PDA

View Full Version : Rasizam na stadionu


fraer
19-10-2006, 13:15
Parole mržnje na stadionima

19. oktobar 2006. | 07:35 -> 11:04 | Izvor: B92

Beograd -- Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović zahteva stroge kazne za one koji šire nacionalnu mržnju na sportskim objektima.



Najozloglašenija srpska navijačka grupa: Junajted Fors

Najozloglašenija srpska navijačka grupa: Junajted Fors



Beogradska policija je juče privela 152 navijača fudbalskog kluba Rad zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Pripadnici navijačke grupe "Junajted fors" su tokom utakmice uzvikivali su slogane "Nož, žica, Srebrenica" i "Srbija Srbima, napolje s Turcima". Među uhapšenima se nalazi 47 maloletnih lica.



Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je za B92 da je zabrinut zbog takvog ponašanja mladih ljudi za koje kaže da su "zalutali i ispušteni u nekom procesu vaspitanja". Vuksanović kaže da državni organi moraju da reaguju odlučnije kako se ne bi ponavljali rasistički ispadi na utakmicama.



"Bez stroge reakcije pravosudnih organa, brzog postupka i strogih kazni, ne može da se očekuje uspostavljanje reda. Ne treba izmišljati i nagađati šta bi bio lek - treba primeniti ono što je ceo svet primenio u borbi protiv apsolutno iste pojave, koja je očigledno svojstvena mnogim društvima", rekao je Vuksanović.



Sociolog Stjepan Gredelj kaže za B92 da događaj od juče, kao i nedavni rasistički ispadi na fudbalskoj utakmici u Čačku, nisu pojave ili fenomeni, već deo jednog procesa koji traje.



"Činjenica da je većina privedenih maloletna govori o tome da su mnogi faktori zakazali, a pre svega društvo kao sistem koje se odlikuje mnogim patološkim fenomenima. Ovo što rade takozvani navijači je samo kraj jedne priče, rasizam je poslednja faza šovinizma ili ekstremnog nacionalizma. A te generacije su vaspitavane upravo na takvim obrascima, zašto bismo očekivali da nakon takve setve imamo bolju žetvu", kaže Gredelj.



Gredelj kaže da je za veliku zabrinutost dovoljno i samo deset odsto nosioca ovakvih pojava u društvu, jer "bolest metastazira vrlo brzo."

Crni Gruja
19-10-2006, 13:52
Ehhh sto mi nije dao Bog kakavu funkciju u toj Srbiji, kako bih takve sa zadovoljstvom po kratkom postupku. Eto im njihova srbija, niko im je ni ne trazi, samo Sandzak neka nam ne diraju. Fraeru, da zeznas koja je to utakmica bila, jesul to sa Pazarom igrali?

Tahirovce
19-10-2006, 17:38
Jesu Grujane Rad - Novi Pazar, mene uopste nije iznenadilo takvo ponasanje radovih navijaca,isto su pevali i skandirali i u Novom Pazaru,doduse dobili su sta su trazili,eh da li ce i ovaj put dobiti, pokazace vrijeme.....

liliput
19-10-2006, 20:26
a sigurno ce im pazarci odgovorit nece cutat .ali najgore sto ce se to tako nastavit nema kraja posle toj mrznji.... :roll:

askica
19-10-2006, 20:55
Ja se sećam da se sličan incident ali mnogo gori zbio pre dve god na utakmici u Pazaru. Mislim da je i tada FK Novi Pazar igrao sa Radom. :cry:

halilce
19-10-2006, 21:01
To su večiti problemi između Rada i Nerada! 8)

Uvijek navijaši rada prave ekcese na stadionima,ali i van njega!

Sećate li se pokušaja organizovanja gej-parade,pre 2-3 godine!

E oni su to sprečili i ZA TO,samo za to im skidam kapu!

A u vezi ispada na utakmici sa Pazarom,to se uvek očekuje,ali su iz Pazara reakcije isuviše blage!

STRANAC
19-10-2006, 22:04
NA GLUPOST IPAK TREBA ODGOVORITI MUDROSCU...