PDA

View Full Version : Radnici prete da ce opet seci prste!


halilce
04-09-2009, 14:09
Radnici Kombinata „Raška" iz Novog Pazara najavljuju radikalne proteste jer ih je Ministarstvo ekonomije prevarilo i oteralo u stečajni postupak
http://www.pressonline.rs/admin/image.jpg?imageId=48414&thumb=1Zoran Bulatović Već se osakatio... Zoran Bulatović

Nekoliko stotina radnika Tekstilnog kombinata „Raška" iz Novog Pazara okupilo se juče ispred fabrike, protestujući zbog odluke Poreske uprave da kod Trgovinskog suda pokrene stečajni postupak u ovom holdingu. Tekstilci tvrde da ih je Ministarstvo ekonomije prevarilo i najavljuju novu radikalizaciju protesta.
Đerlek: Kolaps Novog Pazara!
Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek pozvao je juče političke predstavnike Bošnjaka u Beogradu da „spreče kolaps novopazarske privrede". On je nakon razgovora sa radnicima „Raške" rekao da je iznenađen zahtevom Ministarstva ekonomije da u nekadašnjem gigantu pokrene stečajni postupak.
- Vlada Srbije je ranije podržala inicijativu Gradske uprave o podržavljenju fabrike i sada je nekome u Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije palo na pamet da pokrene stečajni postupak, ne konsultujući se sa nama niti sa radnicima - kazao je Đerlek.
On je istakao da Novi Pazar neće imati nikakvu budućnost ako izgubi Tekstilni kombinat i ne osposobi preduzeće „Vojin Popović", koje je već u stečaju.

Predsednik Udruženja tekstilnih radnika Raške Zoran Bulatović, koji je u aprilu u znak protesta zbog nebrige države prema ovom preduzeću odsekao sebi prst i štrajkovao glađu, rekao je juče da će se, ukoliko nadležni nešto ne preduzmu, „cela Srbija naježiti" onim što štrajkači planiraju.
Masovni otkazi
- Ako o našoj sudbini bude odlučivao Trgovinski sud u Kraljevu i neko neozbiljan u Beogradu, kao na primer Ministarstvo ekonomije i Dinkić, mi ćemo polomiti ceo kombinat. Idemo radikalno, pa šta nam Bog da, izgleda da je jedini način da se neko od nas obogalji da bi neko to video i razmišljao u pravcu kakvom treba da razmišlja - kaže Bulatović.
Radnici „Raške" smatraju da bi ovaj kombinat trebalo podržaviti i dati ga na upravljanje gradu Novom Pazaru. Oni tvrde da postoji plan na osnovu kojeg bi nekadašnji gigant ponovo oživeo.
- Mi smo očekivali da počne isplata naših zaostalih zarada, a umesto toga preko noći uveden je stečaj. Razgovori koje smo vodili u Ministarstvu ekonomije su očigledno bili gubljenje vremena. Prevareni smo - kaže Bulatović.
Pomoćnica direktora Poreske uprave Rada Kostić izjavila je da je nalog za pokretanje stečaja upućen sudu na osnovu zahteva Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Upravo zbog toga tekstilci su posebno ogorčeni na ministra Mlađana Dinkića.
- Nama su u Ministarstvu ekonomije nedavno rekli da ne smemo nikom da kažemo da smo dobili jednokratnu pomoć od po 30.000 dinara, da se slučajno ne bi pobunili drugi radnici. Eto kako oni lažu narod - rekao je juče Zoran Bulatović.
U domaćoj tekstilnoj industriji za sedam i po meseci ove godine otpušteno je više od 23.000 zaposlenih, što je oko 40 odsto ukupnog broja tekstilnih radnika, pokazuju podaci Unije poslodavaca. Za masovne otkaze poslodavci direktno optužuju Vladu Srbije jer ih je opteretila sa 35 do 70 odsto većim porezima nego u zemljama u okruženju i EU. Naime, preduzeća tekstilne industrije na ime poreza i doprinosa na zarade zaposlenih mesečno izdvajaju u proseku 12.200 dinara državi, a to je skoro duplo više nego u Hrvatskoj.
Veliki porezi
- Na to ime izdvajanja u Hrvatskoj su oko 60 evra, u BiH 45, a u Sloveniji su za 50 odsto niža nego u ostalim granama industrije - kaže za Press portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.
Pored ovoga, objašnjava Rajić, Vlada je dopustila kineskim trgovcima da prodaju robu bez fiskalnih kasa, čime su oni direktno povlašćeni.
- Tako stotine miliona evra godišnje ostane u sivoj zoni, van sistema PDV-a. Domaća tekstilna industrija nam propada i zato što više desetina hiljada nelegalnih krojačkih i tekstilnih radionica, koje rade na divlje, stvaraju 37 odsto domaćeg proizvoda u tekstilu - upozorava Rajić, i dodaje da, sa druge strane, u onim kompanijama koje legalno posluju, brojne inspekcije svakodnevno borave u fabrikama.
Broj otpuštenih po regionima (1. jan-15. avg. 2009)
Vojvodina 4712
Beograd 3773
Istočna Srbija 1996
Zapadna Srbija 4097
Centralna Srbija 4546
Južna Srbija 4235
Ukupno 23.359
* U tekstilnoj industriji Srbije radi ukupno 59.920 radnika

Prema njegovim rečima, kazne se kreću u rasponu od 100.000 do dva miliona dinara, dok inspekcija ne kažnjava sve one koji robu proizvode i prodaju na crno.
Tekstilci smatraju da najveći apsurd predstavlja činjenica što moraju da odbijaju narudžbine italijanskih, nemačkih i čeških partnera usred ekonomske krize, jer zbog poreza i doprinosa na zarade ne mogu da ponude dovoljno konkurentne cene.
Vlasnik tekstilne proizvodnje „Pahuljica" Radan Ristanović objašnjava da je 2006. godine, kada je kurs evra bio 87 dinara, porezi i doprinosi su za tekstilce iznosili 4.000 dinara. Ristanović kaže da su od 2008. godine, kada je evro bio između 72 i 75, doprinosi „otišli" na 12.000 dinara.
- Ako je evro tada pao, zašto su doprinosi otišli tri puta gore? To što je država uradila tekstilcima je, jednostavno, pljačka - smatra Ristanović.

Elvis-Eko
04-09-2009, 16:19
Bojim se da ce dzabe samo sebi nanosit povrede ..........

Shurjak
05-09-2009, 00:45
Mnogo ce se nauditi Dinkicu,LJaicu,Ugljaninu,Cvetkovicu i ostalima ako budu opet radikalizovali Shtrajk. Od te gajde nema vajde,davno je recheno!Pametnije bi bilo da se dogovore i put pod noge pa za Beograd! Radikalizaciju okrenuti na njih,a ne protiv sebe,jer mi smo drzava,i njih smo mi izabrali da nam rade ovo shto rade,kako smo ih postavili tako biti uporni i srushiti vlast,ako treba i mesece gore provesti i nedati nikome da udje u svoje kancalarije vec napolje sa radnicima dok se ne sete da su oni tu zahvaljujuci nama.Naivno je predsednik tekstilaca postupio kada je dao izjavu da i'' politika ima dushu'',njima digo ushi a oni njih na ulicu! Chudim se kako niko nije pokrenuo prikupljanje potpisa da podnese Tuzbu protiv Dinkica shto je slagao narod za Akcije. Josh su svi morali placati papirologiju i gubiti vreme da bi na kraju svi mi ispali ovce!U svakom sluchaju svi radnici imaju moju podrshku za strajk,ali ne za narushavanje svoga zdravlja,kada im je i onako naruseno!

Zijadina
07-09-2009, 22:00
Nasa je vlada nesposobna da reshava neke stvari.
U kojoj se zemlji josh odbija za socijalno osiguranje taj neki procenat od proseka plata Srbije? Znachi, onome koji zaradi 1000 - 1500 € se odbije nesto preko 100 € za osiguranja isto koliko i onome kom je plata 150-200 €...pa se pitam...GDE JE TU PRAVDA???
Oni koji izmisljaju takve zakone mogu sa njihovom diplomom da idu u wc i parche po parche da cepaju...