću "Islamska zajednica mora vratiti povjerenje mlađih generacija", a najodgovorniji ljudi u njoj "moraju više razgovarati s mladim ljudima, običnim vjernicima, a ne samo koketirati s političarima i estradnim i kulturnim poslenicima".



Red za "čišćenje"



Još o jednoj stvari Silajdžić govori vivisekcijski bolno. Na pitanje zbog čega intelektualci, iz Islamske zajednice i izvan nje, izbjegavaju govoriti o vehabizmu, on odgovara: "U pitanju je čisti ili za Bošnjake intelektualce poslovični konformizam. Naši su se intelektualci u ratu ponašali konformistički. I to je vrlo ružna pojava. Zbog strašnog konformizma intelektualaca u Islamskoj zajednici, pa i šire, mislim da vehabizam ima izgled da se kao pokret omasovljuje."



Nasilje nad imamom u novopazarskoj džamiji, te sukob koji je iz toga proizašao, nipošto ne predstavlja prvi primjer te vrste. U izvanrednom uvodniku posljednjega broja magazina Dani Vildana Selimbegović, glavna urednica lista, podsjeća na krvave primjere "borbe za vjeru" poput masakra što ga je mladi Muamer Topalović na Badnjak 2002. izvršio nad obitelji Anđelić u Kostajnici kod Konjica, ili na slučaj mladića Vedada Hafizovića, koji je početkom ove godine u Sarajevu zaklao vlastitu majku u sporu oko obavljanja vjerskog rituala. Povezujući dugogodišnju sistematsku šutnju reisa Cerića i Islamske zajednice o vehabijskoj pošasti, s bogatim donacijama iz Saudijske Arabije, autorica konstatira: "Pravo pitanje postaje: koliko su zapravo džamija već očistili i kad će na red za čišćenje – ako zatreba uz batine – doći i sam Rijaset."



Posebna vrijednost kritičkih reakcija o kojima govorimo leži u tome što se u njima po prvi put, makar i marginalno, tematizira pogubnost vehabijskih praksi ne samo u unutarnjem muslimanskom nego i u općem bosanskohercegovačkom socijalnom, kulturološkom i višereligijskom ambijentu. To je aspekt o kojemu se do sada uopće nije govorilo, a ako se procjene profesora Silajdžića o budućemu jačanju vehabizma pokažu točnima, taj će moment – po neumitnom bosanskom zakonu spojenih posuda – bivati sve važniji i sve alarmantniji. Kakav dodatni i višestruko pojačani kaos bi to moglo unositi u ionako podijeljeno društvo, koje nije u stanju apsorbirati ni daleku prošlost a kamoli onu bližu, traumatičnu, te koje je još daleko od elementarne političke konsolidacije – ne treba posebno naglašavati.



________________________________

Copyright © 1993 - 2006 Feral Tribune. All rights reserved. [B] [glow=red]

liliput
16-11-2006, 22:54
bosanski muslimani ne poznaju i ne prakticiraju pravi islam, njihov je islam – komunistički!

voleo bi da znam sta mu znaci ovo?kakav mu je to komunisticki islam?

Lakota |ljiv|
17-11-2006, 07:33
ja bi ti rado ostavio komentar na temu al mi mucno da citam,imas li sta u slikama 8)

fraer
17-11-2006, 09:48
Pa, komunistički islam je, biva, onaj islam koji se prakticira u Bosni. Pravi islam se prakticira u Saudiji i ostalim vehabijskim uporištima. Ljudi, pored svoje želje da po svaku cijenu nametnu svoje viđenje vjere, zaboravljaju da islam istodobno najstrožije zabranjuje unošenje nemira u džemaate, te da se čak i muhadžiri moraju povinovati većini u džemaatu u koji su došli. Ne znam kako je sada u Sandžaku, ali u Bosni su vehabije PRAVI muhadžiri koji su se pritom u ratu dobro naklali nevinih civila. A sada bi da zavladaju.

keiselbach
17-11-2006, 10:25
Stvarno mnogo dugacko treba vremena da se razabere.Zao mi je pa cu procitati drugi put na tenane.

iSelektor
17-11-2006, 13:21
Zalosno je ovo majke mi... uzeo sam sebi masuz vremena da procitam ovo...

liliput
17-11-2006, 13:31
znaci oni bi hteli serijat u bosni?bar sam ja sam tako razumeo fraer-u...

fraer
17-11-2006, 16:32
tako nekako, i ne samo šerijat, već i suštinski progon svih koji ne misle kao oni. ovdje je to puno drugačije, samo što se ne vidi najbolje iz sarajevske perspektive, jer sarajevo formalno, ipak, nije muslimanski grad, iako to suštinski skoro jeste. u selima oko zenice, naprimjer, sasvim je drugačija slika. kao i, uostalom, u mikrosredinama kave su novi pazar ili sjenica.

STRANAC
17-11-2006, 17:36
fraeru ne znam da li se trudis ili bas sasvim slucajno mizabiras i postavljas tako naporne teme da veruj cim sam video naslov i da je od tebe postavöjena odmah sam znao da je neka idila...

izvini ako je zvucalo malo arogantno ali veruj da sam o tebi stekao takav utisak...

cisto sumnjam da se ne znamo,i zao mi sto sam ovo napisao ali sam morao jer sam osecao tu porebu i ako cak nisam ni pomislio da procitam o cemu se radi...

ako mozes,ne zameri....

Crni Gruja
17-11-2006, 19:39
Ja se ne slazem ovde sa strancem, znbam da mi nece zamerit, to je moj brat. Stvarno volim kad vidim novi post od fraera, jer znam da je nesto sto vrijedi procitat, i da je profesionalno napisano. Moju podrsku imas 100%

P.S: STRANAC, nemoj da me bijes kad me vidis zbog ovoga :mrgreen:

fraer
17-11-2006, 23:49
stranac, nema nikakvih problema, čak ne znam čemu potreba za izvinjavanjem. internet je slobodan, i uvijek imaš dovoljno prostora da zaobiđeš sve što te ne zanima. hvala na komentaru, u svakom slučaju.

fraer
17-11-2006, 23:52
osim toga, mogao si uraditi isto što i većina - ne pročitati post, a ipak ga prokomentarisati. i to je hrabro. ja se, na primjer, nikad ne bih usudio. samo, mislio sam da se komentariše TEMA, a ne dužina ili "napor-potreban-za-čitanje-ne-tako-velikog-teksta-na-koje-te-niko-ne-tjera"!?

liliput
18-11-2006, 00:11
pa sad ko hoce nek procita,kog zanima al ja mislim da je tema na mestu i stvarno ovo sto se desava u sandzaku i bosni nije normalno i ne ide na dobro.naprimer ja znam ljude koji su dojuce pili,psovali ono sto je najuzvisenije za nas muslimane,vredzali druge danas su se okrenuli na drugu stranu i pravu se ko da mrava nisi zgazili...svako mora da postuje svoju veru ali treba da postuje i misljene drugih ljudi.

fraer
18-11-2006, 00:16
Dr. Adnan Silajdžić, jedan od najpoznatijih naših islamskih mislilaca. redovan profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje predaje akaid i uporedne religije, kaže: „Pluralizam i sloboda tumačenja su Božji milosni dar, svako drugačije gledište nema nikakvog uporišta u tekstu Kur’ana, niti Poslanikovog suneta. Ocjena da naši muslimani žive krivovjerni islam je drska, bezobrazna i krajnje iritantna. Izrekao ju je, mediji to više puta ponavljaju, Abu Hamza, jedan od utemeljitelja vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini. On je rekao da muslimani u Bosni i Hercegovini ne žive autentični islam, da su autentični islam upoznali tek njihovim dolaskom, da mi muslimani živimo jedan komunistički, udbaški, redukovani islam itd. Moram reći da me ta njegova izjava strašno pogodila i osjetio sam da na taj način ugrožava moje elementarno pravo kao muslimana koji već baštini višestoljetnu islamsku tradiciju i prepoznatljive forme njenoga izražavanja u Bosni i Hercegovini Dakle, vehabije, kao manja skupina, ugrožavaju elementarna prava bosanskohercegovačkih muslimana koji su institucionalno sabrani u Islamskoj zajednici. Takva vrsta ponašanja se mora sankcionirati!“

(Oslobođenje, 11.11.2006.)

fraer
18-11-2006, 00:23
Intervju Dana: Muamer Zukorlić



Vehabije mogu dovesti do totalnog kolapsa Sandžaka



Novi Pazar je ponovo u žiži interesa ne samo javnosti u Srbiji. Dugotrajni agresivni napadi lokalnih vehabija na Islamsku zajednicu i tradicionalne vjernike u tamošnjim džamijama nedavno su kulminirali nezapamćenim oružanim napadom na imama, mujezina i vjernike u centralnoj sandžačkoj Arap džamiji. Šanse za stvaranje potpunog haosa uvećane su surovom kriminalnom vladavinom Sulejmana Ugljanina, kojeg podržava Vlada Vojislava Koštunice. O aktuelnim događanjima u Sandžaku za Dane govori hrabri sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić



Razgovarao: Senad Pećanin



DANI: Kako ste doživjeli nedavni nezamapćeni incident u novopazarskoj Arap džamiji?

ZUKORLIĆ: To je rezultat ključanja nečega što se već duže vrijeme gomila, kako u duhovnoj, tako i u društvenoj i političkoj sferi. Nažalost, trebalo je da se desi nešto ovakvo, kako bi se skrenula pažnja na ponašanje tih ljudi. Mi već nekoliko mjeseci imamo incidente u džamijama, najviše u toj džamiji, jer su ljudi tu džamiju odabrali kao centralnu, kao najznačajniju u Novom Pazaru, dakle u Sandžaku, kao vizuelno najistureniju jer se nalazi u samom centru, na trgu. Prvo su se iz cijelog grada počeli gomilati u njoj na namazima i to je bilo praćeno svojevrsnim paradiranjem i prije i poslije namaza. Oni su tako željeli demonstrirati snagu, da se pokažu u većem broju nego što ih ustvari ima. Realno, iako brojke nisu precizne, ali kad bi oni obavljali namaze u džamijama u Novom Pazaru kojima teritorijalno pripadaju, njih ne bi bio više od dvojice-trojice u jednoj džamiji. Uopšte nije bila bitna strategija. Tako oni demonstriraju dominaciju. Kako je vrijeme odmicalo, oni su radikalizovali svoje ponašanje, vršeći pritisak na džematlije, što je rezultiralo odlaskom jednog značajnog broja džematlija iz te džamije jer prosto ne žele probleme.



DANI: Na koji način se manifestira taj njihov radikalizam?

ZUKORLIĆ: Prije svega ometanjem, tako da jedan dio njih zauzima pozicije u prvim safovima, napuste namaz prije kraja, onda preskaču safove i tako dodiruju, guraju, zaskaču ljude, kidaju safove... što je zaista ružno. Jedan dio ostaje u zadnjim safovima i dok ezan ne počne stoje na nogama, stoje pored samih vrata tako da svako ko želi ući ima problem da prođe dalje. Dakle, to je jedan psihički presing, to je bila prva faza. Druga faza presinga je bila galama, povici, uzvici u toku učenja imama ili mujezina. Prvo su bili pojedinačni a potom grupni. Treća faza je bila fizička prijetnja mujezinu i imamu da će, ako nastavi sa načinom obavljanja namaza kako je to bilo do sada, a ne prihvata onako kako to oni rade, u tome biti fizički spriječen. To se desilo neposredno prije ramazana kada je imam podigao ruke da uči dovu poslije namaza, jedan od njih je prišao i udario ga po rukama kako bi ga natjerao da ih spusti. Bilo je također fizičkih nasrtaja na mujezina, pokušali su ga spriječiti u učenju onoga što je, inače, naša tradicija i što praksa nalaže. Prije toga su čak, ima možda i godina od tada, njih nekoliko pokupili sve tespihe iz te džamije a kasnije i iz još nekoliko drugih džamija, i bacili ih u rijeku. O svemu tome je uvijek službeno bila obaviještena policija. Bilo je do sada nekoliko blažih reakcija, bez ikakvog rezultata. S napadima smo ušli u ramazan. Obzirom da se to baš poklopilo sa nekim incidentnim političkim događajima i političkim naporima na Islamsku zajednicu i da je bio ramazan, tada nismo reagovali želeći da zaštitimo džamiju i ramazan od eventualnih incidenata. Ali apsolutno nam nije palo na pamet da ustuknemo pred tim njihovim pritiscima i nastojanju da nametnu svoj koncept obavljanja namaza. Neposredno prije ramazana, dotadašnji mujezin je zbog tog presinga i nasrtaja imao manji moždani udar. Sad je na bolovanju i nije se uspio vratiti na posao zbog bolesti. U ovom ramazanu smo imali privremene mujezine, koji su pronaći snagu i načine da taj mjesec prođe mirno. Poslije toga smo imenovali novog mujezina. On je dobio zadatak da nastavi sa praksom koja je primljena na ovom prostoru. Mujezin je to pokušao, ali su ga oni dobro pretukli. I trojicu džematlija koji su pokušali da ga zaštite su prebili jer je njih tridesetak skočilo. Naravno, to je bilo u petak na ikindiji, a već poslije toga se desilo to sa bratom jednog od pretučenih džematlija. Ostalo je poznato javnosti.



DANI: Novi Pazar nije veliki grad. Znate li ko su momci koji su prigrlili vehabizam? Iz kojih specijalnih, obrazovnih struktura dolaze?

ZUKORLIĆ: To su uglavnom ljudi sa socijalnog dna, ili sa problematičnom prošlošću. Ili su to ljudi koji nikada ni u čemu nisu uspjeli. I to je jedini način da skrenu pažnju na sebe, da postanu poznati. Ili su to ljudi kriminalci, ljudi sa moralnim devijacijama koji na taj način žele (iskreno ili ne) da se promijene, no, to sada više nije bitno. Dakle, to su ti ljudi povratnici, odnosno ljudi koji su iz jedne krajnosti devijantnog života pokušali da se vrate, opet kažem iskreno ili neiskreno, ali su u svakom slučaju opet otišli u drugu krajnost.



DANI: Znate li ko je njih uveo u vehabijski pokret? Postoji li među njima neka hijerarhija?

ZUKORLIĆ: Ovdje su organizovani samo kad prave probleme. Oni se svađaju međusobno jer nemaju hijerarhijsku organizaciju, prije svega iz razloga što oni nemaju obrazovanog osnova. Onda oni izmisle savjete i instrukcije. Dovedu oni neke predavače iz BiH. Bilo je tu par posjeta ljudi koji imaju završene vjerske škole, međutim, ovdje među njima niko nema završen ni vjerski kurs. Oni imaju taj problem. Ali što se tiče tog miljea, ko se napojio sa tog izvora, to su dvije linije. Ili je to preko Sarajeva ili preko Austrije. Ima njih koji su tamo radili kao gastarbajteri pa su se otuda vratili. To su te dvije linije putem kojih su oni preuzimali takvo viđenje religije.



DANI: Širenje vehabizma je globalni fenomen iza kojeg stoji saudijski dvor koji finansira različite organizacije iz te zemlje, aktivne širom svijeta. Ima li u Sandžaku takvih organizacija?

ZUKORLIĆ: Nemamo, prosto zato što je Sandžak za vrijeme Miloševića bio zatvoren i nije bilo tada ni u mogućnosti da se to desi. Isto tako mislim da smo mi ovdje mali prostor i nismo im politički interesantni. Te organizacije imaju svoja predstavništva, koliko znam, na Kosovu i u Bosni, a ovde zvanično ne postoji nijedna organizacija sa svojim predstavništvom.



DANI: Kako gledate na činjenicu da je, o tome je nedavno govorio dekan FIN-a u Sarajevu Enes Karić i mnogi profesori tog fakulteta, Islamska zajednica svojom pasivnošću, zapravo, i dozvolila je da ovo preraste u jedan ozbiljan probem, što je na neki način bruka za IZ i za muslimane?

ZUKORLIĆ: Pretpostavljam da su sličnu logiku imali i u BiH, a to je nastojanje da se bolest liječi blažim lijekovima. Išlo se lijekovima, pa nema rezultata, pa se išlo injekcijama, pa nema rezultata, i očito da je sada ostala samo hirurgija. Sada je pitanje da li je to bio vremenski adekvatan pristup. Kod nas najkraće traje taj proces, ali se ipak najbrže došlo do nekog raspleta, pa makar i ovakvog. Taj fenomen se ne može posmatrati po nekim uobičajenim šablonima zato što on ima više elemenata: duhovni, mentalni, društveni... Sve se to mora zaista pažljivo dijagnosticirati. Pitanje je da li smo blagovremeno poduzeli sve potrebne stvari. U svakom slučaju, dobro je da se shvatilo - mi prosto ne možemo naći ni vjersku ni moralnu osnovu da se toj vrsti svjetonazora ostavi prostor u zvaničnim stavovima vjerske zajednice. Dakle, opet razdvajam i to jeste naš stav ovdje, da li će neko obavljati namaz na ovaj način, da li će se oblačiti u širokim ili kratkim pantalonama, koliko će mu biti dužina brade... svejedno je. Može se i treba imati lični stav. Ali, u tom smislu, restrikcije ne bih odobrio. Ono što je glavni problem, a tu ne smije biti kompromisa, jest dopuštanje da oni kritičkom ili direktnom upotrebom sile nameću svoj svjetonazor. Znači, tu vjerska zajednica mora biti apsolutno odlučna i rigorozna, ne smije davati prostora da se takvi ljudi u nju infiltriraju. Mi ćemo ovdje u Sandžaku biti odlučni i nećemo tolerisati niti jedno službeno lice u našim redovima koje se eventualno uhvati u takvo kolo. Neka radi ko šta hoće, ali službeno islam ovdje mora imati svoje institucionalno ujedinjenje. U džamiji to nije individualna stvar. Kod kuće je to individualna stvar, u džamiji je sistemska. Sistem ima svoja pravila, kao i u saobraćaju, kao i svakom drugom sistemu. U protivnom dolazi do kolapsa.



DANI: Čemu bi vodila daljnja pasivnost IZ-a i u Bosni i u Sandžaku?

ZUKORLIĆ: Prosto bi benigni karcinom postao maligni. Tu apsolutno nemam nikakve rezerve. Prosto bi se desilo da bi ljudi koji ništa ne znaju o vjeri ili vrlo površno znaju, ljudi koji imaju neuravnotežen emotivno psihološki pritisak prema vjeri, ukoliko bi vjera bila u organizacionom smislu prepuštena njima, onda bi to zaista bio totalni kolaps. To ustvari jeste ekstremno gledanje na islam. A ekstremizam podrazumijeva krajnost. On vodi krivljenju nečega a potom rušenju nečega. Ako vidite da je neko krut i štrči, znajte da nije u pravu. Neistinu štiti drskošću, silom, to su prosto ljudski zakoni. To što ti ljudi zastupaju, kažem neki su iskreni, neki nisu, neki rade za nekoga, svega tu ima, ali u svakom slučaju to ponašanje nije vjersko. Imao sam jedno kratko izlaganje pred njima u Medini i branio sam tezu da oni ne rade po sunetu. Njihov cjelokupan pristup vjeri je potpuno van suneta Poslanika a.s. Oni su samo pomiješali običaje arapskog prostora i onoga što je sunet. Onda se tu pokazalo da je to nasilje prema sunetu, prema Poslaniku a.s. i prema vjeri. Sunet, prije svega, znači put, a put Poslanika a.s. je najfleksibilniji i najperfektniji, prvo u komunikaciji sa ljudima, u prefinjenosti uopšte, u predstavljanju same vjere. Druga stvar, islam kao jedna savršena božija istina je toliko ubjedljiv i zato nema potrebe za nasiljem i prisilom da ga neko prihvati. Samo se neistina nameće silom. Tako da ima mnogo jasnih islamskih pokazatelja da je to što oni rade - suprotno islamu.



DANI: Jeste li ikad bili u prilici, poput te prilike u Medini, da razgovarate sa njima ovdje?

ZUKORLIĆ: Ovdje nema niko na tom intelektualnom nivou da bi se moglo sa njim o tome razgovarati. Bilo je kućnih sijela, pa se neko od njih pojavi i postavi neko pitanje, ja odgovorim. Nakon 10 minuta razgovora su oni meni potvrđivali da sam ja potpuno upravu to što govorim, sve one Kur'anske i sunetske teze koje ja iznesem. Ali, oni to potvrde preda mnom i poslije opet suprotno rade, dakle ipak su upitanju ekscentrične ličnosti koje nemaju svoj kurs već su prosto to prihvatili iz ko zna kojeg razloga. Imao sam prilike razgovarati sa nekim njihovim ljudima koji su učili vjerske fakultete i koji to zastupaju ovdje, u Bosni ili u Evropi. Učestvovao sam i u velikim dijalozima. Oni imaju problem. Znate, navikli su da razgovaraju sa kategorijom ljudi koji nisu obrazovani. Onda imaju par tih nekih teza uz pomoć kojih dobro manipulišu, kojima pokreću sve to, ta priča o borbi na jedan površan način koja je uvijek interesantna tom nekom sloju kojeg ovdje ima na Balkanu jer je narod nezadovoljan. Uopšte ta neka priča o ortodoksnosti i dosljednosti koja se manifestuje kroz taj imidž, oblačenje i svemu ostalom. Opet to klija u čovjeku. Naravno, neko se odluči da bude hipik, neko da nosi minđušu, a neko nađe spoj u manifestaciji svih tih poriva. Zaključio sam da oni imaju jako izražen problem kada razgovaraju sa nekim ko je na višoj intelektualnoj razini. Oni ne mogu to da podnesu. Samo mogu da zavode ljude koji o tome zaista ništa ne znaju. Imao sam priliku da slušam šta o njima govori savremeni učenjak Gazari koji je objavio i više knjiga o ovom fenomenu. Rekao je: "To su ljudi koji u petak prime islam, u subotu pročitaju knjigu, u nedelju drže predavanje."





Vjera i politika



Ugljanin kao Čaušesku



DANI: Osim ovog kulminirajućeg vehabijskog udara, Vi osobno i IZ Sandžaka izloženi ste već duže vremena političkim udarima od strane Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Zašto?

ZUKORLIĆ: Ti napadi su stari skoro deceniju. Oni proizilaze iz jedne nepresušne želje te grupacije na čelu sa Ugljaninom da ovladaju IZ-om koju bi koristili kao svoju zastupničku mašineriju. Zapravo, prije reformi u IZ-a i prije reorganizacije iz 1993., dakle to socijalističko događanje iz perioda 1990. - 1993. uzima maha, tako da imami, tada njih nekolicina, izađu i kažu "Ko ne glasa za tu partiju - nije musliman!" Tim reformama 1993., kada sam ja dobio priliku, čast i opterećenje da vodim IZ, mi smo znali da ćemo je organizovati kao apolitičnu. Meni je Ugljanin tada rekao da ćemo prihvatiti njihove naloge ili nas neće biti. To je bilo '95. godine. Ja sam se nadao da će se opametiti, da će shvatiti. Međutim, oni to još nisu shvatili. Kako je IZ jačala tako je jačala i njihova panika. No, mi smo se nadali da će ono što je do tada bilo nacionalni politički pokret, dakle stranka koja će koliko toliko kultivisati i biti dio političkog života, pa da li najjači ili najslabiji nije bitno, ali da će biti dio, a ne sve. Ali, i dalje smo u fazi tog nekultivisanog političkog prostora, što se može objasniti i činjenicoma da su Bošnjaci potpuno izvan ustavnih, političkih dešavanja. Decenijama je ovaj kraj poznat po sposobnim poduzetnicima, ali svijest o političkim izazovima nije na potrebnoj visini. Nacionalni pokret o kojem govorimo doživljavan je, sada doduše manje, kao podudaran sa muslimanskom vjerom i tradicijom. A onda je to preraslo u nasilje. Naš otpor takvoj praksi nas je diferencirao od takvog prakticiranja politike. No, Ugljanin se okrenuo koaliranju sa Koštunicom, što je potpuno suprotno politici koju je godinama propagirao. Radi se o Ugljaninovim interesima koje je osigurao podrškom svojih poslanika Koštuničinoj vladi. U kampanji oko referenduma za Ustav potvrdilo se da će Ugljanin slijepo ispuniti sve Koštuničine naloge. Zauzvrat, dobio je zeleno svjetlo za brutalne napade na jedini faktor u Sandžaku koji takvim svojim vladanjem nije uspio da porazi - Islamsku zajednicu i sandžačkog muftiju..



DANI: Kako gledate na činjenicu da Ugljanina još uvijek podržava dio glasača?

ZUKORLIĆ: Narod je davao podršku i Čaušeskuu pet dana prije njegovog svrgnuća. Znači, to su poznati fenomeni i onda to funkcioniše na nekoliko strana. Postoji manipulacija neobrazovanim i nesretnim masama kroz jednu vjersku terminologiju, kroz obećanja za koja su ljudi svjesni da je laž, ali im prosto prija. Znate, kad jedan narod doživi tragediju koju mi doživljavamo permanentno, nekad i laž dobro dođe. To je jedan momenat. Drugo je direktni interes koji sam pomenuo. Znate ono "neću vam dati građansku dozvolu, srušit ćemo vam...", a u Novom Pazaru ima 20.000 nelegalnih građevina. Svi ljudi strahuju od toga. Onda ti aktivisti kažu "štitit ćemo vas ukoliko budete član naše stranke i ukoliko nam obezbjedite glasove vaše rodbine". To je prosto jedna kriminogena i logika i organizacija. Šta još imate? Imate tipove one logike Arkan, Legija... samo lokalnih kalibara. Angažuju se takvi kriminalci, onda oni idu i prijete, vrše pritisak. Znate kako je, to je nezaštićen čovjek koji ne može da se obrati ni policiji ni pravosuđu, niti ima nekog drugog sistema, glavno mu je da preživi. Onda se on priklanja jer je to u ovom slučaju jače, jer tu on vidi neku šansu da preživi, da neki svoj zalogaj zaradi. To prosto tako funkcioniše.

Crni Gruja
18-11-2006, 01:28
naprimer ja znam ljude koji su dojuce pili,psovali ono sto je najuzvisenije za nas muslimane,vredzali druge danas su se okrenuli na drugu stranu



Lili, ovo sto si ti naveo se zove TEVBA (poikajanje), i muslimani se podsticu na to. Mnogo je puta gore kad neko uradi suprotno.

halilce
18-11-2006, 07:36
Fraer,čestitam na ovim tvojim,iscrpnim,izveštajima!

Čini mi se,a i u Allaha se nadam,da mi u Sjenici,nemamo problema sa vehabijama!Ili ja nisam čuo!

Moram da naglasim,da mi se posebno svidela,konstatacijao njima:

U petak prime islam,u subotu pročitaju knjigu,u nedelju drže predavanje!

Imao sam,da kažem,počast,od jednog njihovog pristalice,dečka 20-tih godina,da mi cijelo ljeto,drži predavanja o islamu,o ponašanju itd. Dok mi nije,uz ramazan,pukao film i odbrusio sam mu!

Radili smo zajedno,i on prati šta ja radim i kako,se pitam sa nekim,pogotovu sa ženama!

kaže mi on-Ti se juftari!

-Daj,mali,ne uči me,ne pridikuj mi više!ja kad sam posteo ti si još bio u pelene,i znam kako si psovao i šta, do prije dvije godine!-odgovorim mu.

-Važno je kako se sad ponašam,odgovara on,a i po Kuranu ,ti si se juftario!Veruješ li ti u Kuran!?-upita on.

-Ma jok,odgovorim ja ljutito,ja verujem u Bibliju,i sa mnom o toj temi nikad više nemoj da raspravljaš!

Od tada,samo kad se vidimo,nazovemo selam,jer oni Merhaba,ne priznaju i ne odgovaraju!

liliput
18-11-2006, 09:02
verujes li ti da jedan covek moze da se promeni za nekolko dana?to uopste nije lako i to jos kad je stvar preci sa jedne strane zivota na sasvim razliciti zivot i pogled na zivot...daj boze da su uspeli i da ne misle vise kao prije posto tevba je vazna i ko je prekrisi ucini ce veliki grijeh....

fraer
18-11-2006, 10:56
U redu je tevba, ali je pravi problem kad čitav džemat klanja i farz i sunnet, a onda dođe organizirana grupa hulja i ometa ljude u namazu namećući im svoje viđenje namza. da se razumijemo, nemam ništa protiv vehabija, sve dok u svojoj kući sprovode islam koji žele. mislim da se to nikome ne bi smjelo zabranjivati. analogno tome, ni oni ne bi smjeli nametati svoje principe dzematljijama u džamiji, na namazu.

i još nešto, znam da je ombudsmanima federacije BiH prošle godine upućen dopis u kojem su objavljene skandalozne stvari, poput slučajeva neprijevljaivanja djece u matične knjige rođenih! vehabije smatraju da se djeca ne moraju prijavljivati u općinu, tako da sada imamo čitavu jednu generaciju djece za koju se ne zna ni ko su, ni šta su. to je, ljudi moji, kršenje osnovnih ljudskih prava. u sekulranim društvenim sistemima se za to ide u zatvor, bez obzira šta ti religija nalaže.

Crni Gruja
18-11-2006, 12:02
Lili, moze se covek promijeniti, ne preko noci, ali ta noc od kad ce promene poceti nekad mora da dodje.

Fraeru, dobro si ovo reko, svakom svoje za sebe. Ja licno nemam losih iskustava sa vehabijama, poznajem one po sjenici, da li su to vehabije neznam, ali znam da su sve to dobri momci, i bas cesto stanem sa njima pa pricamo. Momci su bas opusteni, i sale se i sve. Zato ne mogu da se izjasnjavam sto se tice ovih vehabija o kojima vi pricate, sto "uteruju veru ljudima u kosti". Ali ovo da svoju decu tako unazadjuju, to mi ne ide u glavu. Sutra ce ta ista deca, ni kriva ni duzna, ispastat.

Redzi
25-11-2006, 23:29
kakav cirkus

Crni Gruja
26-11-2006, 12:47
Pazdrav za Redzija, propalog fudbalera od Jala :mrgreen: Dje si covece, sto te ovo nema. Hajde prosuni nam koju, sta si mislio sa ovim cirkusom sto ga pominjes?

fraer
26-11-2006, 17:12
jeste, redzi, reci sta je cirkus pa da se i mi razonodimo.

amlA
26-11-2006, 20:21
.. daj okreni taj ringishpil u nashoj glavi,bez tebe drveni konjici tuzno stojeeeeeee...



i?