PDA

View Full Version : Gde sve moze da se putuje sa srpskim pasosem - Povratak crvenog pasosa!


iSelektor
28-09-2009, 01:14
Povratak crvenog pasoša!

http://img2.pict.com/24/5e/5a/1677830/0/image.jpg

Gde sve može da se putuje sa srpskim pasošem
Kada Srbija uđe na belu šengensku listu, od članica EU vize će biti potrebne samo za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu u zoni šengena. Bez vize će moći da se putuje i u Švajcarsku, na Island i u Norvešku, zemlje koje nisu članice EU, ali su prihvatile šengenski sporazum.
Isto tako, neće biti potrebne vize ni za Bugarsku, Rumuniju i Kipar, članice EU koje formalno još nisu deo šengenskog prostora, kao ni za Lihtenštajn, koji je na putu ulaska u šengenski prostor.


Za putovanje u Albaniju građanima Srbije formalno su potrebne su vize, osim u vreme letnje turističke sezone. A i za Tursku su vize neophodne, ali je njihovo dobijanje čista formalnost i kompletan posao se završava na aerodromu.
Van prostora EU viza nije potrebna za Maldive, Šri Lanku, Južnu Koreju i Singapur. Bez problema se putuje u Bocvanu. Viza nije potrebna ni za Tunis i Sejšele. Vize nisu potrebne ni za Argentinu, Čile, Ekvador i Peru. Zanimljivo, za Meksiko viza nije potrebna, ali jeste turistički karton, koji se dobija u proceduri po kojoj mnoge zemlje izdaju vizu. Inače, naši državljani su među retkima kojima ne treba viza za Kubu.


Jordan i Egipat i našim građanima vize daju na aerodromima ili na granici, dok se za Siriju besplatno dobija u ambasadi. Jedino ograničenje za ulazak u muslimanske zemlje na Bliskom istoku su prethodni ulasci u Izrael, u koji se od pre neki dan može putovati bez vize. Lako se dobija i libanska viza - može se dobiti na granici, kao i za Keniju i Tanzaniju.


Za iransku vizu je potrebno pozivno pismo ili rezervacija hotela, kao i za Emirate. Za Indiju je viza potrebna svima, ali se uz obezbeđen smeštaj i povratnu kartu dobija bez problema. Viza Tajlanda se dobija uz povratnu kartu i eventualno rezervaciju hotela. Japanska viza se dobija jednostavno. Brazilska viza se dobija jednostavno i može se u zemlji produžavati do šest meseci. Za Zimbabve je viza potrebna, kao i za Južnu Afriku. Dominikanska Republika skoro svima traži vize. Isto važi i za Jamajku, ali se viza dobija na granici ili aerodromu.


Najteže u Australiju
Jedan od najkomplikovanijih procesa za dobijanje vize predstoji vam ako želite da otputujete u Australiju. Osim što je potrebno priložiti sva moguća dokumenta, Australijanci traže i potvrdu o vojnom angažmanu u ratovima na prostoru bivše SFRJ. Iskustvo kaže da proces dobijanja vize traje od dve do šest nedelja, s tim što ambasada zadržava pravo da ne odgovori na zahtev. Viza košta 65 evra, a sva prateća dokumenta moraju da budu prevedena na engleski jezik.