PDA

View Full Version : Upozorenje na knjigu "Namaz u islamu"


Recruit
27-09-2009, 16:50
Hteo bih da upozorim clanove foruma na knjigu koja se kod nas ljetos dijelila besplatno ispred dzamije Valida Sultan jer knjiga sadrzi mnogo lazi koje cemo insaAllah razotkriti.

http://i793.photobucket.com/albums/yy214/Recruit87/IMG_0002.jpg

http://i793.photobucket.com/albums/yy214/Recruit87/IMG_0004.jpg

http://i793.photobucket.com/albums/yy214/Recruit87/IMG_0005.jpg

Kao sto vidite, u knjizi stoji hadis od Vail Ibn Hudzera da je Poslanik a.s. stavljao ruke na prsa i stoji da ga biljeze Muslim i Ibn Madze,medjutim, ne biljeze ga ni Muslim ni Ibn Madze vec je to jos jedna od vehabijskih spletki kako bi pridobili ljude.

A evo i dokaza da tog dodatka "na prsima" u Muslimu nema:

http://www.sandzaknews.com/forum/attachment.php?attachmentid=279&d=1253664329

tekbir
02-10-2009, 11:29
Dodatak: "Na prsima" zaista ne postoji u Muslimovoj zbirci, ali to ne znaci da se za gornji hadis ne moze reci da ga biljezi Muslim i da se radi o nekoj spletki. Kad bi svaki alim pri pisanju knjige imao prostora da ukaze na sve detalje vezane za neki hadis i da udovolji vama koji stalno prigovarate oko krajnje sporednih pitanja u islamu, fusnota bi bila veca od samog teksta knjige. Uostalom, i hanefije koriste isti hadis sa dodatkom: "Ispod pupka", iako ga nema u hadisu, pa ti to propusti da navedes (govorim o Musennefu od ibn Ebi Sejbe)

El-Hafiz u Ed-Dirajeu kaze za gore navedeni hadis: "Nalazi se u Muslimu, ali bez dodatka: 'Na grudima.'" Dakle, moze se reci da hadis biljezi Muslim, jer je akcenat na stavljanju desne ruke preko lijeve, a ne na mjestu stavljanja ruku. Kod onih koji navode ovaj hadis sa dodatkom ispod pupka ili na prsima, obicno se poglavlje zove "Stavljanje desnice preko ljevice". U knjizi koju ti kritikujes poglavlje se zove "Vezivanje ruku na kijamu".

Priznajem da je najkorektnije bilo reci da se u Muslimu nalazi bez ovog dodatka, ali kao sto rekoh, nema prostora da se svaki i najmanji detaljcic namaza objasni. Kome nije jasno, moze pitat, ali knjizi ne fali nista, jer se ne zove "Namaz u hanefijskom mezhebu", nego je autor napisao knjigu o namazu po znanju koje je on stekao i na osnovu misljenja koja on smatra ispravnim. Nigdje nije receno da je svako drugacije misljenje o namazu neispravno, isto kao sto to nije receno ni u ostalim knjigama koje se nalaze kod nas, npr "Namaz salat" i sl.

Licno, uzimam misljenje Imama Tirmizija koji kaze da su se ashabi razisli po pitanju mjesta vezivanja ruku u namazu i da je u sahih izvorima jedino nedvosmisleno da se desna ruka veze preko lijeve.

El-Bezzar navodi hadis koji kaze: "Blizu grudi", Ahmed ibn Hanbel isto, ibn Huzejme navodi "na grudima", ibn ebi Sejbe "ispod pupka|", Sufjan es Sevri "ispod pupka", Darekutni "na grudima, ibn Hazm i hanefije "ispod pupka". Postoji razilazenje po ovom pitanju i to je cinjenica. Vezivanje ruku u namazu je na nivou mustehaba, tako da se prodji vise tih prica o nekakvim spletkama i pokvarenim namjerama i bavi se bitnim pitanjima islama, vezivanje ruku u namazu svakako nije od prioritetnih pitanja za raspravljanje.

Jadan si ti covjek, recruit.

Recruit
02-10-2009, 16:49
Dodatak: "Na prsima" zaista ne postoji u Muslimovoj zbirci, ali to ne znaci da se za gornji hadis ne moze reci da ga biljezi Muslim i da se radi o nekoj spletki.

Evo je najsmjesniji pokusaj argumentacije koji sam u zivotu cuo. Nema ga u Muslimu ali to ne znaci da ga nema :) Zasto jednostavno ne priznas da je Muhamed Porca hteo ljude da prevari.


Kad bi svaki alim pri pisanju knjige imao prostora da ukaze na sve detalje vezane za neki hadis i da udovolji vama koji stalno prigovarate oko krajnje sporednih pitanja u islamu, fusnota bi bila veca od samog teksta knjige.

A imao je prostora da slaze da ga biljezi Muslim? Bez obzira koliko vremena i prostora zahtijevalo objasnjenje lazi su u islamu zabranjene,a ovo je cista laz.


Uostalom, i hanefije koriste isti hadis sa dodatkom: "Ispod pupka", iako ga nema u hadisu, pa ti to propusti da navedes (govorim o Musennefu od ibn Ebi Sejbe)

Hanefije koriste hadis od Vaila kojeg biljezi Ibn Ebi Sejbe i u njemu se u svim prepisima Musannefa osim u jednom NALAZI "ispod pupka, pa to ne smeta ispravnosti hadisa.
Kaze Et Tehanevi: "Kaze Kaim Es Senedi u Fevzul kiramu kako se to biljezi u Et Ta'likul hasen (1/ 70):
Govor da se ovaj deo hadisa ne nalazi u Musannefu i da je greska prilikom zapisivanja i pored tvrdnje sejh Kasima da se on nalazi u toj knjizi i mog vidjenja tog dijela u ispravnoj verziji Musannefa kao i njegovog prisustva u prepisu koji se nalazio kod sejha Abdulkadira koji je muftija u hadisu i eseru, ne prilici ucenjacima. Ja sam video ovaj deo u sahih verziji Ibn Ebi Sejbininog Musannefa. Ovaj deo je u u vecini ispravnih prepisa." ( I'lau Sunan, 2/ 199)

Kaze Et Tehanevi: "Da se ovaj dodatak nalazi samo u jednom prepisu Musannefa mi bismo prihvatili tvrdnju da je to greska prilikom prepisivanja medjutim on se nalazi u vecini prepisa pa je zato ova tvrdnja neispravna." ( I'lau Sunen, 2/ 199)


Medjutim,niko nije rekao da je video ovaj hadis sa dodatkom "na prsima" u Muslimu.



El-Hafiz u Ed-Dirajeu kaze za gore navedeni hadis: "Nalazi se u Muslimu, ali bez dodatka: 'Na grudima.'"

Kaze da se u Muslimu nalazi isti hadis ali bez dodatka "na prsima" a ne da je ovaj hadis u Muslimu kako je to pokusao da slaze Muhamed Porca


Dakle, moze se reci da hadis biljezi Muslim, jer je akcenat na stavljanju desne ruke preko lijeve, a ne na mjestu stavljanja ruku.

Dakle ne moze se reci za nesto sto ne postoji negdje d apostoji. Ne znam kojom ti kramp-logikom utvrdi da se moze reci za nesto sto ne postoji da postoji.
Jednostavno priznaj da je to LAZ.
Ako bismo tako govorili,onda i hadis od Vaila u kome se kaze ispod pupka ima u Muslimu.


Priznajem da je najkorektnije bilo reci da se u Muslimu nalazi bez ovog dodatka, ali kao sto rekoh, nema prostora da se svaki i najmanji detaljcic namaza objasni.

Bila je obaveza reci za nesto sto ne postoji u Muslimu da ne postoji u Muslimu. Uzgred,nema ga ni kod Ibn Madze.



Kome nije jasno, moze pitat, ali knjizi ne fali nista, jer se ne zove "Namaz u hanefijskom mezhebu", nego je autor napisao knjigu o namazu po znanju koje je on stekao i na osnovu misljenja koja on smatra ispravnim.

Ne mogu se propisi o namazu donositi na osnovu polovicnog znanja. Ili nauci da valja ili nemoj pisati. Ne mogu ja sad reci da mozemo da se okrenemo na koju god hocemo stranu u namazu samo zato sto znam ajet u kojem se kaze da je Allahov i istok i zapad pa gdje god se okrenete to je Allahova strana a ne znam ajet u kome se naredjuje okretanje ka kibli.


Nigdje nije receno da je svako drugacije misljenje o namazu neispravno, isto kao sto to nije receno ni u ostalim knjigama koje se nalaze kod nas, npr "Namaz salat" i sl.

Misljenje da se ruke drze na prsima je misljenje z akoje mozemo reci da je neispravno jer niko od ucenjaka cetiri mezheba ne zagovara to misljenje.

Licno, uzimam misljenje Imama Tirmizija koji kaze da su se ashabi razisli po pitanju mjesta vezivanja ruku u namazu i da je u sahih izvorima jedino nedvosmisleno da se desna ruka veze preko lijeve.

Licno uzimaj sta god hoces ali to nemoj iznositi u javnost.

El-Bezzar navodi hadis koji kaze: "Blizu grudi"

Blizu grudi nije na grudima. Hadis koji navodi Bezar (haj da ti vjerujem jer jos uvijek nisam proverio za Bezzara) nije dokaz za stavljanje ruku na prsima vec dokaz za Safije koji kazu "povise pupka a ispod prsa"


Ahmed ibn Hanbel isto,

Biljezi Ahmed ibn Hanbel (5/ 226) odmah nakon tog hadis a u kojem se kaze "na prsima" njegovu ispravnu verziju u kojoj se kaze: “ Video sam Bozijeg Poslanika da je pomerio desnu i lijevu ruku i stavio ovu na ovu.” Tj. desnu na lijevu. ( Naime, arapska rijec “hazihi” sto znaci “ovu” po obliku dosta slici rijeci “sadrihi” sto znaci “prsa” pa je osoba koja je prepisivala ovaj hadis permutovala dvije rijeci i zamijenila ih pa je shvatila kao da je Poslanik rekao : Fe veda’a hazihi ala sadrihi a on je ustvari rekao : Fe veda’a hazihi ala hazihi. ) Takodje, ispravljenu verziju hadisa prenio je i Sujuti u Dzem’ul dzevami’, Hejsemi u Medzme’u zevaidu , Darekutni, Tirmizi, Ibn Madze i Ahmed na jos puno mjesta u svom Musnedu

ibn Huzejme navodi "na grudima"

Ibn Huzejme spominje ovaj hadis u svom Sahihu 1/ 243; 87. poglavlje; hadis broj 489; I NE GOVORI NISTA O OVOM HADISU A svi koji pominju ovaj hadis nisu ga prenijeli iz Sahiha Ibn Huzejme nego iz Telhisa i iz Sevkanijevih knjiga medjutim, mnogo prije Sevkanija ova Ibn Huzejmina knjiga je izgubljena a svi ucenjaci koji su je zatekli govore da u njoj Ibn Huzejme ne govori da je taj hadis Sahih. Takodje,Ibn Huzejme nakon ovog hadisa navodi isti hadis ali bez dodatka "na prsima" sto znaci d aje taj dodatak izmisljen.
Isti ovaj hadis ali BEZ DODATKA “na prsa ” biljezi i Ahmed ibn Hanbel na tri mjesta u Musnedu, Nesai, Ibn Madze, Ebu Davud et Tajalsi u svom Musnedu ( str. 137. Hadis br. 1020) , Ibn Hiban ( Mevaridu zam’an str. 124. Hadis br. 447) kao i sam Ibn Huzejme.
Muemil ibn Ismail, jedan od prenosilaca ovog hadisa je slab i neprihvatljiv medju hadiskim ucenjacima zbog slabosti njegovog pamcenja. Kaze Buhari: On je munker u hadisu. Kaze Ebu Hatim: Mnogo grijesi.; kaze Ja’kub ibn Sufjan: Kada ucenjaci naidju na hadis kojeg prenosi Muemil ibn Ismail treba da zastanu kod njega i odbace ga jer on prenosi neispravne hadise od svojih ispravnih sejhova.” ( I’lau sunen, Tehanevi, 2/195)
Takodje, Ibn Kajjim El Dzevzijje potvrdjuje neispravnost ovog hadisa pa kaze: “Niko osim Muemila ibn Ismaila nije rekao da je Poslanik stavljao ruke na prsa.” ( I’lamul muvekki’in 2/312) Takodje u istom djelu Ibn Kajjim El Dzevzijje navodi hadise kojima se zabranjuje stavljanje ruku na prsa.


Darekutni "na grudima,

Darekutni navodi dva hadisa od Alije u kojima se kaze: " Zaista je od Sunneta namaza stavljanje sake na saku ispod pupka." (Darekutni, 1/ 610, Darul Muejjid, Rijad) a za hadis "na grudima" nisam cuo i ne mogu da ga nadjem kod Darekutnija pa ako postoji bujrum nadji ga i reci nam gdje je. Samo mi nemoj reci da je to hadis od Kabise ibn Hulba a on od svog oca jer se u njemu ne kaze na prsima.

ibn Hazm i hanefije "ispod pupka".

Kaze Muhammed Tekijj El Usmani u svojoj verifikaciji I'lau Sunena: " Stavljanje ruku ispod pupka je govor Ebu Hanife, Sufjan Es Sevrija, Ibn Rahivejha, Ebu Ishak El Mervezija Es Safi'ija, to je jedan od rivajeta od Malika kao i odabrano misljenje kod Hanbelija i Ahmeda po rivajetu el Hirekija od njega." ( I'lau Sunen, 2/ 191) Takodje,ovo je misljenje i Ibn Kudame El Hanbelija.


Postoji razilazenje po ovom pitanju i to je cinjenica. Vezivanje ruku u namazu je na nivou mustehaba, tako da se prodji vise tih prica o nekakvim spletkama i pokvarenim namjerama i bavi se bitnim pitanjima islama, vezivanje ruku u namazu svakako nije od prioritetnih pitanja za raspravljanje.


Jeste od prioritetnih tema kad se u toj stvari pokusava ubaciti nesto sto nije od sunneta Bozijeg Poslanika i kada se zeli slagati da se neki hadis biljezi negdje a tamo ga nema.

Jadan si ti covjek, recruit.

Jadan je svaki vehabija koji pokusava da prevari ljude pa naidje na mene :)