PDA

View Full Version : Vehabijama od cetiri do osam godina zatvora


halilce
09-09-2009, 04:04
eograd - Četvorica vehabija, optuženih za pripremu terorističkih akcija i udruživanje radi protivustavne delatnosti, osuđeni su juče u Specijalnom sudu u Beogradu na zatvorske kazne od četiri do osam godina zatvora. Pre nekoliko meseci izrečena je presuda i grupi od 14 vahabija koju je predvodio Senad Ramović.
Sudsko veće predsedavajućeg Milana Ranića osudilo je Adisa Murića (21) i Bajrama Alsanija (28), koji je u bekstvu, na po osam godina zatvora, Nedžada Bulića (31) koji je takođe u bekstvu na sedam godina, a Enesa Mujanovića (19) na četiri godine zatvora. Obrazlažući presudu, predsedavajući sudskog veća naveo je da je sud utvrdio da su oni krivi za udruživanje radi protivustavne delatnosti i terorizma. Bulić i Aslani su u bekstvu i njima se sudilo u odsustvu. Murić nije prisustvovao izricanju presude pošto je zbog nepoštovanja suda udaljen iz sudnice, a Mujanović je odmah pošto mu je izrečena presuda napustio sudnicu. Oni su tokom dokaznog postupka istakli da ne priznaju sud pred kojim im se sudi već samo „božji“. Branioci osuđenih su najavili žalbu na presudu.
Prema rečima sudije Milana Ranića, grupa se obučavala za upravljanje avionima i uspostavljala veze sa istomišljenicima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Gruziji i Siriji. Utvrđeno je da su se od maja do septembra 2007. godine udružili radi sticanja verske i političke moći, i da su planirali podmetanje eksploziva na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru i nasilje nad građanima Srbije sa ciljem izazivanja straha. Sedište grupe bilo je u Novom Pazaru, u zakupljenim prostorijama, kao i u jednoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Snimci egzekucija iz Avganistana i Čečenije
Članovi grupe su, prema optužnici, iz inostranstva nabavili velike količine oružja, municije i eksplozivnih sredstava i planirali su likvidacije policajaca koji su obezbeđivali fudbalske utakmice u Novom Pazaru. Zaplenjeni su kompakt diskovi sa snimcima ubistava američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, kao i ruskih vojnika u Čečeniji, kao i snimci bombaša samoubica i materijal u kojem se poziva na sveti rat džihad, odnosno borbu protiv nevernika.


Dnevni list Danas | Hronika | Vehabijama od ?etiri do osam godina zatvora (http://www.danas.rs/vesti/hronika/vehabijama_od_cetiri_do_osam_godina_zatvora.3.html ?news_id=171398)

iSelektor
15-09-2009, 20:46
Ovima mali salavat... u engleskoj cuh juce ili prekjuce njih 4 ili 5 dobili zajedno 108 god zatvora cini mi se

Pozzz