PDA

View Full Version : BAJRAMSKA SOFRA U BEOGRADU


36310
26-09-2009, 09:56
Islamska zajednica Srbije organizovala je danas u Beogradu bajramsku sofru ispred Bajrakli džamije kod koje se okupilo više od hiljadu građana nemuslimana.

Ispred Bajrakli džamije na Dorćolu, na delu između Ulica kralja Petra i Cara Uroša, muslimanski vernici prostrli su ćilime oko kojih su postavili stolove koji su se povijali od tereta raznih vrsta pita, domaćih ajvara, sireva i ostalih mlečnih proizvoda, kao i brojnih
prerađevina od suvog mesa.

Muslimanke u tradicionalnoj nošnji goste su služile sokovima i slatkišima, a među stanovnicima Dorćola najpopularnije su bile baklave sa rendanim pistaćem, tulumbe i kolač koji se zove ptičje gnezdo.

Manifestacija je okupila veliki broj građana privučenih snažnim orijentalnim mirisima raznih tradicionalnih jela i slatkiša.

Najveći red mogao je da se primeti ispred štanda na kojem su radnici firme "Banjalučki ćevap" građanima delili donere i ćevape, dok su sa razglasa puštani diskretni orijentalni instrumentali.

Muftija Muhamed Jusufspahić je zahvalio Bogu zbog lepog vremena koje je omogućilo da se svečanost održi na otvorenom i da se komšije bolje međusobno upoznaju jer, kako je rekao, "čovek je neprijatelj onoga što ne poznaje".

On je zahvalio svim ljudima koji su došli ispred džamije i čestitao Novu godinu, kako je rekao, "braći Jevrejima" dok je hrišćanima poželeo da im Bog podari mir.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić je čestitao muslimanima praznik i rekao novinarima da današnja svečanost oličava "Beograd u kojem on želi da živi".

Antić je rekao da gradska vlast želi da Beograd bude mesto u kojem će u miru i slozi živeti svi ljudi, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost.

Stanovnik Beograda Miroslav Mijatović, koji je u glavni grad došao iz Leskovca, rekao je novinarima da je ispred džamije došao da se bolje upozna sa kulturom muslimana, jer o tome veoma malo zna, a smatra da bi međusobno upoznavanje dve kulture i religije doprinelo zbližavanju naroda.

Mladić, koji se predstavio kao Dušan sa Dorćola, rekao je da ga je na skup dovela znatiželja a da ga je zadržao miris hrane. Dodao je da je posebno zainteresovan da ponovo proba pite koje je prvi put jeo u vojsci kada se njegov drugar musliman iz Tutina vratio sa odsustva sa mnogo domaće hrane.

Osim većeg broja građana, ispred džamije je došao i rabin Isak Asijel, dugogodišnji muftija Hamdija Jusufspahić a najavljeno je da će skup u toku dana posetiti i ministar kulture Nebojša Bradić.

Izvor: radio sto plus

36310
26-09-2009, 09:57
Ehhh dje odose Reskovi vitrovi....

Tahirovce
26-09-2009, 11:38
Moji su za Islamsko obdaniste u Sjenici ...